Eetterit

Eetterit ovat orgaanisia yhdisteitä, joissa kaksi hiilivetyketjua on liittynyt toisiinsa happiatomin välityksellä. Hiiliketjujen välissä oleva happiatomi on eettereiden funktionaalinen ryhmä ja sitä kutsutaan happisillaksi tai eetterihapeksi.

Pienimolekyyliset eetterit ovat helposti haihtuvia ja helposti syttyviä yhdisteitä. Eetterit ovat hiilivetyjen jälkeen poolittomin orgaaninen yhdisteryhmä, jonka vuoksi ne soveltuvat hyvin rasvaliukoisten yhdisteiden liuottamiseen. Eettereiden rakenteessa tosin on happiatomi, jonka myötä ne pystyvät muodostamaan vetysidoksia vesimolekyylien kanssa. Eetteri- ja vesimolekyylien välille muodostuu kuitenkin niin vähän vetysidoksia, että niiden liukoisuus veteen on todella pieni. Esimerkiksi dietyylieetteriä liukenee veteen vain 6.9 g/100 ml. Eetterit ovat siis rasvaliukoisia ja niitä käytetään esimerkiksi kemian laboratoriossa poolittomien aineiden uuttamiseen. Eetterien labarotoriosäilytyksessä täytyy olla huolellinen, sillä ne reagoivat ilman hapen kanssa ja muodostavat helposti räjähtäviä seoksia.

Eetterit nimetään seuraavasti:
  • Happisillasta -O- yhdisteen tunnistaa eetteriksi.

  • Eetterin lisäksi nimeen sisällytetään eetterihappea ympäröivät sivuryhmät. Esimerkiksi kuvan molekyylimallissa happisillan molemmilla puolilla on etyyliryhmät.

  • Kuvassa on siis dietyylieetteri. Jos toinen sivuryhmä olisikin vaikka metyyliryhmä, olisi yhdisteen nimi silloin etyylimetyylieetteri.

https://peda.net/id/cd030e3a4