T4: Itsearviointi- ja vertaisarviointitaito

ARVIOINTI

MITEN ANNAT RAKENTAVAA PALAUTETTA?

1. Et saa arvioida persoonaa etkä asioita, jotka ovat hänen hallintansa ulkopuolella. Arvioitava ei saa tuntea joutuvansa puolustamaan itseään.

2. Sano ensin positiiviset asiat rehellisesti ja asiantuntevasti. Positiivinen palaute ei ole kehumista eikä sitä anneta, että toiselle tulisi hyvä mieli. Positiivinen palaute tarkoittaa sitä, että perustelet hänen vahvuuksiaan.

3. Kriittiset kommentit pitää esittää asiallisesti ja rakentavasti, mieluiten kysymyksinä: esimerkiksi ”Mitä tarkoitit X:llä?” ”Oletko varma, että haluat tehdä työsi tavalla X?” ”Mitä jos miettisimme yhdessä vaihtoehtoja X:lle?”

4. Älä alennu kiistelemään äläkä väittelemään palautteesta. Tavoite on saada kehitystä aikaan, ei voittaa väittelyä.

5. Anna hänelle oikeus päättää itse, miten hän ottaa palautteen huomioon. (Kun itse otat vastaan palautta, muista tässä yhteydessä kiittää palautteesta ja mieti, miten voit sen avulla kehittyä.)

6. Rakentava palaute annetaan prosessin AIKANA, ei lopussa. Jos näyttää, että hän on ”menossa metsään”, ohjaa palautteen avulla hänet toiseen suuntaan, jotta hän välttyy nöyryytyksiltä prosessin lopussa.

7. Suuntaa palauteesi sisältö aina tulevaisuuteen: kerro, mitä voisi tehdä toisin, jotta ensi kerralla sujuisi paremmin; mitä pitää oppia ja missä kehittyä, jotta heikkouksista päästään vahvuuksien kehittämiseen.

ARVIOI OPPIMISTAITOASI

Perustasolla olet, kun tunnistat suullisista ja kirjallisista teksteistä yksityiskohtia (tapahtumia, paikkoja, sanoja, repliikkejä, tietoja), mutta et hahmota kokonaisuutta kunnolla. Taitosi ei riitä vielä siihen, että osaisit käyttää tietoa itsenäisesti, esim. että pystyisit omin sanoin selostamaan asian.

Tietoa etsivä ja järjestelevä: tällä tasolla pystyt kuuntelemaan opetusta ja lukemaan oppimateriaaleja niin, että löydät tietoja ja tallennat niitä esim. muistiinpanoiksi. Hahmotat tekstilajin ja sen rakenteen, erotat siitä pääkohdat ja alakohdat, esimerkit ja sen, miten asiat on ryhmitelty. Osaat vastata tarkentaviin kysymyksiin. Olet tunnollinen oppija mutta oppiminen on sinulle vielä lähinnä ulkoaopettelua, kopioimista ja toistamista ilman, että pystyt lisäämään siihen juuri mitään omaa.

Päättelevä ja jäsentelevä: tällä tasolla pystyt käsittelemään tietoa itsenäisesti: teet omia päätelmiä, tekstit herättävät sinussa ajatuksia sekä lisäkysymyksiä, joita pohdit ja ratkaiset. Yhdistelet tietoja eri lähteistä, jotta saisit mahdollisimman selkeän kokonaiskuvan asiasta, ja pystyt siirtämään tietoja myös eri yhteyksiin. Muistiinpanot teet itsenäisesti, tiivistät asiat omin sanoin ja pystyt tekemään aiheesta omia lisäkysymyksiäkin käyttäen sanoja "miksi..." ja "mitä seuraa siitä että..." .

Kriittinen, arvioiva ja soveltava: tällä tasolla toimit kuten edellä, mutta pystyt lisäksi vielä arvioimaan tekstin tarkoitusta, sisältöä, ilmaisukeinoja ja laatua. Erottelet lähteistä olennaiset ja epäolennaiset sekä luotettavat ja epäluotettavat tiedot. Pystyt vertaamaan entisiä tietojasi uusiin ja pohtimaan tiedon merkitystä ja hyödyllisyyttä. Perustelet mielipiteesi monipuolisesti. Toisin sanoen omaksut tiedon mutta ymmärrät selvästi myös sen, miten voit hyödyntää oppimaasi. Sinulla ei ole vaikeaa keskustella eikä väitellä asiasta asianmukaisia käsitteitä käyttäen. Kykenet myös esteettiseen arviointiin tarvittaessa.

Luova: kehittelet uusia ajatuksia, teet olettamuksia ja sijoitat asioita uusiin yhteyksiin. Olet kiinnostunut synteeseistä ja kyseenalaistat myös asian tarvittaessa. Luot oppimastasi uusia ideoita tai hankit sen pohjalta uusia kokemuksia. Haluat nimenomaan tuottaa jotain uutta ja siksi suhtaudut tekemiseen ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Siksi paneudut työhön syvällisesti ja käsittelet laajoja tietolähteitä. Olet oppijana virkeä ja innostunut, esität tiedonjanoisia kysymyksiä ja perusteltuja mielipiteitäsi avoimesti. Pystyt seulomaan aineistoja ja tekemään vertailuja, jäsentelyjä ja omia sovelluksia itsenäisesti sekä yhdessä toisten kanssa.