7.luokka
Sisällöt
- luokka
S1 Ajattelun taidot ja menetelmät: Harjoitellaan loogista ajattelua vaativia toimintoja kuten sääntöjen ja riippuvuuksien etsimistä ja esittämistä täsmällisesti. Pohditaan ja määritetään vaihtoehtojen lukumääriä. Vahvistetaan oppilaiden päättelykykyä ja taitoa perustella. Harjoitellaan matemaattisen tekstin tulkitsemista ja tuottamista. Tutustutaan todistamisen perusteisiin. Harjoitellaan väitelauseiden totuusarvon päättelyä. Syvennetään algoritmista ajattelua. Ohjelmoidaan ja samalla harjoitellaan hyviä ohjelmointikäytäntöjä. Sovelletaan itse tehtyjä tai valmiita tietokoneohjelmia osana matematiikan opiskelua.
S2 Luvut ja laskutoimitukset: Harjoitellaan peruslaskutoimituksia myös negatiivisilla luvuilla. Vahvistetaan laskutaitoa murtoluvuilla ja opitaan murtoluvun kertominen ja jakaminen murtoluvulla. Tutustutaan vastaluvun, käänteisluvun ja itseisarvon käsitteisiin. Lukualuetta laajennetaan reaalilukuihin. Perehdytään lukujen jaollisuuteen ja jaetaan lukuja alkutekijöihin. Syvennetään desimaalilukujen laskutoimituksien osaamista. Vahvistetaan ymmärrystä tarkan arvon ja likiarvon erosta sekä pyöristämisestä. Varmistetaan prosentin käsitteen ymmärtäminen. Harjoitellaan prosenttiosuuden laskemista ja prosenttiluvun osoittaman määrän laskemista kokonaisuudesta. Lisäksi opitaan laskemaan muuttunut arvo, perusarvo sekä muutos- ja vertailuprosentti. Harjoitellaan potenssilaskentaa, kun eksponenttina on kokonaisluku. Perehdytään neliöjuuren käsitteeseen ja käytetään neliöjuurta laskutoimituksissa.
Syvennetään/varmennetaan
Sisältö- ja ositusjako
Murtolukujen ja desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslasku
Kymmenjärjestelmä
Pyöristäminen
Likiarvo
Peruslaskutoimitukset kokonaisluvuilla
Laskujärjestys
Opitaan
Peruslaskutoimitukset negatiivisilla luvuilla
Potenssi, kun eksponenttina on luonnollinen luku
Murtoluvun jakaminen ja kertominen murtoluvulla
Vastaluku
Käänteisluku
Itseisarvo
Harjoitellaan
Desimaaliluvun kertominen ja jakaminen desimaaliluvulla
Potenssilausekkeiden sieventämistä, kun kantaluku on kokonaisluku ja eksponettina on
luonnollinen luku.
S3 Algebra: Perehdytään muuttujan käsitteeseen ja lausekkeen arvon laskemiseen. Harjoitellaan potenssilausekkeiden sieventämistä. Tutustutaan polynomin käsitteeseen ja harjoitellaan polynomien yhteen-, vähennys- ja kertolaskua. Harjoitellaan muodostamaan lausekkeita ja sieventämään niitä. Muodostetaan ja ratkaistaan ensimmäisen asteen yhtälöitä ja vaillinaisia toisen asteen yhtälöitä. Ratkaistaan yhtälöpareja graafisesti ja algebrallisesti. Tutustutaan ensimmäisen asteen epäyhtälöihin ja ratkaistaan niitä. Syvennetään oppilaiden taitoa tutkia ja muodostaa lukujonoja. Käytetään verrantoa tehtävien ratkaisussa.
Opitaan
Muuttujan käsite
Muuttujalausekkeen sieventäminen (+ ja -)
Laskemaan muuttujalausekkeen arvo
Termin jakaminen ja kertominen
Yhtälön käsite
Yhtälön ratkaiseminen lisäämällä tai vähentämällä termejä
Yhtälön ratkaiseminen vaiheittain
Yhtälön mallintaminen kuvalla
Yhtälön muodostaminen kuvasta
Harjoitellaan
Käytetään yhtälöä ongelman ratkaisuun
S4 Funktiot: Kuvataan riippuvuuksia sekä graafisesti että algebrallisesti. Tutustutaan suoraan ja kääntäen verrannollisuuteen. Perehdytään funktion käsitteeseen. Piirretään suoria ja paraabeleja koordinaatistoon. Opitaan suoran kulmakertoimen ja vakiotermin käsitteet. Tulkitaan kuvaajia esimerkiksi tutkimalla funktion kasvamista ja vähenemistä. Määritetään funktioiden nollakohtia.
S5 Geometria: Laajennetaan pisteen, janan, suoran ja kulman käsitteiden ymmärtämistä ja perehdytään viivan ja puolisuoran käsitteisiin. Tutkitaan suoriin, kulmiin ja monikulmioihin liittyviä ominaisuuksia. Vahvistetaan yhdenmuotoisuuden ja yhtenevyyden käsitteiden ymmärtämistä. Harjoitellaan geometrista konstruointia. Opitaan käyttämään Pythagoraan lausetta, Pythagoraan lauseen käänteislausetta ja trigonometrisia funktioita. Opitaan kehä- ja keskuskulma sekä tutustutaan Thaleen lauseeseen.
Lasketaan monikulmioiden piirejä ja pinta-aloja.
Harjoitellaan laskemaan ympyrän pinta-ala, kehän ja kaaren pituus sekä sektorin pinta-ala.
Tutkitaan kolmiulotteisia kappaleita. Opitaan laskemaan pallon, lieriön ja kartion pinta-aloja ja tilavuuksia.
Varmennetaan ja laajennetaan mittayksiköiden ja yksikkömuunnosten hallintaa.
Syvennetään
Käsitteitä: piste, jana, suora, kulma, koordinaatisto
Pinta-alan laskeminen: suorakulmio, kolmio
Opitaan
Puolisuora ja viivan käsitteet
Vierus- ja ristikulmat
Kehä- ja keskuskulma
Puolisuunnikas
Geometrian piirtäminen, puolisuora, kulman puolittaminen, keskinormaali
Pinta-alojen mittayksiköt
Harjoitellaan
Peilaus
Kierto
Symmetria
Yhtenevyys
Piiri
Tutustutaan
Thaleen lause
Säännölliset monikulmiot
S6 Tietojen käsittely ja tilastot sekä todennäköisyys: Syvennetään oppilaiden taitoja kerätä, jäsentää ja analysoida tietoa. Varmistetaan keskiarvon ja tyyppiarvon ymmärtäminen. Harjoitellaan määrittämään frekvenssi, suhteellinen frekvenssi ja mediaani. Tutustutaan hajonnan käsitteeseen. Tulkitaan ja tuotetaan erilaisia diagrammeja. Lasketaan todennäköisyyksiä.
Ohjeita kurssin suorittamiseen.
- Ennen kuin alat työskentelemään, niin käy läpi luokan seinällä näkyvät arvioinnin kriteerit ja mieti mikä on sinulle realistinen tavoite.
- Pohdintatehtävissä tarkoituksena on keskustella aiheesta parin tai ryhmän kanssa. Pohdintatehtävät eivät edellytä vihkomuistiinpanoja.
- Perustehtävät ovat kaikille pakollisia tehtäviä, joilla hahmotetaan perusasioiden hallintaa. Perustehtävät tekemällä tavoitellaan kurssista arvosanaa 6.
- Jos tavoittelee kurssista arvosanoja 7, 8, 9 tai 10, tehdään kyseisen arvosanan mukaisia tehtäviä.
- Tavoitteitaan voi nostaa tai laskea kurssin aikana.
- Laskutehtävät kirjataan vihkoon välivaiheineen, ei pelkin vastauksin.
- Kurssin numero muodostuu oman tavoitteen mukaisien kirjan tehtävien, opettajan kanssa käytyjen tehtäviin liittyvien keskustelujen ja sähköisessä ympäristössä olevien ville-tehtävien pohjalta. Arvosanojen 9-10 tavoittelijat tekevät lisäksi kokeen, jossa on pari kolme haastavampaa/soveltavampaa tehtävää kurssin aiheista.