Ennakkotehtävät 1.10. luennolle ja demoille

ENNAKKOTEHTÄVÄ luennolle ja demoille 1.10.

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu / Kulttuurikasvatus

Luento salissa M103

1.
Lue kirjailija Juha Itkosen artikkeli “Kirjailija Juha Itkonen saa lopultakin kokea yhdessä soittamisen riemun Kaustisella” http://www.hs.fi/sunnuntai/a1436496757463

Mitä ajatuksia artikkeli sinussa herättää? Poimi tekstistä jotakin itsellesi merkityksellistä, jonka haluat nostaa esiin keskustelussa luennolla. Kirjaa kommenttisi alla olevaan Peda.netin ennakkotehtäväkansioon.

2. Tutustu Opetushallituksen julkaisuun KOHTI MONIKULTTUURISTA KOULUA– taidetyöpajat osana kulttuurikasvatusta. 2010. Helena Oikarinen – Jabai (toim.). Sivut 1 – 25.
http://www.oph.fi/download/125092_Kohti_monikulttuurista_koulua.pdf

Kommentit

Artikkeli herättää monenlaisia ajatuksia. Toisaalta tekstiä pystyy lähestymään melko objektiivisesti, mutta toisaalta tekstissä on paljon samankaltaisuuksia oman elämäni kanssa.

Tekstistä käy ilmi, kuinka ihmisillä on paljon ennakkokäsityksiä asioista ja kuinka vasta vuosia myöhemmin nämä käsitykset muuttuvat ja/tai murtuvat. Myös tietynlaiset ajattelumallit, siitä mikä on ollut "oikea" soitin tai "oikea tapa" opetella soittamaan tulevat ilmi kirjoituksessa. Itkonen kertoo etttä esim. aikoinaan jos yhteisöllistä soittamista tarjottiin, se oli haastavaa, mahdotonta.

Itselläni oli vuosia käsitys, että ainoa oikea musiikki on sitä mitä kaverit kuuntelevat ja että on olemassa vain muutama kuunneltavan arvoinen bändi. Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt ettei näin ole. Samalla lailla minulle ainoita soittimia olivat kitara, rummut, basso. Aikaisemmin oli niin että mitkään klassiset soittimet eivät vedonneet millään tavoin. Kuten Itkosella, mahdollisuuksia soittaa bändissä ei juurikaan ollut tai ne olivat huonoja vaihtoehtoja jo valmiiksi.

Voin myös hyvin samaistua "systemaattiseen opettamiseen tai oppimiseen". Parhain lause minkä olen kuullut liittyen musiikkin, sen tekemiseen jne. on: " Liika teoria, tappaa luovuuden". On selvää, että lasten/nuorten kohdalla on hyvä kylvää siemen ja katsoa lähteekö se itämään. Mutta sen sijaan että kontrolloisi ja systemaattisesti ohjaisi tätä "kasvua", olisi parempi vain hieman ”tuuppaista” tai avustaa, mikäli apua tarvitaan. Jokainen löytää itse omat mielenkiinnon kohteensa ja lopulta jalostavat niitä niin pitkälle kuin tahtovat. Vaikka musiikkia tai soittamista pidettäisiin yksilöharjoittelun tai yksilötason juttuna, olisi tärkeää mahdollistaa yhteisöllinen toiminta, esim. bänditoiminnan tai muunlaisen toiminnan tavoin. Tärkeintä olisi yhteenkuuluvuus, se että olisi osa jtn. yhteisöä, toimivaa organisaatiota. Tällöin lähestyminen musiikkia kohtaan, kuten Itkonen sanoo, olisi erilaista. Ylipäätänsä jokaiselle yksilölle olisi eduksi murtaa omia ennakkoluulojaan ja lähteä pois omalta mukavuusalueeltaan. Joskus em. ei hyödytä hirveästi. Et ehkä innostu uudesta soittimisesta tai uudesta bändistä, mutta voit kenties tavata vaikkapa uusia ihmisiä tai muutoin vain todeta " olen kokeillut ja arvostan sitä, mutta ei ole minun juttuni". Pääasia olisi että yrittää. Itkosen kuvailemassa Näppäritoiminnassa on paljon samankaltaisuuksia koulumaailman tai urheilujoukkueen toiminnan kanssa. Tärkeintä kaikessa on tunne siitä, oli sitten enemmän yksilö kuin kanssatoimija luonteeltaan. Hetken ajan kaikki ovat yksi ja sama. Elämä tarjoaa sellaisia tianteita ja tunteita harvoin. Mutta kun se tarjotaa... niin mikään ei ole sen parempaa.
Juha Itkosen artikkeli kuvastaa hyvin sitä, mitä musiikin harrastuksen ohjaamisessa tehdään väärin, ja mitä opittavaa monilla muillakin opetus/ohjaus aloilla olisi. Suuressa mittakuvassa artikkeli kuvaa myös nykyajan yhteiskuntaa. Mikä unohtuu suorituskeskeisyyden jalkoihin?
Artikkelissa puhutaan paljon yhteisöllisyydestä, kuinka ikäluokasta riippumatta tehdään asioita yhdessä. Jokainen halukas taitotasosta huolimatta on tervetullut Näppäröimään. Tämä ajatus tuntuu osin kadonneen yhteiskunnasta. Ihmiset luokitellaan omiin lokeroihin syystä x, vaikka juuri silloin uusia ideoita ja innovaatioita syntyy kun lyödään hynttyyt yhteen, ja näkökulmia ammennetaan useammasta suunnasta. Yhteisöllisyys luo myös turvaa ja antaa rohkeutta toteuttaa itseään täysillä. Näppäreillä jokaista rohkaistaan soittamaan kovempaa, tekemään vaikka ei olisi sata varma osaanko. Eikä oikeastaan ole väliä oletko amatööri vai ammattilainen.
Musiikki on paljolti tunnetta, innovatiivisuutta ja itseilmaisua. Itkosen omakohtaiset kokemukset lapsuudesta eivät kovin paljoa sisällä mitään näistä, ja uskon sen hukkuvan pinnalla olevaan suorituskeskeisyyteen. Moniin harrastepohjaisiin opistoihin on pääsykokeet, eli on olettamus että musiikkia saa harrastaa vain synnynnäisesti lahjakkaat, eikä täysin amatööreille ole tilaa. Monet muutkin harrastukset kahlitaan menestyksen tavoitteluun; monilla paikkakunnilla on vaikeaa harrastaa mitään joukkuelajia ellet ole lisenssin omaava kilpaurheilija. Sitten kun harrastukseen sitoudutaan täysillä, syntyvät myös pelko, paineet ja pakottamisen tunne. Annetaanko mahdollisuutta epäonnistua? Jos harrastuksen keskeisin tavoite on vain suorittaa sarja asioita mahdollisimman hyvin, mikä on se pohjimmainen syy oikeasti enää harrastaa?
Itse samaistuin artikkelin negatiiviseen puoleen; kuinka itsekin yksin pimputin pianoa yhdeksän vuotta ja lopetin harrastuksen innostuksen puutteeseen. Itkosen tekstiä lukiessa oikeastaan vasta tajusin miksi lopetin, mihin innostus katosi. Mitä hyötyä on osata jokainen nuotti ulkoa? Miksi soitetaan vain sitä mitä opettaja haluaa ja suunnitelmat käskevät? En aloittanut pianonsoittoa opettajan vuoksi, mutta näin jälkikäteen mietittynä sitähän se oli. Artikkeli antaa oikeaa ajatusta siitä, miten asian pitäisi olla; annetaan vaihtoehtoja, vapaus valita. Aivan kuin musiikissa, myös muualla tulisi tarjota kaikille samat mahdollisuudet ja vapaus löytää oman mielenkiinnon kohde. Levitellä niitä ”viuluja lattialle” jos joku vaikka tarttuisi sellaiseen.
Harrastamisen pohjana kuitenkin oletetusti on nauttiminen ja itsensä kehittäminen. Ohjaajien ja vastuuaikuisten tulisi muistaa tehdä toimintaa lasten ehdoilla, säilyttäen ilon ja leikkisyyden. Harrastuksissa sekä kouluissa opettajien ja ohjaajien tulisi olla lapsia varten, avarakatseisesti ja tunteella, sillä silloin mielekkyys säilyy ja kiinnostuksen kohde voi säilyä intohimona koko elämän.
Artikkeli herätti minussa ajatuksia omista kokemuksista. Soitin nuorempana kahdeksan vuotta viulua ja sain itse myös osallistua Mauno Järvelän kansanmusiikkikurssille. Muistan kuinka pidin kappaleita ärsyttävinä rallatuksina. Muistan kuitenkin myös sen yhteisöllisyyden, jonka kappaleiden soittaminen sai aikaan. Kävimme myös esiintymässä Finlandia-talossa ja eturivissä istui Tasavallan presidentti Tarja Halonen. Se oli erittäin hieno kokemus, jota en olisi saanut kokea ellen olisi pakonomaisesti opettellut kappaleita. Musiikki on erittäin yhdistävä tekijä ja varsinki soittajille orkesterissa se luo yhdessä tekemisen meininkiä. Musiikki myös yhdistää eri ikäisiä ja eri taustaisia ihmisiä.
Musiikki opettaa heittäytymistä ja antaa rohkeutta eikä ole mitään parempaa kuin päästä jakamaan musiikin tuottamaa riemua muille. Niin kuin Juha Itkonenkin totesi on mahtavaa olla yhdessä tuottamassa musiikin ihmettä. On mahtava nähdä miten musiikki vaikuttaa eri tavalla ihmisiin.
Myös musiikissa on kuitenkin pientä kilpailua ja virheettömyyteen johtavaa ajattelua. Orkestereissa kilpaillaan siitä kuka pääsee parhaimpien soittajien ryhmään ja kuka seuraavaan, vielä parempaan orkesteriin. Soittaminen on myös kilpailua itsesi kanssa, sinulta vaaditaan eri tasojen suorittamista virheettömästi ja jokaiseen esitykseen harjoitellaan täydellinen esitys. Jos teet virheen esiintyessäsi, kaikki kuulevat sen ja se vaikuttaa siihen miten sinut nähdään soittajana. Musiikkimaailmassakin pitäisi unohtaa täydellisyys ja antaa soittajille mahdollisuus kehittyä omia mielenkiintoja hyväksikäyttäen.
Juha Itkosen artikkeli herätti minussa paljon ajatuksia mm. ennakkokäsitysten murtumisesta, yhdessä tekemisen riemusta ja oivalluksista, sekä tekemiseen/oppimiseen heittäytymisestä ilman stressiä siitä, millainen lopputulos tulee olemaan.
Itkonen kuvaa hyvin sitä, kuinka omat ennakkokäsitykset voivat muuttua radikaalisti pitkänkin ajan jälkeen, kun vaan uskaltaa heittäytyä ja tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Hyvä muistutus jälleen siitä, että koskaan ei pitäisi muodostaa minkäänlaisia ennakkokäsityksiä asioista, mitä ei ole itse kokeillut.
Kirjailijan kuvaukset muun muassa oman pianonsoittonsa aloittamisesta toi mieleeni tekemisestä nauttimisen ja sisäisen motivaation merkityksen tärkeyden oppimisessa.
Itkosen kirjoitus pisti ajattelemaan myös sitä, kuinka tärkeää olisi tarjota avoimempia mahdollisuuksia asiassa kuin asiassa jokaiselle lähtö- ja taitotasosta riippumatta, kuten Näppäreissä on ideana. Suorituskeskeisyyden ja sen luomat paineet unohtaen erilaiset ihmiset (eri ikäiset, eri taitotasoiset) oppivat toinen toisiltaan yhdessä ”puuhaillen” ryhmän keskellä. Myöskään lopputulosta ei saisi miettiä liikaa etukäteen, vaan uuteen tulisi heittäytyä avoimin ja kokeilevin mielin, tunteella. Yhdessä tekemisellä voi parhaimmillaan saada synnytettyä jotain niin hienoa, että se antaa jokaiselle voimavaroja ja asioita omaan elämään ammennettavaksi pitkälle eteenpäin.
Itkosen artikkeli herätti monia ajatuksia. Ensimmäisenä pohdin ennakkoluulojen merkitystä elämässä. Todella usein on ennakkoluuloja ihmisistä ja asioista, vaikka yleensä ne eivät pidä paikkaansa. Ei saisi tehdä johtopäätöksiä asioista, joihin ei ole perehtynyt, vaan täytyisi kokeilla ja tutustua ja vasta sitten muodostaa oma mielipide asiasta.

Yhdessä oppimisesta ja yhteisöllisyydestä on puhuttu paljon ja tässäkin artikkelissa yhdessä tekeminen nousee tärkeäksi. Itkonen kertoi kuinka hyvä yhteisö heillä on Näppäreissä, joissa yhdistyvät ihmiset lapsista vanhuksiin. Mielestäni on hieno asia yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä. Hän mainitsi myös opetussuunnitelman jämäkkyyden ja tylsyyden, jotka eivät tee oppimisesta mielenkiintoista. Opetuksen tulisi olla motivoivampaa ja mielekkäämpää, jotta oppijan innostus ei häviäisi. Myös luovuudella tulisi olla enemmän tilaa oppimisessa.

Tuntuu että yhteiskunta pyörii suorittamisen ympärillä, mikä on ainakin yksi syy oppimisen ilon häviämiselle. Ei saisi nolata opettajaa tai vanhempia virheitä tekemällä, kuten Itkonen huomauttaa. Suorittamisen takia ihminen alkaa helposti miettimään, riittääkö hän omana itsenään, kun ei pärjääkään kaikessa täydellisesti. Varsinkin lapsille pitäisi opettaa, ettei elämä ole suorittamista ja opettajien tulisi yrittää tuoda oppimisen iloa enemmän kouluihin.

Itkonen mainitsi myös kärsivällisen opettajan, joka ei turhaudu toistuvista työtehtävistä. Tämä mielestäni korostaa opettajan tärkeää asemaa ja suhdetta oppilaisiin. Oppilaat kyllä huomaavat, jos opettajaa ei kiinnosta ja hän turhautuu töissä ollessaan. Tämä puolestaan voi heijastua oppilaisiin ja heidän motivaationsa saattaa laskea. Itselleni tuli tästä mieleen, kuinka tärkeää opettajan oma suhtautuminen opetettavaa asiaa kohtaan on.
Artikkeli herätti pohtimaan, mitä yhteisöllisyys on ja millainen voima sillä on kasvattaa ihmistä. Artikkelin kirjoittanut Itkonen on kuvannut vahvoja tunteita ja muistoja liittyen selvästi rakkaaseen harrastukseen, josta tämä on löytänyt soittavan yhteisön kautta itselleen selvästi hyvän paikan olla. Hän kuvaa myös näistä asioista puhuessaan havainnoistaan itsessään ja häntä ympäröivissä ihmisissä esiintyessään ja soittaessaan muiden yhteisöön kuuluvien kanssa. Mielestäni artikkelissakin hyvin runsaasti esille tuotu tekemisen kautta tapahtuva yhteisön toiminta on kannustamisen arvoista ja tulevana opettajana uskon tällaisen tekemisen tavoittelun olevan tarpeellista.

Itkonen toki kuvaa myös kokemuksia, joissa soittaminen on asettanut hänelle rajoitteita ja tietyllä tapaa "kahlinnut" häntä. Se sai ajattelemaan, miten omat päämäärämme ja tarkoituksemme, olivat ne miten ohjaavia ja toisen parhaaksi, voivat olla joskus enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Pohdin sitä, millaisia odotuksia kohdistamme nuoriin ja lapsiin varsinkin harrastusten kautta. Onko aina pakko olla "hyvä" jossakin ja onko epäonnistuminen todella niin suuri synti, että sitä pitää hävetä koko ikänsä? Entä sitten, kun ei huvitakkaan tehdä enää sitä juttua, mitä muut sinulta odottavat?

Mielestäni jokaiselle tulisi suoda oikeus valita oma polkunsa ja tapansa toimia, vaikka aina tämä ei onnistuisikaan. Toivoisin, että opettajana voisin kannustaa oppilaitani tavoittelemaan omia kiinnostuksen kohteitaan liikaa rajoittamatta heidän kiinostuneisuuttaan, sillä ajattelen, että halu edetä ja motivoitua syntyy juuri näistä kiinnostuksen kohteista. Sitten tulisi tarttua siihen, mikä heitä (oppilaita) kiinnostaa ja kehittää siittä eteenpäin jotain, mikä inspiroi oppimaan ja toimimaan.

Artikkelista saan sen kuvan, että opettajalta tai ylipäätään toiminnan vetäjältä vaaditaan kykyä ja halua toimia, innostaa ja kannustaa tilanteessa kuin tilanteessa, varmalla otteella. Näin varsinkin silloin, kun mielitään hiotuttaa yhteen ja johtaa monenmoisia ryhmiä ja ihmisiä kohti yhteistä tekemistä, josta mahdollisimman moni nauttisi. Vaikka artikkelin Näppäreiden kanssa tässä oltiin selvästi onnistuttu, tämä ei kuitenkaan ole helppoa monelle ja toiset onnistuvat paremmin kuin toiset. Mutta ne hetket, kun päästään lähelle artikkelin vastaavaa tekemisen meininkiä, ovat varmasti makoisia kaikille, niin opettajalle kuin oppilaallekkin.
(muokattu)
Artikkeli herätti minussa monia ajatuksia, mutta ensimmäisenä huomioni kiinnittyi suorittamispaineisiin. Nyky-yhteiskunnassa suorittamisesta on tullut tärkeämpää kuin nauttiminen. Tärkeintä on se, miten hyvin menestytään tai asia hoidetaan, eikä enään se nautimmeko. Artikkelissa tuli myös ilmi, miten vanhemmat nykyään painostavat lapsiaan suorittamiseen.

Olen itse urheillut koko elämäni harrastaen monia eri lajeja ja kilpaileminen on käynnyt minulle tutuksi. Vanhempani ovat aina tukeneet minua ja olen itse saanut päättää milloin riittää. Itselleni onkin aina ollut tärkeintä nimenomaan nauttiminen ja kun kilpailemisesta on tullut pakonomaista suorittamista, olen suosiolla lopettanut sen. Vaikka itseäni ei ole painostettu, olen vierestä seurannut miten urheilija-kavererini ovat joutuneet kokemaan sen. Olisikin tärkeää, että lapsille opettaisiin jo alunperin ettei tärkeintä ole menestyminen.

Toinen suurempi asia, johon kiinnitin huomiota oli artikkelista huokunut yhteisöllisyys. Tähänkin voin liittää oman urheilutaustani ja etenkin rakkaan harrastukseni suunnistuksen. Itkosen mainitsema lahkon kaltainen yhteisö syntyy myös suunnistuksessa, jossa on niin sanotusti aika ''pienet piirit''. Myös suunnistuksessa on artikkelissa mainitun Kaustisen kansanmusiikkijuhlien kaltainen tapahtuma - Jukolan viesti. Viestiin kokoontuu ympäri maailmaa eri ikäsiä ja tasoisia, kilpaurheilijoista harrastajiin nauttimaan suunnistuksen hurmoksesta.

Eri yhteisöihin kuuluminen onkin nykyään arvostettavaa; on kyseessä sitten juuri harrastusyhteisö tai jokin muu. Yhteisöissä saadaan voimakkaita kokemuksia, joita Itkonenkin kuvaili artikkelissaan; tälläiset voimakkaat kokemukset jäävät myös usein herkemmin mieleen ja niistä voi oppia paljon uutta. Yhdessä tekemisen ja oppimisen tärkeyttä korostetaankin yhä enemmän, myös koulumaailmassa.
(muokattu)
Mielenkiintoinen artikkeli, josta rivien välistä lukemalla nousi tiettyjä teemoja esille. Itse rupesin miettimään ihmisten ennakkoluuloja ja -asenteita mitä tahansa uutta tai erilaista kohtaan. Itkonen itsekin totesi, ettei vielä muutama vuosi sitten olisi voinut kuvitellakaan, että kansanmusiikkijuhlat kuuluisivat osaksi hänen kesäänsä. Yhteiskunnassamme peräänkuulutetaan avoimuutta ja uteliaisuutta kaikkea kohtaan, mutta todellisuudessa usein sorrutaan hyvin helposti muodostamaan stereotypioita ja ennakkokäsityksiä. Tuomitaan ennen tuntemista. Miten tästä kierteestä päästään pois? Miten ihmiset voisivat haudata ennakkoluulonsa ja olla rehellisesti avoimia!

”Avata meidän sisimpämme ja samaan aikaan yhdistää meitä, tuoda meidät lähemmäs toisiamme niin kuin tässä paikassa tapahtuu tänään, tällä hetkellä, juuri nyt.” --> Avoimuus, uteliaisuus, uuden ja jännittävän kokeminen yhdessä yhdistää ja lisää yhteisöllisyyttä!
Myös hetkessä eläminen, elämyksellisyys ja erilaisten tunteiden kokeminen jäi artikkelista mieleeni. Sitähän elämän pitäisi olla, mutta valitettavan usein siitä tulee kuitenkin suorittamista ja jatkuvia paineita asioista, jotka eivät loppupeleissä ole kaikista merkittävimpiä.
(muokattu)
Juha Itkosen ennakkoluulo oli varmasti yhtä typerä kuin minunkin ennen artikkelin lukemista. Ajattelin Kaustisten kansanmusiikki rientojen olevan vain viulun vingutusta ja hanurin tempomista. Voi kuinka väärässä olinkaan. Itkosen kokemus on ollut aivan mahtava. Luettuani tämän artikkelin, itselleni tuli sellainen olo, että harmi, etten enää soita mitään. Tämän perusteella menisin jopa suosittelemaan Näppärit-leiriä kenelle tahansa kielisoittimia soittavalle.

Osaan oikein hyvin samaistua tuohon suorittamisen tunteeseen, jonka 80-luvun musiikkiopisto-opetus tarjosi oppilailleen. 80-luvun lapsena soitin viulua tai oikeastaan kävin musiikkiopiston tunneilla kuusi vuotta. Ensimmäisellä luokalla kinusin itselleni viulua ja yläasteen loppupuolella kinusin vanhemmiltani lupaa lopettaa opinnot. Aloitin pahviviululla ja lukioaikaan soittelin juhlissa vielä koulun viululla. Orkestereissa soittaminen oli kivaa, koska se ei ollut niin yksinäistä puuhaa. Mutta olisipa ollut mahtavaa, jos olisin päässyt tuollaiseen Näppärit-bändiin. Se yhteisöllisyyden kokeminen ja uuden luomisen kokemus, minkä Itkonen tuolla Kaustisilla sai, on ihailtavaa. Minäkin olisin tarvinnut nuorena jotain inspiroivaa viulunsoiton opetteluun. Pakolliset esiintymiset ja matineat musiikkiopistolla sekä koulujen juhlat eivät saaneet sitä aikaan. Ehkä siitä johtuukin, etten halunnut ylläpitää soittotaitoa.

Tässä artikkelissa tulee myös se esiin, että soittamisen ilo on tärkeämpää kuin oikein soittaminen. En muista koskaan soittaneeni omassa matineassa hermoilematta virheistä. Orkesterissa oli tietenkin helpompaa, kun aina joku soitti oikein, jos itse sattui tipahtamaan kärryiltä. Tottahan Itkosen Näppärit harjoittelivat koko viikon, mutta ilolla he sen tekivät. Lisäksi esiintymisen loputtua ei varmaankaan annettu arvosanoja kirjallisesti eli oliko suoritus riittävä vai ei.

Ikäryhmien laaja skaala tässä tapahtumassa varmasti loi myös turvallisuuden tunnetta ja rentoutta koko satapäiseen soittajajoukkoon. Minusta oli ihana huomio se väsymätön plektrojen ravistelu kitaroiden kaikukopista. Aivan kuin soittajat olisivat olleet yhtä suurta perhettä. Huippu juttu!
(muokattu)
Samaistun täysin Juha Itkosen ajatuksiin soitonopetuksen suorituskeskeisyydestä ja vakavamielisyydestä. Olen itsekin soittanut 6-vuotiaasta lähtien musiikkiopistolla, pääsykokeiden jälkeen pääsin soittamaan viulua, jonka myöhemmin vaihdoin pianoon ja kitaraan. Vaikka nautinkin soittamisesta, vuodesta toiseen jatkuneet pakolliset esiintymiset, tutkinnot ja teoriakokeet sekä vaihtuvat opettajat (joista toisten kanssa meni paremmin ja toisten kanssa hieman huonommin, esim. kehoitus lopettaa pianonsoitto kokonaan lahjattomuuden vuoksi) söivät soittamisen iloa. Ylipäätään etenkin klassisen musiikin genreen liittyvä armottomuus: täydellisyyteen on pyrittävä niin tekniikassa kuin ilmaisussakin, tai oikeastaan ennen ilmaisua on hallittava kulloisenkin kappaleen edellyttämä tekninen osaaminen virheettömästi. Siis täysin virheettömästi. Oli käytettävä tuntikausia yhden trillin tai asteikkojuoksun harjoitteluun, olihan se osattava seuraavalle tunnille mielellään täydellisesti. Tunnilla sitten soitin opettajalle kappaletta ja koko ajan päässäni pyöri vain tuo vaikea kohta, "mokaankohan sen taas". Voi sitä riemua!

Soitonopetuksessa pitäisikin muistaa ettei kaikista tarvitse tulla ammattimuusikoita. Joku voi soitella ihan vain omaksi ilokseen. Se vaikutti (ainakin omien kokemuksieni perusteella) monelta opettajalta unohtuneen. Tottakai soitonopettelu vaatii harjoittelua ja kurinalaisuutta, mutta motivaation ja soittamisen ilon säilyttämiseksi harjoittelun pitäisi olla mielekästä, elämyksellistä ja antaa enemmän tilaa luovuudelle.
Itkosen kuvaus ajasta, jolloin hän harrasti soittamista yksin, omassa huoneessaan ja tiukasti musiikkiopiston opetussuunnitelman mukaan, esiintymistilanteita ja yhdessä tekemistä jännittäen sai minut pohtimaan yksin harrastamista, sen etuja ja haittoja ja toisaalta yhteisöllisyyden voimaa. Pystyn hyvin samaistumaan Itkosen kuvaukseen, sillä olen itse harrastanut lapsesta alkaen kestävyysjuoksua, jossa valtaosa harjoittelusta tapahtuu yksin. Maksimissaan muutaman kerran viikossa järjestettävien seuraharjoitusten ulkopuolella yksi nuoren kestävyysjuoksijan suurimmista koetinkivistä kohti aikuisurheilijuutta on vaatimus sietää päivittäistä yksinharjoittelua.
Kannatan edellä kirjoittavien tapaan niin urheilu- kuin muissakin harrastuksissa yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä ja kokemista ja onnistumisen kokemusten jakamista. Kuitenkin haluan myös nostaa esiin yksin olemisen ja tekemisen tärkeyden ja kehittävyyden, joka nykyään tuntuu välillä jäävän varjoon huolimatta yksilöllisyyttä ja erottuvuutta korostavasta ajan hengestä. Etenkin lapsia ja nuoria ajautuu yhä vähemmän itsenäistä työskentelyä ja yksin oloa edellyttävien harrastusten pariin samalla, kun erilaiset ryhmässä tapahtuvat harrastustavat kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Mistä mahtaa kummuta tämä yksin tekemisestä vieraantuminen? Pelkäävätkö nykylapset ja -nuoret yksin puurtamista ja vastuun kantamista vai onko yhteistoiminnallinen tekeminen yksinkertaisesti vain niin paljon mielekkäämpää? Onko yksin harrastaminen nykyisessä sosiaalisuutta korostavassa vapaa-ajan harrastuskulttuurissa noussut jopa tabuksi?

Artikkeli oli omasta näkökulmastani katsottuna täynnä lämpöä ja uuden ja oman löytämistä, iloa ja onnea, yhteisöllisyyttä, itsensä peliin laittamista, rohkeutta.

Yksi suurimmista asioista elämässä on rohkeus. Rohkeus mennä sellaisia asioita kohden, jotka ovat jännittäviä, jotka saavat aikaan epävarmuuden tunteita, mutta samalla herättävät uteliaisuutta ja kiinnostusta. Tässäkin artikkelissa Itkonen ei olisi ikinä voinut kuvitella löytävänsä itseään Näppäreiden riveistä soittamassa, jopa joka vuotisena perinteenä. Ja kuten muutkin ovat jo todenneet, murtaen asetettuja ennakkoluuloja ja -käsityksiä. Joskus on oltava rohkea ja kokeiltava itselleen vierasta. Mentävä kohti sellaisia asioita, joihin ei ikinä olisi voinut kuvitella ottavansa osaa. Haastaen itseä, laittaen itsensä peliin, avoimena ja nöyränä.

Yhteisöllisyys on meille voimavara. Me tarvitsemme ihmisiä ympärillemme. Tueksi, kannustukseksi, mahdollisuudeksi jakaa asioita. Yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen. Niistä saamme voimaa. Ja se, että kuulumme joukkoon. Me olemme osa ryhmää. Arvokkaita ja merkityksellisiä. Näitä kokemuksia tarvitsemme. Ne ovat elämisen kannalta välttämättömiä.

Ryhmät muodostuvat usein jonkin yhteisen asian ympärille, asian joka yhdistää koko ryhmää ja sen jäseniä. Vaikka usein ryhmän sisällä tehdään töitä yhteisen päämäärän eteen, on muistettava itse ryhmähenki, yhdessä olo ja yhdessä tekeminen. Ilo ja jakaminen. Tärkeintä ei ole kulmat kurtussa tavoitella täydellistä sävelten "oikein osumista", vaan pikemminkin kokea yhdessä tekeminen, yhdessä luominen ja se että me olemme tässä. Läsnäolevina ja musiikista nauttivina. Mikä olisi parempaa, kuin jakaa tämä tunne muiden samasta nauttivien kanssa.
Artikkeli nosti esiin monia asioita, jotka liittyvät laajemmin yhteiskuntaamme ja sen vaatimuksiin kuin pelkästään musiikin harrastamiseen. Itselläni ei ole omakohtaista kokemista soittamisesta tai siihen liittyvistä ilmiöistä, mutta pystyin silti samastumaan tekstiin ja sen sanomaan. Itkosen lapsuus- ja nuoruusmuistot soittamisen opiskelusta kokeita ja suoriutumista varten kuvaavat hyvin myös koulumaailmaa. Monet oppilaat tuskailevat yrittäessään muistaa ulkoa oppikirjojen sisältöjä sanasta sanaan tähtäimessään mahdollisimman hyvä kurssiarvosana. Tällainen suorituskeskeinen oppimistyyli tappaa missä tahansa asiassa aidon oppimisen ilon ja onnistumisen kokemukset, kuten kävi myös Juha Itkoselle. Järjestelmällinen kurssisuunnitelman seuraaminen jättää hyvin vähän tilaa ihmisen omalle luovuudelle ja ideoinnille. Artikkeli osoittaa, miten paljon enemmän voi saada irti omasta osaamisestaan, kun pääsee yli turhista paineista ja liian tiukkaan määritellyistä tavoitteista.
Toinen tärkeä näkökulma on, miten nykypäivän yksilökeskeisessä yhteiskunnassa yhdessä tekemisen voima usein unohdetaan. Toisen ihmisen tuki ja kannustus voi olla ratkaiseva tekijä onnistumiseen. Vaikka myös itsenäisen työskentelyn taidot ovat tärkeitä, yhdessä toiminen ja yhteisten tavoitteiden asettaminen ovat merkittäviä kykyjä elämän eri osa-alueilla. Mielestäni kyse on tasapainottelusta yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden välillä - molemmat näkökulmat tulisi huomioida ja ymmärtää esimerkiksi koulumaailmassa.
Haluan nostaa esiin myös porukan johtajan merkityksen. Kuten hyvä orkesterin johtaja, myös taitava opettaja pystyy innostamaan ja rohkaisemaan. Kärsivällisyys ja tietynlainen "pelisilmä" ovat ehdottomasti tärkeitä ominaisuuksia lasten ja nuorten kanssa toimiessa. Myös koululuokka on omanlaisensa taidoiltaan kirjava orkesteri, jossa kaikilla on kuitenkin oma paikkansa ja erilaisia vahvuuksia hyödynnettäväksi. Miten yhdessä oppimisen ja onnistumisen iloa voisi tuoda lisää myös koulun arkeen?
Teksti toi oivallisesti esille sen, millaista on musisoida ISOSSA porukassa. Olen itse päässyt osallistumaan muutaman kerran isoon kuorotapahtumaan, jossa lauletut biisit eivät ole olleet niitä yksinkertaisempia - samaan aikaan on tiennyt tekevänsä ja yrittävänsä parhaansa ja kuulee kymmenien tai satojen tekevän samaa ympärillään. Muu maailma häviää. Voi melkein nähdä äänen. Ja ehdottomasti - ei ole enää laulun/musiikin laidalla, kuten tavallisesti kuoron esiintyessä (kuoro toisella laidalla ääntä ja yleisö toisella), vaan on laulussa, osa laulua, osa musiikkia.

Musiikin harrastaminen on usein hyvin yksinäistä puuhaa ja sellaisenaan suorastaan ikävää. Kuitenkin se kehittää ajattelua ja tukee oppimista (oppimisvaikeuksissa eritoten, kokemusta on). Mutta se, että miten siitä saisi innostavaa muunkin kuin vain musiikin takia - yhteisö. Liian paljon yritämme yksin ja oletamme, että niin pitääkin tehdä. Yhdessä tekeminen on kuitenkin se juttu...
Pystyn miltei täydellisesti samaistumaan Itkosen tekstiin "yksinäisestä" pianonsoitosta musiikkiopiston seinien sisällä. Harjoiteltavat kappaleet lueteltiin ylhäältä (toki kaikki klassisen musiikin piiristä), pianonsoittovuodet tähtäsivät arvostettuihin tutkintotilaisuuksiin ja niistä sain arvosanan 4. Hyvin meni, vähän vielä nyansseja lisää.
Vuodesta toiseen menet naama punasena matineatilaisuuksiin ihailemaan sitä, kuinka muilta pianonsoitto vaan tulee selkäytimestä. Kun oma vuoro tulee esiintyä, Itkosen tapaan pystyt vain ajattelemaan "älä vaan unohda sitä kappaletta...." Vuosi toisensa perään yksinäistä pakertamista saman opettajan johdolla.

Yllättävää kyllä, kun oli aika kokeilla nelikätisesti soittoa toisen oppilaan kanssa, ahdistuin. Tuntui, että harjoittelin kappaletta toista oppilasta varten. Kokeilin pianonsoiton yhteydessä puhallinorkesteria poikkihuilun soittajana ja nautin siitä, mutta vain hetken. Milloin tuuban soittaja hävisi kartalta kesken kappaleen tai trumpetisti töräytti vääriä ääniä vahingossa. Aloitetaanpa taas alusta, jotta laulu menee puhtaasti läpi edes kerran. En kokenut kehittyväni tai pystynyt ainoana huilistina jakamaan huilun soiton saloja toisten kanssa. Enhän minäkään ymmärtänyt mitään muista puhallinsoittimista. Pianonsoitto yksin, oman aikataulun ja oman osaamiseni mukaan tuntui kotoisammalta.

Itkonen osuu mielestäni naulan kantaan musiikkiopistoharrastuksen yhteisöllisyyden puutteesta ja kuinka se on suorituskeskeistä yksintekemistä. Minulle kuitenkin nämä piirteet olivat niitä kasvattavia tekijöitä lapsuudessani. Pianotunnit perjantai-iltaisin (kavereiden hilluessa kaupungilla) kasvattivat minua määrätietoisemmaksi. Kappaleiden harjoittelu omalla vapaa-ajalla lisäsi nuoren tytön vastuunkantoa. Esiintyminen yksin teki vahvemmaksi ja itsevarmemmaksi. Pianonsoitto oli minun omilla harteillani, ja sen kehityksestä sain vastata itse - samoin kuin lopettamispäätös tuli silloin, kun oli aika astua elämässä seuraaviin haasteisiin.
Yhdessä tekemisessä on sitä meininkiä ja koen silti olevani sosiaalinen ja ihmisläheinen tapaus, vaikka nautinkin harrastukseni yksinäisyydestä. Tässäkin ehkä pitää muistaa, että olemme kaikki eri puusta veistettyjä.
Teksti herätti paljon ajatuksia ja siihen oli yllättävänkin helppo samaistua, varsinkin muistellen omaa lapsuutta. Soitin lapsuuteni ajan pianoa, josta en muutaman vuoden jälkeen pitänyt lainkaan, mutta kuitenkin vanhempien painostuksella jatkoin sitä melko väkisin muutaman vuoden, kunnes "sain luvan" lopettaa. Muistan pianokonserteista juuri sen mitä Juha Itkonen tekstissään kuvaa; ulkoa opeteltu kappale soitetaan kukin vuorollaan, eikä itselleni ollut juuri muuta väliä, kunhan vain en unohtaisi kappalettani. Nämä pianokonsertit eivät kuulu lapsuuteni lämpimimpiin muistoihin, mikä ei ehkä ole tällaisten tilanteiden tarkoitus. Ne ehkä kasvattavat luonnetta ja tuovat rohkeutta esiintymiseen, mutta kun vertaan tätä harrastusta esimerkiksi tanssiesityksiini, joissa taas lavalle nousu on herättänyt vain mukavaa jännitystä, on kokemus tilanteesta aivan eri. Tässä syy onkin varmasti se, että tanssi on ollut yhteisöllinen laji jossa ryhmänä tuettiin toisia, tanssittiin sitten yhdessä tai yksin.

Yhdessä tekeminen on monesti harrastuksissa juuri se motivaattori tekemiseen, kun tehdään yhdessä jotain kaikille mielenkiintosta. Tottakai yksilönä toimiminenkin on tärkeää ja se harjoittaa monia eri taitoja. Toki jollekin esimerkiksi yksin musisointi tuottaa enemmän iloa kuin yhdessä, olemmehan kaikki yksilöitä.

Teksti herättää miettimään yhteisöllisyyden ja yhdessä toimimisen etuja. Asioiden jakaminen toisten kanssa usein myös antaa itselle enemmän. Emme kuitenkaan saa pelätä yksin haasteisiin tarttumista tai joukosta erottumista liikaa. Vaikka yhteisöllisyyttä korostetaan yhä enemmän, ei sovi tätä sen ohella unohtaa.
Tekstissä painottuu musiikin ja yhdessä tekemisen riemu. Tekstistä saa käsityksen, että lapsena Itkonen ei nauttinut soittamisesta, sillä se oli niin yksinäistä. Kun myöhemmin Itkonen löysi itselleen soittokavereita, riemu tekemiseen palasi. Pystyn hyvin samaistumaan Itkosen tunteisiin, vaikkakaan en musiikin saralla vaan urheilussa. Urheilussa joukkuelajit antavat paljon enemmän kuin yksilölajit, sillä ryhmästä saa voimaa ja tukea. Ryhmässä koetaan yhteisöllisyyttä sekä opitaan toimimaan erilaisten ihmisten kanssa sekä ymmärtämään muita. Siksi olisi tärkeää, että jokainen ihminen tuntisi kuuluvansa osaksi jotakin ryhmää. On hienoa kuinka Itkonen löysi yhdessä tekemisen ja lähti katsomaan kansanmusiikkia, vaikka hänellä olikin ennakkoluuloja sitä kohtaan. Mutta Itkonen ei ole ennakkoluulojensa kanssa yksin, sillä ne ovat tyypillisiä kaikille ihmisille. Tekstistä kuitenkin käy ilmi kuinka Itkonen ennakkoluuloistaan huolimatta lähti kuuntelemaan kansanmusiikkia ja samalla löysi itselleen hienon yhteisön. Jokaisen pitäisi siis ennakkoluuloistaan huolimatta tutustua uusiin ihmisiin ja kokeilla uusia asioita, sillä ennakkoluulot voivat olla hyvinkin vääriä.

Pystyn samaistumaan Itkosen ajatuksiin todella hyvin - artikkeli nostatti esiin omia muistoja musiikkiopistoajoilta vuosien takaa. Itkonen kuvaili musiikkiopistossa opiskelua tylsäksi yksin puurtamiseksi, suorituskeskeiseksi ja pahimmassa tapauksessa jopa traumaattiseksi kokemukseksi epäonnistumisen pelon vuoksi. Itselläni suurin pelko matineoissa ja konserteissa oli juurikin nuottien unohtaminen; kaikki muu oli toissijaista, kunhan en vain unohtanut kappaleen kulkua. Tottakai pelkoni toteutui ja jouduin aloittamaan kappaleen alusta vain mokatakseni uudelleen samassa kohdassa, vaivaantuneen yleisön ja opettajan edessä tietenkin. Se matinea jäi viimeiseksi, sillä kolmen vuoden klarinetinsoiton opiskelu jäi osaltani siihen. En kokenut musiikkiopistossa soittamista vaivan arvoisena ja kappaleetkin olivat mielestäni tylsiä ja kaukana omasta musiikkimaustani.

Myöhemmin nuoruudessani löysin itselleni sopivan ja ennen kaikkea mieluisen paikan musiikin harjoittamiseen, nimittäin lukion bändin. Opin, että yhdessä tekeminen ja tekemisen ilo on tärkeintä eikä epäonnistumista tarvitse pelätä. Jatkoin vielä tämän jälkeen yksilöopiskelua kansalaisopistossa rennommalla otteella, jotta pystyin hyödyntää oppimaani bänditreeneissä. Opin, että musiikista ja soittamaan oppimisesta voi ja pitää nauttia ilman suorituskeskeisyyttä.
Artikkeli herätti minussa ajatuksia ennakkoluuloista, siitä kuinka helposti tuomitsemme asiat ja ihmiset ilman tutustumista tai kokeilemista. Itse muodostetut tai muilta itselleen omaksutut käsitykset asioista joista ei ole omia kokemuksia, voivat muuttua huomattavasti kun rohkenee tutustumaan ja kokeilemaan niitä.
En ole harrastanut musiikkia aktiivisesti lapsena vaikka olenkin aina harjoittanut sitä jollakin tapaa. Myönnän, että olen itsekin muodostanut toimintaani vaikuttavia ja rajoittavia ennakkoluuloja. Koska en lapsena käynyt soitto- tai laulutunneilla, en ole vanhemmitenkaan rohjennut aloittaa esimerkiksi jonkin soittimen soittoa, sillä olen ylläpitänyt käsitystä siitä, että se olisi pitänyt aloittaa jo lapsena, sillä olen ajatellut sen olevan suorituskeskeistä ja kaikilla ikäisilläni musiikin harrastajilla olevan jo kymmeniä vuosia kokemusta. Todellisuudessahan musiikin harrastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa, ja kuten artikkelissakin kuvataan, musiikki voi yhdistää kaikenikäisiä. Musiikin harrastus ei myöskään varmasti ole kaikkialla pelkästään suorittamiseen keskittyvää, vaan parhaimmillaan, kuten Näppäreissäkin, musiikki tarjoaa harrastajalleen elämyksiä, kokemuksia ja nautintoa.
Nyky-yhteiskunnassa liian tärkeinä vallitsevat suorituskeskeiset asenteet tulisi murtaa ja rohkaista niin lapsia kuin aikuisiakin kokeilemaan asioita rohkeasti, niiden tuntemattomuutta ja mokien tekemistä pelkäämättä.
Artikkelia lukiessa aloin miettiä sitä, kuinka olemme tottuneet suorittamiseen ja yksin pärjäämiseen. Suorituskeskeisyys latistaa helposti ilon kaikesta tekemisestä; pianon soitosta puuttui eläytyminen.

Unohtamalla ulkoa tulevat suorituspaineet ja antamalla itselleen luvan luopua pakosta ja kontrollista, esim. musiikin kauneuden huomaisi paljon paremmin. Silloin olisi mahdollista päästä ns. flow-tilaan, jossa unohtaa kaiken muun ja uppoutuu/eläytyy täysin musiikkiin ja siitä nauttimiseen. Itse olen laulanut kuorossa koko peruskouluajan. Kuorolaulamisesta on yksin pärjäämisen paine kaukana. Siinä jokainen tekee parhaansa muita kuunnellen, tunkematta omaa ääntään liikaa läpi.

Parhaimmillaan tällainen yhteisöllinen työskentely tuottaa mahtavia kokemuksia ja elämyksiä; laulaessa tai sitä kuunnellessa kylmät väreet menevät selkää pitkin ja muu maailma unohtuu. Yhteenkuuluvuuden tunne lisääntyy. Sekä yhdessä tekeminen, että kaunis musiikki tuovat hyvää mieltä, iloa ja sisältöä elämään.
Juha Itkosen artikkeli herätti minussa monenlaisia ajatuksia. Itse olen soittanut poikkihuilua orkesterissa ja ollut yksityisopetuksessa. Poikkihuiluharrastus ei olisi ollut mahdollista ilman vanhempien tukea ja kannustamista soittoharrastukseen. Itkosen kokemukset eivät olleet yhtä mukavat, koska hänen äitinsä antoi soitinvaihtoehdoiksi valita piano tai viulu. Vaikuttivatko rajalliset mahdollisuudet Itkosella sitten siihen, että hänellä olisi ollut riittävää innostusta ja sisäistä motivaatiota harrastukseen. Sisäisen motivaation merkitys on tärkeä, jotta jaksaa kehittää itseään soittamisessa. Opettajan rooli on myös tässä hyvin merkittävä. Itselläni oli orkesterissa motivoiva opettaja ja hän otti meidät oppilaat huomioon yksilöinä. Se varmasti vaikutti siihen, että olin mukana orkesterissa kolme vuotta, vaikka vapaa-aikani menikin paljolti kilpaurheilun parissa. Harjoitteleminen ei ollut suorituskeskeistä. Itkosen ajatuksista sai käsityksen, että hän koki harjoittelun suorituskeskeiseksi.

Orkesterissa oli mukava porukka ja hyvä meininki. Itkonen korostaa yhteisöllisyyden kokemuksen merkitystä musiikin harrastamisessa. Tärkeää on tunne ryhmään kuulumisesta ja yhdessä oppimisen ilo. Meillä orkesterin jäsenillä oli hyvin erilaisia puhallinsoittimia ja yksi soitti rumpuja, hyvin saatiin kuitenkin kappaleet soimaan yhteen taitavan opettajan ansiosta vaikka alakouluikäisiä oltiinkin. Oli hienoa soittaa yhdessä ja esiintyä konsertissa. Siinä oli sellainen Itkosenkin kuvaama tunne joukkoon kuulumisesta, yhdessä tekemisen meininki ja ilo näkyi. Itkonen tosin koki kertomansa mukaan yhdessä soittamisen kokemuksen vasta aikuisiässä.

Itkosen kuvasi kokeneensa esiintymisjännitystä, mihin koin samaistuvani. Itse jännitin paljon esiintymistä ja varmasti tein esiintyessä virheitäkin. Mitä enemmän esiintymistä ajattelin, sitä enemmän siitä sai suorituspaineita. Kun olin harrastanut poikkihuilun soittoa kolme vuotta, minusta tuntui etten enää kehittynyt paljoa soittajana. Harjoittelu ei enää innostanut ja lopetin harrastuksen. Osasyynä oli myös se, että Kansalaisopisto lopetti soittimien lainaamisen. Soittoharrastus ei kiinnostanut niin paljoa, että olisin säästänyt rahaa poikkihuilun ostoon. Monesti olen miettinyt poikkihuilun soiton uudelleen aloittamista. Voiton ovat vieneet muut harrastukset, mitkä koen nyt mielekkäämpinä. Tärkeintä on nauttia siitä mitä tekee ja kokea yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemisen meininkiä. Uusien harrastusten kokeileminen ja aloittaminen on aina mielekästä ja avartavaa.
Artikkeli herätti monenlaisia ajatuksia ja rivien välistä oli luettavissa tärkeitä teemoja, kuten yhteisöllisyys ja ennakkoluuloisuus. Myönnän itsekin, että sana kansanmusiikki toi minulle ennen artikkelin lukemista mieleen tylsää viulun vingutusta, mutta artikkelin luettuani mielikuva muuttui aika lailla. Tässä todistus siitä, kuinka helposti luomme ennakkoluuloja asioita kohtaan, joista emme oikeasti tiedä yhtään mitään. Päällimmäisenä artikkelista jäi kuitenkin mieleen yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Ihmisiä jaotellaan helposti lokeroihin iän, sukupuolen jne perusteella, ja oli mahtavaa lukea, kuinka Näppäreissä soittaa ihmisiä pienistä lapsista vanhuksiin saakka. Yhteiset mielenkiinnon kohteet yhdistävät samanhenkisiä ihmisiä, ja mielestäni on suuri rikkaus omistaa ystäviä, jotka ovat syntyneet eri vuosikymmenellä kuin sinä itse. Itkosen artikkeli on lukemisen arvoinen, ja siitä voisimme kaikki oivaltaa jotain tärkeää.
Itkosen tekstistä välittyy hyvin mielestäni se aito riemun ja onnellisuuden tunne, kun uskaltaa koittaa jotain uutta ennakkoluuloistaan huolimatta ja se paljastuukin yhdeksi elämän parhaista asioista. Mielestäni Itkonen on osannut erittäin hyvin kuvailla tuntemuksiaan sekä kokemuksiaan niin, että ulkopuolisetkin pystyvät niitä ymmärtämään ellei jopa täysin samaistumaan. Tekstissä korostui hyvin vahvasti yhteisön merkitys yksilölle. Yksin tekeminen on toisaalta joissain asioissa helpompaa, kun ei tarvitse sopeuttaa omaa tekemistään kenenkään muun tekemisiin, mutta toisaalta yhdessä tekeminen antaa niin paljon enemmän. Toisilta ihmisiltä saadaan uusia erilaisia mielipiteitä sekä tukea ja kannustusta omaan tekemiseen. Yhdessä tekeminen ja oppiminen on paljon mieluisampaa, koska tietää että kaikkea ei tarvitse osata eikä jaksaa tehdä yksin. On aivan totta, kun joku on sanonut, että yhdessä on aina paljon hauskempaa. Ihminen tarvitsee toisia ihmisiä ympärilleen ollakseen onnellinen ja pystyäkseen toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Itkonen kertoo, että hänellä oli ennakkoluuloja kansanmusiikkista. Ennakkoluulot osoittautuivat kuitenkin vääriksi, kun hän pääsi itse näkemään ja kuulemaan, että se ei olekaan sitä mitä hän luuli sen olevan. Tämä osoittaa sen kuinka usein ennakkoluulomme osoittautuvat vääriksi, kun vain asiasta ottaa selvää ja siihen tutustuu. Ennakkoluuloja on kaikilla ihmisillä ja ne ovatkin välttämättömiä mutta ennakkoluulotkin on tehty vain rikottaviksi. Kun uskaltaa kokeilla uutta voi yllättyä positiivisesti ja siinä samalla rikkoa omia ennakkokäsityksiään.
(muokattu)
Erityisesti ajatuksia herätti se, kuinka pilke silmäkulmassa ja iloisella meiningillä näppäreissä harrastetaan musiikkia. Harrastukset ovat tärkeä osa arkea. Niiden tulisi olla mielekkäitä ja tuoda harrastajalle iloa.

Moni löytääkin lapsena harrastuksen, josta saa ammennettua lisää energiaa arkeen. Harrastuksiin mennään riemulla ja niistä nautitaan. Nopeasti harrastuksissa kuitenkin aletaan vaatimaan hyviä suorituksia. Otan esimerkiksi urheilun, koska se on itselleni tuttua. Joissakin seuroissa lapsilta odotetaan kisamenestystä ja halua sitoutua harrastukseen jo todella nuorena. Harjoituksia on monta kertaa viikossa ja ne ovat aikaa vieviä. Harrastejoukkueita/-seuroja on vähän. ”Huonot” tiputetaan kilpajoukkueista/-seuroista pois. Lapsia ei enää kannusteta liikkumaan, koska se on kivaa. Lapsia kannustetaan liikkumaan, jotta saadaan hyviä tuloksia. Lapset pistetään tasapainottelemaan koulun ja harrastuksen välillä. Olen itse harrastanut kilpaurheilua enkä kuulunut menestyjiin. ”Huonommissa” joukkueissa ei otettu enää huomioon tasoeroja tai halua monipuoliseen reenaamiseen. Pikkuhiljaa palo lajia kohtaan, joka alussa oli kova, hiipui. Treeneihin ei ollut enää kiva mennä. Hetket lajin parissa olivat suoritusta ja kelloa katsoen odotti milloin pääsee kotiin. Sama laji, jonka parista joskus ei halunnut mennä kotiin. Laji, josta sai suurta nautintoa.

Toinen asia, mikä näppäreissä kiinnitti huomioni, oli soittajien ikähaarukka. Mukaan otetaan niin aikuisia kuin lapsiakin. Kuten edellä totesin moni löytää lapsena mieluisan harrastuksen. Mitä jos harrastuksen haluaakin löytää aikuisena? On paljon vaikeampaa lähteä kokeilemaan uusia harrastuksia, kun mittarissa on enemmän kilometrejä. Sitä jännittää oppiiko enää mitään ja sopeutuuko muuhun porukkaan.

Olisikin mielekästä, jos pystyttäisiin tarjoamaan enemmän näppäreiden kaltaisia harrastusmahdollisuuksia. Sellaisia, joissa ennenkaikkea pyrittäisiin iloiseen ja avoimeen tunnelmaan. Joissa tarjottaisiin laadukkaita mahdollisuuksia myös niille, jotka haluavat harrastaa vain harrastuksen ilosta.
Itkosen artikkelista tuli esiin monenlaisia ajatuksia. Pääasiassa tekstistä huokui kuitenkin ilo, lämpö, yhdessä tekeminen ja nauttiminen.
Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat tärkeitä asioita, joita olisi hyvä olla osana opetustakin. Yhdessä soittaminen on parhaillaan yhdessä tekemisen riemua, mikä tulee Itkosenkin tekstissä esiin. Tärkeää on, että yhdessä tehdään. "Pääasia että soitethan". Ei tarvitse osata täydellisesti. Tällaiset yhdessä tekemiset ja koetut esiintymiset/tilanteet/tapahtumat saattavat antaa monille todella paljon tarvittavia onnistumisen kokemuksia.

Itkosen tekstistä tuli esiin hyvin ennakkoluuloisuus, jota kohdataan kaikkialla. Se kuinka ensivaikutelma voi hämätä. Ihmiset ovat tänä päivänä todella ennakkoluuloisia ja siihen tulisi puuttua jo nuoresta pitäen. Ei saisi liikaa antaa ensivaikutelman määrätä lopputulosta tai tehdä ensivaikutelmasta äkillisiä johtopäätöksiä.

Ihmisillä on paljon kauhuskenaarioita esiintymisestä. Kuinka epäonnistuminen johtaa häpeään ja noloisiin tilanteisiin, kuten Itkonenkin toteaa. Virheet ja "epäonnistumiset" ovat inhimisilliä, me olemme vain ihmisiä. Tällaisestä suorittamisesta ja täydellisyyden tavoittelusta pitäisi päästä pois, mutta me elämme todella suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jolloin se on vaikeaa. Tällöin monista harrastuksistakin katoaa ilo ja nauttiminen. Kaikkien tulisi kokea se, kuinka esim. soittaminen voi olla kivaa, eikä siitä tarvitse tehdä pakkopullaa.
(muokattu)
Itkosen teksti oli monella tapaa varsin valaiseva ja ajatuksia herättävä. Pystyin samaistumaan tekstiin usealla tavalla, sekä musiikin että urheilun kautta.

Olen itsekin soittanut pianoa nuorempana, ja kuten Juha Itkosen, myös minun vanhempani ovat laittaneet musiikkiharrastukseni alulle. En usko, että olisin aloittanut pianon soittoa, ellei isäni olisi minua siihen sysännyt, perittyään isotädiltään hienon ja kalliin pianon. Vaikka koinkin soittamisen aluksi erittäin vastenmieliseksi (lähinnä siksi, että nuottien opetteleminen oli minulle vaikeaa enkä jaksanut keskittyä), olen näin jälkikäteen kuitenkin kiitollinen siitä, että vanhempani saattoivat minut musiikin pariin. Vuosien myötä pianon soitosta nimittäin tuli minulle tapa purkaa stressiä ja käsitellä asioita - aina kun minulla oli murheita, istuuduin pianon ääreen ja aloin soittaa lauluja. Siinä samassa, kun tuo iso möhkäle päästi ilmoille kauniit sävelensä, unohdin kaikki murheeni ja keskityin vain musiikkiin.

Olen kuitenkin samaa mieltä Itkosen kanssa siitä, että soittaminen porukassa olisi ollut huomattavasti mielekkäämpää. Toisaalta ehkä kuitenkin tarvitsin myös harrastuksen, jossa suoriutua itsenäisesti, vastapainona joukkueharrastuksilleni urheilun parissa.

En pidä ongelmana sitä, että vanhemmat painostavat lapsiaan kokeilemaan uusia harrastuksia, sillä etenkin pienenä lapsi ei välttämättä vielä edes tiedä millainen harrastus häntä voisi kiinnostaa. Jos lapsi ei kuitenkaan pidä harrastuksesta muutaman kerran kokeilunkaan jälkeen, ei häntä mielestäni tulisi pakottaa harrastamaan. Tärkeintä harrastamisessa kuitenkin on tekemisen ilo, jota myös Itkonen kirjoituksessaan painottaa.

Olen myös hyvin vahvasti sitä mieltä, ettei lapselle tulisi asettaa paineita harrastuksen suhteen. Tällöin nimittäin vaarana on juuri ilon katoaminen ja hauskasta puuhasta tuleekin helposti pakonomaista suorittamista.

Iloitsen Itkosen puolesta siitä, että hän pystyi vielä aikuisiälläkin löytämään ilon soittamiseen ja yhdessä tekemisen riemun. Sitä toivon myös jokaiselle lapselle ja haluaisin muistuttaa vanhempia siitä, mikä loppujen lopuksi on tärkeintä - ei suoriutuminen, vaan tekemisen ilo ja harrastamisesta nauttiminen!
Juha Itkosen artikkeli sai hymyn kaartumaan huulille ja mielen pohtimaan niitä asioita, jotka ovat itselle tuoneet kuvaillun kaltaisen olotilan, jossa tuntee olevansa yhtä muiden kanssa. Taitoluisteluharrastukseni keskeisenä osana ovat olleet jokavuotiset kevätnäytökset, joihin parhaimpina aikoina panostettiin täysillä useiden kuukausien ajan. Nuorimmista alle kouluikäisistä tenavista kokeneempiin luistelijoihin kaikki yhdistivät voimansa ja parhaimmillaan ohjelmissa olivat mukana aivan kaikki seuran luistelijat – miten hienoa olikaan, kun pitkän ja paikoin hyvin sekasortoiselta näyttäneen harjoittelun jälkeen valot, puvut ja lavasteet kohottivat tunnelman kattoon ja pääsimme irrottelemaan ja pitämään hauskaa, kadottamaan ajan tajumme täysin. Itkosen artikkeli sai toivomaan, että jokainen löytäisi jonkin itselle mieluisan ja yhteisöllisen harrastuksen, joka antaa voimaa ja auttaa unohtamaan kaiken muun hetkeksi.

Tähän ajatukseen liittyvät kiinteästi artikkelissa mainitut näppäriopit eli se, että ennen kaikkea tehdään koko ajan pelkäämättä lopputulosta etukäteen. Kokeillaan ja yritetään löytää. Tartutaan hetkeen ja tehdään oma osuus parhaan taidon mukaan. Yhteistyö on voimaa ja yhdessä pystymme tekemään asioita, jotka yksin olisivat mahdottomia.

Itkonen tuo artikkelissaan esiin myös ennakkoluulot ja niiden murtumisen. Sorrumme helposti kehittelemään erilaisia teorioita asioista, joita emme ole kokeilleet, vain sen perusteella, miltä ne kuulostavat. Kansanmusiikki on oiva esimerkki termistä, joka voidaan käsittää hyvinkin pelkistetysti ymmärtämättä, miten laajan musiikkikirjon se todellisuudessa pitää sisällään.
(muokattu)
Juha Itkosen artikkeli herätti monenlaisia ajatuksia muun muassa yhteisöllisyydestä, ennakkoluuloisuudesta ja nykypäivän suorituskeskeisyydestä. Tekstistä ilmeni kuitenkin yhdessä tekemisen riemu, soittamisen ilo ja siitä saatava nautinto. Yhdessä soittaminen on aivan eri asia, kuin yksinään tapahtuva kitaran rämpytys, niinkuin Itkosen puheesta käy ilmi. Ei ole tärkeää, onko amatööri vai ammattilainen, vaan tulisi painottaa yhdessä soittamista, eikä kiinniittää huomiota turhiin asioihin. Ei pitäisi hävetä epäonnistumisia tai muita virheitä. Myöskin ennakkoluuloisuus käy ilmi: Ensivaikutelma voi tosiaan hämätä, ja tähän tulisi kiinnittää huomiota lapsilla jo pienestä pitäen.
Olen itse soittanut ala-asteikäisenä pianoa, ja muistan vieläkin monet pianomatineat, joissa yksin yleisön edessä soitettiin jotakin ulkoaopeteltua kappaletta. Se oli todella jännitävää, kun ei ollut minkäänlaisia nuotteja apuna. Tässä näkyi yksintekeminen ja suorituskeskeisyys. Tietysti, kun onnistui omassa esityksessään ja sai kiitosta, se tuotti iloa, mutta varmasti olisi ollut mielekkäämpää soittaa ja tehdä asioita yhdessä niinkuin artikkelin näppärit. Soittamisen ja esiintymisen tulisi olla mukavaa, eikä tehdä sitä vain sen takia, että "kunhan nyt soitetaan".
Oli hienoa huomata, että Itkonen oli antanut kansanmusiikille mahdollisuuden ja päässyt yli ennakkoluuloistaan. Mielestäni useamman ihmisen pitäisi laittaa ennakkoluulot syrjään ja antaa jollekin oudolle ja vieraalle asialle tai ihmiselle mahdollisuus. Se on sen arvoista. Olen itse ollut useasti tilanteessa, jossa olen tajunnut, kuinka olen tehnyt turhia ja vääriä ennakko-oletuksia. Ennakkoluulot estävät ihmisiä kokemasta asioita!

Itkonen kertoi myös lapsuudestaan ja harrastuksestaan. Hän koki harrastuksen ihan mieluisaksi, mutta hyvin yksinäiseksi. Myös ikävät muistot esiintymisistä varjostivat harrastusta. Itse olen saanut harrastaa sitä, mitä olen halunnutkin ja nauttinut siitä. Tiedän kuitenkin monia, joille harrastus on ollut pakkopullaa. Se on harmillista, sillä mielestäni yksi harrastuksen tärkeimmistä tehtävistä on antaa iloa, vapautta ja vaihtelua elämään. Mielestäni olisi tärkeää, että vanhemmat kuuntelisivat lasta ja etsisivät sellaisen harrastuksen, mikä miellyttää lasta.

Itkonen kertoi myös kokeneensa musiikin osittain suorittamisena. Nykyään monia asioita katsotaan ja tehdään kilpailukyvyn ja tehokkuuden näkökulmasta. Tuntuu, että enää ei saa tehdä asioita niin sanotusti huvikseen, vaan olisi tärkeää, että kaikki toiminta johtaisi johonkin. Esimerkiksi jo 8-vuotiaita lapsia aletaan laittaa urheiluharrastuksissa paremmuusjärjestykseen joukkuelajeissa ja painostetaan aina vaan parempaan suorittamiseen ja muiden voittamiseen. Inhottavaa, että joukkuelajeissa lasten pitää kilpailla kavereidensa kanssa, eivätkä saa vain nauttia harrastuksesta ja yhdessä tekemisestä.

Loppu artikkelissa Itkonen kertoo ja kuvailee upeasti sitä yhteisöllisyyttä ja fiilistä, mikä esiintyessä tulee. Sitä oli ihana lukea, ja siitä tuli mieleen omat kokemukset suurissa lentopallotapahtumissa, joissa kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Toivottavasti mahdollisimman moni saa kokea sellaista "huumaa", mitä yhteisöllisyys parhaimmillaan tuottaa.
Päällimmäisenä Itkosen artikkelista jäi mieleeni hänen kuvauksensa suhteestaan itselleen tärkeään harrastukseen. Lapsuudessa harrastaminen oli yksinäistä ja järjestelmällistä, suoriutumista yhdestä esityksestä tai matineasta. Nuoruudessa Itkonen alkoi löytää musiikin iloa yhteissoiton kautta ja tälläkin hetkellä soittaa Näppärit -orkesterissa. Musiikki on siis tavalla tai toisella ollut osa hänen koko elämäänsä.

Mielestäni tarina kuvaa hyvin yhteiskuntaa laajemmin ja ennen kaikkea siitä tulisi ottaa oppia. Yksin pelkästään tavoitteiden täyttämisen vuoksi suoritettavista asioista voi olla haastavaa motivoitua ja saada sisältöä elämään. Mutta kun asioita päästään tekemään yhdessä ja tavoiteorientoitumisesta siirrytään asioista nauttimiseen, voi tuloskin olla jotakin paljon parempaa.

Tätä ideaa toteutetaan myös kouluissa. Yksin puurtamisesta on siirrytty yhä enemmän ongelmien ratkomiseen ryhmässä ja pelkän kokeisiin valmistautumisen sijaan asioiden opettelulle on pyritty löytämään jokin toinenkin motivaatio, jokin oikea syy oppimiseen. Näin oppimisesta voi motivoitua joku, jota pelkät koenumerot eivät innosta opiskelemaan, ja oppiminen on paljon kauaskantoisempaa, kun kaikkea ei peilata tulevaan kokeeseen. Tässä on kuitenkin vielä tekemistä monissa kouluissa ja luokissa: kuinka saadaan häivytettyä pelkästään kokeiden vuoksi opiskelu?
Tekemisen ilon ja yrittämisen sallimisen, korkeatasoinen tekeminen kunkin omalla tasolla rakentavassa, tukevassa ja opettavassa ympäristössä on mielestäni Itkosen artikkelin keskiössä. Se, että asiaa käsitellään melkein yksinomaan musiikin näkökulmasta, on sivuseikka. Mahdollisuus kokeilla, tarjotut tilaisuudet harrastaa eri asioita eri tavoilla (vrt. soittaminen yksin, ryhmässä) ovat merkittävä tilaisuus ihmisille löytää mieluisia asioita elämäänsä. Toisaalta, yli sadan hengen ryhmässä, esiintyminen on myös helppoa - ei ole sitä tavallista pelkoa epäonnistumisesta, kun voi tietää jäävänsä taustalle.

Toisaalta yhdessä tekeminen on ollut mukavaa ja palkitsevaa eri tilanteissa, myös yhdessä harrastaessa. Kuitenkin itse nautin myös harrastamisesta yksin - koen pystyväni keskittymään käsillä olevaan tekemiseen paremmin, ja näin myös saamaan enemmän irti harrastuksestani (eli siitä nauttimastani vapaa-ajan tekemisestä). Tämä saattaa johtua myös siitä, että omat harrastukseni eivät ole sellaisia, että niissä tarvitsisi (ja joissain tapauksissa voisi) kilpailla.

Artikkelia lukiessani ajattelin myös harrastamista ja harrastuksia elämässäni, ja sitä, mitä ajattelen niiden olevan muille. Harrastaminen näyttäytyy itselleni useasti suorittamisesta. Ihmiset pakottavat itsensä suorittamaan asioita, joista nauttivat. Ja kuitenkin aina jälkeen päin on hyvä mieli siitä, että tulipahan tehtyä. Itselleni tämä on tuttu kuvio, joka on toistunut monena aikana, monessa harrastuksessa. Ehkä asia on kiinni - ainakin omalla kohdallani - jaksamisesta. Miten jaksaisin koulu- tai työpäivän päätteeksi vielä lähteä tekemään jotakin tavoitteellista, kun väsyttää ja on nälkä. Kuitenkin olen huomannut, että todellakin olo on parempi, jaksavampi ja virkeämpi, kun on saanut tehdä jotakin mistä nauttii. Yhdessä muiden kanssa tai yksin.
(muokattu)
Minulla ei ole muutamaa seutuopiston kitaratuntia suurempaa käsitystä instrumenttien soitonopettelusta, mutta Itkosen artikkeli sai varsinkin musiikkiopistojen käytännöt kuulostamaan aika jäykiltä ja vanhanaikaisilta, nimenomaan sanan kielteisemmässä merkityksessä.

Artikkelissa vahvimmin tunteitani ravistelivat Itkosen äidin ja musiikkileikkikoulunopettajan omat valmiit päähänpinttymät, kuten "tätä on tehtävä", "vaihtoehtoja on vain kaksi" tai "en pidä tätä lasta lahjakkaana". Tuskin hekään ovat tietoisesti pahuuttaan tällaisia käsityksiä laukoneet tai antaneet epäsuorasti ymmärtää, mutta sikäli, että Itkoselle on jäänyt näistä noin vahva muistijälki, ovat ne olleet kuitenkin aika vahvoja ja pitkäikäisiä leimoja. Näitä leimoja jokainen meistä antaa ja vastaanottaa tiedostamattaankin valitettavan usein, mutta opettajana, oli sitten kyse koulusta tai musiikkiopistosta, tulisi niiden negatiiviset vaikutukset pyrkiä minimoimaan.

Onnekseen Itkonen on löytänyt "väkisin" opetellulle taidolleen sellaisen kanavan, josta hän saa tuutattua sävelensä ulos nykyään hymy huulilla ja yhdessä muiden kanssa. Monilla esimerkiksi jonkin urheilulajin lopettaneella tilanne ei koskaan käänny yhtä positiiviseksi.
Itkosen tekstiin on helppo samaistua, vaikka itselläni ei ole varsinaisesti kokemusta musiikin soiton harrastuksesta. Tästä huolimatta tuntemukset yhteisöllisyydestä ja yhdessä tekemisestä olivat itselläni erittäin samankaltaiset urheilun kohdalla. Lenkkeily omassa seurassani tai ylipäätään yksin liikkuminen tuntuu melko pitkäveteiseltä ja tylsältä, kun taas kaverin kanssa lenkkeily tai ryhmäliikuntatunneilla kuntoilu tuo täysin erilaisen fiiliksen ja motivoi huomattavasti enemmän. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen tärkeys ei ole tärkeää vain koulu- ja työmaailmassa vaan myös erilaisissa harrastuksissa. Tietynlaiseen porukkaan tai tiimiin kuuluminen nostattaa tätä, ja olisikin hienoa, jos suorittamisen paineesta ja yksilöllisestä suorittamisesta päästäisiin eteenpäin kohti tällaista sosiaalisempaa, yhteisöllisempää mallia, jossa olisi jonkinlainen yhteinen päämäärä, kuten Itkosen Näppärit-ryhmällä oli Kaustisen kansanmusiikkijuhlissa esiintyminen. Kuten Itkonen artikkelissaankin huomauttaa, Näppärit-ryhmässä soittaminen sai hänet kokemaan musiikin myös ”yhdessä jaettavana”.

Uudenlaisten asioiden kokeilemisen tärkeys tuli myös vahvasti esille ja muistutti minuakin siitä, kuinka ei saisi jämähtää vanhoihin ajatusmalleihin ja vanhoihin tapoihin. Kansanmusiikki näyttäytyi Itkoselle asiaksi, josta hän ei yksinkertaisesti ollut kiinnostunut ja josta hänellä oli melko vahvoja ennakkoluuloja, mutta kokeilun kautta hän huomasi, että hän oikeastaan piti siitä. Vaikka pyrkimyksenäni onkin aina suhtautua mahdollisimman ennakkoluulottomasti eri asioihin, huomaan välillä sen, kuinka ennakkoluuloni saattavat estää minua kokeilemasta jotain uutta. Mukaan heittäytyminen uusiin asioihin on kuitenkin tärkeää, eikä uutta pitäisi aina kammoksua, vaikka se aika usein unohtuukin.
Itkosen artikkeli käsittelee mielestäni vahvasti yhteisöllisyyttä ja ryhmään kuulumisen tunnetta juuri musiikin avulla. Hän puhuu "näppärihengestä" sekä oman "asemapaikan" löytämisestä, mikä voisi kuvata myös hyvin oman paikan löytämistä yhteisön sisällä. Tällainen ns. yhteishenki sitoo yhteisön jäseniä tiiviimmin yhteen ja samalla puhaltamaan yhteen hiileen yhteisen hyvän vuoksi.
Itkonen painottaa artikkelissaan omista ennakkoluuloista pois hyppäämistä ja tämän kautta itselle tuntemattomaan kulttuurimaailmaan tutustumista. Nämä ennakkoluulot johtuvat usein juuri aiemmista kokemuksista. Jos aiemmat kokemukset esimerkiksi esiintymisistä ovat negatiivisia, ihminen asennoituu epäluuloisesti esiintymisistä nauttimiseen jatkossakin. Muutosta on siis tapahduttava, jotta ihminen pystyy asennoitumaan tapahtuvaan eri tavoin. Itkonen kertookin löytäneensä musiikin ja esiintymisen ilon juuri ryhmän ja yhteisön kautta.
Samantapaisia kokemuksia löytyy minultakin juuri musiikkiesiintymisistä. Paljon tuli opetella ulkoa ja suurin murheenkryyni esiintymisissä oli se, jos unohtaisin. Ei siinä paljon muuhun musiikilliseen antiin tullut kiinnitettyä huomiota. Sääli sinänsä. Myös yksin puurtamiseen pystyn samaistumaan, tosin myös kasvattavana ja pitkäjänteisyyttä kehittävänä kokemuksena. Sellistinä olin myös mukana joissakin yhteissoitto kokoonpanoissa, eikä niiden esiintymiset jännittäneet minua ollenkaan niin paljon kuin yksin esiintymiset. Olen silti niin kiitollinen siitä, että olen jaksanut harjoitella ja uskaltanut esiintyä. Paljolti löysin tekstistä siis samantapaisia kokemuksia ja aion kyllä myös jatkossa suhtautua avoimin mielin erilaisiin yhteisöllisiin tapahtumiin, vaikka se olisikin aluksi pois omalta mukavuusalueeltani.
Itkosen artikkelista huokuu sekä yksinäisyys sekä yhteisöllisyys. On upeaa huomata miten hän on löytänyt musiikin uudelleen ja oppinut todella nauttimaan siitä sekä yksin että yhdessä. Hänestä huokuu positiivisuus ja tekemisen ilo, hän todella rakastaa musiikkia ja on oppinut nauttimaan siitä aivan eri tavalla kuin ennen. Itkosen ennakkoluulot musiikkijuhlista olivat melko vahvoja ja negatiivisia, olikin hienoa lukea kuinka hän nykyään nauttii niistä ja siellä soittamisesta. Hän ei antanut ennakkoluulojensa vaikuttaa, vaan kokeili rohkeasti uutta. Mielestäni jokaisen tulisi tehdä näin. Uusia mielenkiintoisia asioita voi löytää mitä yllättävimmistäkin paikoista.

Olen soittanut pianoa viitisen vuotta opettajan kanssa ja sen jälkeen itsekseni. Pystyn hyvin samaistumaan Itkoseen: on yksinäistä harjoitella ja soittaa vuosia yksin. Tietysti perheenjäsenet tykkäsivät kuunnella soittoani, mutta silti tunsin olevani yksin. Kappale oli opeteltava yksin ja esitettävä seuraavalla tunnilla opettajalle. Esiintymiskertoja oli harvoin ja ne jännittivät, mutta positiivisella tavalla. Uusia ystäviä en ole soittoharrastuksen kautta saanut, joka on mielestäni negatiivisin asia. Yhdessä oppiminen, soittaminen ja tekeminen on kaikista antoisinta!
Vaude, allekirjoitan Itkosen tekstin itsekin. Jutun idea mielestäni on murtaa ennakkokäsityksiä musiikin harrastamista ja musiikkiharrastuksen vaateista. Musiikkiopistoihin hyväksytään ne lapset joilla pistemäärät osoittavat riittävää lahjakkuutta. Innokkaat pianistin alut käyvät pianotunneilla, puurtavat ja harjoittelevat, jännittävät ja pelkäävät pakollisissa matineoissa. Viimeistään murrosikäisenä lyödään hanskat tiskiin ja soitto loppuu siihen paikkaan vanhempien aneluista huolimatta. Tämä on se tyypillinen tarina, musiikkiharrastukseen ei ole ollut paloa, se ei ole tuntunut tarpeeksi mukavalle. Näppäri-meiningissä on juuri sitä yhdessä soittamista, ilman soittajien keskinäistä vertailua,sitä että fiilistellään ja nautitaan. Tällainen eritasoisista soittajista koottu joukko tarvitsee todella taitavan johtajan niin että homma onnistuu. Mutta salaisuus on siinä, että kaikki ovat mukana OMALLA panoksellaan, ei vieruskaverin kyvyillä vaan omilla kyvyillä. Tällaisessa harrastuksessa jaksaa olla mukana, tällainen palkitsee ja motivoi. Tätä enemmän.
Itkosen artikkelissa on selkeä hyvä osoitus siitä, miten motivaatio ja innostaminen vaikuttavat lapsen haluun oppia, sekä miten hän kokee kyseisen aineen/harrastuksen jatkossa. Huonoilla muistoilla saattaa olla pitkäaikaisia vääristyneitä vaikutuksia ja kuvia omista taidoistaan. Tuskin pieni lapsi edes ymmärtää kunnolla, osaako vai eikö, kunhan hänelle luodaan uskoa ja innostusta valitsemaansa harrastusta kohtaan. Kaikkien ei tarvitse olla parhaita.

Artikkelista paistaa läpi, että tekemisen meininki ja yhteisöön kuuluminen ovat ihmiselle elämän suola. Kaikille löytyy varmasti jokin tehtävä ja mitä aidommin harrastustaan toteuttaa, sitä enemmän siitä saa itse jotain irti. Itkoselle kävi hyvä tuuri, että löysi musiikin ilon uudestaan aikuisena, näin ei käy läheskään jokaiselle ihmiselle. Musiikki on kuitenkin kaikkia yhdistävä asia, ja kaikki osaavat sitä toteuttaa jollain tavalla.

Artikkelissa eniten ajatuksia herätteli oma asenne mahdollisena musiikinopetuksen toteuttajana. Monelle asialle kuten ulkoaopettelulle ja sille kuumottelulle, että "nyt on pakko osata kaikki täydellisesti", haluan sanoa ei. Onneksi Itkonen oli itse unohtanut oman musiikinopettajansa opit, ja tartuttanut musiikin iloa eri tavalla omiin lapsiinsa.
Itkosen artikkeli oli ajatuksia ja tunteita herättävä. Punaisena lankana siitä itselleni jäi mieleen musiikin ihmisiä yhdistävä ja iloa tuottava voima. Musiikin harrastamisen ei saisi, varsinkaan lapsille eikä kyllä aikuisillekaan, olla vastentahtoista yksinäistä suorittamista vaan jotakin, joka tuottaa onnisumisen ja yhteenkuulumisen tunteita. Itse en ole harrastanut musiikkia, ehkä sen takia ettei perheeni innostanut/kannustanut lapsena siihen, ja toisaalta koen omaavani tällä hetkellä huonon rytmitajun ja olevani vähän epämusikaalinen. Tulevaisuudessa toivon oppivani ja innostuvani soittamisesta ja musiikista juuri tämänkaltaisen hengen omaavassa ryhmässä jo ihan tulevan työnkin kannalta. Haluaisin välittää/opettaa lapsille/oppilaille samankaltaista musiikista ja soittamisesta innostumista ja tekemisen meininkiä. Ei ole niin väliä soittaako tai laulaako juuri nuotilleen; tärkeintä on yhdessä musiikista nauttiminen, äänellään se variskin raakkuu! :)
Itkosen artikkeli herätti minussa ajatuksia yhteisöllisyyden merkityksestä ja vaikutuksesta ihmisiin. Artikkeliin oli helppo samaistua, vaikka itselläni ei ole kokemusta musiikin harrastamisesta. Silti kokemukset yhteisöllisyydestä toivat mieleeni kokemukseni ryhmätanssin harrastamisesta. Tanssiesitysten suunnittelu vaati jatkuvaa kanssakäymistä ja yhteen hiileen puhaltamista. Yhteisöllisyyttä tulisi mielestäni korostaa enemmän elämän eri asteilla (koulu, työ, harrastukset ym.), sillä se luo elämään monipuolisuutta ja auttaa katsomaan asioita eri näkökulmista. Yhteisöllisyys on myös tärkeä siksi, koska se vaikuttaa vahvasti ihmisten hyvinvointiin.
Itkonen korostaa ennakkoluulojen poistamista. Ennakkoluulot juontavat juurensa usein aikaisemmista kokemuksista ja ympäristön vaikutuksista (asenteet, suhtautuminen, kulttuuri). Ne saattavat asettua esteiksi uusille kokemuksille ja emme aina itse edes tiedosta sitä. Vanhoista ajatusmalleista olisi hyvä pyrkiä pääsemään pois, sillä ne rajoittavat heittäytymistämme. Artikkelissa Itkonen kuvailee huonoja kokemuksiaan kansanmusiikista, mutta päästäessään irti vanhoista ajatusmalleista hän huomasi pitävänsä siitä.
Jatkuva yksin työskentely ei välttämättä aina tunnu kovin motivoivalta, ja uusien näkökulmien löytäminen voi olla silloin vaikeampaa kuin ryhmissä. Olen itse kokenut yhteisen tekemisen palkitsevaksi. Ryhmän jäsenien erilaiset ideat luovat itselleni uutta näkemystä asioihin. Artikkelista nousi esiin myös uskallus yrittää ja kokeilla. Joskus satunnaiset epäonnistumiset saattavat olla tärkeämpiä kuin itse tiedämme; niistäkin voi oppia uutta.
Artikkelissa korostuu yhdessätekemisen riemu, jota voi olla vaikea tavoittaa muualla. Jaan Itkosen kanssa kokemuksen musiikkiopiston yksinäisestä soittamisesta, sillä toisinaan toteutetut yhteissoittotunnit olivat harvinaisia. Myös nuotitta soittamiseen pakottaminen on jättänyt itselle paljon huonoja muistoja musiikkiopistoajoilta, sillä niitä olisi kaivannut esityksessä eteen tuomaan varmuutta.

Itkosen haastattelu avarsi taas omaa näkökulmaa siihen, että uusiin asioihin pitäisi suhtautua ennakkoluulottomasti. Itsekin jättää helposti tutustumatta sellaisiin tapahtumiin ja harrastuksiin, joista ei ole ennen kuullut tai jonka sisällöstä ei ole täysin varma.
"samaan aikaan en ajattele mitään, pelkästään tunnen, sillä musiikki on tunnetta, hetken vapautus ajatusten piinasta". Paremmin en ajatusta voisi sanoiksi pukea. Musiikki tuo omassa elämässäni välitöntä mielihyvää, taukoa aivoille kaikesta työstä ja parhaimmillaan myös apu tunteiden käsittelemiseen. Olen vasta pääsemässä kiinni siihen, miten musiikkia voi tehdä itse ja nauttia musiikista oman aktiivisen roolin kautta ja olen varma, että tama tuottaa vielä suurempaa nautintoa.

Mielestäni Näppärin paras puoli on lisäksi yhteisöllisyys. Harvoin löytyy niin taitavaa valmentajaa, orkesterin- tai teatterinjohtajaa, joka pystyy organisoimaan toimintaa, joka on kaikille avointa huolimatta taustasta, taidoista tai iästä. Näppäri on ensimmäinen tällainen ryhmä, johon pääsemiseen riittää vain oma kiinnostus. Näppärin johtajan kokemuksen, koulutuksen ja taidon avulla tämäkin onnistuu, mikä luo parhainta mahdollista yhteisöllisyyttä: kaikille avointa eikä ketään poissulkevaa.
Itselläni nousi vahvasti ajatus yhteisöllisyydestä vs yksin tekemisestä. Varsinkin itselleni yhdessä tekeminen on ensiarvoisen täekeää harrastaessa, ja tästä syystä yksin puurtaen tehdyt harrastukdet usein jäävät taka-alalle. Kuitrnkin esimerkiksi urheilusta nautin eniten yksin. Jokaisen tulisikin mielestäni löytää itselleen sopiva tapa tehdä. Mielestäni myös opettajan tulisi koulussa auttaa lapsia tässä, sillä toisilla yhdessä tekeminwn toimii paremmin, mutta osalle lapsista yksin tekeminen puolestaan on mielekkäämpää.
Päälimmäisenä ajatuksena mielessäni on sanonta "joukossa on voimaa". Yhdessä soittaessa ei tarvitse jännittää virheitä tai epäonnistumista. Jos yksi sointu jää välisä kukaan tuskin huomaa sillä soittajia on niin paljon, että toinen varmasti pelastaa. Mutta silti samaan aikaan kaikki pääsevät tekemään oman osansa ja antamaan oman panoksensa ryhmän projektiin.

Tuli halu mennä heti etsimään löytisikö kyseisestä tapahtumasta videoita. Tarina on osattu kertoa mielenkiintoisella tavalla, koska lukijan on helppo samaistua ajatuksiin ja luoda mielikuvat kerrottavasta. Kirjoittajan kuvaillessa ymmärtäneensä Palefacen kappaleen lyriikan sanoman kylmät väreet valtasivat kehon.
Päällimmäisenä ajatuksena artikkelista minulle nousee yhteistyön, yhteisöllisyyden ja yhteishengen merkitys kaikessa tekemisessä. Oli se sitten konkreettisesti ryhmässä tehtävä työ, kuten ryhmätyö koulussa tai sählypeli joukkueen kesken tai itsenäisempi toiminta, kuten kyseisessä artikkelissa jonkin soittimen soitto tai itsenäisen esitelmän teko, ihminen tarvitsee toisia ihmisiä ja yhteisöllisyyden voimaa. Kuten Juha Itkonen kertoo artikkelissaan, ettei nauttinut lapsuudessaan pianonsoitosta, sillä hän koki sen yksin puurtamiseksi. Hän ei voinut jakaa soiton iloaan juuri kenenkään kanssa, eikä hänellä ollut ryhmää ympärillään, jonka kanssa musisoida. Oli vain järjestelmällisesti eteneviä soittotunteja, tutkintoja ja esiintymisiä, joista joutui selviämään yksin ilman tukea. Vasta kun Itkonen pääsi Näppäri toiminnan kautta kokemaan, mitä kaikkea musiikilla on annettavanaan, kun sen voi jakaa ja tuntea muiden ihmisten kanssa, hän pystyi nauttimaan aidosti soittamisesta ja musiikista.
Itkosen artikkeli on valtavan hieno esimerkki siitä, miten yhdessä jaettu ja koettu tuntuu moninkertaisesti hienommalta verrattuna siihen, jos saman kokisi yksin. Yhteisössä on se voima!
(muokattu)
Itkosen artikkelissa eniten kosketti se, miten hän kuvaili tunteitaan soittaessaan yhdessä muiden kanssa - sitä tunnetta, jonka yhdessä jonkin luominen ja tekeminen saa aikaan, on vaikea kuvailla, mutta hän tekee sen melko hyvin. Artikkeli herätti paljon ajatuksia ja siinä oli paljon itselleni tuttuja tunteita, sillä itsekin lapsena monet vuodet konservatoriossa pianoa soittaneena osaan helposti samaistua Itkosen tuntemuksiin soittamisen yksinäisyydestä ja suorituspaineista. Muistan, että parasta oli, jos joskus harvoin pääsi soittamaan vaikkapa nelikätisesti pianoa jonkun toisen kanssa. Toinen seikka, johon oli helppo samaistua, oli kuvailut tunnelmasta Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Itse olen ollut kansanmusiikin ja -tanssin maailmassa pienestä asti, joten sen riemukkuus on kyllä tuttua, mutta tuttua on myös ihmisten ennakkoluulot sitä kohtaan, joista Itkonenkin puhuu. Kokonaisuudessaan artikkeli sai pohtimaan yhteisöllisyyden tärkeyttä kaikessa ihmisen toiminnassa, on sitten kyse harrastuksista tai mistä tahansa muusta.
Juha Itkosen artikkeli kertoo hyvin yhteisöllisyyden voimasta. En ole itse soittanut mitään instrumenttia, mutta olen kuullut lukuisilta kavereiltani vastaavia tarinoita pianon soitosta. He kokivat soittamisen pakkopullaksi, sillä halu soittaa ei lähtenyt heistä itsestään, vaan vanhemmista. Useat kaverini ovat kuitenkin voineet käyttää näitä yksin opittuja taitoja myöhemmin elämässään, esim. rippikoulussa kun musisoimme yhdessä. Soittaessaan ryhmän kanssa he nauttivat soittamisesta aidosti, sillä oman taitonsa pääsi jakamaan muiden kanssa. Koimme yhdessä onnistumisen tunteita ja rohkaisimme toisiamme soittamaan/laulamaan. Näenkin yhdessä tekemisen hyvänä motivaattorina myös muissakin asioissa kuin musisoimisessa. Koulumaailmassa joillekin on mieluisempaa tehdä tehtäviä yhdessä, ja täten saada laajempi näkemys johonkin aiheeseen. Yhdessä tekeminen yhteisten päämäärien saavuttamiseksi on hyvä tapa suorittaa asioita.
Minulle Itkosen artikkelista jäi päällimmäiseksi mieleen yhdessä tekemisen ja soittamisen riemu. Se, että on osana jotain suurempaa kokonaisuutta. Nykyään yhteisöllisyys on minusta vähän kadoksissa ja Näppärit onkin hieno esimerkki siitä, mitä se parhaimmillaan on. Iällä, musiikkitaustalla tai soittimella ei ole niin suurta väliä. Tärkeintä on, että tehdään yhdessä ja hyvällä hengellä sen suurempia miettimättä ja ilman suuria rajoituksia. Tällainen mahdollisuus ruokkii minusta myös ihmisten luovuutta ja tarjoaa arvokkaan pakopaikan arjen puurtamisesta.

Soitin itse alttoviulua 8 vuotta ja pystyin siksi samaistumaan hyvin Itkosen kuvaamiin tunteisiin soittamista kohtaan. Minulla yksi syy harrastukseni lopettamiseen oli juuri artikkelissakin kuvattu suorittaminen ja se, että on pakko tähdätä aina kohti seuraavaa tutkintoa. Ei ollut mahdollisuutta soittaa ihan soittamisen ilosta. Tämä on minusta toinen asia, johon tulisi kiinnittää enemmän huomiota, sillä ainakin minua jatkuva suorittaminen alkoi vain ahdistaa. Parhaimmat soittamiskokemukset sainkin juuri musiikkiopiston orkesterissa, kun soitettiin ja tehtiin yhdessä.
(muokattu)
Juha Itkosen artikkeli oli ihanaa luettavaa, sillä hän kertoi tästä mahtavasta yhteisöllisestä soitto- ja kokoontumistapahtumasta, joka innosti ihmisiä vauvasta vaariin tekemään jotain yhdessä hyvällä meiningillä. Artikkelissa tuli hyvin esiin se, millainen vaikutus on sillä, miten asioita opitaan ja miten harrastamisen kuuluu olla nautintoa eikä pakkopullaa. Itkonen oli itse nuorena viety musiikkiopiston pääsykokeisiin ja äiti ei ollut antanut valita mitä instrumenttia Itkonen haluaa soittaa, vaan oli antanut kaksi vaihtoehtoa mistä valita. Lisäksi musiikkiopettaja piti Itkosta lahjattomana, mikä vaikuttaa osaltaan asenteisiin ja motivaatioon oppia. Itkonen oli itse kokenut harrastuksensa yksinäiseksi ja suorituspaineet olivat kovat. Tämä on mielestäni surullinen esimerkki siitä, kuinka joskus harrastuksissa suorittaminen ja pakonomainen oppiminen ovat arkipäivää.

Oppimisen ei tarvitse olla suorittamista, vaan oppimista voi myös tapahtua yhdessä tehden ja nauttien, kuten Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Artikkelin kuvistakin näkyy soittamisen riemu. Oppimisen ja harrastusten kuuluu olla innostavaa, yhteisöllistä ja mielekästä. Lopputuloksella ei aina ole merkitystä, vaan pelkästä yhdessä tekemisen riemusta voi oppia jotain tärkeää. Halu harrastaa tulee tulla nuoresta itsestään, eikä jonkun muun painostuksesta.
Juha Itkonen kuvasi artikkelissaan hyvin yhteisöllisyyden voimaa ja harrastuksen mielekkyyteen vaikuttavia asioita. Itsekin monta vuotta pianoa soittaneena samaistuin Itkosen ajatuksiin; harrastus muuttui konservatoriossa kaavoihin kangistuneeksi ja tavoite oli tekniikan hiominen eikä niinkään soittamisen ilo. Vaikka itse tykkäsinkin ns. "yksinäisestä" harrastuksesta, loppui se lopulta siihen, että esityksiä odotti vain kauhulla ja soittotunnitkin tuntuivat väkisin vääntämiseltä. Tuntuu, että melkein jokaisessa harrastuksessa ajaudutaan helposti samaan pisteeseen. Soittamisessa ei riitä se, että opettelisit itsellesi mielekkäitä lauluja tai jääkiekossa se, että saisit pelailla siksi että se on hauskaa, vaan jo pienet lapset tyrkätään kilpasarjoihin eikä muita vaihtoehtoja usein ole. Harrastuksesta katoaa ilo, kun tavoitellaan vain täydellisiä suorituksia.
Vaikka yksin harrastaminen ei olekaan huono asia ja monet nauttivat siitä, on ryhmän kanssa toimimisessa omat etunsa. Porukassa uskaltaa enemmän, ja muut auttavat ja rohkaisevat tarpeen tullen. Pianoa soittaessakin iloa sai enemmän parin kanssa harjoiteltavista kappaleista, eikä matineassakaan jonkun kohdan mokaaminen tuntunut niin pahalta kun joku toinen oli samassa tilanteessa. Ryhmästä saa energiaa ja motivaatiota omaan tekemiseen.
Itkosen artikkelissa nousivat myös esille ennakkoluulot ja niiden romuttuminen. Varmasti jokaisella on kokemusta siitä, että on kuvitellut jostain asiasta tai ihmisestä aivan muuta kuin mitä todellisuus lopulta on. Jos Itkonenkin olisi pysynyt kannassaan kansanmusiikista, hän tuskin olisi päässyt kokemaan yhdessä soittamisen riemua samalla tavalla kuin Näppäreissä. Heittämällä ennakkoluulonsa romukoppaan saa elämästä paljon enemmän irti.
(muokattu)
Itkosen artikkelissa mielenkiinnon herätti musiikin yhteentuova voima. Omakohtaista kokemusta instrumentin soitosta minulla ei ole, mutta lähipiirin kautta oppinut, että se on juuri sitä yksin soittamista. Käydään yksin tunneilla ja soitetaan jouluna yksin joku kappale jossain konsertissa. Tuntuu ettei yhdessä pääse soittamaan ennen kuin perustaa bändin, mikä edellyttää kuitenkin pitkän ajan yksin harjoittelua. Artikkeli sai siis innostumaan musiikista uudella tavalla, kun sitä tehdään yhdessä. Lisäksi suuri ihmismäärä, kuten näppäreissä madaltaa kynnystä mennä tälläiseen toimintaan. Pienessä ryhmässä voisi helposti tulla paineet kokemattomalle soittajalle. Suuri koko auttaa myös kaikenikäisiä osallistumaan toimintaan,sillä monen sadan henkilön ryhmässä ei tarvitse pelätä jääkö yksin tai löytyykö omanikäistä seuraa. On hienoa, että yhteisen tekemisen lisäksi sitä pääsevät harjoittamaan kaikenikäiset, eikä ole luokiteltu erikseen juniori tai seniori ryhmää. Tälläisiä kaiken ikäisille tarkoitettuja ryhmiä olisi hyvä olla enemmän ja muidenkin asioiden kuin musiikin parissa.
Hieno kirjoitus! Luin tämän jo heinäkuussa, kun tämä ilmestyi. Tässä oli monta kohtaa, jotka osuivat minuun.
Ensinnäkin, Itkonen on loistava kirjailija, jonka koko tähänastisen tuotannon olen lukenut. Olen tavannut hänet myös henkilökohtaisesti ja saanut miellyttävän kuvan.
Toiseksi, synnyinpaikkakunnallani järjestetään joka toinen vuosi pieni kansanmusiikkifestivaali, ja Näppärikurssi on siellä jokakertainen perinne. Tämä on siis tuttua touhua.
Kolmanneksi sytytti tuo yhdessä soittaminen. Olen aloittanut yksinäisen pianon- ja viulunsoiton alakouluikäisenä, ja joskus yläkoulussa isäni johdattamana klarinetinsoiton. Ss oli kiinnostava kokemus, sillä klarinettia lähdin kahden yksityistunnin jälkeen soittamaan heti puhallinorkesteriin ja aika pian keikalle. Mahtavaa yhteenkuuluvuutta, soiton riemua! Osaan edelleen suomalaisten marssien kakkosklarin stemmat :) Tavoitan Itkosen ajatuksissa tuon saman fiiliksen.
Mielestäni merkityksellistä artikkelissa oli ennakkoluulojen purkautuminen sekä yhteisöllisyys. Monesti ennakkokäsitykset saattavat olla esteenä uusille kokemuksille ja asioille. Jos kuitenkin päästää irti ennakkoluuloistaan, saattaa huomata, että asiasta olikin aivan vääränlainen käsitys, ja esim. tylsäksi luultu harrastus saattaakin olla todella mielenkiintoinen.
Toinen tärkeä asia oli yhteisöllisyys. Itse en ole ikinä soittanut mitään instrumenttia, osaksi juuri siksi, että olen ajatellut sen olevan tylsää yksin puurtamista. Näppäreitten kaltaisessa tapahtumassa soittamisen aloittaminen on varmasti paljon helpompaa, sillä monien eri ikäisten ja eri tasoisten ihmisten joukossa soittaminen ei tunnu niin vakavalta, vaan juurikin mukavalta yhdessäololta. Lisäksi tällaisessa toiminnassa yhdistyy hienosti eri sukupolvien välisten tietojen ja taitojen jakaminen.
Artikkeli pistää kyllä ajattelemaan kultturisten kokemusten tuomaa voimavaraa ihmiselle. Ajattelen, että Itkosen esimerkin tilalla voisi olla mikä tahansa yhteisöllinen, "kulttuurinen toiminta", joka antaa kokijalleen vastaavanlaisen yhteisen kokemustilan ja yhteenkuuluvuuden tunteen. Musiikin saralla yhdessä koettu asia (voi) tuottaa lisäksi samalla myös jotain kaunista kuunneltavaa. Hän vertaa itse näppäritoimintaa lähes uskonnolliseksi kaltaiseksi toiminnaksi, jossa soittaminen voi nostaa ihmistä "hetkeksi arjen yläpuolelle". Musiikin kautta toisilleen tuntemattomatkin ihmiset saavat kokea suurta yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, mikä saa varmasti hetkeksi unohtumaan kaiken muun. Sitähän me ihmiset usein haemme harrastastustoiminnasta tms. Kaipaamme hetkeksi irti työstä, opiskelusta tai omasta arjesta. Kulttuuriset kokemusket omassa elämässä voivat avata meitä tuntemaan asioita eri tavalla. Suuressa porukassa kokemukset voivat olla vielä voimakkaampia kun saadaan kokea sama yhdessä ja yhtä aikaa.
Itsekin olen lapsena käynyt pianotunnella - en musiikkiopistossa kuten monet ystävistäni - vaan jonkun opiskelijatytön "yksityistunneilla". MInulle se ei avannut mitään mullistavaa. Kai se oli sellaista pakkopullaa vaikka itse olin opetusta halunnut. Olisin ehkä kaivannut jonkinlaista kannustusta, jopa painostamistakin, jotta siitä olisi voinut tulla jotain. Nyt aikuisena harmittelen, etten osaa soittaa esimerkiksi pianoa ja kynnys aloittaa uudestaan on niin suuri. Uskon, että lapsen ja nuoren tukeminen harrastuksen parissa usein kannattaakin vaikka toisaalta tuntuu, ettei toista voi pakottaa jatkamaan. Omalta kohdalta näin jälkeenpäin ajateltuna tulee mieleen "Kunpa joku olisi minut silloin painostanut jatkamaan...". No täytyy sanoa, että eteen on tullut monia muita asioita ja siinä mielessä ei tarvitse harmitella. Jokaiselle löytyy aina se oma polku. Sekin voi olla hyvä vaikka se olisi erilainen kuin kaverilla ;)
Juha Itkosen artikkeli sai minut miettimään asiaa useista eri näkökulmista. Pianoa soittaessaan Itkonen tunsi itsensä yksinäiseksi, eikä edes ajatellut, että soittaminen voisi olla hänenkin kohdallaan jotain aivan muuta, iloa tuottavaa yhteistoimintaa. Pahimmillaan hän hahmotti musiikkiharrastuksensa ”pelottavien yksilösuoritusten loputtomana jatkumona”, kunnes löysi tiensä Näppärien joukkoon. Yhteistoiminnallinen toiminta tuotti iloa ja nautintoa sekä vapautta, jota harrastuksen kuuluisikin tuottaa. Onneksi hän uskaltautui ottaa askeleen uuteen suuntaan ennakkoluuloista huolimatta; lopulta ”viulistipapoistakaan” ei löytynyt mitään vikaa. Tätä aiemmin hän jopa vierasti sanaa ”kansanmusiikki”.
Vaikka Itkonen pitääkin enemmän yhteisöllisestä toiminnasta, olen sitä mieltä, että yksin soittaminenkin on tuonut varmasti hyviä asioita hänen elämäänsä. Musiikkiopistossa vietetty aika ei ollut täysin turhaa. Kuten Itkonen itsekin sanoi, yksilösuoritukset mahdollisesti kasvattivat hänen luonnettaan. Erilaisten asioiden monipuolinen kokeilu ei varmastikaan ole hukkaan heitettyä, päinvastoin, tuo lisää kokemuksia ja avartaa ajatusmaailmaa. Erilaiset yksilöön kohdistetut haasteet ja tavoitteet potkivat toista eteenpäin, toisille ne toimivat motivaation lakkauttajana. Itkonen ei pitänyt pianon harrastuksen järjestelmällisyydestä. Hänen tuli suorittaa perättäisiä kurssitutkintoja, mikä ei miellyttänyt häntä. Harrastuksesta todella saattaa loppua motivaatio sen ollessa liian totista, vaativaa ja pelkkää suoriutumista, jolloin tekemisen hauskuus ja nautinto saattavat jäädä taka-alalle.
Artikkeli toimii rohkaisijana ottamaan uuden askeleen tuntemattomaan, jos nykyinen harrastus ei miellytä. Miksi tehdä sellaista, joka tuottaa ahdistusta ja pelkoa sekä lannistaa? Itkonen kuvaa sitä hienoa tunnetta, mikä syntyy, kun yhdessä tavoitetaan jotakin, jonka vuoksi ollaan tehty kovasti töitä. ”Musiikki on tunnetta, hetken vapautus ajatusten piinasta.”
Artikkelista jäi parhaiten mieleen kohta, jossa Itkonen sanoi jättäneensä väliin (kansan)musiikin vain siksi, että sitä sanottiin kansanmusiikiksi. Samalla Itkonen toteaa, että kyllä ihminen osaa olla tyhmä.
Aloittaessani lukemaan tekstiä, ajattelin että, eikä musiikkia! Kuuntelen musiikkia mielelläni, mutta olen todella huono missä tahansa soittamisessa. Siis minulla oli ennakkoluuloja, ja siksi en asennoitunut tekstin lukemiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Juha Itkosen sanoin: "Että ihminen sitten osaa olla tyhmä."
Itkonen kuvaa artikkelissaan kuinka on itse oppinut soittamaan pianoa ja miten se on ollut hyvin yksinäistä puurtamista. Itse kävin myös alakouluikäisenä pianotunneilla ja koin harrastuksen myös aika samalla tavalla. Lisäksi soittoläksyjen ja niiden opettelun vuoksi harrastus muistutti välillä enemmän koulun käyntiä kuin harrastusta. Vaikka nautinkin siitä jos opin soittamaan jonkun kappaleen, olisi tavoitteeseen voinut päästä huomattavasti mukavemmin keinoin kuin istuen kahdestaan opettajan kanssa vartin verran viikossa ja harjoittelemalla sitten opittuja asioita yksin kotona. Siitä olen iloinen etten soittanut kansalaisopistossa, missä olisin joutunut tekemään vielä soittokokeita. Se olisi varmasti tappanut kaiken innostukseni. Tällainen yksin puurtaminen ja soittamisen opettelu saattaa lopettaa monen nuoren musiikkiharrastuksen lyhyeen. Kuten Itkonenkin artikkelisaan kuvaa, musiikki antaa hyvin paljon sitä yhdessä tehtäessä ja luo yhteisöllisyyttä. Tällaisen positiivisten tunteiden herättäminen musiikkia kohtaan olisi tärkeää, jos tahtoo saada ihmisiä kiinnostumaan musiikista.
Koulumaailmassa musiikinopetus on myös ollut hyvin kontrolloitua ja musiikista nauttiminen on jäänyt vähemmälle. Tunnit ovat koostuneet lähinnä siitä, että opettaja säestää pianolla kappaletta ja oppilaat laulavat. Toki tässä koko luokka on yhdessä mutta tekeminen on hyvin yksipuolista ja kontrolloitua. Omien kokemuksieni mukaan oppilaat innostuvat huomattavasti enemmän jos saavat toimia tunneilla vapaammin ja kokeilla esimerkiksi erilaisia instrumentteja. Tämä puolestaan saattaa innostaa lapsia itse musiikkiharrastuksen pariin.
Itkonen kuvailee myös omia ennakkoluulojaan Kaustisten kansanmusiikkifestareitakonhtaan. Itse en ole ikinä käynyt kyseisillä festareilla, mutta ymmärrän hyvin ennakkoluulot, sillä itsekin olen ajatellut aika pitkälle samalla tavoin kyseisistä juhlista ennen kuin olen kuullut kavereideni puhuvan niistä. Jo pelkkä sana kansanmusiikki tuo mieleen kuvan kansallispuku päällä harmonikkaa soittavasta naisesta. Musiikin kuten niin monen muunkin asian suhteen olisikin kaikkein järkevintä vain heittää ennakkoluulot hetkeksi pois ja perhtyä asiaan. Tämän jälkeen voi luoda asiasta omien kokemuksien perusteella oman näkemyksensä.
Itkosen artikkeli kuvaa hyvin sitä, miksi aikoinaan itsellä musiikkiharrastus jäi vain kuuntelemiseen. Lapsena juuri nuo ajatukset yksin soittamisesta, klassisten kappaleiden ja teorian pänttäämisestä ja lavalla esiintymisestä olivat niitä, miksen ikinä halunnut lähteä musiikkiopistoon. Nyt aikuisena sitä toivoo, että olisi kuitenkin lähtenyt. Soittamisen pitäisi ehdottomasti olla yhdessä tekemistä ja vähemmän vakavaa, jotta siihen lähtisivät mukaan nekin jotka haluaisivat vain kokeilla. Tärkeintä ylipäätään on että uskaltaisi ja viitsisi lähteä kokeilemaan asioita välittämättä siitä osaako.

Itkosen teksti nostaa esiin myös ennakkoluulojen vaikutuksen. Mitä kaikkea sitä olisikaan saattanut kokea, jos ennakkoluulot eivät vaikuttaisi elämään mitenkään. Siitähän kun ei yleensä ole mitään haittaa, että kokeilee jotain uutta, vaikka ei siitä sitten loppujen lopuksi pitäisikään.

Yhteisöllisyys antaa niin paljon. Vähän tylsemmistäkin jutuista voi tulla todella hauskoja kokemuksia, kun saa kokea yhteenkuuluvuutta.
Artikkeli nosti hyvin esille ajatuksen yhdessä tekemisen voimasta. Musiikissa soitinten soittamisen harjoittelun voi tehdä joko yksin kovasti harjoitellen tai yhdessä hauskaa pitäen. Mielestäni edellisen asian voisi ottaa koulumaailmassakin huomioon. Jos soitinten soittamista harjoiteltaisiin yhdessä tuumin, niin säästyttäisiin turhilta paineilta sekä epäonnistumisten pelolta ja samalla vielä kaiken lisäksi luotaisiin jotain yhdessä.
En ole itse ikinä soittanut mitään soitinta, mutta kun olen kuunnellut kavereideni ja perheenjäsenteni juttuja, olen saanut juuri sen kuvan, että soittaminen on sellaista yksin suorittamista. Minulla on myös tuttuja, jotka ovat lopettaneet musiikkiharrastuksensa juurikin innostuksen puutteen ja kyllästymisen takia. Tämä on verrattavissa kuitenkin mihin tahansa harrastukseen. Itsekin lopetin urheiluharrastuksen, kun siitä tuli pelkästään suorittamista ja ainoa tavoitteeni oli rikkoa edellinen ennätys.

Onkin tärkeää löytää soittamisesta tai mistä tahansa harrastuksesta tai oppimisesta tekemisen ilo. Yhdessä tekeminen voi auttaa kipinän löytymiseen, mutta uskon, että se onnistuu yksinkin, jos innostusta riittää ja harrastus ei ole pelkkää suorittamista ja pakkopullaa.

Itkosen artikkelista oli hienoa huomata, miten yhteisöllinen ryhmä Näppärit ovat. Mukana on todella paljon väkeä, ja tärkeintä on se, että kaikki pääsevät mukaan iästä tai taitotasosta huolimatta. Tällaisia ryhmiä pitäisi olla enemmänkin kaikenlaisissa harrastuksissa.
Artikkeli toi elävästi mieleeni oman lapsuuteni. Pianotunneille olin niin ikään jotenkin päätynyt, kai aluksi omasta kiinnostuksesta, mutta myöhemmin ei niinkään. Pianon soittaminen musiikkiopistossa oli juurikin hyvin järjestelmällistä ja piti edetä tasojen mukaan suorittaen kokeita tietyin väliajoin. Musiikki, jota soitettiin oli pääasiassa klassista, enkä todellakaan innostunut tästä. Muistan väitelleeni opettajan kanssa siitä, miksen voi soittaa itse valitsemiani kappaleita. Ja näitä tylsiä kappaleita piti sitten esittää konserteissa, vaikka ei niistä nauttinutkaan. Loppujen lopuksi lopetinkin pianonsoiton turhautuneena 4 vuoden jälkeen.

Olen varma, että olisin itsekin nauttinut yhdessä soittamisesta paljon enemmän kuin yksin soittamisesta. Voin vain kuvitella tuollaisen yli 300 hengen yhteissoiton tunteen ja fiiliksen, mikä siitä lähtee. Jo 10 ihmisen kanssa yhdessä soittaminen, ja se tunne, kun kaikki puhaltaa yhteen hiileen, on todella hieno.

Itkonen havainnollistaa kertomuksellaan mielestäni hyvin sitä, että usein tehdään asioita turhaan yksin, kun yhdessä tekeminen olisi tehokkaampaa ja hauskempaa. Yhteisöllisesti voidaan oppia ja jakaa enemmän ajatuksia sekä tunnetiloja kuin yksin. Hän onnistuu vangitsemaan myös ajatuksen tekemisen spontaaniudesta ja mielekkyydestä, järjestelmällisyyden ja "näin se kuuluu tehdä, näin on aina tehty"- ajatuksen kustannuksella. Kun kuljetaan esimerkiksi tämän musiikkiopiston porrasmaisen järjestelmän mukaisesti, lytätään helposti into tekemiseen, ja ajattelemattomuuttaan ei anneta uusien ideoiden vallata alaa, vaikka ne olisivat vähemmän rajoittavia ja silti täysin toimivia ellei entistä toimivampiakin.

Musiikki voi olla yksi elämysten, yhteisöllisyyden, uskollisuuden ja jopa valaistumisen lähde. Musiikki siinä, missä jokin muukin asia, voi vangita sisälleen erilaisia ihmisiä, joita yhdistää vaikka vain tämä asia. Silti he ovat yhdessä tehdessään ja samaa ilmiötä kokiessaan yhtä toistensa kanssa ja osa tätä kokemusta. Tämä on iso voimavara niin yksilölle kuin yhteisöllekin.
Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.
Artikkeli tuo mieleen oman soittotaustan. Soitin lähes kymmenen vuotta pianoa, kertaakaan en soittanut kenenkään kanssa yhdessä, en edes opettajan. Opettaja kuunteli ja minä soitin. Itkonen kuvaa lapsuuden musiikkiharrastustaan "pelottavien yksilösuoritusten loputtomaksi jatkumoksi". Ainakin minun osaltani tuo kuulostaa tutulta. Ainut tilanne, missä oltiin tekemisissä muiden soittajien kanssa, oli konsertti. Sielläkin istuttiin sitten niin paineessa odottamassa omaa vuoroa, että yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen jäi todella vähäksi.
Toinen asia, mikä tuli mieleen, on koulussa musiikkitunneilla soittaminen. Meidän koulussa se oli sitä, että ne soittivat, ketkä sen osasivat. Pahimmassa tapauksessa muut vain kuuntelivat toisten soittoa. Mielestäni koulumaailmassa olisi hyvä rohkaista lapsia kokeilemaan uusia asioita ja tekemään se yhdessä. Olisi myös hienoa, jos harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi koulun puolesta olisi enemmän yhdessä soittamiseen.
Itkosen artikkelista päälimmäisiksi ajatuksiksi minulle nousi seuraavat:

-Ennakkoluulot ja asenteet, niin kauan kun itse ajattelemme ennakkoluuloisesti ja varauksella, emme pääse tutustumaan uuteen.

-Yksilösuorittaminen. Itkosen kuvaama oma yksinäinen harjoittelu ja suorittaminen musiikkiopistossa kuvaa mielestäni melkoisen hyvin myös Suomalaista koulujärjestelmää. Muutoksen tuulissa varmasti olemme aisian kanssa tällä hetkellä, mutta se miten itse olen koulua käynyt on ollut suorittamista opetussuunnitelman mukaan ja lopuksi aina on saanut arvosanan siitä , onko asiaa osannut suorittaa oikealla tavalla. Asioiden ulkoa opettelua, ilman että asioita on oikeasti ymmärtänyt.

--> Aivan kuten Itkonenkin kuvaa, yhteisellä tekemisellä ilon ja yhteisön kautta yhdessä on oppiminen ja tekeminen paljon mukavampaa ja merkityksellisempää! Näin myös ymmärtää sen mitä opettelee ja voi nauttia uuden oppimisesta. Kukaan ei ole välttämättä ole vahva yksin, mutta yhdessä voimme päästä vaikka mihin! Jokainen tarvitsee vaikkapa harrastuksesta ja myös koulusta tietyt teoriatiedot, ja olisihan se mahtavaa, jos niitä voisi (ja voikin, kun karistaa ne ennakkoluulot ja uskaltaa kokeilla ja heittäytyä) oppia yhteisössä yhdessä mielekkään tekemisen kautta!
Itkosen tekstistä jäi erityisesti mieleen ennakkoluuloisuus ja yhteisöllisyys. "Näin silmissäni jussipaitaisia viulistipappoja soittamassa jotain polkkia tai jenkkoja, musiikkia, jota en juuri tuntenut ja joka ei minua kiinnostanut." (Itkonen.) Itse kukin varmasti voi myöntää olleensa ennakkoluuloinen asiaa kohtaan, josta ei oikeastaan edes tiedä mitään. Itkosenkin kokemuksen mukaan asenne saattaa muuttua hyvinkin lyhyessä ajassa, kun pääsee tutustumaan asiaan tarkemmin. Usein tarvitaan vain avointa mieltä, niin muutos asenteissa ja ennakkoluuloissa voi tapahtua. Pitää antaa mahdollisuus.

Toinen artikkelin mieleenpainuva asia oli yhteisöllisyys, jota Itkonen koki kuuluessa
an orkesteriin. Toisilleen täysin tuntemattomat ihmiset kokevat yhdessä sellaisen kokemuksen, joka yhdistää ja on heille merkityksellinen. Usein musiikkia, tai vaikkapa urheilua, pidetään tällaisena yhdistävänä tekijänä, joka ei tunne kieli- tai kulttuurirajoja. Itkosen kokemus osoittaa, kuinka jokin asia voi yhdistää joukon tuntemattomia ihmisiä hetkeksi hyvinkin tiiviisti yhteen. Uskon, että kokemus jäi ikimuistoisena kaikkien osallistujien mieliin.
Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.
Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.
Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.
Päällimmäisenä Itkosen tekstistä jää mieleen yhdessä soittamisen ilo. Sen löytäminen on ollut avainasemassa monille ystävilleni, ja itselleni myös. Vastaavasti tunnen entisiä soolosoittajia, jotka lopettivat soittoharrastuksen, sillä järjestelmällisesti tutkinnosta toiseen jaksotettu treenaaminen muutti mukavan harrastuksen vähitellen taakaksi.

Mielestäni Itkosen tekstistä voidaan löytää rakentavia näkökulmia länsimaiseen yksilökeskeiseen ajatteluun, joka herkästi tappaa luontaisen ilon. Musiikistakin on tullut suorittamista. Yritämme kaikessa menestyä, kehittyä jopa väkisin, "saada aikaan" jotakin todistettavasti arvostettavaa. Entä jos viettäisimme aikaa yhdessä vain siksi, että se tuottaa iloa? Entä jos harrastaisimme musiikkia siksi, että sekin tuottaa iloa? Onko iloitseminen hukkaan heitettyä aikaa ja turhanpäiväistä tunnemylläkkää? On hienoa huomata, että Näppäri-toiminta on avannut monien silmät näkemään sen, mikä musiikissa ja yhteistyössä on olennaista. Ei lopputulos, vaan tekeminen itsessään.
Tuli tosi hyvä mieli artikkelia lukiessa ja sain nauraakin useammassa kohdassa. Tiedän ja olen kokenut itsekin yhdessä soittamisen riemun, mutta minäkään en ole ihan ymmärtänyt, mikä siitä tekeekin jotenkin niin kivaa ja hienoa. Artikkeli sai minut heti haluamaan soittamaan yhdessä! Musiikki on todella lähellä sydäntäni ja on myös ihanaa soittaa ja laulaa yksin. Se ei kuitenkaan ole läheskään niin mahtavaa, kuin sen tekeminen jonkun kanssa yhdessä, jolloin ilon musisoinnista saa jakaa ja erilaisia toteuttamisen mahdollisuuksia on heti huomattavasti enemmän. Samaistuin hyvin paljon Juha Itkosen kokemuksiin myös soiton harrastamisesta jokseenkin yksinäisenä ja järjestelmällisenä toimintana. Soittaminen tuntui itselekin silloin lähes pakkopullalta ja stressaavalta pakolliselta harrastukselta, johon juuri tietyt tutkintoon soveltuvat kappaleet oli harjoiteltava, vaikka niistä ei olisi pitänyt alkuunkaaan. Yksin esiintyminen, tutkintojen painaminen päälle ja kappaleiden soittaminen, joita ei vielä kunnolla osannut, eivät todellakaan saanut minua erityisesti nauttimaan pianon soittamisesta. Löysin soittamisen ilon vasta myöhemmin, kun sain enemmän vapautta soittaa ja tehdä sitä mitä halusin. Itkonen kirjoitti ihanan eloisasti ja sai kuvailtua ilon hyvin aidosti. Olen itsekin kokenut hetkiä, jolloin kaikkien yhteen hiileen puhaltaminen ja täysillä tekeminen on saanut minut liikuttumaan onnellisuuden tunteesta. Artikkelista nousi esiin yhteisöllisyyden tärkeys, omien ennakkoluulojen kohtaaminen ja niiden ylittäminen sekä tekemisestään nauttimisen tärkeys. Omien ja Itkosen artikkelista tekemieni havaintojen mukaan olisi mahtavaa jos lapset saisivat kokea soittamisen ja muidenkin harrastusten ilon ilman suorittamispaineita tai pakollisuuden tunnetta, sillä ne voivat viedä innostuksen koko harrastusta kohtaan, vaikka muuten siitä nauttisikin.
Artikkelin sisältö kuulostaa tutulta. Itse olen ollut kiinnostunut musiikista jo päiväkodista asti ja innostukseni huomattuaan vanhemmat pistivät minut ensin musiikkileikkikouluun ja ollessani 7-vuotias aloitin pianotunnit tutun tädin luona. Samalla aloitin kuorolaulun, joka oli vastapainoa yksinäiselle harjoittelulle. Yhteissoittoa pääsin kokeilemaan ala-asteen viimeisillä luokilla muiden luokkakavereiden kanssa. Muistan miten innoissani olin, kun opettaja päästi minut pianon taakse säestämään jotain yhteislaulua tai kun saimme soittaa bändin kanssa kappaleita niin että opettaja vain kuunteli vieressä. Näihin aikoihin päätin, että haluan kehittyä soittajana ja siirryin konservatoriolle.
Liian usein kuulee, miten soittaminen on yksinäistä puuhaa ja yhteissoittomahdollisuuksia ei ole tarjolla, niinkuin Itkonen myös kertoi. Yhteissoitossa ei pelkästään opi vain itse soittamista, vaan myös ryhmätyötaitoja, toisen kuuntelemista ja oman vuoron odottamista. Itse sain tilaisuuden soittaa monissa eri kokoonpanoissa. Koen jopa, että opin yhteissoittotunneista kaikkein eniten ja odotin innolla lavalle pääsemistä soittokavereiden kanssa. Tilanne olikin aivan toinen, kun lavalle pitikin mennä yksin, ilman nuotteja. Toisinaan jännitin niin paljon, että soitin vahingossa kappaleeni liian nopealla temmolla, jotta pääsisin nopeammin lavalta pois. Usein kuulee, että into soittamiseen sammuu, kun jokaisen on pakko käydä esittämässä kappale, jonka on tunneilla oppinut. Mielestäni opettajan on tärkeää kuunnella oppilasta ja tämän toiveita esiintymisestä. Toisaalta on tärkeää kannustaa esiintymään silloin tällöin ja antaa mahdollisuus siihen, ensin vaikka pienemmälle yleisölle esiintymällä. Onnistunut esiintyminen tuo kuitenkin aina loistavan mielen ja se motivoi jatkamaan soittamista. Epäonnistumisista taas oppi, että aina ei voi onnistua ja että jokainen tekee joskus virheitä. Niin kuin Itkonenkin sanoi, nämä hetket todella kasvattivat luonnetta.
Lukion musiikkilinjalle päästessäni olin Itkosen tavoin todella innoissani. Vihdoin ihmisiä, jotka uskaltavat ja haluavat osallistua soittamiseen musiikin tunneilla. Parhaita hetkiä olivat luokkakonsertit ja varsinkin ne hetket, kun koko luokka nousi lavalle. Kyyneliltä ei vältytty lavalla eikä yleisössä. Soittaessa kaikki muu unohtuu, ja yhteisöllisyys tosiaan tuo mieleen jonkinlaisen uskonlahkon.
Mikä fiilis ja kokemus! Sen aistii tekstistä ja syntyy halu heti itsekin päästä osalliseksi tapahtumaan. Pohdin jo milloin seuraavat kansanmusiikkijuhlat on, jotta pääsen katsomaan Näppäreitä livenä.

Tällainen kirjoitus inspiroi kehittämään omaa opetusta ja opettajuutta, jotta voi omille oppilailleen tarjota tällaisia kokemuksia - ehkä kuitenkin pienemmässä mittakaavassa. Teksti kuvaa hyvin millaisia mahdollisuuksia opettajilla voi olla vaikuttaa oppilaiden elämään. Kuvitella, jos jo musiikkiopistossa olisikin tarjottu tuollaisia kokemuksia! Me tulevina opettajina voimme vaikuttaa siihen, että tuollainen on mahdollista koulumaailmassa ainerajoista riippumatta. Yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys ja oman panoksen antaminen suurempaan kokonaisuuteen on palkitsevaa, kokemuksia ja elämyksiä tuottavaa ja itsessään arvokasta.
Juha Itkonen kuvaa hauskasti omien ennakkoluulojensa hälvenemistä kansanmusiikkia ja sen herättämiä mielikuvia kohtaan. Mutta olisiko Itkonen koskaan tullut käyneeksi Kaustisilla, jos eivät oma vaimo ja poika olisi ensin raivanneet tietä ja madaltaneet kynnystä tutustua folkin ihmeelliseen maailmaan? Väitän, että ennakkoluulot vaivaavat ja rajoittavat ihan meistä jokaisen elämää. Niin kuin otsikossa mainitaan, Itkonen saa ”lopultakin” kokea yhdessä soittamisen riemun. Mutta kuinka paljon vähemmän odotusta ja enemmän yhdessä olemisen ja tekemisen riemua Juhan ja meidän muidenkin elämässä olisi, jos emme antaisi ennakkoluulojen lannistaa meitä vaan rohkeasti ja avoimesti kohtaisimme uudet asiat ja ihmiset.

Ajatuksissani lähden vertaamaan Itkosen kokemuksia musiikista ja sen opiskelusta omiin kokemuksiini koulusta. Pakerramme paljon yksin ja jännitämme esiintymisiä, esitelmiä ja kokeita. Teemme ne itseämme varten, sanotaan. Orkesterin johtaja on kuin opettaja. Omalla toiminnallaan esimerkillinen. Opettaja kohtaa työssään satoja, jotkut jopa tuhansia oppilaita. Yhteisöllisyys, mistä monet muutkin ovat kommentoineet, on valtava voimavara. Miksei se olisi sitä myös koulussa? Koulun ei pitäisi olla pelottavien yksilösuoritusten jatkumo, minkä Itkonen mainitsee oman musiikkiharrastuksensa olleen. Opetussuunnitelma antaa meille raamit, mutta raamien sisällä ei tarvitse mielestäni välttää värejä ja yhdessä tekemisen riemua. Miten koulu tai minä opettajana voisin avata jonkun sisintä, yhdistää ja lähentää ryhmää ihmisiä? Miten meistä jokainen voisi laskea omia ennakkoasenteitaan ja antaa yhteisöllisyydelle ja sieltä löytyvälle ilolle ja oivalluksille mahdollisuuden?
Voin samaistua Itkosen musiikkiopisto kokemuksiin. Opiskelin itse koko ala- ja yläkouluvuoteni musiikkiopistossa kaksi kertaa viikossa pianonsoittoa. Rakastan musiikkia ja soittamista, mutta vuosien mittaan aloin tuntea turhautumista ainaista ulkoa opettelua kohtaan. Musiikkiopistossa soitto oli hyvin kurinalaista ja yksinäistä - opettelit kappaleita tutkintotilaisuuksia ja kevätjuhlia varten - et omaksi iloksi. Kun lopetin soittotunnit, en koskenut pianoon moneen vuoteen. En myöskään halua koskaan säestää tai soittaa jonkun kanssa yhdessä, koska tunnen oloni silloin vaivaantuneeksi. Musiikkiopiskeluvuosistani on siis jäänyt sekä hyviä, että huonoja muistoja.

Yhdessä tekemisen ilo huokuu Itkosen tekstistä. Musiikkia soitetaan yhdessä iästä ja taitotasosta riippumatta. Jokainen osallistuu parhaansa mukaan. Parasta Näppäreissä onkin mielestäni juuri yhteisöllisyys. Näppäreissä voi olla mukana monta erisukupolvea ja siihen voi lähteä mukaan, vaikka koko perhe. Jännityskin lievenee, kun ei tarvitse esiintyä yksin. Tämmöinen tapa kannustaa mielestäni paremmin musiikin harrastuksen pariin.
Itkosen artikkelissa mielenkiintoista oli kuvaus musiikkiopistoaikaisista peloista. Epäonnistua ei saanut ja tämä häpeän pelko ajoi musiikista nauttimisen ohi. Suorituskeskeisyys missä tahansa oppimisessa ei pitemmän päälle voi olla hyväksi. Oppimisesta ja sen tuloksista tulisi pystyä iloitsemaan, nauttimaan ja olemaan ylpeä. Onneksi musiikkiharrastuksesta on hänelle myöhemmin ollut hyötyä ja ehkä menneisyyden huonot kokemukset ovat "hälventyneet" hieman.

Ennakkoluuloisuus kuulostaa tutulta. Itselläni oli epäilyksiä, kun menin ensimmäistä kertaan esiinytmään Kihaus Folk- tapahtumaan (kansanmusiikkifestivaali). Se oli kuitenkin todella sympaattinen ja mukava kesäjuhla.

Minusta on ihanaa, kuinka hän ns. odottamattomasti ajautui yhteissoiton maailmaan perheensä mukana. Harrastus on tuonut selvästikin mukanaan monia hyviä asioita. Itse en ole koskaan soittanut yksin vaan olen ollut mukana kuoroissa ja bändeissä. Ymmärrän siis hyvin yhdessä soittamisen ilon ja sen tunteen, minkä siitä parhaimmillaan saa. Silloin kuuluu johonkin, on osa suurempaa kokonaisuutta, kaikilla on yhteinen tavoite ja kaikilla on hauskaa.
Mielestäni Juha Itkonen kuvaa artikkelissaan hyvin omia aikaisempia kokemuksiaan musiikkiharrastuksestaan ja ennakkoluulojaan kansanmusiikkijuhlia kohtaan. Mielestäni oli mukava lukea myös se, kuinka Itkonen avoimesti myöntää erehtyneensä ja tehneen vääriä päätelmiä omien ennakkoluulojensa takaa.

Itkosen tekstissä on paljon asioita, joihin pystyn itse entisenä aktiivisena musiikinharrastajana samaistumaan. Soitin nuorempana musiikkiopistossa trumpettia. Itse pidin soittotunneilla käymisestä mukavan opettajani ansioista, mutta muistan, että yksin soittamisesta ja harjoittelemisesta kotona en nauttinut. Vain harvoin sain aikaiseksi kaivettua soittimen kotelostaan kotona. Soittotuntien lisäksi soitin musiikkiopiston puhallinorkesterissa ja seurakuntamme House bandissa ja nautin molemmissa soittamisesta suunnattomasti ja pystyn samaistumaan Itkosen kuvaamaan yhdessä soittamisen riemuun. Näissä kokoonpanoissa sain tuntea vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mahtavaa tekemisen meininkiä. Kuten Itkonenkin kuvaa omia kokemuksiaan, myös minä muistan aina jännittäneeni yksin esiintymisiä valtavasti, enkä nauttinut tilanteista lainkaan, mutta ryhmän kanssa ihmisten ympäröimänä jännitys ei koskaan saanut ylivaltaa ja esiintyminen oli hauskaa ja mukavaa. Itkonen kuvaa myös palan nousevan kurkkuun ja silmän kostuvan, kun katsoo kokoonpanoa ja saa olla osa sitä. Muistan myös itse kokeneeni herkistymisen hetkiä kun pitkään ja hartaudella treenattu ja hiottu esitys kajahtaa viimein kuulijoiden korville. Itkonen kuvaa tätä tunnetilaa hienosti artikkelinsa lopussa. Mielestäni Itkonen tiivistää asian ytimen hienosti siten, että parhaimmillaan muusiikki on yhdessä jaettua, mieluiten yhdessä aikaansaatu ihme.
Wau, ihanan herkistävä ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Itkonen kuvaa osuvasti ihmiselle ominaisia ennakkoluuloja asioista, jotka eivät ole itselle vielä tuttuja. Omassa turvallisessa kuplassa eläminen voi pahimmillaan estää omia rajoja rikkovat kokemukset. Samaistuin kirjoitukseen aika vahvasti, joskin hieman eri näkökulmasta. Vietin itse kansanopistossa vuoden ennen yliopisto-opiskelun aloittamista. Kuinka tärkeältä tuntuikaan kuulua noin satapäiseen tiiviiseen yhteisöön ja jakaa se tunne kaikkien niiden toisten kanssa, jotka olivat opistossa samaan aikaan. Vaikka meilläkin oli monia eri linjoja, joita ihmiset opiskelivat, loi sama ympäristö ja yhteiset tapahtumat, vaatimattomimpana esimerkkinä ruokailu, vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Koen ymmärtäväni Itkosen fiilikset melko hyvin. Itkonen harmittelee tekstissään, ettei saanut kokea tuota kaikkea jo nuorena. Itsekin kävin kansanopiston vasta nuorena aikuisena. Mitä kaikkea hyvää tällaisen yhteisöllisyyden saavuttaminen jo lapsena voisikaan saada aikaan! On tavallaan surullista, jos käymme kaikki ensin läpi "yksinäiset omat tiemme" ennen kuin saamme kokea jotain näin avartavaa. Enkä väitä, että kaikkien ihmisten pitäisi kuulua johonkin erilliseen alakulttuuriin. Tällaisen yhteisöllisyyden tunteen voi synnyttää lapsille arkipäiväisissä ympäristöissä, päivökodeissa ja kouluissa. Se voi olla musiikkia, urheilua, käsillä tekemistä, ilmaisutaitoa tai ihan mitä vaan. Tärkeintä olisi osallisuuden ja merkityksellisyyden tunne lapselle- eihän mikään ryhmä ole kokonainen juuri sillä hetkellä ilman sen jokaikistä jäsentä.
Itkosen artikkeli nostaa esiin sen, kuinka nykyään keskitytään liikaa yksin suorittamiseen ja suoriutumiseen. Artikkelissa kuvataan yhdessä tekemisen luomaa riemua, ja sitä pitäisi mielestäni korostaa enemmänkin elämässä ja oppimisessa.

Itse tunnistan omasta elämästäni saman yksin suorittamisen kulttuurin, josta Itkonen artikkelissaan kirjoittaa. Pianotunneilla käytiin yksin, soittoläksyjä harjoiteltiin yksin, esiintymistilanteessa oltiin lavalla yksin. Yhdessä soittamista ei juurikaan ollut tai sitä oli erittäin harvoin. Myöhemmissä musiikkiharrastuksissani pääsin kuitenkin bänditoiminnan makuun ja löysin uuden puolen musisoinnista. Kun tarkastelen nyt paikkakuntani musiikkikoulutoimintaa, olen havainnut yhdessä soittamisen ja bänditoiminnan määrän kasvaneen ja yksilösuorituksiin keskittymisen vähentyneen. Tämä on lisännyt nuorten innostusta ja rohkeutta esiintyä ja järjestää omia musiikkiesityksiä.

Musiikki on hyvä esimerkki omien tunteiden ja ajatusten kanavoijana. Kun nuoria saataisiin yhteisöllisen tekemisen kautta entistä enemmän mukaan toimintaan, olisi heillä paremmat mahdollisuudet löytää omat vahvuutensa ja siten rakentaa käsitystä itsestään.
Artikkeli tuo heti omat musiikki muistot mieleen ja voin samaistua Itkosen moniin tuntemuksiin. Olin ala-asteella musiikkiluokalla ja mikä siihen sopivampi harrastus kuin pianon soitto. Pidin pianon soitosta, mutta tunneille meno tuntui todella vaikealta. Olen kuitenkin kiitollinen, että minut sinne vietiin, sillä siitä on ollut pajon hyötyä vanhempana. Lauloin yli 8 vuotta kuorossa ja muutaman vuoden harrastin klassista laulua musiikki opistolla. Pianon soittotaito oli tärkeä työkalu laulun ja laulujen harjoittelussa.
Itkosen tekstistä jäi hyvin mieleen ennakkoluuloisuus. Varsinkin kuorossa on joutunut laulamaan lauluja, joista ei itse ole tykännyt ollenkaan. Mutta monta kertaa huomasin kuinka laulu, joka oli yksi inhokkejani muuttui suosikiksi esiintymislavoilla yhteisöllisyyden tunteen myötä.
Artikkeli kuvasi hyvin kahta eri tapaa oppia soittamaan musiikkia: tiukka yksilökeskeinen suorittaminen ja vastaavasti leikkisä yhdessä tekeminen.

Muistan itse samanlaisen kokemuksen pianon soiton harjoittelusta. Se oli jäykkää ja pakonomaista, eikä siihen tuntunut olevan motivaatiota. Soiton piti olla hyvin klassista ja nuottejen mukaan menevää, leikkisyys puuttui.

Kansanmusiikkityylisessä soittelussa keskiössä on yhdessä porukkana soittaminen, ja virheitä tulee ja menee, mutta se ei haittaa. Koko homma perustuu luovuudelle ja myönteiselle ilmapiirille.

Olisi hyvä jos musiikinopiskelussa ja ehkäpä muussakin harrastamisessa siirryttäisiin enemmän suorittamispuolelta sinne YTM-sektorille. Yhdessä Tekemisen Meininki. Se oli ajatus mikä tuli päällimmäisenä ilmi artkkelista.
Ensimmäinen ajatus tekstin jälkeen on, että onneksi nykyään jonkin soittimen opiskelu ei ole vain yksinäistä kotona tehtävää. Totta kai oppiminen vaatii myös sitä yksinään soittamista, mutta uskon, että soittimen opettelu ei ole enää niin ”vakavaa”, vaikka nyky-yhteiskunnasta on tullut suorittamiskeskeinen. Nykyään on monia mahdollisuuksia soittaa ja esiintyä niin kouluissa kuin vapaa-ajan bändikerhotoiminnassa.
Itse en ole koskaan mitään soitinta tosissani soittanut, joten en tiedä todellisuutta nykypäivänä. Mutta mielestäni musiikin soittaminen pitäisi lähteä omasta kiinnostuksesta ja halusta, niin kuin Itkosella lähti aikuisiällä. Musiikkiopistoissakin pitäisi keskittyä siihen, mitä oppilas haluaisi opetella soittamaan, eikä mennä tietyn suunnitelman mukaan. Se on kuitenkin vapaaehtoista ja mielestäni sen pitäisi olla hauskaa.
Mukavaa oli huomata, että innostus lähti lapsen toiminnasta. Lapsi innosti aidosti vanhempaansa tekemään jotain täysin uutta ja erilaista. Aikuiset voisivat ottaa tästä mallia ja olla enemmän spontaanimpia ja lähteä tekemään sitä, mikä aidosti kiinnostaa. Ennakkokäsityksiä kannattaa rohkeasti murtaa.
” En ole yksin. En todellakaan ole.” Yhteisöllisyyden tunne on varmasti valtava tuollaisissa tilanteissa – ja se tunne kantaa varmasti monessa tilanteessa vielä paljon. Miten kouluihin saisi samanlaisen yhteisöllisyyden tunteen?
(muokattu)
Pidin itkosen tekstistä ja pystyin samaistumaan hyvin hänen kokemuksiinsa. Olen itse ollut musiikkiluokalla ja soittanut poikkihuilua seitsemän vuotta. Muistan kuinka en melkein koskaan jaksanut harjoitella kunnolla omia soittokappaleitani. Asia kuitenkin muuttui, kun menin orkesteriin soittamaan muiden kanssa. Yhteissoitto tuntui heti paljon mukavammalta ja harjoittelukin alkoi maistua aivan uudella tavalla.
Itkosen tekstiin pohjautuen yhdessä tekeminen on mielestäni hyvin kannustavaa ja antaa paljon. Yhteisöllisyys ja johonkin ryhmään kuuluminen on mielestäni erittäin tärkeää. Myös esiintyminen helpottuu, kun saa tukea ryhmältä, eikä tarvitse olla yksin.
Ihminen kaipaa voimakasta kokemusta yhteisöllisyydestä ja tunnetta yhteenkuuluvuudesta. Sen voi tarjota mikä tahansa kulttuuri tai alakulttuuri uskonnosta taiteisiin.
Itkosen artikkeli korosti voimakkaasti yhdessä soittamisen iloa ja yhteisön tukea. Pianoa ja kitaraa koko lapsuuteni soittaneena voin helposti samaistua tuohon tunteeseen. Ajoittain koin itsekin soittamisen olevan jollain asteella pakkopullaa. Jatkoin kuitenkin harrastustani, ja muutaman vuoden kuluttua saimme mahdollisuuden kasata omia bändejä koulussa. Bändissä soittaminen toi uutta intoa koko musiikkiharrastukselleni.

Toisten kanssa soittaminen vähensi jännitystä, toi tunteen tiiviiseen ryhmään kuulumisesta ja oli mukavaa ajanvietettä. Musiikki voikin toimia tehokkaasti yhteisöä vahvistavana keinona! Muiden kanssa soittamisesta sain intoa myös harjoitella itsekseen kotona. Tämä johti siihen, että nykyisin myös vain omaksi iloksi soittelu on mukavaa ajanvietettä. Näin ollen voinkin hyvin samaistua Itkosen tarinaan !

Artikkelista ensimmäisenä asiana mieleen nousi se, miten helposti ihmisellä on ennakkokäsityksiä siitä mitä ja millaista jonkun pitäisi olla. Se, miten helposti niihin ennakkokäsityksiin jämähtää, vaikka varmasti jossain sisimmässään tietää, että joltain toiseltakin kantilta asiaa voisi tarkastella. Tämä toinen tarkastelunäkökulma saattaa kuitenkin olla niin vieras ja oman mukavuusalueen ulkopuolella, että sen rikkomiseen tarvitaan jokin ulkopuolinen muuttuja, joka avaa sitten silmät.
Näiden ensiajatusten jälkeen artikkelista löytyy vielä syvempiä merkityksiä; Se, miten yhteisöllisyys vaikuttaa ihmisen elämään. Se mitä se parhaimmillaan voi tarjota. Tässä artikkelissa se yhdistyy musiikkiin, mutta samoja periaatteita voi soveltaa niin moniin ihmisen harrastuksiin ja mielenkiinnonkohteisiin.
Itkonen kuvaa artikkelissaan hyvin omia kokemuksiaan musiikin harrastamisesta. Hän nostaa esiin yhdessä tekemisen tärkeyden sekä ennakkoluulot.

Pystyn osittain samaistumaan Itkosen kokemuksiin musiikin harrastamisesta. Aloitin viulunsoiton 8-vuotiaana. Pääsääntöisesti tykkäsin soittamisesta ja vaikka se oli hyvin yksinäistä, ajattelin että se vain kuuluu asiaan. Yhdessä soittamisen mukavuuden huomasin vasta muutaman vuoden jälkeen kun perustimme sisarusteni kanssa piano-trion. Kiinnostus musiikkia kohtaan kasvoi ja erityisesti esiintymisistä tuli mukavia kokemuksia trio kokoonpanolla. Toki yksin soittamalla kehittyy omassa instrumentissaan, mutta varsinaista riemua en siitä ainakaan itse ole koskaan löytänyt.

Toinen asia minkä Itkonen nostaa esiin on ennakkoluulot. Hänellä oli ollut hyvin vahvat ennakkoluulot kansanmuusiikkijuhlia kohtaan. Ajauduttuaan vaimonsa ja poikansa kautta juhlille, ennakkoluulot hälvenivät nopeasti ja hän löysi myös itse yhdessä soittamisen riemun. Ennakkoluullot herkästi rajoittavat meidän elämää. Niistä yli pääseminen olisi ensiarvoisen tärkeää. Kohtaamalla avoimesti uudet asiat ja ihmiset elämästä voisi tulla huomattavasti rikkaampaa.
Itkosen kirjoitus muistuttaa itseäni siitä, kuinka tärkeää on haastaa itsensä kokeilemaan jotain uutta. Ikinä ei voi ennalta tietää, mitä se tulee itselle antamaan.

Viime syksynä ilmoittauduin TTY:n järjestämälle improvisaatiokurssille ja huomasin nauttivani itselleni aiemmin vieraasta tekemisestä. Yhdessä tekemisen riemu vei mukanaan ja päädyin tekemään 180 muun henkilön kanssa NääsPeksin syksyn rainaa. Rainakaudesta jäi paljon hyviä muistoja ja sain uusia kavereita. Mahtavinta tässä kokemuksessa mielestäni kuitenkin oli yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne. Ilman uskallusta olisin jäänyt siitä paitsi.
Moi,

Moni olikin jo kirjoittanut itsensä haastamisesta. Itkonen on sen tehnyt joko tietoisesti tai tiedostamatta. Toiset pystyvät nuorina jo löytämään itsestään innostuneisuuden. Itse en ole aikanaan ollut sellainen. Olen tarvinnut selkeää suunnitelmaa, jotta oppimisessa on edetty edes jotenkin. Mielestäni tuossa kohtaa on opettajan paikka antaa aikuisena neuvoja lapsille ja nuorille. Toisille vapauksia, toisille suunnitelmallisempaa.
Itkonen on ollut yksin soittamisensa kanssa, mutta silti kokenut olevansa yhteisöllisyyden ytimessä. On hienoa kuulla tämä. Se kertoo jostain sisäisestä vahvuudesta tai jostain. Hän kritisoi opetussuunnitelmallista opetusta. Hän selkeästi haastaa opettajaa ottamaan improvisaation ja luovuuden mahdollisuuden esiin, kun on kyse musiikin opettamisesta. Tämä voidaan mielestäni yhdistää vahvasti muihinkin oppiaineisiin.
Artikkelissa eniten puhutteli Itkosen lapsuudenkokemukset musiikkiharrastuksesta. Kuinka esiintymistilanteessa jännitti kamalasti se, että muistaako koko kappaletta ja ettei vaan nolaisi itseään tai opettajaansa. Omienkin kokemusteni kautta soittoharrastus usein nähdään pelkkinä yksilösuorituksina joissa joko onnistuu tai epäonnistuu, eikä tämä ajattelumalli ole ollenkaan motivoiva soitonopiskelun kannalta. Tällainen ajattelumalli näkyy valitettavan paljon suomalaisessa kulttuurissa muuallakin, esiintymistä, esillä olemista ja uuden koittamista vältellään liikaa sen takia, että takaraivossa on pelko itsensä nolaamisesta. Tähän tulisi mielestäni panostaa niin koulussa kuin kotonakin tapahtuvassa kasvatuksessa.
Voin hyvin samaistua Itkosen kuvaamiin ajatuksiin ennakkoluuloista sekä Kaustisten musiikkijuhlia, että yleisemminkin musiikkia kohtaan. Kansanmusiikkijuhlat olen aina liittänyt tietynlaiseen "ihmistyyliin", flanellipaitaisia maajusseja kuuntelemassa haitarin soittoa, on mielikuva joka tulee ensimmäisenä mieleeni. Tämä mielikuva sai kuitenkin muutoksen tänä kesänä yhden ystäväni kerrottua, että hän aikoo osallistua kyseiseen tapahtumaan. Keskustelimme asiasta ja aloinkin nähdä juhlat vähän eri valossa, innostuin jopa niin paljon, etten pidä ollenkaan mahdottomana nähdä itseäni siellä jonain päivänä.

Ennakkoluuloisuus on asia, josta jokainen varmasti haluaisi päästä eroon. Usein tietyt käsitykset tai uskomukset ovat niin tiedostamattomia ja kauan sitten syntyneitä, että niitä voi olla haastava lähteä muuttamaan. Itse myönnän olevani ennakkoluuloinen musiikin harrastamista kohtaan. Minulla on lukuisia huonoja muistoja alakoulu ajoilta, jotka edelleen luovat minulle ahdistuskohtauksen kun saan jonkin soittimen käteeni. Myös laulaminen on pelottavaa. Silloinen musiikinopettajani laittoi meidät laulamaan yksin mikrofoniin luokan eteen, jonka muistan edelleen ehkä yhtenä kammottavimpana muistona koulu-uraltani. Tämäkin pätee hyvin artikkelissa ilmi tulleisiin ajatuksiin siitä, että musiikkia harrastetaan yksin. Paljon mielekkäämpää olisi esimerkiksi ollut, jos lauluesityksen olisi saanut pitää ryhmässä. On harmillista, että edelleenkin soittamista harjoitellaan yksin hiki hatussa soittimen ääressä eikä ilon kautta ryhmässä, kuten Itkonenkin kuvaa.
Juha Itkonen aloitti lapsuudenharrastuksensa samasta syystä kuin moni muukin lapsi aloittaa. Vanhemmat käskevät, joten harrastettava on. Itkoselle harrastus oli välillä pakkopullaa, eikä innostavia, iloisia oppimiskokemuksia juurikaan näkynyt. Pianon soittaminen oli hänelle suorittamista. Näin ollen negatiivinen mielikuva soitonopiskelusta ja soittamisesta säilyi hänellä aikuisikään asti. Yhdistänkin Itkosen soitonopiskelun koulumaailmaan. Miten helposti lapselta voikin viedä motivaation ja mielenkiinnon mukaviinkin asioihin. Opettajien tulisikin pohtia millaisia oppimiskokemuksia he luovat oppilailleen. Voiko opiskelusta tehdä mukavaa ja luovaa yhdessä tekemistä, eikä pelkkää suorittamista? Huonot oppismiskokemukset voivat viedä lapsen innokkuuden jotakin oppiainetta kohtaan kokonaan ja luoda turhia ennakkoluuloja tulevaisuudelle. Onneksi Itkonen löysi aikuisena musiikin riemun pariin, vaikka lapsuudenkokemukset olivat mitä olivat.
Itkosen artikkelia lukiessa mieleeni tuli hyvät fiilikset omista kokemuksista liikuntaleireillä, liikuntaesiintymisistä ja pelimatkoista. Vaikka esimerkiksi liikuntaleirillä ollessani omat henkilökohtaiset yksilösuoritukset kilpailutilanteissa eivät välillä onnistuneetkaan, niin harmitus ajallisesti oli vähäisempi, koska leirit toivat mukanaan yhdessätekemistä, yhdessäolemista sekä jaettavuutta.

Toisenlainen mieleenpainuva asia yhdessä tekemisen iloista ja riemuista on ollut, kun olin vaikeavammaisen miehen henkilökohtaisena avustajana elämysleirillä. Yhteenkuuluvuus, kokemukset, kokeilut, jaettavuus, naurut, epätodenmukaisuus sekä tunteiden kirjo oli tuolloinkin läsnä kaikkialla koko leirin ajan. Leirille lähdettyäni koin olevani omalla epämukavuusalueella ja toki omia asenteita ja ennakkoluuloja oli pakattu kassiin kannettavaksi. Mutta jälleen kerran yhdessä kannettu vastuu toi mukanaan yhdessä tekemisen ja läsnäolemisen riemua.

Artikkeli laittoi myös miettimään omaa opettajuuttani, sekä tulevia opettajavuosia. Kuinka saada oppilaat oppimaan ilon, elämysten ja oppimisen riemun kautta? Saada ME henki luokassa kohdalle, jossa onnistumisille ja epäonnistumisille on tilaa. Päälimmäinen tunne luokassa olisi kuitenkin MEIDÄN luokka ja yhteenkuuluvuus. Meidän luokka, joka koostuu jokaisesta luokan oppilaasta ja orkesteria johtaa opettaja ja ihannetapauksessa samanaikaisopettajuus.

Ja lopuksi, olisipa ihanaa osata soittaa jotakin soitinta. Vieläköhän sitä oppisi, jotta pääsisi Kaustisille svengaamaan ja keräämään hyviä fiiliksiä stressipäivien varalle?!
Itkosen artikkelissa oli mielestäni monta hyvää pointtia. Päällimmäisenä jäi mieleeni yhteisöllisyyden tärkeys sekä ennakkoluulojen karistaminen, joiden ympärille koko artikkeli rakentui. Itkonen kuvasi artikkelissaan myös musiikin soittamisen suorituskeskeisyyttä. Itse en ole soittanut mitään soitinta, mutta uskon että monet soittajat jakavat Itkosen kokeman soittamisen yksinäisyyden ja suorituskeskeisyyden sekä esiintymisen jännittävyyden.

Artikkelissa suorituskeskeisyydestä puhutaan musiikin yhteydessä, mutta laajemmin ajateltuna se linkittyy koko yhteiskuntaan: musiikkiopiston lisäksi peruskoulussa opiskellaan paljon yksin pulpetin ääressä ja työelämässäkin moni suorittaa tehtäviään yksin. Itkonen korosti yhdessä soittamisen riemua - sitä, miten ihmeellistä ja yhdistävää se on. Yhdessä tekeminen yksin suorittamisen sijaan ihan kaikilla elämän osa-alueilla on usein paljon antoisampaa ja mukavempaa!

Itkonen toi hienosti esille oman kokemuksensa ennakkoluuloista kansanmusiikkia kohtaan ja niiden muuttumisesta asiaan tutustuttaessa. Ihmisillä on usein ennakkoluuloja ja -käsityksiä juuri asioista, joita he eivät tunne. Olisikin ehdottoman tärkeää antaa asioille mahdollisuus ennen negatiivisen ennakkokäsityksen luomista.
Minulle jäi päällimmäisenä mieleen Itkosen artikkelista "yhteisöllisyys". Yhdessä tekeminen on niin paljon mukavampaa, kuin yksin puurtaminen, mikä tuli myös esiin artikkelissa. On hienoa, että Itkonen vihdoin löysi ilon ja innon musiikkia kohtaan, jota hänellä ei nuorempanana ole ollut.
Monet voivat jättää heitä kiinnostavan harrastuksen aloittamisen, koska eivät löydä sopivaa paikkaa tai yhteisöä harrastuksen aloittamiselle. Monet saattavat myös lopettaa mukavan harrastuksen, jos tuntevat jäävänsä joukon ulkopuolelle. Olisi tärkeää panostaa siihen, että jokainen otettaisiin huomioon ja jokainen saisi olla oma itsensä harrasteyhteisössään. Tämä välittyi myös Itkosen artikkelissa, koska osallistujien ikähaara oli suuri ja joukko oli kirjava, mutta kaikkia yhdistävä tekijä oli musiikin ilon välittyminen kaikille.
Mielenkiintoinen artikkeli! Tämä on hyvä esimerkki siitä että huolimatta siitä miltä itsestä tuntuu kannattaa välillä kokeilla jotain uutta. Ennakkoluuloton asenne uusiin asioihin ja kokeilunhalu voi tuoda uutta sisältöä elämään ja rikastuttaa sitä tavoilla joita ei ole tullut edes ajatelleeksi.

Asioiden yhdessä tekeminen esim. soittaminen voi olla myös portti erilaisiin kokemuksiin . Mukaan tulee paitsi sosiaalinen vuorovaikutus myös yhteenkuuluvuuden tunne. Silloin kun toiminta on henkilöstä itsestään lähtöisin ja hänen halustaan toimia päästään parhaisiin lopputuloksiin ja saavutetaan jotain. Tämä tulisi muistaa myös silloin kun on kyse pienen lapsen musisoinnista. Silloin kun lapsi sitä itse haluaa hän myös oppii parhaiten.

Yhdessä tekemällä jokainen pääsee loistamaan kun kaikkien vahvuudet otetaan hyötykäyttöön ja niistä muodostuu yhtenäinen kokonaisuus.
Ensimmäisenä Itkosen kirjoituksesta nousi esille sama ajatus kuin silloin, kun luin jutun ensimmäisen kerran sen ilmestyttyä HS:ssa. Eli se kuinka hän osaa kuvata hyvin samoja tuntemuksia, joita olen itsekin kokenut. Pienenä lapsena koetut pelon ja jopa epäonnistumisen tunteet voivat jättää vahvat muistijäljet, jotka voivat vaikuttaa pitkälle aikuisikään. Kuten oli Itkosenkin kohdalla tapahtunut. Omalla kohdallani pienen paikkakunnan aktiivinen puhallinorkesteri-toiminta ja sitä johtanut innostava musiikinopettaja muuttivat suunnan, omaksi onnekseni, jo varhain ja piano vaihtui huiluun, mikä mahdollisti musiikin harrastamisen osana musiikillista yhteisöä. Itselleni orkesterissa soittaminen ja puhallinmusiikki ovat tuottaneet samoja ilon ja yhteisöllisyyden kokemuksia kuin Itkonen on kokenut kansanmusiikin parissa Kaustisella. Musiikki on parhaimmillaan yhdistävä tekijä hyvin erilaisten ihmisten välillä; omassa orkesterissanikin oli aikoinaan soittajia aina alakoululaisista lukion rehtoriin asti.
Samaistuin Itkosen kuvaamiin piirteisiin soitinopetuksessa, koska olen itsekin soittanut pianoa kymmenen vuotta konservatorion klassisella puolella ja kolmisen vuotta pop/jazz -puolella. Klassisella puolella luulin oppimisen yksinäisyyden ja stressin kuuluvan asiaan. Itse soittamisesta olen aina pitänyt mutta paineet ja aina uuteen tutkintoon tähtääminen toi vielä pienelle lapselle stressiä. Aloin vältellä soittamista ja läksyjen harjoittelua, enkä nauttinut enää soittamisesta samalla tavalla kuin ennen konservatoriota.
Teini-iässä siirryin popjazzille, missä opetus oli edelleen tunti- ja teoriapainotteista mutta lisäksi opetukseen kuuluivat myös bändi- ja ryhmätunnit. Ajatus yksilösuorittamisesta vaihtui myös rennompaan ja hauskempaan muotoon.
Niin soitin- kuin muunkin opetuksen tulisi siis niin artikkelin kuin omien kokemusteni mukaan tukea yhteisöllisyyttä, mikä aiheuttaa parhaimmillaan tekemisen iloa ja edistää oppimista paljon paremmin kuin yksin puurtaminen.
Päällimmäisenä mieleeni jäi motivaation kumpuaminen omasta innosta ja kiinnostuksesta. Soitonopettajan patistamana ja hänen ehdoillaan ei motivaatio musiikin opiskeluun ole ehkä ihan huipussaan ja musiikin ilo jää helposti kokematta. Soittimeen tai mihin tahansa harrastukseen tarttuu helpommin, kun se innostaa itseä. Tällöin myös saadaan parempia tuloksia nopeammin. Orkesterinjohtaja sanoo artikkelissa, että hänen perheessään ei lapsia patistettu soittoharrastuksen pariin, mutta mahdollisuuksia siihen tarjottiin. Luultavasti juuri siitä syystä kaikki lapset innostuivat soittamisesta. Itsekin löysin soittamisen riemun vasta kun pääsin tekemään sitä omilla ehdoillani musiikkiopiston ulkopuolella.

Tietysti myös yhteisöllisyys oli tärkeä pointti, jota voi soveltaa lähes jokaiseen elämänalueeseen. Minusta kuulosta kivalta, että Näppäreiden ikähaarukka on niin suuri. Se mahdollistaa sukupolvien välisen kohtaamisen, mikä voi usein jäädä harvinaiseksi. Yhdessä ymmärretään, että harrastus voi olla kaikenikäisten juttu eikä ikänsä takia tarvitse jäädä ulkopuoliseksi. Yhdessä tekeminen ja oppiminen tuottaa iloa ja motivoi. Toisaalta mielestäni olis tärkeä muistaa, että yhteisöllisyyden ei tarvitse olla jokaisen harrastuksen/toiminnan itseisarvo, eikä yksin tekeminen ole mikään huono juttu jos siitä tykkää.
Itkosen artikkeli oli erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Itse olen aina ollut kiinnostunut musiikista, mutta en yksin soittamisesta, joten instrumentteihin tutustuminen on jäänyt erittäin pintapuoliseksi motivaation karistessa heti ensi metreillä. Yhdessä soittaminen ja jamittelu eli musiikista nauttiminen oman ilon vuoksi on varmasti yksi motivoiva tekijä, jota musiikkikouluissa valitettavan harvoin on. Usein kuuleekin perinteisiä tarinoita siitä, miten lapsena on pakotettu soittamaan esimerkiksi pianoa ja tästä on jäänyt ikuinen asenneongelma musisointia kohtaan. Onneksi jo muodostuneita traumoja ja asenneongelmia voi murtaa antamalla positiivisen oppimis- ja onnistumiskokemuksen kammoamastaan asiasta. Ihminen on sosiaalinen eläin, joten on täysin luonnotanta pakottaa ketään "nauttimaan" yksinäisistä, epämieluisista harrastuksista. Odotankin innolla POM-opintojen musiikin opintoja ja soittotunteja; pääsemme yhdessä oppimaan ja nauttimaan musiikista.
Päällimmäisenä minulle jäi artikkelista mieleen yhteisöllisyys. Kuinka paljon antoisampaa voikaan olla, kun tehdään ryhmässä. Kuuluvuuden tunne on todella tärkeää meille ja varsinkin lapsille. Tätä tulisi edistää kouluissa ja muussa toiminnassa lasten parissa.
Musiikki on tähän oiva väline. Sitä voi harjoittaa monella eri tavalla ja jokainen kokee sen hieman eri tavalla. Se voi olla todella antoisaa harrastaa yksinkin, mutta joukolla harrastamisesta syntyy juuri Itkosen kuvaamia tunteita. Mielestäni hän kuvasi hienosti tunnetilojaan ja kuvauksesta välittyi lämmin tunnelma lukijalle. Yhdessä onnistuminen sekä myös mahdollinen epäonnistuminen kasvattavat ja luovat mahtavan fiiliksen. Tämä on sellainen asia, johon kannattaa panostaa.
Juha Itkosen artikkelista nousee esille vahvasti se,että musiikin soittaminen antaa enemmän,kun sitä harrastaa muiden ihmisten kanssa. Silloin muiden ihmisten edessä on helpompi esiintyä ja voi löytää musiikin riemun uudelleen.
Mielestäni hienoa oli se,kun Itkonen kertoo artikkelissaan Näppäreistä, jossa on monentasoisia ja eri-ikäisiä soittajia. Näppäreissä ei luoda suorittamispaineita vaan musiikkia opetetaan ilon kautta. Tätä keinoa pitäisi käyttää enemmän kouluissakin.
Artikkeli oli mielenkiintoinen ja siitä mieleen päälimmäisenä jäi ehkä yhdessä tekeminen. Jotkut nauttivat yksin tekemisestä, mutta yhdessä tekeminen saattaa tuoda uutta ulottuvuutta tekemiseen. Varsinkin, kun ikähaarukka on niin laaja, ulottuvuuksia saa varmasti ja uusia näkökulmia. Mielestäni on myös hienoa, ettei joukko ole vain mestareita musiikissa, vaan mukaan mahtuu myös amatöörejä. Mielestäni tällainen avoimuus ja yhteisöllisyys on hienoa!

Silti, artikkelissa itseäni häiritsi se, miten musiikin harrastusta ohjataan. Harrastaminen on enimmäkseen vain suorituskeskeistä eikä keskitytä oikeastaan siihen mihin se on tarkoitettu - nauttimiseen ja omaan hyvään. Tunneille valutaan milloin sattuu ja vaikuttaa, kun itse intohimo puuttuu musiikista ja harrastamisesta kokonaan. Samat kaavat vuosi toisensa jälkeen saattaa alkaa lannistaa ja puuduttamaan, eikä motivaatiota soittamiseen enää olekaan. Opettajan tehtävä on saada tunneista ja harrastuksista iloisia ja positiivisia kokemuksia, jolloin tunneille tullaan ilolla ja motivoituneina.
Artikkelissa minua kosketti eniten juuri yhteisön tuoma voima ja innostus. Olen nimittäin itse ollut kuorossa aina lukion toiselle vuodelle asti sekä soittanut pianoa yli kymmenen vuotta. Kun itse vertailen omia kokemuksiani Itkosen kokemuksiin, ne ovat varsin samanlaisia. Halusin aina tulla hyväksi pianistiksi, mutta liian tiukka opettaminen suorituspaineineen tappoi ilon soittamisesta niin, että lopetin pianon soittamisen lopulta kokonaan moneksi vuodeksi. Nyt kun saa taas soittaa mitä itse haluaa, olen taas innostunut harjoittelemaan.
Kuorossa taas en tuntenut aluksi oloani ollenkaan kotoisaksi ja tunsin luultavasti samoin, kuin Itkonen tunsi kansanmusiikkia kohtaan. Ajan kuluessa silmäni avautuivat tajuamaan, kuinka hienoa oli laulaa yhdessä ystävien kanssa ja saada aikaan jotain todella hienoa ja suurta, kuin esimerkiksi suuri konsertti. Varsinkin ystävien tuki, innostus ja kannustus oli mahtavaa ja sai jaksamaan paljon enemmän, mitä yksin. Suosittelenkin siis ihan jokaiselle jotain harrastusta, mitä voi tehdä yhdessä ryhmänä, siitä saa niin paljon enemmän irti, kuin esimerkiksi yksin soittamisesta. Varsinkin, jos todellakaan ei soita muuten kuin omaksi iloksi.
Ensimmäisenä asiana tekstistä nousee esille ennakkoluulot ja se miten väärässä olemmekaan ennakkoluulojemme kanssa tässä maailmassa. Ennakkoluulot ovat myös opettajalle hyvin vaarallisia, emme voi tehdä tulkintoja muista oppilaista muiden opettajien puheiden perusteella, koskaan. Ennakkoluulot rajoittavat ihmisten välisiä mahdollisuuksia kanssakäymiseen. Helppo miettiä esim. stereotypioita täältä yliopiston puolelta: tuo opiskelee liikunnalla niin se on tällanen ja tällanen tyyppi. Väärin. Tasavertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta on se, ettemme tee ennakkoluuloja. Tämä teksti oli jälleen yksi esimerkki siitä.

Toinen asia, mikä nousi tekstistä esiin oli "yhdessä soittamisen riemu". Koulussa pitäisi, omasta mielestäni, tavoitteena olla yhdessä oppimisen riemu. Se on kunnianhimoinen tavoite, mutta nykypäivänä hyvinkin yleinen tavoite ja minua kiinnostaa kovasti myös tavoitella tuota tavoitetta. Paras ilo on jaettu ilo?

Lisäksi mielenkiintoinen pointti on tuo epäonnistumisen pelko, jota Juha kuvasi tekstissä. Tämä taitaa olla jotenkin kulttuuriimme juurtunut tapa, jossa tilanteissa nähdään ennemminkin mahdollisuus epäonnistua kuin mahdollisuus onnistua? Kärjistettynä tämä näkyy välillä urheilussa, jossa tosipaikan tullen pelätään sitä epäonnistumista ja paskannetaan housuun. Toinen vaihtoehto olisi lähestyä kilpailutilanteita mahdollisuuksien kautta, mahdollisuus onnistua, mahdollisuus voittaa. Tämä on itselleni erittäin tärkeä asia omassa opetusfilosofiassani: Nähdä mahdollisuus oppia, ei mahdollisuutta epäonnistua. Välillä jos epäonnistutaan niin se on vain pieni mutka matkalla onnistumiseen.
Pystyn samastumaan Juha Itkosen kuvaukseen musiikkiopistotoiminnasta ja pianistin yksinäisestä harrastamisesta. Aloitin itse kuusivuotiaana pianonsoiton, ja Itkosen tavoin se oli pitkälti yksinsoittoa tähdäten eri tutkintoihin ja konsertteihin. Yhteissoittoa oli hyvin harvoin, mutta ne harvat kerrat ovat jääneet mieleen sitäkin kirkkaammin. Yksinsoitto ehkä kasvatti, kuten Itkonenkin toteaa, mutta yhteissoitosta olisin varmasti saanut enemmän irti.

Yhteisöllisyyden lisäksi Itkonen nostaa ennakkoluuloisuuden esille. Uskon, että useilla meistä on tai on ollut kansanmusiikista tietty ennakkoluulo. Itkonen kuitenkin osoittaa omat ennakkoluulonsa turhiksi, ja antaa kansanmusiikista erittäin hyvän kuvan. Parhaiten itselleni jäi artikkelista mieleen Itkosen osuva kuvaus musiikista: ” – musiikki on tunnetta, hetken vapautus ajatusten piinasta”.
(muokattu)
Artikkeli sai minut muistelemaan omia soittokokemuksiani. Aloitin viulunsoiton seitsemänvuotiaana, mutta 10-vuotiaana toiselle paikkakunnalle muutettuamme soittotuntien oheen nousi maailman paras juttu: orkesteri.

On totta, että soittoharrastukseen liittyy vahvasti suorituskeskeisyys ja täydellisyyden tavoittelu. Yhteismusisointi toi kuitenkin vastapainoksi iloa ja innostusta. Ilman orkesterissa soittamista olisin luultavasti luovuttanut viulunsoiton suhteen murrosiän kynnyksellä. Yhteissoitto kuitenkin motivoi minua jatkamaan, sillä yhdessä soittaminen on miljoona kertaa hauskempaa kuin yksin soittaminen ja orkesterin monipuolinen ohjelmisto toi vaihtelua niiden ainaisten etydien jankkaamiseen. Ohjelmisto oli myös suunniteltu meitä lapsia/nuoria ajatellen, ja ohjelmistosta löytyi kaikkea Sibeliuksen Andante festivosta Scoopy Doon tunnariin.

Alexander Rybakin Fairytalen kaltaiset kappaleet olivat itsessään hauskoja soittaa, mutta esimerkiksi Sibeliuksen Andante festivo taas hullaannutti upeudellaan; sillä, kuinka meidän pieni orkesterikin kuulosti monien tuntien harjoitusten jälkeen niin mahtavalta. Yhdessä tekemisen ilon lisäksi orkesteri sai tuntemaan suurta ylpeyttä omasta ja yhteisestä tekemisestä.
(muokattu)
Itkosen artikkelissa korostuu yhteisöllisyys ja sen merkitys. Itkonen kuvaa aikaisempia kokemuksiaan musiikkiharrastuksestaan, jolloin soittaminen oli enimmäkseen ollut yksilökeskeistä suorittamista. Usein musiikin harrastamisesta nouseekin ajatus yksin soittamisesta ja oppimisesta. Kuitenkin artikkelissa Itkonen kuvaa, kuinka hän oli myöhemmin löytänyt musiikista aivan uuden puolen. Soittaminen yhdessä voi olla ihmisiä yhdistävää ja saada aikaan suurta riemua. Yksin puurtaminen voi viedä innostusta harrastusta kohtaan ja jopa johtaa musiikkiharrastuksen lopettamiseen. Tärkeää harrastuksessa onkin ryhmään kuulumisen tunne ja yhdessä oppimisen ilo, jotta harrastus pysyisi mielekkäänä. Monesti harrastukset ovat hyvin sorituskeskeisiä, kuten Itkonenkin artikkelissaan mainitsee. Jos harrastaminen on vain suorittamista, se vie oppimisen ja onnistumisen ilon sekä voi muuttua nopeasti vastenmieliseksi. Tärkeintä harrastamisessa on kuitenkin tekemisen ilo ja siitä nauttiminen.

Yhteisöllisyyden lisäksi artikkelissa korostuu ennakkoluulot uusia kokemuksia kohtaan. Itkonen kuvaa artikkelissaan ennakoluuloista asennettaan kansanmusiikkia kohtaan, mutta hänen ennakkoluulonsa kuitenkin osoittautuivat vääriksi. Kokeiltuaan kansanmusiikkia hän huomasikin pitävänsä siitä. Ennakoluulot saattavatkin rajoittaa toimintaamme ja olla esteenä uusille kokemuksille. Tämän vuoksi ennakkoluuloista pitäisi päästä yli ja pystyä antamaan mahdollisuus uusille kokemuksille.
Artikkelista minulle nousi esille erityisesti yhteisöllisyyden merkitys ja musiikin sykähdyttävä voima. Olen itse myös kauan sitten soittanut tai "vinguttanut" viulua erässä savolaisessa pelimannikokoonpanossa ja täytyy sanoa, että artikkelin myötä tuli paljon itselle merkityksellisiä muistoja mieleen.
Oli kyse kouluympäristöstä tai tässä tapauksessa musiikin harrastamisesta, suurin merkitys on tekemisen riemulla, uskalluksella ja rohkeudella tehdä ja kokea vähän vieraita ja pelottaviakin asioita. Ehkä ne voivat yllättää positiivisesti. Lisäksi on tärkeää tuntea, että yhteisö ympärillä kannustaa ja virheet, mitä ne on? Kuuluvat elämään.
" Avata meidän sisimpämme ja samaan aikaan yhdistää meitä, tuoda meidät lähemmäs toisiamme niin kuin tässä paikassa tapahtuu tänään, tällä hetkellä, juuri nyt.
Olisin mielelläni yleisön joukossa. Vielä mieluummin olen tässä, soittamassa itse. Se on täydellistä. Se riittää uskoksi minulle." Tämä oli lopetus ja erittäin loistavalla tavalla tiivistetty artikkelin päätös. Siinä se on, musiikin pitäisi yhdistää ja saada ihmisen kokemaan sisällään jotain ainutlaatuista, ei lokeroittaa yksinäisiin ryhmiinsä ja tuntea itseään kyvyttömäksi typerykseksi.
Itkosen artikkeli on hieno kuvaus musiikin luomasta yhteisöllisyyden tunteesta ja ennakkoluulojen voittamisesta. Moni on varmasti kokenut musiikkifestivaalien yleisössä tuota ihanaa tunnetta, joka syntyy kun kaikki paikallaolijat laulavat ja tanssivat sekä nauttivat musiikista. Tulee sellainen fiilis, että "Tänne minä kuulun". Teksti myös muistuttaa, että on tärkeää, että soittoharrastus ei ole pakkopullaa. Sitä kuuluisi tehdä soittamisen ilosta. Olisi hienoa, jos tällaista yhdessä tekemisen iloa saisi tuotua lisää myös koulumaailmaan muidenkin aineiden kuin musiikin pariin.

Itkonen myös rohkaisee omalla esimerkillään kokeilemaan uusia asioita. Ennakkoluulojen määrä on maailmassa suuri. Erilaisiin asioihin luodaan erilaisia miellekuvia tietämättä kyseisistä asioista oikeasti mitään. Aikuiset istuttavat lasten päähän erilaisia suhtautumistapoja, jotka eivät välttämättä ole oikein. Esimerkiksi lapsilla saattaa olla ennakkoluuloja jotakin ruokaa kohtaan mitä he eivät ole edes koskaan maistanut vain koska heidän äitinsä tai isänsä on sanonut että se on pahaa. Olisi mukavaa, jos maailma olisi paikka, jossa kaikki kokeilisivat uusia asioita avoimin mielin ilman ennakko-oletuksia, vaikkapa sitä kansanmusiikkia.
Artikkelista nousi mielestäni keskeisiksi asioiksi ennakkoluuloisuus sekä yhteisöllisyys. Minusta oli hienoa lukea, kuinka joku on voinut todeta ennakkoluulonsa aivan vääräksi. Näistä kokemuksista voidaan oppia, ettei ennakkoluulojen muodotaminen kannata. Myönnetäköön tosin, että itsellänikin nousee ennakkoluuloja termistä ''kansanmusiikki'', huolimatta siitä ettei siitä ole mitään tietoa tai kokemusta.

Oli hienoa lukea yhteisöllisyydestä ja yhdessä tekemisestä. Siitä, kuinka harrastuksesta saa yhdessä paljon enemmän irti kuin yksinään. Ihailtavaa, kuinka musiikki voi yhdistää ihmisiä iästä riippumatta.

Oma musiikkiharrastukseni valitettavasti päättyi kyllästymiseen pian alakouluiän jälkeen. Pianotunneilla käyminen, yksin harjoittelu ja musiikinteoria eivät tuntuneet mielekkäältä alkuunkaan. Ja huolimatta siitä, että ehdin noin seitsemän vuotta pianon soittoa harrastaa, en näin jälkikäteen ajateltuna saanut tuona aikana musiikin kautta yhtään ystävää. Tämä voi hyvinkin olla syy kiinnostuksen lopahtamiselle, vaikken sitä ole paljon aiemmin ajatellutkaan. Muissa harrastuksissani sosiaaliset kontaktit ovat olleet hyvin tärkeitä lajin mielekkyyden kannalta!
Pystyn samastumaan Itkosen kuvaamaan musiikkiharrastuksen yksinäisyyteen ja suorittamiseen. Aloitin pianotunnit pienenä, mutta teoriapainotteinen opetus ei sopinut kärsimättömälle luenteelleni. Myöhemmin aloitin tunnit uudelleen, mutta koska olen enemmän tiimipelaaja kuin yksilösuorittaja, niin motivaatiota harjoitella oli vaikea ylläpitää. Juuri yhdessä soittaminen olisi ollut minun juttuni. Kansalaisopistossa näitä kokemuksia ei tarjottu, mutta koulutunneilla oli mukavaa päästä soittamaan yhdessä ja suunnittelemaan erilaisia projekteja musiikin parissa. Muistan kuinka alakoulussa musiikinopettajamme hyödynsi tätä taktiikkaa ja perustimme kolmannella luokalla pieniä bändejä luokan sisällä ja näissä bändeissä opettelimme soittamaan perussoittimia. Ne muusikin tunnit ovat jääneet mieleen erittäin positiivisina kokemuksina.
Itkosen artikkelissa kuvataan kuinka yhteisöllisyys tuo aivan uudenlaisen merkityksen harrastamiseen. Itselläni ei ole musiikillista taustaa, mutta pystyn osittain samaistumaan tähän teemaan urheilun kautta. Yhdessä tekemisen ilo korostuu usein harrastuksissa. Tätä samaa periaatetta voisi tuoda vahvemmin myös koulumaailmaan. Suorituskeskeisyys näkyy monesti liian vahvasti sekä koulussa että harrastuksissa ja tätä ajatustapaa tulisi karsia enemmän pois.
Artikkeli sai minut muistelemaan aikaa, jolloin harrastin huilun soittamista ja pesäpalloa. Olin vaikean valinnan edessä, sillä aika ei enää riittänyt molempiin. Yhdessä tekeminen oli juurikin se, minkä takia joukkueurheilu vei voiton musiikista teini-ikäisenä. Vaikka musiikki oli ollut itselle tärkeä osa elämää vauvamuskarista lähtien, joukkuelaji oli 15-vuotiaalle tärkeämpi kuin yksin soittaminen. Yhdessä tekeminen ja huippu porukka, ihan sama voitettiinko vai hävittiin mutta hauskaa oli. En voi liikaa korostaa, mikä merkitys pesäpallolla on elämässäni ollut. Joukkue oli täynnä erilaisia ja eri ikäisiä naisia, mutta yhteinen intohimo lajia kohtaan ja yhdessä tehdyt tavoitteet yhdistivät meitä.

Artikkelissa tuli myös ilmi se, kuinka helposti luomme ennakkoluuloja asioita kohtaan. Varsinkin niitä asioita, joista meillä ei ole juuri mitään tietoa. Ja juuri näitä ennakkoluuloja meidän on välillä vaikea murtaa, sillä ihmisten on joskus hankala muuttaa mielipidettään. Ennakkoluulojen murtumisesta voi seurata parhaimmillaan juuri näin hieno kokemus kuin Itkoselle Kaustisella.
Itkosen artikkelin ajukopassani herättämien asioiden keskeltä korkeimmalle nousee ehkä yhdessä tekemisen ja olemisen ilo. Ihminen on sosiaalinen olento ja positiivisuus tarttuu ja lisää positiivistuutta. Asia, joka yksin tehtynä saattaa tuntua tylsältä ja väkinäiseltä, saattaa saada ihan uudenlaisen merkityksen sopivassa porukassa ja hyvällä asenteella höystettynä.
Toinen mielenkiintoinen asia on se, että meistä tulee helposti ennakkoluulojemme ja oletustemme vankeja. Saatamme lyödä jollekin asialle negatiivisen leiman pelkästään luulojemme perusteella, ilman minkäänlaista kokemusta asiasta, ja näin jäädä paitsi hienoista kokemuksista. Artikkelissa oli myös havaittavissa tietynlainen idea yksinkertaisuuden kauneudesta; kaikki osallistujat eivät välttämättä olleet mitään varsinaisia guruja, eikä soitetut kappaleet erityisen monimutkaisia. Meidän yksinkertaisten ihmisten olisi varmasti hyvä oppia monissa asioissa yksinkertaisuuden hienous. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä ja ajatella monimutkaisesti. Keep it simple.
Teksti nostaa ensimmäisenä mieleen omat kokemukset. Olen käynyt Kaustisen kansanmusiikkijuhlissa ja pienenä ollut paljon kansanmusiikki ja –tanssipiireissä vanhempieni kautta. Ymmärrän Juha Itkosen kuvaaman fiiliksen. Jos ei ole käynyt Kaustisilla eikä oikein tiedä kansanmusiikista, niin ennakkoluulot sitä kohtaan ovat melkoiset. Kansanmusiikki on noloa ja vanhanaikaista, mutta kun Kaustisille pääsee niin kansanmusiikki on kaikkea muuta kuin mitä ennakkoluulot antaisivat odottaa. Juha Itkonen kuvaa yhteisöllisyyden tunnetta juuri sellaisena kuin itsekin olen sen Kaustisilla kokenut, vaikka olen ollut vain yleisönä enkä muusikkona.
Musiikki nostaa tunteita ja vielä kun tehdään yhdessä, isolla porukalla, täysillä ja riemulla, niin tunteiden kirjo on valtava. Tärkeintä on, että tehdään yhdessä. Mielestäni on ihanaa, miten iällä ei ole Näppäreissä väliä, kaikki pelaavat kuitenkin yhteen hiileen. Näin saisi olla ihan arjessakin, lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset yhdessä. Itse liputan kaikenlaisen yhteisöllisyyden puolesta, ja sitä tulisi edistää myös koulussa.
(muokattu)
Itselläni on samankaltaisia kokemuksia lapsuuden soittoharrastuksesta kuin Itkosella. Olen itse soittanut lapsena selloa konservatoriossa, ja muistan sen olleen paitsi antoisaa myös vaativaa aikaa. Vaikka soittoharrastus usein suositellaankin aloittamaan pienenä, saattaa lapselta puuttua kärsivällisyyttä järjestelmälliseen harjoitteluun, jota soittoharrastus edellyttää. Tällöin harrastus voi alkaa tuntumaan suorituskeskeiseltä puurtamiselta.

Itkosen lapsena syntynyt suhde soittamiseen muuttui, kun hän löysi aikuisena uuden iloa tuovan ja motivoivan tavan harrastaa sitä. Soittoharrastukseen olisi hyvä saada yhteisöllisyyttä ja yhdessä luomisen tunnetta, jolloin ryhmän tuki mahdollisesti innostaisi jatkamaan harrastusta. Yhdessä soittaminen saattaisi myös poistaa ennakkoluuloja, jos mukana olisi eri ikäisiä ja eri tasoisiakin soittajia.
Musiikki kulttuurin ilmenemismuotona on sinällään minulle vieras. Musiikille ei oikein missään vaiheessa ole annettu mahdollisuutta ottaa roolia elämässäni. Elinikäisenä jalkapallon harrastajana myös Itkosen kuvaamat ajoittaiset yksinäisyyden tunteet musiikkiharrastuksen parissa ovat myös vieraita minulle. Voin silti samaistua Itkosen kokemuksiin Kaustisen musiikkifestivaalien aiheuttamasta yllätyksestä. Satuin erinäisistä syistä johtuen löytämään itseni Kaustisen musiikkifestivaaleilta menneenä kesänä. Ennakkoluuloni olivat hyvinkin samansuuntaiset kuin Itkosella, ja ne yhtälailla murtuivat välittömästi porteista sisään astuttuani. Sellaista yhteisöllisyyttä ventovieraiden kanssa on vaikea kokea muualla, kuin yhden miehen hanurishown villitsemässä moshpitissä. Ylipäätään sanat moshpit ja kansanmusiikki eivät ennen kuuluneet yhteen omassa ajatusmaailmassani. Lopulta jouduin myöntämään tuttavalleni, että olin tarpeettomasti (hyvässä hengessä) herjannut hänen harrastustaan, jota olin outona pitänyt. Kai se on yhä outo. Muttei yhtään huono. Eikä yksinäinen. Itse aina peräänkuuluttamalleni ehdottomuuden karsimiselle ilmeisesti olisi tarvetta myös minulla.
Musiikki ihmisiä yhdistävänä tekijänä on kyllä mieletön juttu. Itse en ole oikeastaan koskaan onnistunut pääsemään musiikin sisälle yhteisöllisesti, vaan se on ollut minulle yksinäistä puuhaa. Vierestä olen kuitenkin päässyt katsomaan kuinka se yhdistää ihmisiä. Ystäväporukassa usea muusikko on pitänyt hauskaa jamittelun merkeissä. Jostain syystä aina on tullut ajateltua, että omat taidot eivät riitä. Ehkä eivät ole riittäneet, mutta toisaalta myös olisin voinut heittäytyä enemmän. Vieläkään ei onneksi ole liian myöhäistä!

Itse vierailin Kaustisilla noin viisi vuotta sitten ja tapahtuman yhteisöllinen ja lämmin tunnelma yllätti minutkin. Nautin todella ajastani siellä ja fiilikset olivat pitkälti samat kuin Itkosella.

Toinen merkityksellinen tekijä jutussa on mielestäni esiintyminen, ja se kuinka siitä ei tehdä numeroa. Esiintymisen harteille ei ladata suurta painolastia, vaan se vaikuttaa kevyeltä, helpolta ja hyvää mieltä aiheuttavalta. Miksi sen täytyisikään olla niin vakavaa?
Juha Itkosen artikkeli pistää miettimään omia kokemuksia musiikin parista. Itkonen ottaa hyvin esille sen, että täytyy uskaltaa kokeilla myös sellaisiakin asioita, mistä ei ole ihan varma ovatko ne juuri itseä varten. Itkonen itse on tästä hyvänä esimerkkinä muille. Olen Itkosen kanssa asiasta täysin samaa mieltä. Ihmisten tulisi luopua ennakkoluuloisista asenteistaan. Näin voi löytää elämäänsä jonkun sellaisen asian, josta ei uskonut pitävänsä. Lisäksi tämän takia vanhempien on ihan hyvä patistaa nuoria vähän vieraampiinkin harrastuksiin. Kuinka sitä muuten löytäisi sitä jotakin omaa ja rakasta.
Olen itsekin joskus soittanut orkesterissa. Olin musiikkiluokalla, joten jonkun soittimen soittaminen ja orkesteri ikään kuin kuuluivat siihen. Olen Itkosen kanssa samaa mieltä siitä, että yhdessä soittaminen on paljon mielekkäämpää, kuin yksin. Ryhmässä soittaessa on helpompaa. Saa tukea ja apua muilta soittajilta jos jokin menee väärin. Lisäksi jos on esiintymisjännitystä, on helpompi kohdata se ryhmässä kuin yksin. Nämä asiat pätevät myös elämässä yleensäkin. Ihmisten tulisi ottaa ja antaa muille ihmisille tukea ja turvaa enemmän. Yhdessä kaikki sujuu paljon paremmin.
Musiikki on tärkeä osa itsensä ilmaisemista. Soittamisen avulla pystyy näyttämään tunteitaan, myös sellaisia mitä muuten ei uskaltaisi. Sen takia se on hyvin vapauttava ja innostava harrastus. Lisäksi orkesterissa soittaminen tuo yhteisöllisyyden tunnetta. Kuuluu kuuluvansa johonkin tiettyyn joukkoon muiden lisäksi ja tuntee itsensä tärkeäksi. Juha Itkonen mainitseekin musiikin tuovan hetken vapautuksen ajatuksen piinasta. Tämä tuo mieleeni itselle rakkaat harrastukset ja sen vapautuneisuuden tunteen niitä tehdessä. Mielestäni ihmisten tulisi uskaltaa ottaa enemmän irti arjesta ja tehdä töiden /opiskelun lisäksi myös sellaisia asioita, jotka tuovat hyvän mielen ja vapauttavan olotilan.
(muokattu)
Artikkeli herättää minussa todella positiivisia tunteita! ihanaa lukea toisten riemusta ja positiivisista kokemuksista. On todella hieno juttu, että joku on löytänyt musiikkiharrastuksen riemun vielä aikuisiälläkin, vaikka alku oli yksinäinen eikä niin mieluisa. Kaikki tarvitsisivat juuri tuollaisia yhteisöllisyyden kokemuksia elämäänsä.
Lempi kohtani oli ehdottomasti kun puhuttiin "näppärihengestä" ja siitä kuinka kaikki otetaan mukaan ja huomioon. Ihmisiä on paljon, mutta kaikki "pelaa", yhdessä luodaan jotain uutta ja aikaansaadaan musiikkia. Soittamassa on kaiken ikäisiä ja kokoisia ihmisiä ja kaikki saavat tuntea olonsa tärkeäksi ja osaksi yhteisöä. Tällaisia harrastuksia enemmän ihmisille, ei mitään yksinäistä pakkopullaa vaan harrastus josta nauttia! Juha Itkosen artikkeli on todella inspiroivaa luettavaa ja samalla myös hälventää omia ennakkoluuloja kansanmusiikkia kohtaan.
Musiikki yhdistää usein ihmisiä, mutta luo joskus myös yksinäisyyden tunteita. Itkonen kuvaa artikkelissaan yksinäisyyden tunnetta, jota hän on kohdannut pianon soitossa. Pystyn samastumaan Itkosen kuvaukseen. Tykkäsin todella paljon soittaa pianoa, mutta jos en olisi harrastanut pianon ohella ryhmäliikuntaa, olisin kaivannut yhteisöllisyyttä.

En ole soittanut ryhmässä, mutta pystyn samastumaan yhdessä soittamisen yhteisöllisyyteen tanssiharrastukseni myötä. Yhdessä tekeminen ja tekemisen riemu luo yhteisöllisyyttä, jonka seurauksena tuntee kuuluvansa yhteisöön.

Niin sanotun oman jutun löytäminen on tärkeää. Itkonen miettii, miten erilaista olisi ollut, jos hän olisi päässyt soittamaan Näppäreissä jo pienenä. Itse olen onnekas, että olen löytänyt oman juttuni ja yhteisöllisyyden tunteen jo pienenä. Harrastus on antanut ja opettanut paljon, kuten Itkosen soittoharrastus.
Itkosen artikkelin pohjalta mietin koulun merkitystä sen kannalta, miten se vaikuttaa oppimismotivaatioon jotakin tiettyä aihetta kohtaan. Vaikka musiikkiopistossa Itkonen ei pitänyt soittamisesta, myöhemmin saadessaan soittaa vapaasti hän alkoi pitämään siitä. Koulun pitäisi tarjota oppilaille mahdollisuuksia tutustua erilaisiin asioihin. Esimerkiksi liikuntatunneilla olisi tärkeää kokeilla erilaisia lajeja, jotta jokaisella olisi mahdollisuus löytää itselleen mieluinen tapa harrastaa liikuntaa. Musiikissakaan kaikista ei tule taitavia laulajia, mutta toinen voi innostua pianon- ja toinen kitaransoitosta. Kun koulussa tarjotaan tällä tavalla erilaisia mahdollisuuksia ja otetaan oppilaiden omat kiinnostuksenkohteet huomioon, syntyy syvempää sisäistä motivaatiota oppimista kohtaan sen sijaan että oppilas vain jonkun ulkopuolisen pakon sanelemana opettelisi asioita, jotka eivät häntä kiinnosta.
Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.
(muokattu)
Kun luin artikkelia muistin elävästi, kun soitin ensimmäistä kertaa oikeasti yhdessä ihmisten kanssa. Olen soittanut pianoa yli kymmenen vuotta, mutta se on soitin, jota soitetaan usein yksin. Viime syksynä aloitin kuitenkin huilun soiton, ja sen kautta olen päässyt ja saanut soittaa orkestereissa, Varkauden soittokunnassa ja erilaisissa pienemmissä kokoonpanoissa. Olen aina rakastanut musiikkia, mutta vasta yhdessä tehdessä huomaa, mistä musiikissa on oikeasti kyse, ja se on parasta ikinä. Musiikki on yksi maailman parhaista asioista; se tuo ihmisiä yhteen ja antaa niin paljon. Siinä pääsee toteuttamaan itseään, ilmaisemaan itseään ja antamaan jotain muille.

Kuitenkin monelle ihmiselle käsitys musiikin harrastuksesta on teorian pänttäämistä, sormiharjoituksia ja yksin puurtamista. Toki jos musiikista, kuten kaikesta muustakin, haluaa saada mahdollisimman paljon irti, täytyy myös perehtyä niihinkin asioihin, jotka eivät ole kaikkein hauskimpia. Kuitenkin näille asioille annetaan välillä ehkä liian suuri painoarvo, jolloin ilo jää puuttumaan. Todella monella ihmisellä on lapsena ollut musiikkiharrastus, mutta jostain syystä harrastus jää vanhempana, ehkä juuri tästä syystä ja se on harmi.

Monella ihmisellä on myös, kuten käy ilmi Itkosen artikkelissakin, paljon ennakkoluuloja ja – käsityksiä esim. tietyistä musiikkilajeista. Kansanmusiikki on varmaan yksi näistä. Monella ihmisellä mielikuva kansanmusiikista vastaa sitä, mitä Itkonen kuvaa sen hänellä olleen ennen kuin hän oikeasti lähti mukaan tekemään sitä. Tämä pätee myös moniin muihin asioihin. Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja, jotka rajoittavat meitä ja niistä eroon pääseminen ei ole helppoa.

Musiikissa yksi parhaista asioista on, että sitä voi tehdä kaikki. Itkonen kertoo, että Näppäreissä ikähaitari on nelivuotiaasta jonnekin seitsemänkymppiseen. Kaikki nämä eri-ikäiset ihmiset ovat samassa bändissä ja tekevät samaa musiikkia. Taustaa on varmasti jos jonkinlaista, samoin kenties kansallisuutta ja kieltä. Kuitenkin kaikki ovat yhdessä ja työskentelevät samaa maalia kohti. Musiikki on parhaimmillaan juuri sitä ja siksi siitä saa niin paljon.
Omalla kohdallani huomio ja ajatukset keskittyivät tekstissä kuvattuun ennakkoluuloisuuteen ja niiden rajoittavaan vaikutukseen. Itkonen kertoo, kuinka oli ennakkoluulojensa vuoksi jäämässä pois tapahtumasta, joka lopulta tuottikin pitkäaikaisen harrastuksen ja uuden yhteisön elämään.

Oli ajatuksia herättävää pohtia, kuinka suuria mahdollisuuksia ennakkoluuloisuus voi sulkea pois elämästämme. Siksi tulisikin kiinnittää huomiota omiin ennakkoluuloihin ja päättää kokeilla uusia asioita omasta varautuneisuudestaan huolimatta. Itkosen artikkelista voidaan huomata, millaista positiivista ja energistä sisältöä elämään voidaankaan saada, jos otetaan rohkeasti vastaan kaikki mahdollisuudet kohdata jotain itselle uutta ja vierasta.
Artikkelista tuli hyvin positiivinen mieli. Musiikin kuuluisi olla kaikille iloa ja yhteisöllisyyttä tuottava asia, eikä liian vakavaa suorittamista. Itse soitin nuorempana muutaman vuoden pianoa, mutta innostus jossain vaiheessa tunneilla käymiseen lopahti. Syynä saattoi olla juurikin se, että tunneilla tuli käytyä yksin ja soittamisen kautta ei juurikaan tutustunut ihmisiin. Artikkelista heräsikin ajatus, että toisten kanssa yhdessä soittaminen ja yhteisöllisyyden tunne olisivat varmasti vaikuttaneet haluun jatkaa harrastusta. Sen on huomannut myöhemmin muissa harrastuksissa, joissa yhdessä tekeminen ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat olleet tärkeitä tekijöitä ja vaikuttaneet paljon motivaatioon.
Itkosen artikkelista tuli esille myös ennakkoluulojen vaikutus omiin valintoihin ja toimintaan. Monesti saattaa jäädä kokematta jotain mahtavaa ja ainutlaatuista, kun ennakkokäsitykset estävät lähtemästä rohkeasti kokeilemaan uutta. Oli hienoa lukea, kuinka ennakkokäsitykset muuttuivat, ja ihmiset pääsivät kokemaan ja jakamaan musiikin elämyksiä.
Artikkelista löytää paljon myös koulumaailmaan sovellettavia tavoitteita. Ensimmäiseksi silmiini pistää orkesterin johtaja, joka pitää harjoituksissa tärkeämpänä, että kappaletta lähdetään harjoittelemaan kylmiltään virheistä välittämättä. Lisäksi harjoituksissa keskitytään luomaan hyvää yhteisöllisyyden tunnetta kaikkien soittajien välillä välittämättä suuresta ikähaitarista tai tietämättä edes vieruskaverin nimeä. Jäykällä suunnitelmassa pysymisestä ja ulkoa opettelusta voi löytyä yhteys yhteenkuuluvuuden vähenemiseen ja epäonnistumisen pelkoon myös koulussa.
Toiseksi huomioni kiinnittyi toimittajan yksin harrastamiseen lapsuudessa. Häneltä puuttui soittoharrastuksensa taustalta yhteisö johon kuulua sekä vanhempien tuki ja kannustus.

Niin harrastuksista kuin koulun käynnistä tulisi aina löytää jotakin merkityksellistä, josta saada kokemuksen ja miellekkyyden tunteita ja parhaiten niitä nimenomaan saakin toisinaan yhdessä toimien ilman tiukkaa aikataulua tai suunnitelmaa. En itse oikein pystyt samaistumaan Itkosen kurjiin kokemuksiin lapsuuden soittoharrastuksesta, koska minun vanhempani ovat aina olleet erittäin kiinnostuneita harrastuksistani ja olleet toiminnassa aina mukana. Kukaan ei ole koskaan vaatinut minulta täydellisyyttä tai laatinut minulle tiukkoja tulostavoitteita, ei edes niinä vuosina, kun kuuluin Suomen jousiammunnan maajoukkueeseen ja osallistuin arvokilpailuihin ympäri maailmaa. Ehkä juuri siksi jaksoinkin harjoitella kovasti eikä minun tarvinut pakkosuorittaa tai pelätä epäonnistumista. Ehkä koulussakin tulisi miettiä uusia lähtökohtia ilon ja yhteisyyden kokemiseen, joiden kautta onnistuttaisiin vähentämään epäonnistumisen pelkoa ja suorittamista.
Itkosen artikkelista käy ilmi harrastusten muotoutuminen suoritusmaiseksi pakoksi. Liian usein keskitymme harrastuksissa pelkästään taitoihin. Tahdommehan olla mukana kehittämässä uusia lahjakkaita nuoria, mutta se ei tarkoita etteikö harrastusta voisi pitää harrastajalle mielekkäänä. Mielekäs opetustyyli ja yhteisöllisyys kasvattavat lisäksi harrastajan omaa motivaatiota. Suorituskeskeisyys voi pohjautua harrastuksen opetustyylin lisäksi myös vanhempien asenteisiin. Usein myöhemmällä iällä kuitenkin arvostetaan nuorena opittuja taitoja. On upeaa, että Itkonen on löytänyt itsensä uudestaan musiikkiyhteisöstä. Aina harrastamisen syynä ei välttämättä ole laji itsessään vaan esimerkiksi ystäväpiirin muotoutuminen harrastusten myötä.
Juha Itkosen artikkeli herätti minussa paljon ajatuksia mm. ennakkokäsitysten murtumisesta, oppimisen ilon ja riemun säilyttämisestä, yhdessä tekemisen hyvistä puolista sekä uusiin asioihin heittäytymisestä. Artikkeli toimi hyvänä muistutuksena, ettei koskaan tulisi muodostaa ennakkokäsityksiä asioista, mitä ei ole itse kokenut sillä usein ne eivät pidä paikkaansa ja muuttuvat melko radikaalistikin kun on asioihin tutustunut ja heittäytynyt uusiin tilanteisiin.
Yhteiskunnassamme on vahvana suorittamisen kulttuuri; pelätään virheiden tekemistä, jolloin nautinto tekemisestä häviää ja oppimisen iloa kadotetaan. Itkosen artikkelissa tuli hyvin esiin Näppärit- esimerkin avulla avointen mahdollisuuksien tarjoaminen taitotasosta ja taustasta riippumatta. Paineet ja suorituskeskeisyys tulisi jättää toissijaiseksi, ja korostaa yhdessä oppimista ja ryhmän kanssa toimimista sekä oman sisäisen motivaation merkitystä oppimisessa. Myöskään lopputulosta ja asiassa onnistumista ei saisi miettiä liikaa etukäteen, vaan uusia asioita tulisi lähestyä rohkeammin ja kokeilevammin.
Yhdessä oppimisesta ja yhteisöllisyydestä on puhuttu paljon ja tässäkin artikkelissa yhdessä tekeminen nousee tärkeäksi. Olen itse kasvanut vahvasti kilpaurheilulajin, voimistelun parissa. Vaikka kilpaurheilussa tähdätäänkin menestymiseen, on tärkeää opettaa kilpailemisen parissa oleville lapsille jo pienistä pitäen lajin ja harrastuksen muita piirteitä; yhteisöllisyyttä, lajista nauttimista, uuden oppimista, ryhmässä työskentelyä ja muita tärkeitä arvoja. Voimistelussa on vahva oma yhteisönsä. Se yhdistää eri-ikäisiä ja eri taustalla olevia ihmisiä yhteen ja oma kulttuurinsa on sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Vahvassa ja turvallisessa yhteisössä pystyy yksilökin olemaan juuri oma itsensä ja kokeilemaan asioita rohkeasti, oli sitten lajin / asian vahva ammattilainen tai vasta opettelun alkutaipaileilla oleva. Harrastevoimistelijat tänä kesänä Helsingissä yhteen koonnut Gymnaestrada on loistava esimerkki tästä vahvasta yhteisöllisyydestä ja kulttuurisesta ulottuvuudesta.
Itselleni artikkelissa upposi tuo yhteisöllisyys. Miten jollekin todella tylsästä pianonsoitosta syntyi lopuulta yhteisöllistä ja hauskaa tekemistä. Muutenkin tuollaista hauskanpitoa pitäisi tuoda harrastamiseen.
Siloitetaan rypyt otsalta, nautitaan yhdessä eikä kilpailla jatkuvasti. Itkosen artikkelissa tähdentyy yhteisöllisyyden riemuvoitto: Kun me tehdään jotain ja ollaan yhdessä jotain mitä yksin ei olla. Kaikki joskus johonkin yhteisöön, pieneen tai suureen, kuuluneet tietävät tunteen joka seuraa yhteisen nimen alla liikkumisesta, oli kyseessä sitten kerho, ryhmä, joukkue tai vaikka Itkosen tapaan bändi. Sen tunteen toivoisi jokaisen joskus saavan kokea.
Äh, kommenttini katosi netin katketessa. :/
Mutta lyhyesti: Olipa innostava artikkeli! Juha Itkosen kuvaama yhdessä tekemisen meninki on kaukana musiikin suorittamisesta. Mieleeni nousi koulun musiikin tunnelta kuullut pelonsekaiset tarinat. Koulun kokemukset ovat aiheuttaneet monelle pelon tai välinpitämättömyyden musiikkia tai esiintymistä kohtaan. Varmasti näin käy muidenkin taideaineiden kohdalla, valitettavasti. Voi kumpa koulu voisi olla se areena, jossa saa nauttia ja uskaltaa, ja tuntea miten musiikki (tai mikä tahansa taide tai tiede) nostaa arjen yläpuolelle.
Vihdoin pedanetti toimii ja kirjoitan nyt vähän jälkikäteen. Juha Itkosen artikkeli oli oikein hyvä ja ajatuksia herättävä. Päällimmäisenä mieleeni artikkelista jäi yhteisöllisyys ja sen mukana tuoma yhdessä tekemisen riemu. Asioita, kuten esimerkiksi musiikin harrastamista on paljon mukavampi tehdä yhdessä kuin yksin. Myös yhdessä luomisen ja valmiiksi saamisen tunne on voimakkaampi ryhmässä. Artikkelista jäi vahvasti mieleeni myös se, että uskalletaan tehdä uusia asioita ja poistetaan turhat ennakkoluulot.
Olipa mielenkiintoinen artikkeli! Juha Itkosen ajatuksiin on helppo yhtyä, ja ne jotenkin sanoittivat osittain myös omia kokemuksia. Pienenä alakoululaisena oli välillä vaikeaa ymmärtää, miksi viulutunteja varten oli jankattava etydejä ja asteikkoja tunnista toiseen. Soittamisen ilo oli usein tipotiessään, vaikka kyseessä piti olla mieluisa ja mukava harrastus. Orkesteritunneilla ja onneksi myös hyvin monesti omilla yksityistunneilla soittaminen oli mukavaa. Yhteisöllisyys, yhdessä onnistuminen ja myös epäonnistuminen tuovat mihin tahansa tekemiseen, niin työhön kuin harrastuksiin, iloa ja inhimillisyyttä. Kun voidaan yhdessä harjoitella, nauraa virheille ja oppia niistä, tulee tekemiseen aivan uutta intoa ja positiivista meininkiä. Tätä ajatusta ja Itkosen kokemusta voisi hyvin tuoda myös koulumaailmaan.
Olipa mielenkiintoinen artikkeli! Juha Itkosen ajatuksiin on helppo yhtyä, ja ne jotenkin sanoittivat osittain myös omia kokemuksia. Pienenä alakoululaisena oli välillä vaikeaa ymmärtää, miksi viulutunteja varten oli jankattava etydejä ja asteikkoja tunnista toiseen. Soittamisen ilo oli usein tipotiessään, vaikka kyseessä piti olla mieluisa ja mukava harrastus. Orkesteritunneilla ja onneksi myös hyvin monesti omilla yksityistunneilla soittaminen oli mukavaa. Yhteisöllisyys, yhdessä onnistuminen ja myös epäonnistuminen tuovat mihin tahansa tekemiseen, niin työhön kuin harrastuksiin, iloa ja inhimillisyyttä. Kun voidaan yhdessä harjoitella, nauraa virheille ja oppia niistä, tulee tekemiseen aivan uutta intoa ja positiivista meininkiä. Tätä ajatusta ja Itkosen kokemusta voisi hyvin tuoda myös koulumaailmaan.
Kommentti näköjään poistui netin katketessa.... Juha Itkosen artikkeli oli mielenkiintoinen, se avasi minulle hieman soittajien maailmaa. Kuten kaikesta myös musiikin soittamisesta voi tehdä tylsää, jäykkää ja pakonomaista, tai sitten vain heittäytyä ja antaa virheille mahdollisuus. Huomasin vertaavani tätä myös opettamiseen, onko tärkeämpää pysyä aiheessa vai saako hairahtua sivupolulle mielenkiinnon perässä? Artikkeli oli myös ajankohtainen yhteisöllisyyttä korostaessaan, Itkonen kuvaili hyvin kokemuksen äänellä kuinka yksin puurtaminen sai hänet lopulta harkitsemaan harrastuksen lopettamista. Mietin myös kuinka musiikin opettamisesta voisi tehdä rennompaa ja porukkaa yhdistävämpää. Aluksi voisi opetella soittamaan ns. "väärin" jotta jokainen uskaltaisi heittäytyä ja oikein soittamisen sijaan voitaisiin keskittyä siihen miltä musiikin tuottaminen yhdessä tuntuu. Jos jokainen ryhmässä hymyilee musiikin soidessa ei se voi olla kovin virheellistä ja vääränlaista.

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä