2. Ohjauksen keinot
Ohjauksen monipuoliset menetelmät
1. Luokkamuotoinen ohjaus
Luokkamuotoista oppilaanohjausta on luokilla 7.-9. yhteensä kaksi viikkotuntia. Vuosiviikkotunteja on luokilla 7.-8. 0,5 h/lk ja 9.luokalla 1h/lk. Oppilaanohjaus painottuu 7. luokalla koulun toimintaan perehdyttämiseen, opiskelutaitojen kehittämiseen ja opiskelutekniikoiden opettelemiseen sekä valinnaisaineiden valitsemiseen. 8. ja 9.luokilla painottuvat ammatti, koulutus ja työelämätietous, itsetuntemus ja omat vahvuudet, omien jatko-opintomahdollisuuksien kartoittaminen, päätöksenteko ja hakeutuminen peruskoulun jälkeiseen koulutukseen.
2. Henkilökohtainen ohjaus
Henkilökohtaista ohjausta annetaan erityisesti oppilaan ura- ja tulevaisuussuunnittelussa, oman opiskeluohjelman laatimisessa sekä muissa oppilaan esille ottamissa kysymyksissä, kuten henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen, opiskelutekniikoiden ja –taitojen kehittämiseen ja oppimisvaikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. 8.luokalla jokainen oppilas käy lyhyen keskustelun opinto-ohjaajan kanssa. 9.luokalla jokaiselle varataan yksi oppitunnin mittainen opoaika, jonka lisäksi oppilas voi varata tarpeen mukaan lisäaikoja opolle. Yläluokkien ohjauksen vahvuutena on tehokas henkilökohtainen ote ohjauksessa.
3. Tehostettu henkilökohtainen ohjaus
Oppilaalla, joka tarvitsee perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää tukea, on oikeus saada oppilaanohjauksen lisäksi tarpeidensa mukaista tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta vuosiluokilla 8. ja 9. Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa painopisteenä on oppilaan jatko-opintovalmiuksien kehittäminen sekä ohjaaminen oppilaalle sopiviin jatko-opintoihin. Tavoitteena on, että jokaiselle oppilaalle löytyy jatko-opiskelupaikka, jossa oppilas jatkaa oppivelvollisuuden suorittamista perusopetuksen jälkeen.
Oppilas jatkaa perusopetuksen jälkeen 2. toisen asteen tutkinnon suorittamiseen, toiselle asteelle valmentavaan koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuslaissa määriteltyyn koulutukseen. Tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarpeen arvioi ensisijaisesti oppilaanohjaaja oppilaanohjauksen sisältöjen ja tavoitteiden näkökulmasta. Monialaista yhteistyötä tehdään erityisesti myös tehostettua henkilökohtaista ohjausta ja tukea tarvitsevien oppilaiden sekä erityisestä syystä koulutuksen ulkopuolelle jäämässä olevien nuorten opintojen jatkumisen turvaamisessa.
4. Pienryhmäohjaus
Pienryhmäohjausta annetaan tarvittaessa erityisten teemojen käsittelyn yhteydessä. Erityisesti 9. luokalla tapahtuva koulutusalojen esittely voidaan toteuttaa alakohtaisten pienryhmien merkeissä. Pienryhmäohjaus voinee toimia menetelmänä myös jatko-ohjattavien kanssa työskennellessä.
5. Jatko-ohjaus
Laajennetun oppivelvollisuuden myötä oppaat ovat yhden vuoden kestoisen jatko-ohjauksen piirissä. Jatko-ohjaus kohdentuu kotiopetuksessa oleviin oppilaisiin, perusopetuksen ja/tai TUVA-koulutuksen jälkeen ilman opiskelupaikkaa jääneisiin oppilaisiin ja perusopetuksen jälkeisen koulutuksen keskeyttäneisiin oppilaisiin. Joutsan kunnan opinto-ohjaaja seuraa Valpas-järjestelmän kautta oppilaiden etenemistä ja aloittaa keskeyttäneiden kanssa jatko-ohjausprosessin, johon pyydetään mukaan nuoren tilanteen vaatimat muut tahot, mm. etsivä nuorisotyö, sosiaalitoimi, TE-keskus, työpaja, terveydenhuolto.