Alkaanit

Alkaanit ovat hiilivetyjä, jossa hiilien välillä on ainoastaan yksinkertaisia sidoksia. Monet pienet, energianlähteenä käytettävät hiilivedyt ovat alkaaneja. Esimerkiksi metaanissa (CH4) yhteen hiiliatomiin on sitoutuneena neljä vetyatomia. Nestekaasuna käytettävä butaani (C4H10) sisältää neljä toisiinsa yksinkertaisin sidoksin sitoutunutta hiiliatomia sekä hiiliatomeihin liittyneitä vetyatomeja. Kaikkien alkaanien nimi päättyy päätteeseen –aani.

Metaanin jälkeen kokojärjestyksessä seuraavat alkaanit ovat etaani (C2H6), propaani (C3H8), butaani (C4H10) ja pentaani (C5H12). Kun alkaaniin liitetään yksi hiiliatomi lisää, huomataan vetyatomien määrän kasvavan kahdella. Alkaanien sanotaan muodostavan homologisen sarjan, jossa peräkkäisten alkaanien hiiliketju kasvaa CH2-ryhmällä.


https://peda.net/id/ccf78efc4
Hiilivetyjen rakennetta voidaan kuvata monella eri tavalla. Erityisesti suuret molekyylit piirretään usein viivakaavoina (oikealla).

https://peda.net/id/ccf82c9a4

Metaani, etaani, propaani ja butaani. Harmaat atomit ovat hiiliatomeja ja valkoiset vetyatomeja.

Kaikissa alkaaneissa hiiliketju ei ole suora, vaan se voi myös haaroittua. Esimerkiksi butaanissa (C4H10) ja 2-metyylipropaanissa (C4H10) on sama määrä hiili- ja vetyatomeja. Kahdella yhdisteellä voi siis olla sama molekyylikaava, mutta erilainen rakenne. Tätä kutsutaan hiilivetyjen isomeriaksi. Esimerkiksi butaani ja 2-metyylipropaani ovat erilaisia yhdisteitä, sillä rakenteen lisäksi niiden fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet poikkeavat toisistaan.


https://peda.net/id/ccf668384
Butaanilla ja 2-metyylipropaanilla on sama rakennekaava, mutta erilainen rakenne.

Hiiliatomit voivat liittyä toisiinsa myös siten, että hiiliketju muodostaa renkaan. Tällaisia rengasmaisia hiilivetyjä kutsutaan syklisiksi hiilivedyiksi. Syklisiä hiilivetyjä ovat esimerkiksi syklopentaani (C5H10) ja sykloheksaani (C6H12). Sykliset hiilivedyt on erotettava aromaattisista yhdisteistä, jotka sisältävät rengasmaisen bentseenirenkaan.

https://peda.net/id/ccfa0dd04
Sykloheksaanissa hiiliketju muodostaa renkaan.