Sotilaspastorin työ
Sotilaspastorin työhön kuuluu monenlaista. On oppitunteja, hartauksia, jumalanpalveluksia, yksityisiä keskusteluita. Häntä tarvitaan myös silloin, kun yhteisöä kohtaa jokin kriisi. Työhön kuuluu myös rippikoulun järjestäminen: Santahaminassa esimerkiksi viime saapumiserästä noin viisi prosenttia kävi rippikoulun varusmiespalveluksen aikana. Sotilaspastorit ovat myös varuskunnan työpaikkapappeja. – –
Santahaminassa palvelee hyvin monikulttuurinen joukko, jossa sotilaspastorin tehtävään kuuluu myös varmistaa, että uskonnon ja vakaumuksen vapaus ylipäätään toteutuu. Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että muslimivarusmies voi harjoittaa uskontoaan palveluksen sallimissa rajoissa ja vaikkapa ramadan huomioidaan.
Uskonnon rooli tai sen näkyminen armeijassa ei Kaakisen mukaan aiheuta ongelmia.
– Valtaenemmistö suhtautuu niin, että jos pidän kenttähartauden, 200–300 varusmiehestä viisi lähtee pois. Varusmiehet tietävät oikeutensa eivätkä jää, elleivät halua. Se taas tarkoittaa myös sitä, että minulla on pakko olla jotakin sanottavaa.
Hanna Antila: Sotilaspastorin kanssa puhutaan tappamisesta ja rakkaudesta. https:// www.kirkkojakaupunki.fi/-/sotilaspastorin-kanssa-puhutaan-tappamisesta-jarakkaudesta# c7712430. Viitattu 11.10.2021.