Esitelmät pohjoismaista

Esitelmät pohjoismaista



Mitkä pohjoismaat? 


Pohjoismaat muodostavat yhdessä maantieteellisen ja kulttuurisen alueen Euroopan pohjois-osassa.

Suomen (ja siihen kuuluvan Ahvenanmaan) lisäksi pohjoismaihin kuuluvat Ruotsi, Norja (myös Huippuvuoret), Tanska (myös Färsaaret ja Grönlanti) ja Islanti

Millainen esitelmä?


Esitelmä tehdään powerpoint-sovelluksella. Esitelmässä kannattaa olla paljon kuvia. Tiedot kirjoitetaan lyhyesti ja selkeästi. Lopuksi esitelmän koodi upotetaan tänne pedanettiin. Työt myös esitellään muulle luokalle.

Esitelmä tehdään 4-5 oppilaan ryhmässä. Ihan aluksi luodaan esitelmä yhdellä laitteella ja jaetaan se kaikille ryhmän jäsenille. Sitten sovitaan, mitä osasta kukin ryhtyy selvittämään ja tekemään - yksinään tai toisen ryhmäläisen kanssa.

Ryhmällä on käytettävissään kaksi tablettia ja yksi chromebook. Työskentelyyn saa käyttää myös omaa puhelinta. 



Mitä tietoja esitelmässä pitää olla?


  • Maan nimi, lippu, sijainti maapallolla, muoto, pinta-ala
  • pääkaupunki ja muita kaupunkeja
  • valtiomuoto ja esim. kuninkaallisten tai presidentin ja pääministerin esittely
  • uskonnot
  • kielet ja joitain sanoja pääkielellä (esim. tervehdys, numerot 1-5, kissa, äiti, kiitos,...)
  • tietoa maantieteestä ja luonnosta, esim. suuret vuoret tai joet
  • tärkeimpiä nähtävyyksiä tai mistä turistit voisivat olla kiinnostuneita
  • jotain ruokakulttuurista
  • kuvia maasta eri vuodenaikoina
  • tunnettuja henkilöitä, jotka ovat kotoisin tästä maasta
  • muuta kiinnostavaa, jos keksitte! :)

Mitä pitää muistaa?


Toimi reilusti, osallistu asialliseen vastuun jakamiseen, älä määräile äläkä suostu määräiltäväksi. Hoida oma työsi huolella. Älä tee omin päin muutoksia toisten vastuualueelle kuuluviin sivuihin. Pyydä apua ja auta, jos toinen pyytää. Älä puutu muiden ryhmien touhuihin. 

Jokaiselle ei ole omaa laitetta, joten muista käyttää tablettia tunnilla vain ryhmätyön edistämiseen - ei muuhun. Vuorottele.

Ryhmätyöstä arvioidaan työskentelytaitoja, lopputulosta ja lopuksi tehtävää esittelyä.

Tenkiikkaa ja vinkkejä

Kuvat


Kun liität esitelmään kuvia, on asiallista merkata mukaan kuvan lähde, eli se, mistä sivustolta olet kuvan ottanut. 
Ilmaisia kuvia, joiden tekijänoikeusasiat on kunnossa, voi hakea vaikkapa pixabay.com -sivulta. Voit joko laittaa lähteen samalle sivulle, tai tehdä esitelmän loppuun yhden sivun, johon listataan kaikkien käytettyjen kuvien lähteet.

Tiedonhaku


Tietoa voi hakea googlettamalla. Jokaisella mailla on omia virallisia sivuja, ja ainakin esim. pääkaupungeilla, kuninkaallisilla ja nähtävyyksillä on usein omat viralliset sivut. Nähtävyyksistä voi löytää hyvää tietoa matkailuun liittyvien sivujen kautta.

Perustietoja maasta voi löytää myös wikipediasta. Oli miten oli, yhdeltä wikipedia-sivulta ei löydä riittävästi tarkoituksenmukaista tietoa tällaiseen esitelmään, joten varaudu hakemaan tietoa googlettamalla erikseen ja yksityiskohtaisemmin aina yhdestä tietystä asiasta kerrallaan. 

Kirjoita löytämiäsi tietoja esitelmän diaan yksinkertaisesti ja lyhyesti. Älä kopioi suoraan yhtäkään kokonaista virkettä miltään nettisivulta, vaan muotoile tieto omin sanoin tai vaikka listaksi. 

Kirjoita yhteen diaan vain yhdestä aihepiiristä! Samalle dia-sivulle et voi kirjoittaa sekä maan pinta-alaa että julkkiksia, tai virallisia kieliä ja perinneruokia. Tämä on tärkeää myös siksi, etteivät ryhmäläiset kirjoittele samoihin dioihin, vaan työnjaon mukaan kaikki muokkaavat vain omia diojaan.

On hyvää harjoitusta merkitä myös tiedon lähde mukaan. Sivuston osoitteen voi kirjottaa suoraan dialle, tai koota esitelmän loppuun listan käytetyistä nettiosoitteista - ihan niin kuin kuvienkin kanssa.

Mikä powerpoint?


Powerpoint on selkeä ja notkea sovellus. Kokeile rohkeasti omiin dia-sivuihisi erilaisia asetteluja, joita ohjelma ehdottaa. Ohjelma tallentaa työskentelyn automaattisesti, mutta muutoksia on myös helppo perua. Dioja voi myös helposti järjestellä uudestaan ja lisäillä uusia sivuja väliin. Kun tekee powerpoint-esitelmää yhteistyössä muiden kanssa, täytyy olla tarkkana, ettei muuta tai poista toisten tekemiä juttua.

Valmiin työn liittäminen pedanettiin


1) Kun työ on kokonaan valmis, valitse powerpoint-sovelluksessa Tiedosto, sieltä Jaa, ja sieltä Upota.
2) Kopioi kokonaan laatikon koodi.
3) Mene Tikkalan koulun pedanettiin, kirjaudu, etene oman pohjoismaasi sivulle:

-> Oppilaalle
-> Luokkien omat sivut
-> 3.-4.lk
-> YL
-> Unesco ja monimuotoinen maailma
-> Esitelmät pohjoismaista
-> oma pohjoismaasi

4) Luo sivulle tekstilaatikko. Lisää kirjoituskenttään "</u> upotettu koodi".
5) Liitä siihen kopioimasi koodi.
6) Muista tallentaa ! :)