Yläkoulu

Yläkouluun sopivat pelit

Budjettimestari
Pelin idea on tulla toimeen 3 kuukautta pienellä budjetilla. Pelaaja voi valita neljästä eri hahmosta (opiskelija, työtön, pätkätyöläinen tai omassa ammatissa työskentelevä). Tässä vaativahkossa pelissä pitää hallita taloudenpitoon liittyvät tulot ja menot.

Finanzity - Valloita finanssikaupunki!
Finanzity on taloustietouden oppimista helpottamaan suunniteltu verkkopeli. Pelin tavoitteena on lisätä pelaajan tietämystä Suomen keskuspankin toiminnasta, oman talouden hallinnasta ja muista talouteen liittyvistä asioista, kuten inflaatiosta ja koroista. Opittavat asiat on upotettu osaksi juonta, josta ne nousevat luontevasti esiin.
Finanzityn ensisijaisena kohderyhmänä ovat yhdeksäsluokkalaiset, lukiolaiset ja ammattiopistolaiset. Pelin kesto on noin 30–45 minuuttia ja sitä voi pelata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Galactor - The Codebreakers
Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama, yhteispohjoismaista tuotantoa oleva nettikuluttamiseen ja sen tuomiin ongelmatilanteisiin vievä peli. Peli ei anna suoria ohjeita vaan ohjaa etsimään tietoa ja tiedostamaan uuden teknologian mukanaan tuomia mahdollisia riskejä. Aihepiirinä mm. mobiilipalvelut, nettikauppa ja matkakuume.

Lainsäätäjät
Lainsäätäjät on innovatiivinen tapa opiskella lainsäädännön prosessia, parlamentarismia ja politiikkaa. Lainsäätäjät on tarkoitettu yläasteikäisille ja heitä vanhemmillekin opiskelijoille. Lainsäätäjät opastaa pelaajille, miten laki syntyy Suomessa ja kertoo kansanedustajan työstä. Lainsäätäjät perustuu lakiehdotuksen eri käsittelyjärjestyksen vaiheisiin sekä välipeleihin, joissa tutustutaan eduskuntatyöhön ja otetaan kantaa käsiteltävään lakiehdotukseen. Lakiehdotuksia pelaajalla on valittavana viisi kappaletta pelin alussa.
Lainsäätäjät on pelattavissa verkossa yksinpelinä. Peliä voi pelata joko suomeksi tai ruotsiksi.
Peli kestää noin 25 minuuttia.

Taito-rahapolitiikkapeli
Pelaaja pääsee ohjailemaan rahamarkkinoita ja sitä kautta koko yhteiskunnan hyvinvointia keskuspankin pääjohtajana.

Talousaapinen
Kuluttajaliiton sivuilta löytyvät pelit auttavat oppimaan rahankäyttöä ja säästämistä. Sopii 5. luokasta yläkouluun.

Conflict Map 1900-2000
In the course of the 20th century, mankind experienced some of the most devastating wars of all times. Where did these wars take place? Have some regions experienced more wars than others? Who were the main protagonists in these conflicts? This map gives you the opportunity to answer these questions. It displays wars with at least 1 000 military battle deaths.
The Nobel Peace Prize celebrated its centennial in 2001. Where did the Laureates and nominees come from? How many Africans have received the prize? Alongside the map on wars you will find statistics showing the geographical distribution of Nobel Peace Prize nominees and Laureates since 1901.

Democracy Map
Democracy means “ruled by the people”. Democracy is a human right. Most countries in the world claim they are democratic, but are they? You can find out here by
having a look at the Democracy Map!