Lukuvuosisuunnitelma

Lukuvuosisuunnitelma 2022-2023

Keskeiset työskentelytavat ja sisältöalueet

Työtapojen valinnassa on oppiaineen tavoitteiden kannalta keskeistä taata turvallinen ja avoin oppimis- ja keskusteluympäristö, jossa oppilas kokee tulevansa kuulluksi ja arvostetuksi. Työskentelyssä tuetaan oppimisen itsesäätelytaitojen kehittymistä. Opetuksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan paikallisia asiantuntioita ja vierailukohteita. Lukuvuoden aikana huomioidaan ajankohtaiset asiat.

Oppiaineen sisällöt valitaan siten, että ne tukevat oppiaineen tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät paikallisia mahdollisuuksia. Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia eri vuosiluokille. Sisältöjen valinnassa yhdistetään pyrkimys yleissivistävään tietoon oppilaiden kokemusmaailmaan ja identiteetin ja elämänkatsomuksen etsintään. Keskeisiä sisältöjä ovat S1 Katsomus ja kulttuuri, S2 Etiikan perusteet ja S3 Ihmisoikeudet ja kestävä tulevaisuus. Sisältöjen tarkemmat kuvaukset löytyvät kohdasta Keskeiset sisältöalueet.

Arviointi

Elämänkatsomustiedon arviointi perustuu työskentelyn havainnointiin ja keskusteluihin ja argumentaatioon sekä oppilaiden monimuotoisten tuotosten tarkasteluun. Tuotosten sisällön lisäksi arvioidaan opiskeluprosessia ja työn eri vaiheita kuten kysymysten muodostamista, perusteluiden rakentamista, aiheen rajaamista, tiedonhakua, näkökulmien perustelemista, käsitteiden käyttöä, ilmaisun selkeyttä ja työn loppuun saattamista. Oppilaiden itsearviointia ja vertaispalautetta käytetään arvioinnin tukena.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet

Lukuvuoden 2022–2023 painotettavat teemat ovat  Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu” ja “Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot. Nämä teemat sisältyvät keskeisiin yläkoulun elämänkatsomustiedon tavoitteisiin. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteita harjoitellaan eri oppilasryhmissä eri tavoin lukuvuoden aikana.

Elämänkatsomustiedossa kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu ovat läsnä muun muassa yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamisessa. Kulttuurinen osaaminen liittyy vahvasti elämänkatsomustiedon sisältöihin. Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot liittyy elämänkatsomustiedossa erityisesti oppiainen opetuksen ydintehtävään, joka on edistää oppilaiden kykyä etsiä hyvää elämää. Elämänkatsomustiedossa ihmiset ymmärretään kulttuuriaan uusintavina ja luovina toimijoina, jotka kokevat ja tuottavat merkityksiä keskinäisessä toiminnassaan ja kanssakäymisissä ympäröivän maailman kanssa, joten tämä teema on keskeinen kaikessa opetuksessa.