Kulttuurinen osaaminen ja ilmaisu

Luin Tarja Pääjoen artikkelin, jossa esitellään eräässä koulussa toteutettua työpajaa ja sen herättämää kohua mediassa. Taidekasvatustyöpajassa nuoret olivat saaneet "tuunata" pehmoleluja käyttäen apuna esimerkiksi saksia ja tekoverta. Työpajatoiminta herätti mediassa jyrkkiä mielipiteitä sekä puolesta, että vastaan. Pääjoki tarkastelee artikkelissaan kannanottoja taidekasvatuksen ja sen tuomisen mediaan näkökulmasta.
Mielestäni olisi ehdottoman tärkeää, että lapset ja nuoret saisivat ilmaista kaikenlaisia tunteitaan myös koulumaailmassa. Työpajassa tunteiden ilmaisu ja käsitteleminen repimällä pehmoleluja on kuitenkin aika raju tapa. Toisaalta kyse ei ollut alakouluikäisistä lapsista, joten uskon työpajan olleen sovelias ainakin suurimmalle osalle nuorista. Työpajan avulla nuoret saivat mahdollisuuden purkaa agressiotaan tai vain ylimääräistä energiaansa sosiaalisesti hyväksytyllä tavalla. Tältä kannalta katsottuna työpajassa ei ollut mielestäni mitään väärää.
Kouluissa pitäisi ylipäänsä tuoda esiin lasten ja nuorten omaa ajatusmaailmaa ja kuulla heitä enemmän. Kun lapset tai nuoret saavat tuoda omaa kulttuurista näkemystä esiin, syntyy ryhmässä avoin ja ymmärtävä ilmapiiri. Samalla lapset oppivat toinen toisiltaan erilaisia elämisen tapoja ja saattavat tulla suvaitsevaisemmiksi.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.