Modellen för socialpedagogisk handledning
Modellen för socialpedagogisk handledning
Socialpedagogisk handledning
Utgångspunkten för socialpedagogisk handledning är att anpassa det socialpedagogiska tankesättet i handledningen av invandrare i fria bildningsarbetets läroanstalter. Det socialpedagogiska tankesättet har tydliga samband med bildningspedagogiken som ligger till grund för det fria bildningsarbetet. Så delvis handlade utvecklandet av en modell för den socialpedagogiska handledningen om att strukturera och synliggöra principerna och formerna för det handledningsarbete som redan görs i det fria bildningsarbetets läroanstalter.
Modell för handledning
Modellen innehåller både en strukturering av handledningens principer, en förståelse för handledning som process och konkreta arbetssätt och –metoder vilka kan anpassas i handledningen av studerande på olika nivåer samt i olika utbildningsformer. Avsikten med modellen är att stöda en helhetsmässig integrering av invandrare samt sysselsättningsmöjligheter och vardagligt medborgarskap.
Inom modellen för socialpedagogisk handledning finns tre delområden:
- Handledningens principer
- Handledningsprocessen
- Handledningens arbetsmetoder
Delområdena formar handledningshelheten.
- Principerna styr all verksamhet, bestämmer hurdan relation man strävar till att skapa mellan handledaren och den som handleds samt formar grunden för att definiera målsättningar för handledningen.
- Processen avser att förstå handledning som en långvarig process under vilken förverkligas olika handledningsskeden. Processens struktur leder till att fästa uppmärksamhet vid tre olika handledningsskeden som delvis överlappar varandra, och i en viss utsträckning är närvarande under hela handledningsprocessen som tre olika handledningsuppgifter. Dessa uppgifter bygger på varandra på så sätt att de tidsmässigt följer på varandra och kan därmed tänkas på som olika skeden.
- Arbetsmetoder är en samling olika interaktiva och aktiverande metoder som kan anpassas i handledningen. Det väsentliga är inte att använda nån specifik metod i sig själv utan att förverkliga principerna och processen för handledning. Metoderna är endast hjälpmedel som t.ex. kan stöda förverkligandet av någon princip i handledningsrelationen eller främja processen i något specifikt skede medan centrala delar utförs.
Modellen för socialpedagogisk handledning är flexibel, och inom den kan handledaren själv utveckla modellen för den egna verksamheten. Förverkligandet grundar sig på att handledaren omfamnar – åtminstone i viss mån – ett specifikt tankesätt som leder dennes sätt att närma sig handledningsarbetet samt definiera dennes verksamhet som handledare. Modellen är inte en schematisk skedesindelning av handledning eller ett ramverk format av specifika metoder som skall – eller ens kan – förverkligas som sådana genom att följa instruktioner. Att omfamna modellen förutsätter att man bekantar sig med de texter om modellen som finns på denna webbsida. På webbsidan finns också länkar och annat tilläggsmaterial genom vilket man kan fördjupa det egna socialpedagogiska tankesättet och handledningskunnandet