4. Uskonto suomalaisessa kulttuuriperinnössä

Tehtävä 4.1



Millainen merkitys uskonnolla oli (on) suomalaisessa kulttuuriperinnössä? Vastaa muistiinpanoihisi.

Tehtävä 4.2

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Palauta mieleen
Määrittele.
a) Mitä tarkoitetaan kulttuuriperinnöllä?

b) Mitä tarkoitetaan vaikealla kulttuuriperinnöllä?

2. Palauta mieleen
Museoviraston kuvauksen mukaan ”aineeton kulttuuriperintö yltää kaikkialle ihmisen toiminnan muotoihin. Se voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä, rituaaleja ja juhlamenoja tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja, taitoja ja käytäntöjä. Näiden pohjalta voi syntyä esineitä, erilaisia esittäviä ilmaisun muotoja tai vaikkapa ruokia ja leikkejä”.

a) Anna kymmenen esimerkkiä suomalaisesta aineettomasta kulttuuriperinnöstä.

b) Pohdi, onko mainitsemillasi asioilla yhteyttä uskontoon, ja jos on, niin millainen yhteys.

3. Syvennä ja pohdi

Unescon määrittelemään aineettomaan kulttuuriperintöön ei ole sisällytetty uskontoja ja niiden perintöä. Moni aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvä asia kuitenkin kytkeytyy myös uskontoon.

Tutustu Museoviraston ylläpitämään Suomen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ja etsi vähintään kolme esimerkkiä kulttuuriperinnöstä, jossa myös uskonnolla on olennainen vaikutus tai rooli.

4. Syvennä ja pohdi
Sauna on osa suomalaista kulttuuriperintöä ja monelle suomalaiselle pyhä paikka. Saunassa on saunomisen lisäksi muun muassa synnytetty lapsia ja pesty vainajat. Ota selvää, mitä uskomuksia saunaan ja saunomiseen on liittynyt tai liittyy.

7. Syvennä ja pohdi

Suomalaisesta uskonnollisesta kulttuuriperinnöstä on tullut 2000-luvulla matkailun ja perinneteollisuuden voimavara. Esimerkiksi Kenkäveron pappilasta Mikkelissä ja Temppeliaukion kirkosta Helsingissä on tullut suosittuja matkailukohteita. Myös tiekirkkotoiminnalla pyritään houkuttelemaan turisteja kirkkoihin ympäri Suomea.

Selvitä, mitä uskontoon liittyvää kulttuuriperintöä omalla paikkakunnallasi tai maakunnassasi on, ja tee suunnitelma, miten sitä voisi markkinoida turisteille.

11. Sovella ja oivalla
Arvioi, mitkä tämän hetken ilmiöistä, asioista ja esineistä voisivat olla uutta tästä ajasta säilyvää aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen