Huoli, empatia ja kunnioitus vuorovaikutuskessa

Moisio, O-P. 2011. Huoli, empatia ja kunnioitus vuorovaikutuksessa. Teoksessa K. Pohjola (toim.) Vuosikoulu. Oppiminen mediakulttuurin aikakaudella.

Uusi opettaja voi saada oppilaiden kunnioituksen iän, koulutukset, työkokemuksen ja karisman myötä, mutta kaikista eniten näistä vaikuttaa karisma. Se miten opettaja kohtaa ja kohtelee oppilaita on ensiarvoisen tärkeää. Opettajan on oltava aidosti läsnä, ymmärtäväinen ja luotettava, jotta oppilaat kunnioittavat häntä.

Opettaakseen oppilaita opettajan on tunnettava opetettavien oppiaineiden sisällöt ja oppilaiden maailma. Taitava opettaja pystyy yhdistämään nämä kaksi niin, että oppilaat motivoituvat opiskelusta ja oppivat tehokkaasti. Tämä edellyttää opettajan kiinnostusta opiskelijoiden maailmaa kohtaan ja aktiivista kuuntelevaa läsnäoloa. Ei siis riitä, että opettaja kuuntelee oppilaita vaan hänen on kuultava mitä oppilaat kertovat. Opettaja ei saa arvioida oppilaiden maailmoja vaan hänen on yritettävä syventyä niihin nähdäkseen ne oppilaan silmin.

Opettajien tulee kohdata oppilaat yksilöllisesti, nähdä jokaisen vahvuudet ja tukea tarvittavissa asioissa. Opettajan on tärkeä johdatella oppilaat oivaltamaan oikeiden kysymysten kautta. Dialogin onnistumiseksi opettajan on osattava olla hiljaa, antaa lapselle aikaa miettiä ja vastata. Opettajan täytyy toteuttaa työssään erilaisia opettamismetodeja, jotta jokainen oppilas löytäisi itselle sopivan tavan oppia.

Luokan järjestysmiehinä opettajien on ylläpidettävä työrauhaa ja järjestystä. Rajat ovat rakkautta ja näyttää siltä, että yhä enemmän oppilaat niitä tarvitsevat tai hakevat. Ehkä myös muuttuva yhteiskunta tuo tarvetta muuttaa luokkahuoneen järjestyssääntöjä. Positiivisen ilmapiirin luominen luokkaan edistää oppilaiden oppimista. Luokassa pitäisi saada myös epäonnistua ja olla väärässä ilman muiden opiskelijoiden tai opettajan tuomitsemista tai nöyryyttämistä. Oppilaat ovat hyvin herkkiä ympäröivälle ympäristölle ja he lukevat opettajaa tarkasti. Oppilaat voivat tulkita opettajan ilmeet ja eleet arvioinniksi, mikä opettajan on tärkeä tiedostaa.

Opettajan työ ei ole helppoa. Jatkuva läsnäolo, kuunteleminen ja kiinnostus oppilasta kohtaan voi välillä olla vaikeaa. Moilasen mukaan hyveelliselle toiminnalle on ehdot: jotta jaksat toimia hyveellisesti, elämäsi on oltava kiireetöntä ja stressitöntä. Tämä ei koulumaailmassa toteudu esimerkiksi tiukkojen aikataulujen ja suurien luokkakokojen vuoksi. Erilaisten oppimisympäristöjen rakentaminen ja moniammatillisen yhteistyön kautta voimme jakaa taakkaa ja pyrkiä hyveelliseen toimintaan.

Opettajan tärkeimmät tehtävät ovat kasvattaa ja opettaa. Kasvatuksen kautta oppilaat rakentavat omat arvonsa ja asenteensa, jotka näkyvät oppilaan käytöksessä ja toiminnassa. Opetuksen kautta oppilaat omaksuvat erilaisia taitoja ja tietoa. Opettajat antavat oppilaille eväitä, jotta he pärjäisivät ja löytäisivät oman paikkansa yhteiskunnasta.

Jokainen on tärkeä ja arvokas sellaisena kuin on ja jos tekee parhaansa niin se riittää eikä enempää voida vaatia edes kilpailuyhteiskunnassa.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.