12. Uskonnot osana kansalaistoimintaa

Teksti yhteisvastuukeräyksestä


Yhteisvastuullisen ihmisyyden keskeinen periaate on, että vaikeuksissa olevia ja hauraita autetaan. Sotien jälkeen perustettu Yhteisvastuukeräys auttoi aluksi sodan raskaista seurauksista toipuvaa Suomea. Tuolloin Suomi oli ulkomailta tulevan avun kohteena. Maamme vaurastui ja sosiaaliturvamme kattavuus vahvistui. Vuodesta 1963 alkaen keräyksen tuottoa on ohjattu vastavuoroisesti myös kehittyvien maiden auttamiseen.

”Yhteisvastuu tarkoittaa sitä, että näemme oman kuplamme yli maamme rajojen ulkopuolelle. Meillä on oltava tahtoa huolehtia myös niistä ihmisistä, jotka elävät niukkaa ja vaikeuksien täyttämää elämää kaikkein hauraimmissa valtioissa. Koronaepidemia on koetellut erittäin kovasti näiden maiden vanhuksia”, Yhteisvastuukeräyksen keräysjohtaja, sosiaalineuvos Tapio Pajunen sanoo.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon. Rahaston tuella hätäaputyö voidaan katastrofitilanteissa käynnistää nopeasti. Tämänvuotisessa keräyksessä huomioidaan erityisesti ikäihmisten hauras asema kriisialueilla ja esitellään Kirkon Ulkomaanavun työtä Ugandan pakolaisasutusalueilla.

”Vanhusten huomioiminen katastrofiavussa on erityisen tärkeää. Pakolaistilanteessa perheet saattavat hajota, ja yhteisön vanhimmista huolehtiminen ei perinteiseen tapaan onnistu. Puute ruuasta ja lääkkeistä on arkipäivää esimerkiksi Ugandan pakolaisasutusaleilla”, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg kertoo.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko: Yhteisvastuukeräys 2021 käynnistyy tänään – keräysvaroilla tuetaan vähävaraisia vanhuksia ja kohennetaan digivalmiuksia. Kirkon tiedotearkisto 7.2.2021. https://evl.fi/uutishuone/tiedotearkisto/-/items/item/37505/ Yhteisvastuukerays+2021+kaynnistyy+tanaan+-+keraysvaroilla+tuetaan+vahavaraisia +vanhuksia+ja+kohennetaan+digivalmiuksia. Viitattu 19.4.2021.

Tehtävä 12.1

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Palauta mieleen
Selitä seuraavat käsitteet.
a) kansalaisyhteiskunta

b) diakonia

c) perheneuvonta

d) sielunhoito

e) päihdetyö

f) Kirkon ulkomaanapu

2. Palauta mieleen
Erittele, millä tavoilla yksilöt voivat vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan.

3. Palauta mieleen
Vastaa kysymyksiin diakoniatyöstä.
a) Mitä diakoniatyö tarkoittaa?

b) Ketkä tekevät diakoniatyötä?

c) Keiden hyväksi ja keiden kanssa yhteistyössä kirkon diakoniatyö toimii?

d) Millaisia ovat diakoniatyön tulevaisuuden haasteet?

4. Syvennä ja pohdi
Selvitä, mitä eroa on kansainvälisellä ekumenialla, lähetystyöllä ja Kirkon ulkomaanavulla.

5. Syvennä ja pohdi
Tutustu Kirkon ulkomaanavun toimintaan. Vastaa kysymyksiin.
a) Mitä tavoitteita KUA:n toiminnalla on?

b) Missä maissa ja miten KUA on toiminut viime vuosina?


a) Mitä yhteisvastuukeräyksessä tarkoitetaan käsitteellä yhteisvastuu?
b) Miten yhteisvastuukeräyksen painopiste on muuttunut?
c) Ota selvää, millaisia keräyskohteita yhteisvastuukeräyksellä on viime vuosina ollut.

8. Syvennä ja pohdi

Vapaaehtoiset valikoivat aiempaa enemmän, millaista työtä he haluavat tehdä. Ajanpuute on yleisin syy olla osallistumatta vapaaehtoistyöhön niin paljon kuin haluaisi. Syynä osallistumattomuuteen voi olla myös se, että apua ei ole pyydetty eli ei oikein tiedetä ketä tai miten auttaisi. Kirkollinen hyväntekeväisyyspalvelu Kotimaanapu on tarttunut tähän ja avannut verkkopalvelun vapaaehtoistyo.fi, jossa seurakunnat, kunnat ja järjestöt eri puolilta Suomea voivat ilmoittaa tehtävistään. Palvelusta voi etsiä kiinnostavia vapaaehtoistöitä tai tarjota omaa aikaansa tai osaamistaan apua tarvitsevien löydettäväksi. Tutustu palveluun ja vastaa kysymyksiin.

a) Millaista apua kotipaikallasi tai sen lähellä tarvitaan?
b) Löydätkö palvelusta sellaista avuntarvetta, josta huolehtiminen kuuluisi mielestäsi pikemmin yhteiskunnan vastuulle kuin vapaaehtoisten tehtäviin?
c) Miksi yhteiskunta ei pysty auttamaan kaikkia apua tarvitsevia?
d) Mitä haittaa tai vaaroja voi liittyä siihen, että avun tarjoaminen jää yksittäisten ihmisten harteille?
e) Mitä hyötyä auttamisesta voi olla vapaaehtoistyötä tekevälle itselleen?
f) Mitä muita vapaaehtoistyön hakukoneita löydät internetistä? Valitse jokin ja tarkastele, millä tavalla sen toiminta on painottunut.

9. Sovella ja oivalla

Sosiaali- ja terveysministeriön saattohoitoon liittyvän hoitosuosituksen mukaan sairaanhoidon tehtävänä on ”yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa koordinoida erva-alueen [sairaanhoitopiirien erityisvastuualueen] henkisen ja hengellisen tuen palveluja (vakaumuksen mukainen eksistentiaalinen tuki, sairaalasielunhoidolliset palvelut)”. Pohdi
.
a) Miten uskonnolliset yhteisöt voivat olla mukana saattohoidossa?
b) Mitä kysymyksiä saattohoitoa tekevä sairaalasielunhoidon työntekijä työssään kohtaa?
11. Sovella ja oivalla
Arvioi, millaiset kirkon yhteiskunnallisen työn muodot tulevat olemaan tärkeitä 20 vuoden kuluttua. Perustele arviosi.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen