Liikkuva varhaiskasvatus

Jokaisella lapsella on oikeus päivittäiseen fyysiseen aktiivisuuteen, spontaaniin ja ohjattuun toimintaan, joka kehittää fyysisen puolen kautta niin kognitiivisia kuin sosiaalisiakin taitoja. Liikunnalliseen elämäntapaan tottuneet lapset ovat tulevaisuudessa liikunnallisia nuoria ja aikuisia sekä hyväkuntoisia ikäihmisiä.



Yksi varhaiskasvatuksen tavoitteena on juurruttaa liikkuminen, liike ja liikunta osaksi varhaiskasvatuksessa olevan lapsen arkea, sekä sisällä että ulkona. Pyrimme siihen, että varhaiskasvatusarkeen kuuluu niin rauhallista, reipasta kuin rasittavaakin liikettä. Haluamme että henkilökunta kokee, että heillä on omassa työssään tarvittava tuki sekä työkaluja liikkumisen ilon ja yhteisen tavoitteen tiellä.

Vuonna 2017 Loviisan kaupungin varhaiskasvatus lähti mukaan Liikkuva varhaiskasvatus-ohjelmaan ja varhaiskasvatuksen arkea alettiin pohtia liikkumisen lisäämisen näkökulmasta sekä toimintatapojen uudistamisesta. Jokaisessa varhaiskasvatusryhmässä henkilöstö omalla toiminnallaan ja esimerkillään edistää varhaiskasvatuksen liikunnallistamista vuosikellon suunnitelman mukaisesti.

Loviisan varhaiskasvatuksen yhtenä työkaluna toimii Varpaat liikkeelle! -kansio, joka on osa Liikkuva varhaiskasvatus-ohjelmaan tehtyä materiaalia. Kansio on henkilöstön konkreettinen tuki ja apuväline fyysisen aktiivisuuden toteuttamiseen arjen hulinoissa. Kansiosta voi poimia työkaluja liikuntamyönteisen toimintakulttuurin kehittämiseen ja liikkumisen lisäämiseen. Kansioon on koottu leikkejä, pelejä, kuvia, ideoita ja vinkkejä lasten liikkumisen lisäämiseksi.

Kansiosta löytyy myös liikunnan vuosikello, joka kattaa koko vuoden. Se toimii pedagogisena apuvälineenä varhaiskasvattajille. Vuosikellosta saa ideoita ja mm. Varpaat liikkeelle! -kansiosta materiaalia lasten fyysisen aktiivisuuden ja motoristen perustaitojen kehittämiseen. Vinkit on jaoteltu neljään vuodenaikaan sopiviksi. Monipuolinen liikkuminen ja liikkeen harjoittaminen vuodenaikojen mukaan tukevat lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja tekevät liikkumisesta mielekästä sekä lapselle että aikuiselle.

Syksyyn kuuluu lasten liikuntataitojen havainnointi, liikunnalliset tutustumisleikit, lähiympäristöön tutustuminen (oma piha, lähimetsät ja puistot), omaan kehoon tutustuminen, perusliikuntaa erilaisissa maastoissa ja ympäristöissä: juoksu, kävely, hyppääminen, konttaaminen, ryömiminen, roikkuminen, kiipeileminen, potkiminen, heittäminen, kiinniottaminen yms., arjessa liikkuminen (mm. siirtymätilanteet, odottelu, aamujumppa).

Talveen kuuluu talven juhlat ja perinteet: itsenäisyyspäivän tanssit, liikunnallinen joulukalenteri, tonttujumppa, laskiaisrieha. Tasapainotaidot ja perusliikuntaa erilaisissa maastoissa ja ympäristöissä: juoksu, kävely, taivuttaminen, liukuminen, hiihto, luistelu, mäenlasku, sauvakävely, lumileikit. Liikuntaa sisällä: temppuradat, musiikkiliikunta, sisäpelit.

Keväällä luonnosta ja metsästä nauttiminen (aistit käyttöön), kuraleikkejä, kävelyretkiä. Kevään juhlat ja tapahtumat: pääsiäisleikkejä, vappudisco. Ohjatut ulkoleikit: twist, hyppynarut, ruutuhyppely, hulavanteet, erilaiset perinne- ja sääntöleikit.

Kesällä ohjatut ulkoleikit: frisbee, leikkivarjoleikit, keppihevosrata jne. Leikit lähiympäristössä: leikkipuistot, urheilukentät, metsä, uimaranta jne. Lajitaidot: yleisurheilu, pyöräily, onkiminen, majanrakennus, peitot ja viltit käyttöön, kesäiset piha- ja perinneleikit, vesileikit jne. Kesän juhla: piirileikit juhannussalon ympäri.