Vuosiluokka 9

Opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi

9. luokka

Tavoitteet Keskeiset sisällöt Arvioinnin kohteet Kriteerit arvosanalle
8
Ohjata oppilasta tutkimaan uskonnollisen ajattelun ja uskontokritiikin perusteita.
(L1,L3)

S1-S3

Ihmisarvo, ihmisoikeudet, ja ihmistenvälinen yhdenvertaisuus.

Ihmisoikeuksien kehitys ja loukkaukset, kuten holokausti.

Ihmisen ja luonnon suhteet (humanistinen, utilistinen, mystinen ja luontokeskeinen).

Luonnon ja yhteiskunnan kestävän tulevaisuuden mahdollisuus, eläinten oikeudet ja ympäristöetiikan kysymykset.

Kestävään tulevaisuuteen tähtäävien toimien kartoittaminen.
Uskonnollisen ajattelun ja uskontokritiikin tunteminen. Oppilas osaa selittää uskonnollisen ajattelun luonnetta ja antaa esimerkkejä uskontokritiikin pääpiirteistä.
Ohjata oppilasta tuntemaan katsomusvapaus ihmisoikeutena sekä katsomusvapauden turvaamisen kansallisia ja kansainvälisiä keinoja.
(L2,L3,L6,L7)

Katsomusvapauden merkityksen hahmottaminen. Oppilas osaa antaa esimerkkejä katsomusvapaudesta ihmisoikeutena ja joistakin katsomusvapauden turvaamisen mekanismeista sekä niiden puutteista erilaisissa tilanteissa.
Ohjata oppilasta hahmottamaan erilaisia katsomuksellisia ratkaisuja sekä niiden taustalla olevia yksilöllisiä ja yhteisöllisiä perusteita.
(L1,L2,L4)

Katsomuksellisten valintojen perusteiden tarkastelu Oppilas osaa kuvata erilaisten ihmisten katsomuksellisten valintojen taustalla olevia yksilöllisiä ja yhteisöllisiä perusteita.
Kannustaa oppilasta maailman moninaisuuden ja kaikkien yhdenvertaisen kohtelun hyväksymiseen ja ymmärtämiseen.
(L2,L3,L7)

Monikulttuurisuuden ja yhdenvertaisuuden hahmottaminen. Oppilas osaa kuvata monimuotoisuutta ja antaa esimerkkejä ihmisten yhdenvertaisesta kohtelusta
Innostaa oppilasta pohtimaan omien valintojensa vaikutusta kestävään tulevaisuuteen paikallisesti ja globaalisti.
(L5,L6,L7)

Kestävän elämäntavan periaatteiden tunteminen. Oppilas osaa nimetä keskeisiä kestävään kehitykseen liittyviä piirteitä ja tarkastella kestävän elämäntavan merkitystä tulevaisuudelle. Oppilas tuntee keinoja vaikuttaa paikallisesti ja globaalisti.
Oppilaita ohjataan kriittiseen ajatteluun ja dialogiseen argumentaatioon. Tärkeää on erilaisten tapojen kyseenalaistaminen, teorioiden arvioiminen ja oman johdonmukaisen katsomuksellisen ajattelun kehittäminen.