Arbetsmetoder under Att bekanta sig -fasen

Styrkekort

Man kan utveckla självkännedom och självkänsla hos de studerande genom att arbeta med olika styrkekort. Styrkekort kan användas både som hjälp till att känna igen och synliggöra de egna styrkorna och styrkorna hos andra, och på så sätt kan man ge positiv respons till andra för deras styrkor. Med hjälp av styrkekorten kan man också träna språket.

På Psykisk Hälsa Finland rf:s sidor, mieli.fi, finns enkla styrkekort (på finska, svenska och engelska) att skriva ut samt tips som hur de kan användas:  

Ordningsföljd

Styrkekorten ges till en deltagare som väljer 4 - 5 kort ur förpackningen och arrangerar dem i ordningsföljd utifrån sina egna styrkor. Efter det beskriver hen för den andra spelaren/de andra spelarna varför korten valdes och varför de arrangerades i just den ordningen.

Styrkor i andras ögon

En spelare väljs slumpmässigt (t. ex med hjälp av en tärning, snurra flaskan eller nummerlapp) och hen väljer ett styrkekort för någon annan i gruppen. Väljaren ger kortet till mottagaren som sedan förklarar varför hen tror att väljaren valt just detta styrkekort. Mottagaren kan till exempel beskriva en situation där hen tror att egenskapen kommit fram.

Styrkealias

Spelaren lyfter ett kort och hen ska sedan, utan att avslöja styrkan, beskriva för de andra vilken styrka det handlar om. Till exempel för kortet kreativitet: ”Någon som kommer med nya idéer, inte bryr sig om formaliteter, kan kombinera oväntade saker osv.

Styrkepictionary

Spelaren lyfter ett kort och ska rita styrkan på ett papper utan att använda ordet eller bokstäver. Hen får inte heller tala men förutom att rita kan hen använda sig av pantomim.  

Styrkememory

Alla spelare turas om att lyfta ett styrkekort. Efter det beskriver alla en situation i livet där styrkan har eller hade behövts.

Bekanta styrkor

Alla spelare turas om att lyfta ett styrkekort. Efter det berättar man i tur och ordning om någon person i ens liv som har styrkan ifråga och i vilka situationer eller i vilken situation det har kommit fram.


***

Det finns olika styrkekort på nätet att skriva ut eller att köpa, t. ex:

Metropolia AMK (på finska): styrkekort att skriva ut
Pesäpuu ry (på finska): styrkekort att köpa
PS-kustannus (på finska): Se det goda- aktivitetskort och bok

***

VIA Institute on Character presenterar på sina sidor 24 karaktärsstyrkor som man kan bekanta sig med via länken (byt språk i vänstra övre hörnet).  

Nedan som bilaga klassificering av styrkor enligt VIA och enkla styrkekort på engelska.

Bilagor:

Youth strength icon

The VIA Classification of 24 Character Strengths

VIA Classification of Character Strengths and Virtues

Livslinjen

När man arbetar med livslinjen kombinerar man igenkännande av de egna styrkorna med att betrakta sin egen levnadshistoria. Det kan synliggöra styrkor som man ännu inte känt igen, den egna utvecklingsprocessen och önskemål inför framtiden.

Mål:

  • Att känna igen och föra fram styrkor hos studeranden
  • Hjälper studeranden att känna igen de egna styrkorna såsom de har kommit fram i händelser under den senaste tiden
  • Hjälper studeranden att finna samma styrkor i sina egna gärningar även i nuläget
  • Hjälper studeranden genom att synliggöra den egna utvecklingen under tidigare livsskeden och se sina chanser att med hjälp av sina styrkor utvecklas mot sina mål


Instruktioner:

  1. Välj ur styrkekorten en styrka som du känner igen hos dig själv:
    1. Använd till exempel Se det goda! Aktivitetskort; Uusitalo-Malmivaara ja Vuorinen 2019
    2. Välj inte en självklar styrka, som någon kanske har sagt att du har, utan försök hellre tänka på någon styrka som finns mer gömd hos dig
  2. Skriv ner eller rita en händelse eller en tidsperiod i ditt liv under de senaste två åren, då den här styrkan har visat sig
    1. Beroende på gruppen kan tidsperioden vara kortare eller längre, tidsperioden är i sig inte ett självändamål i den här uppgiften
    2. Försök fokusera på händelser utanför arbetsliv och utbildning, till exempel sådant som har att göra med hobbyer eller fritidsverksamhet
  3. På slutet av livslinjen skriver du ner hur och i vilka situationer du använder dig av och drar nytta av styrkan i nuläget
  4. Slutdiskussion med den man handleder;
    1. Hur kan vi tillsammans ytterligare stödja och förstärka styrkan som du kände igen?
    2. Känner den man handleder igen andra styrkor som hen skulle vilja förstärka hos sig själv?
Som bilaga finns ett exempel på en bild av en livslinje.



Bilagor:

Elämänjana

Aktivt lyssnande

Aktivt lyssnande är en arbetsmetod som handledaren själv kan utöva och som de studerande kan använda sig av till exempel då personer i en ny grupp lär känna varandra. Ämnet för berättandet kan varieras beroende på i vilken situation metoden används, men grundinstruktionen för metoden förblir den samma; endast den ena berättar och den andra lyssnar aktivt.

Målsättning: Att öva på att ge odelbar uppmärksamhet åt den som talar

  • Ta ett par, kom överens om vem som börjar och berätta om en situation i vilken du har blivit högaktningsfullt bemött (eller berätta om något annat på förhand överenskommet, såsom t. ex om dig själv ur någon specifik synvinkel). Den ena berättar och den andra bara lyssnar, utan att kommentera eller fråga, lyssnar endast. Byt sedan roller. Tid för en berättelse är max tre minuter.
  • Gemensam reflektion: Hur kändes det att lyssna/berätta

Bonusuppgift i vilken man tränar på öppna frågor: Bestäm först vem som börjar. Nu ställer den andra detaljerade, öppna frågor gällande den tidigare berättelsen. Vad? Hur? Hurudana? osv.

Aktivt lyssnande är en speciell förmåga som kompletterar grundläggande kommunikation och grundar sig på att uppmärksamma talaren på ett fritt och odelbart sätt.  
(Lokkila, H.)

Bilagor:

Heidi Lokkila: Kuuntelemisen taito

Värdesamtal

Ett sätt att lära känna varandra är att samtala om vad var och en upplever som viktigt och värdefullt. Samtalet kan leda till fördjupad självkännedom och man lär känna den andra på ett djupare plan. Samtalet fungerar också som språkövning eftersom den breddar ordförrådet för abstrakta ting.

Målsättning:
Deltagarna uppmuntras att begrunda över vad som var och en upplever som viktigt.

  • Uppgiften inleds genom att man presenterar en lista med olika värden för deltagarna, och var och en väljer fem värden som upplevs som viktigast för en själv.
  • Till slut går man igenom allas val och funderar över hur värdena syns i praktiken (handlingar, val).
  • Begränsningar kan användas: vad är viktigt för dig om du tänker på arbete/familj/ din egen framtid.
  • Uppgiftens utmaningar:
    • att dela med sig kräver tillit mellan deltagarna
    • kulturbundenhet: det är bra att sammanställa listan med värden tillsammans med deltagarna
    • svåra begrepp
    • en prövning för diskussionsförmågan?

Mitt värde – gruppdiskussion

Uppgift:

  1. Alla människor har olika värden. Värde innebär någonting som är mycket viktigt för dig i ditt eget liv. Värden inverkar på hur du handlar och hur du väljer att handla.
  2. Läs listan med värden / vi läser tillsammans och begrundar vad begreppen betyder.
  3. Vilka värden är viktiga för dig? Välj fem värden som du upplever som viktigast för dig (uppgiften kan begränsas till att gälla ett specifikt område i livet)
  4. Vi ger alla tillräckligt med tid för att välja värden. När alla gjort sina val följer diskussion. Vi begrundar hur en värdering syns i hur man agerar, i vilka val man gör osv.

Som bilaga finns en exempellista med värden (på finska) som man kan använda som grund för arbetet.

Bilagor:

Arvolistaus arvokeskustelun pohjaksi

Livets fyrklöver

Livets fyrklöver är en övning som man kan använda sig av i handledningssituationer på tumanhand med studeranden. Med hjälp av övningen kan handledaren lära känna studeranden på ett djupare plan i stället för att endast känna till hens utbildnings- och arbetshistorik. Övningen är från websidan maamot.fi (Maahanmuuttajien ohjauksen ja neuvonnan tuki).

I övningen Livets fyrklöver får studeranden berätta om sin livssituation och sin bakgrund som helhet. Övningen gör det möjligt att stanna upp inför det som studeranden upplever som viktigt, bygger upp ett ömsesidigt förtroende och fokuserar på saker och värden som studeranden upplever som viktigt i hens livssituation. Det kan inverka på vad studeranden visar intresse för, på planer och valmöjligheter och är därför en viktig del av handledningen. Det är möjligt att dra nytta av övningen under flera handledningssamtal och den kan användas som stöd för sammanfattningen i slutet av processen. 

Förberedelser: Skriv ut uppgiften
Material: Utskriften på övningen eller vitt papper och pennor
Tidpunkt för övningen: Görs under handledningssamtalet
Tid: Ca 15 minuter + genomgång
Efter övningen: Genomgång tillsammans med handledaren


Inledning:

Övningen har planerats för att utföras under de första handledningsmötena. Handledaren beskriver uppgiften och man utför den genom att diskutera tillsammans.

Frågor att bli medveten om under utförande av uppgiften:

Livssituation och välmående…
– hur skulle du beskriva din livssituation för närvarande?
– hur tar du hand om ditt mående?
– hur bor du? vad tycker du om ditt bostadsområde?
– hur ser ditt sociala nätverk ut? (t. ex vänner, familjemedlemmar, hobbyer, kamratstöd, nätverk)
– hur inverkar din ekonomiska situation på dina utbildnings- och karriärplaner?
– finns det i din livssituation utmaningar eller hinder gällande arbete eller studier?
– finns det något i nuläget som belastar ditt mående?
– oroar du dig för något?
– var kan du få stöd eller vem kan stödja dig om du skulle råka ut för diskriminering?

Kunnande, utbildning och tidigare arbetserfarenhet...
– hurudan utbildningsbakgrund har du?
– vilka arbetsuppgifter har du haft?
– vilka färdigheter och vilket kunnande har du?
– vilka goda egenskaper har du?
– har någon roll i livet eller förändring inverkat på hur dina färdigheter har utvecklats? på vilket sätt? t. ex förhållandet till syskon, vänskapsförhållanden, familjeroller, flyttningar, att anpassa sig till en ny kultur)
– för vad har du fått respons och beröm av andra? (om du ännu inte fått respons och beröm av andra kan du göra övningen: Respons för mitt kunnande)

Viktiga frågor…
– vad anser du att är viktigt i ditt liv, i dina människorelationer eller i ditt arbete?
– vad anser du att är viktigt i din livsåskådning eller i din livstil?
– hur skulle du vilja fästa uppmärksamhet vid dina värden i dina utbildnings-och karriärval?
– vem eller vilka är viktiga personer i ditt liv? på vilket sett är de närvarande i ditt liv?
– av vem får du hjälp och vem skulle du själv vilja hjälpa?
– hurudana platser är viktiga för dig?
– vad har du för hobbyer?
– hurudana saker intresserar dig?

Framtiden…
– hurudant arbete skulle du kunna föreställa dig att utföra och var?
– vad önskar du dig härnäst gällande utbildning eller arbete? (t. ex att fortsätta ditt yrke, lön, språkkunskaper, företagande, branchbyte, arbete på hemorten/utomlands/virtuellt)
– vad skulle du vilja lära dig eller göra härnäst?
– vad drömmer du om?
– vad önskar du dig generellt mer av i ditt liv, och vad önskar du att du hade mindre av?
–hurudana utmaningar kunde du stöta på? oroar du dig för något speciellt gällande arbetsliv eller utbildning?  

Rötter och bakgrund
– vad har man ansett vara viktigt i din gemenskap eller i din släkt?
– vilken typ av yrken har man utövat i din närmaste krets, i din familj eller släkt?
– vem beundrar du eller högaktar du? varför?
– på vilket sätt kunde omgivningens, släktens eller dina närmaste personers förväntningar inverka på dina val?
– vill du berätta mer om för dig viktiga saker, till exempel om din kulturella bakgrund eller städer och länder som du har bott i?

Genomgång av uppgiften:

Genomgång av övningen Livets fyrklöver kräver att handledaren är finkänslig och kan respektera studerandens värden och berättelse samt att handledningssamtalets sekretess betonas.

– Vilken del av övningen var den lättaste och vilken var den svåraste?
– Hurudana tankar och känslor väcker övningens olika delområden hos dig?
– Vad skulle du vilja ha mer av i ditt liv? Och vad önskar du att du hade mindre av?
– Vilket delområde skulle du önska utveckla och på vilket sätt?
– Har du varit tvungen att avstå från något viktigt i ditt liv? Hur har du upplevt den här förändringen i ditt liv?

 

Skriv ut handledarens del


Instruktioner för studeranden

Det är mycket som inverkar på våra utbildnings- och karriärplaner, såsom tidigare kunnande och intressen, människorelationer, värden och miljöfaktorer. Den här övningen hjälper dig att gestalta din livssituation som helhet.

Instruktioner:

  1. Börja tillsammans med din handledare att fylla i övningen Livets fyrklöver. Gå lugnt igenom övningen punkt för punkt och begrunda tillsammans på vad som ingår. Skriv ner de här betraktelserna i uppgiften. Ni kan börja vid vilken punkt som helst och alla punkter behöver inte besvaras.
  2. När Livets fyrklöver är klar kan ni tillsammans med handledaren fundera över uppgiften som helhet. Uppgiften kan kompletteras under senare handledningssamtal.


Bilagor:

Elämän neliapila

Isbergsövning

Isbergsövningen är en del av MOD (Mångfald och dialog) - utbildningen (se mer på sidan Stödjande). MOD erbjuder förståelse för livets mångfald via övningar och fenomen.

Isbergsövningen är enkel att förbereda och genomföra. Det lönar sig ändå att reservera tillräckligt med tid för uppgiften så att alla hinner reflektera över sig själv, och genom att lyssna på andras iakttagelser samtidigt utvidga sitt tankesätt och lära sig mer om mångfald.

  • Handledaren ber deltagarna rita ett isberg. Alternativt kan handledaren dela ut färdiga botten med tomma isberg åt deltagarna.


  • I övningen granskar alla sig själv. I isbergets synliga del, dvs. den som är synlig över vattenytan, ber handledaren deltagaren skriva ner sådant som en utomstående kan iaktta av om personen. Det kan vara någonting som man kan se eller höra eller på något annat sätt observera. I den delen av isberget som finns under vattenytan ber handledaren deltagaren att skriva ner sådant som hen själv vet om sig själv men som inte syns utåt för främmande personer.
    I isbergets övre del kan man anteckna 3 - 5  saker och i isbergets nedre del 7 - 10 saker.
  • Handledaren kan, beroende på gruppens sammansättning, välja hur man går igenom det som deltagarna har skrivit. Deltagarna kan exempelvis delas in i mindre grupper och i smågrupperna får deltagarna sedan dela med sig av vad de har skrivit. Handledaren bör komma ihåg att påminna om att var och en bestämmer själv vad man vill berätta för andra om sig själv.
  • När alla har berättat om sig själv och man har lyssnat på alla, är det dags för att tillsammans med handledaren titta på isberget och reflektera över sådant som anknyter till att man träffar nya personer, iakttar okända personer, avger omdömen om dem osv. Diskussionsfrågor som man kan ta till hjälp är t. ex:
    • Vad kan vi egentligen iaktta gällande för oss främmande personer, nya bekantskaper?
    • Hur kan vi justera våra iakttagelser?
    • Hurudana saker kräver djupare bekantskap, diskussion, att man gör saker tillsammans?
    • Är våra iakttagelser alltid korrekta?
Det är bra att tillsammans diskutera vad man egentligen kan iaktta om nya bekantskaper och vad som kräver djupare bekantskap, diskussioner, frågor och att man gör saker tillsammans. En viktig fråga är också hurudana tolkningar vi gör om andra personer genom att bara iaktta det som syns ovanför ytan.
Genom övningen kan man behandla begreppen fördomar, klassificering, inbillningar och antaganden.


Digitala kunskapsmärken: SkiLLfie

SkiLLfie är en serie verktyg med hjälp av vilka studeranden kan öka sin förståelse för sina egna färdigheter och möjligheter. De hjälper studeranden att bedöma sina styrkor och utreda möjligheterna för att lära sig mer. SkiLLfie-verktygen hjälper också studeranden att finna ord som beskriver färdigheterna, vilket gör det lättare att berätta om dem i t. ex meritförteckningar och arbetsintervjuer. SkiLLfie-verktygen kan användas i olika språkversioner (finska, engelska, dari, somali, arabiska) både som pappers- och nätblankett eller som SkiLLfie Android mobilapp. Du hittar mer information om SkiLLfie-verktygen här.

SkiLLfie-verktygen innehåller verkligt många frågor och man kan inte svara på alla på en gång. Det bästa sättet att använda verktygen är att gå igenom frågorna i lugn och ro och komplettera svaren vid behov. Verktygen kan användas både självständigt och tillsammans med handledaren.

Man kan använda SkiLLfie-verktygen på åtminstone fyra olika sätt:

  1. A) SkiLLfie-mobilappen (Android)kan laddas på Google Play Store på finska och engelska. Språkvalet i appen beror på mobiltelefonens språkinställningar. Svaren sparas endast i den egna telefonen. Dessutom kan man spara eller skriva ut svaren i PDF-format.
  2. B) Interaktiva PDF-blankettpaket på finska och engelska som kan fyllas i elektroniskt. Man kan även spara dem och, om man så vill, skriva ut ett eget SkiLLfie-häfte över sitt kunnande.
  3. C) Penna och papper. Man kan också skriva ut blanketterna och fylla i dem för hand. I det här skedet fungerar endast blanketterna på arabiska, somali och dari på det här sättet. Alla blanketter kan nerladdas separat på alla språk här.
  4. D) Diskussion. Handledaren kan tillsammans med studeranden diskutera frågorna som finns i SkiLLfie.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä