Kaksi erilaista leikkipäivää päiväkodissa




Olen jäänyt pienryhmäni kanssa sisälle päiväkotiin ja meillä on leikkipäivä. Pienryhmääni kuuluu tänään 5 lasta. Lasten kanssa katsomme leikkitaulusta mitä he haluaisivat alkaa leikkiä, ja kaikki päätyvät kotileikkiin. Itse jään kotileikin vierelle viikkailemaan vilttejä ja olemaan lähellä, jos minua tarvitaan leikin kannattelijana, leikkirooliin auttajana tai leikissä mukana olijana.

Kotileikki alkaa. Maija työntää leikkitilassa nukenvaunuja. Hän asettaa vauvaa vaunuihin ja kertoo Matille lähtevänsä vauvan kanssa kauppaan. Matti kysyy -onko vauva jo syönyt? ja Maija huomaa ettei vauva olekaan vielä syönyt. Alkaa ruokatavaroiden hamstrailu: legoja, palikoita, muoviastioita ym. – Mä teen puuloa vauva tykkää siitä- sanoo Matti. – Joo ja se tykkää siitä voisilmällä- sanoo Maija. Vilja pyörii Matin, Maijan ja vauvan ympärillä eikä näytä löytävän paikkaansa leikissä. Käyn kysymässä, että – onko Vilja teidän vauvan isosisko?- Joo on- sanoo Maija. – Taitaa Viljakin tykätä puurosta voisilmällä vai mitä isosisko?- kysäisen. – Joo ja mangososeella- sanoo Vilja. – Täällä on puuloa isosiskollekin- sanoo Matti ja lappaa vihreälle muovilautaselle legoja. – Ja voisilmä ja mangososetta- sanoo Maija ja laittaa legojen päälle lisää legoja.  

Kalle ja Ville juoksevat villisti ympäri leikkitilaa. Kysyn, että- ovatko Kalle ja Ville tämän perheen koiria-. Perheen vanhemmat myöntävät näin olevan ja koirat jatkavat juoksenteluaan. Nyt vauva ja isosiko ovat saaneet puurot syötyä ja vanhemmat pakkaavat jälkikasvuaan mukaan kaupparetkelle. He saavatkin koko porukan mukaansa ja koiratkin juoksevat seurueen perässä. Äkkiä he huomaavat, että kauppa onkin niin kaukana ja auto on rikki. Kerron, että täällä  kulkee bussikin jolla he kyllä pääsisivät kauppaan. Näytän missä bussipysäkki sijaitsee ja kerron, että siinä kun vähän aikaa odottaa niin bussi kyllä saapuu. Koko joukkio koirineen päivineen istahtaa pysäkille odottelemaan bussia. Tuon pysäkille tuoleja ja asettelen ne peräkkäin. Kun olen saanut tuolit paikoilleen huudahdan, että – bussi kaupan kautta ojakkalaan lähdössä-. Asetun itse bussikuskin paikalle ja ohjeistan matkustajat paikoilleen. Tarkistan vielä ennen matkaan lähtöä kaikkien matkaliput. Perhe jaksaa jonkin matkaa körötellä kyydissä ja sitten he jo huomaavatkin kaupan ja haluavat hypätä pois kyydistä. Huudan, että- bussi lähtee takaisin kotia kohti aina kymmenen minuutin välein-.  

Kauppareissulta perhe on haalinut valtavasti tavaraa mukaansa: patjoja, palloja, palikoita, pelejä ym. ja niiden raahaaminen tuntuu kyllä kovin vaikealta. Onneksi yhteistyö on saumatonta, ja jopa perheen koiratkin osallistuvat kauppatavaroiden raijaamiseen. Perhe asettuu taas bussiin ja kotimatka voi alkaa. Hetken bussissa istuskeltuaan he huomaavatkin kotitalonsa ja hyppäävät taas vauhdilla tavaroineen päivineen ulos bussista. Tavarapaljoudet siirtyvät kotiin ja leikki jatkuu kotona, he valmistavat ruokaa ja vauvakin ehtii nukkua jo päiväunet. Ulosmenoa ja leikkien siivoamista olen ennakoinut ja lasten kanssa jutellut niin, että kun kello on 9.30 alkaa leikissä perjantai ja siivouspäivä. Ja siivouspäivän jälkeen tällä perheellä onkin ollut tapana lähteä ulos nauttimaan raittiista ilmasta.

Leikin varjolla siivous onnistuukin loistavasti ja ulosmenossa ei tule haasteita. Ulkona perhe jatkaa leikkiään laajentaen leikkiympäristöään. Ulos mennessämme toinen pienryhmä lähtee sisään ja yksi pienryhmä on ollut koko aamupäivän leikkimässä metsässä.

Iltapäivällä kerron ylpeänä pienryhmäni huoltajille miten hienot ja kivat leikit meillä oli, ja miten mahtavat leikkitaidot ja mielikuvitus kunkin huoltajan lapsella on! Seuraavana päivänä leikki jatkuu yhtä mukavasti. Pienryhmään on palannut sairauslomalta lapsi ja yhteisesti sovimme, että hänhän sopisi loistavasti kaupanmyyjäksi! Hän onkin aivan elementissään kaupanmyyjänä ja osaa pyytää tuotteista maksuksi -miljoonatuhat- euroa jne. Mietimme yhdessä, että voisimme pyytää keittiön Elinalta leikkiin maitotölkkejä ja muita pakkauksia mitä kaupassa voisi myydä. Seuraavana aamuna lapset tuovat niitä kotoakin. Leikki rikastuu päivä päivältä erilaisin tavoin, ja kotileikin johdattelemana siirrymme myöhemmin sulavasti kotieläinpuisto-leikkiin. Siellähän aikaisemmin kävimme kotileikissämme retkellä.

 __________________________________________________________________________________________________________________________


Olemme jääneet koko ryhmän kanssa sisään ja ryhmässämme on leikkipäivä. Lapset käyvät leikkitaululta valitsemassa leikkejä ja minä seuraan vierestä valintaa. Yhdeksästätoista lapsesta neljätoista haluaisi kotileikkiin. Tässä kohden täytyy tehdä rajausta ja vain 5 ensimmäiseksi kotileikkiin ilmoittautunutta mahtuu siihen. Olemme kuitenkin rajanneet leikkitaulusta leikit yhteen tilaan, koska meiltä ei riitä valvojia kaikkiin jakotiloihin.

Lapset menevät leikkeihinsä ja nyt minulla onkin aikaa mennä juttelemaan eilisestä leijonien maailmanmestaruudesta toisten kasvattajien kanssa. Kokoonnumme aikuisten pöydän ääreen juttelemaan, ja annamme lasten alkaa leikkiä vapaata leikkiä. Mutta ei me voidakaan rauhassa jutella, Kalle ja Ville juoksentelevat ympäri tilaa ja häiritsevät kaikkien rauhallisia leikkejä. Heidänhän piti olla kotileikissä! Huudan toiselta puolen tilaa - Nyt lopetatte Kalle ja Ville sen juoksentelun ja menette sinne kotileikkiin-. Kalle ja Ville sanovat jotain ja jatkavat juoksenteluaan. Katselen sitä hetken ja menen sitten kädestä pitäen heidät ohjaamaan kotileikkiin. - Ei näytä tämä leikki sujuvan nyt Kallelta ja Villeltä, ja jos te ette pysy tässä kotileikissä niin sitten tulette tuonne rauhallisiin pöytähommiin-. – Niin mutta, kun me ollaan koilia- sanoo Ville. – Koirat ei voi nyt häiritä muitten hyviä leikkejä- sanon, ja lähden jatkamaan keskustelua toisten kasvattajien kanssa jotka ovatkin pysyneet paikallaan aikuisten pöydän ääressä. Saamme jutella rauhassa ehkä vain pari minuuttia ja taas Kalle ja Ville juoksentelevat ympäri tilaa. Nythän sitten ohjaan heidät rauhallisiin pöytähommiin, ja täytyy muistaa iltapäivällä kertoa huoltajille, että kun leikit ei millään onnistuneet niin jouduin heidät ohjaamaan rauhallisiin pöytähommiin.

Melu ryhmässä on kuitenkin edelleen tosi kova ja päätämmekin toisten kasvattajien kanssa, että lähdetään ulos kun täällä ei kuule edes omia ajatuksia. Ilmoitamme lapsille, että nyt onkin uloslähdön aika ja leikit on siivottava pois. Aikaa viisi minuuttia. Matti ja Maija ovat saaneet kotileikissä aikaan todellisen sotkun ja sen siivoaminen on taas niin kauhean hankalaa! Viljakin näyttää vaan kyhjöttävän yksinään vaikka hän leikkitaululle laittoi itsensä kotileikin osallistujaksi. – Vilja kanssa siivoamaan tätä kotileikkiä, kun olet ollut tässä leikissä-, sanon. Täytyy muistaa kertoa myös Matin, Maijan ja Viljan huoltajille miten vaikeaa leikkien siivoaminen on. Tälläkään kertaa leikkien siivoaminen ei tahdo siis millään onnistua yhdeltäkäään leikkiporukalta, ja ulos lähdemme pukemaan tosi ärtyneinä. Ulos päästyämme on siellä selviteltävä lasten nahinoita ja maailmanmestaruus keskustelut jäävät taas käymättä. Ärsyttävää!

Tiimipalaverissa keskustelemme siitä kun ryhmässämme lasten leikkitaidot ovat niin heikot, että leikit eivät onnistu, ja sen takia ulkoilemme tälläkin hetkellä todella paljon kaikki yhdessä. Tosin ulkoleikitkään eivät lapsilta suju. Päätämme kuitenkin, että alamme ulkoilla vielä enemmän ja  menemme suoraan aamupalalta ulos ja ulkoilemme lounaaseen saakka, koska kukaan ei enään kestä sitä melua sisällä.  

____________________________________________________________________________________________________________________________



Mieti miltä näyttää leikkipäivä sinun ryhmässäsi. Lähde sitten miettimään seuraavien kysymysten avulla miten leikkiä voisi kehittää.

 

Päiväkodeissa ja tiimeissä on tärkeää pysähtyä arvioimaan leikkiä rajoittavia tekijöitä.

Miten me voisimme edistää leikkiä ryhmässämme?

Mikä on kasvattajan rooli leikeissä?

Mikä estää kasvattajaa heittäytymästä leikkiin?

Miten turvaamme pitkäkestoisen leikin?

Miten rakennamme leikkiä tukevaa oppimisympäristöä yhdessä lasten kanssa?

Onko leikille jätetty riittävästi aikaa?

Miten pienryhmät tukevat leikkiä?

 

 

 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin