Vuorovaikutuksen koulu

Tekijä: Ilari Paukku

VUOROVAIKUTUKSEN KOULU
(korvaava tehtävä demolle 30.09.2016)

Huoli, empatia ja kunnioitus vuorovaikutuksessa (Moisio O-P, 2011) artikkelissa tarkastellaan opettajien ristiriitaista vuorovaikutusroolia. Ollako opiskelijoiden liittolainen vai opiskelijoiden vastus? Koska opettaja on sekä ihminen että instituutio (Moisio 2011). Konservatiivisen näkökulman mukaan opettaja on vain tiedon jakaja/välittäjä ja hän pitää huolen, että oppilas osaa tiedot ja taidot riittävän hyvin ja on näin ”yhteiskuntakelpoinen” koulunsa päättäessään. Opetustyö on tasapainoilua kahden eettisen sfäärin välillä: normien ja ihmisyyden. Kuinka nämä kaksi sfääriä voidaan saattaa yhteen ilman perustavia moraalifilosofisia ongelmia? Kumpaan sfääriin opetustyötä tekevän tulisi sitoutua moraalisessa mielessä ensisijaisesti, jotta hän kykenee välttämään epäinhimillisyyden suhteessa oppilaisiinsa? (Moisio, 2011)

Opettaminen on helpointa heille jotka käsittävät, että opetustyössä ei ole kyse ainoastaan tiedon jakamisesta tai välittämisestä, vaan ensisijassa siinä ollaan tekemisissä oppilaiden henkisen ja älyllisen kasvun kanssa, eli käytännössä tukemassa heidän persoonansa kehittymistä arvostamisen ja kunnioittamisen keinoin. Nyky-yhteiskunnassa persoona tai persoonallisuus on yksi keskeisimmistä sosiaalisen kilpailun välineistä. Persoonan käsitteellä pyrimme asettamaan itsemme hierarkioissa toistemme edelle. Kaikkia ja kaikkea voidaan verrata toisiinsa ja asettaa järjestykseen. (Moisio, 2011)

Ollako opiskelijoiden liittolainen vai opiskelijoiden vastus? Normit vai ihmisyys? Oma näkökulmani ainakin näin ensimmäisen vuoden erityispedagogiikan opiskelijana on opiskelijoiden liittolainen ja ihmisyys. Päädyin tarkastelemaan Moision artikkelia enemmän erityisopetuksen näkökulmasta kuin luokanopettajan, ja varsinkin erityisluokanopettajan tulisi ensisijaisesti olla enemmän ”ihminen kuin instituutio”. Useilla erityisoppilailla voi olla karuakin kotitaustaa ja sieltä kumpuavaa epäuskoa ja kyynisyyttä tulevaisuuttaan ja ympäröivää maailmaa kohtaan. Tämänkaltaisissa tapauksissa koulu on tärkeä väylä oppilaiden henkisen ja älyllisen kasvun kanssa. Arvostamisen, kunnioittamisen ja empatian avulla voidaan tukea heidän persoonansa kehittymistä ja yrittää kääntää epäinhimillisyys inhimillisyydeksi.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Anna Kosonen

Vuorovaikutuksen koulu
Ollako opiskelijoiden liittolainen vai opiskelijoiden vastus? Normit vai ihmisyys? Edellinen kirjoittaja pohti hienosti opettajan kaksoisroolia ja sen mahdottomuutta. Uskoakseni suurimman osan ajasta ihmisyys voi olla läsnäolon pohjana, opiskelijan voi kohdata ihmisenä ja opettaja voi toimia omalla persoonallaan. Toisaalta artikkelissa mainittu tosiasia, että opettaja on paitsi ihminen myös instituutio, suojelee ja kehystää opettajaa. Joka ikistä opetustuokiota ja välituntivalvontaa ei tarvitse rakentaa oman (hurmaavan) persoonan varaan vaan opettaja voi toimia "univormunsa" alla. On myös paljon tilanteita, joissa opettaja ei voi toimia oman pedagogisen visionsa tai tulkintansa mukaan vaan oppilaitoksen resurssit tai opettajakunnan yhdessä (tai esimiehen yksin) laatimat käytänteet ja säännöt rajoittavat ja ohjaavat toimintaa. Tällöinkin opettaja on instituution edustaja. Tämän hyväksyminen antaa mahdollisuuden olla itselleen armollisempi. Opettaja ei ole yksityisyrittäjä, vaan osa pitkää jatkumoa kouluinstituutiossa ja osa opettajakuntaa oppilaitoksessa.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.