Gemenskap och helhetsomfattning

Vad innebär gemenskap och helhetsomfattning som en princip för handledning?

  • Handledning är hela gemenskapens angelägenhet, inte enbart den uttalade lärarens eller studiehandledarens uppgift. Som handledare fungerar därmed vid behov alla medarbetare vid läroanstalten i situationer som den studerande behöver råd, hjälp eller gemensam diskussion kring något ärende. Också kamrathandledning ses som en viktig sak, dvs i handledningen utnyttjas möjligheterna för de studerande att stöda varandra och dela erfarenheter. Handledningen sker både planerat och i förväg oplanerat, dvs olika spontana handledningssituationer ses som värdefulla och utnyttjas. Handledningen är därmed både formell och non formell. Vid läroanstalten reserveras tid för läraren eller studiehandledaren att göra den formella individuella handledningen och situationer för formell grupphandledning. Ytterligare identifieras möjligheter till non formell handledning och utnyttjas.
  • Att bemöta den studerande helhetsomfattande (se bemötande som princip för handledning) och handledningens helhetsomfattning är tätt sammankopplade: handledaren ser den studerande som en hel människa, inte bara som en studerande eller en kommande arbetstagare, så handledningen sker på alla livsområden dvs den är exempelvis inte bara en handledning i studier, i att bli antagen till en utbildning eller i strävan att nå arbetslivet. Handledaren uppmuntrar till det att den studerande i handledningssituationen kan ta fram olika behov av information, bekymmer och ärenden att fundera över. Handledaren behöver inte behärska allt och sköta handledningen ensam, utan i handledningen utnyttjas kompanjonskap dvs den studerande handleds vid behov till andra tjänster.
  • Gemenskap och helhetsomfattning som principer för handledning hör ihop för att den studerande är en del av läroanstaltsgemenskapen som en hel människa och den studerandes liv är genom denne närvarande i läroanstaltens vardag, vilket gör att också behov av och möjligheter till handledning kan komma emot i alla vardagliga sociala relationer i läroanstaltsgemenskapen. Hela gemenskapen eller vilken medlem som helst i gemenskapen kan vara med i handledningen beroende på behov inom olika livsområden. Dessutom strävar man att stärka gemenskapen vid läroanstalten, att främja de studerandes anknytning till gemenskapen och känslan av samhörighet till övriga studerande och personal. Ett helhetsomfattande bemötande av de studerande stöder detta.
  • Målet med handledningen är en tvåvägsintegration: den studerande ges färdigheter att knyta an till läroanstaltens gemenskap och hitta en meningsfull plats åt sig själv i det finländska samhället. Samtidigt lär sig läroanstaltsgemenskapen nytt i det kulturella samspelet och utvecklas till en mer inkluderande gemenskap samt i den bästa av världar sker också ett liknande lärande och en liknande utveckling i samhället utanför läroanstaltsgemenskapen.