Luonnonvarakeskuksen geenivarakohteet

Luonnonvarakeskuksen geenivarapuutarhat Jokioisissa

Wendlan puutarha

Wendlan puutarha on saanut nimensä Jokioisten kartanon harmaana rouvanakin tunnetun Wendla Gustava von Willebrandin mukaan. Puutarha sijaitsee Jokioisissa Jokioisten kartanon mailla Lounais-Hämeessä. Se perustettiin vuonna 2008.

Puutarhassa kasvaa Jokioisten kartanon vanhoja kasvikantoja, niin koriste- kuin hyötykasveja. Siellä myös voi nähdä mm. japaninruusukvittenin ja ilmasipulien geenivarakokoelmat. Puutarha on aina avoinna ja maksuton. Se on parhaimmillaan kesäkuussa, jolloin monet perennat kukkivat.


Ferrarian rinne

Puisto sijaitsee parin kilometrin päässä Jokioisten keskustassa, Loimijoen varressa ja on osa Jokioisten geenivarapuistokokonaisuutta. Puisto on noin kahden hehtaarin kokoinen, ja puiston pohjoispäästä on yhteys Jokioisten keskustaan Metsäpolkua pitkin.

Puistossa on omena-, luumu-, kirsikka- ja päärynäpuita, herukoita ja karviaisia, japaninruusukvitteneitä ja pensasmustikoita sekä makeapihlajia. Marjoja ja hedelmiä kävijä saa maistella vapaasti. Kasvit on nimetty alkuperätietoineen. Puiston portilla on saatavilla opasvihko, jossa on tietoa lajikkeiden jalostajasta, polveutumisesta, viljelyominaisuuksista, käytöstä ja mausta. Polun varren 13 kyltistä kävijät löytävät tietoa puistoon istutettujen suomalaisten hedelmä- ja marjakasvilajien viljelyhistoriasta ja jalostustyöstä.

Lue lisää Ferrarian rinteen esitteestä.

Jokioisten kartanopuisto

Jokioisten kartanon päärakennus toimi pitkään Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen hallintorakennuksena. Päärakennusta ympäröi kolmen ja puolen hehtaarin puistoalue. Puutarhan vanhin osa, hedelmätarha, on perustettu 1780-luvulla ja maisemapuutarha 1790-luvulla. Kartanon rakennukset ja puutarha ovat valtioneuvoston päätöksellä suojeltuja.

Kartanopuistossa voi tutustua historiallisen puutarhan kasvillisuuteen ja erityispiirteisiin. Puistopolun varrelle on nimetty noin sata polun varrella kasvavaa kasvilajia tai -lajiketta. Kylteissä kerrotaan suomalaisesta kartanopuutarhojen kulttuurista ja Jokioisten kartanopuiston erityispiirteistä. Ääniopas on lainattavissa koulujen kesäaikoina kartanoalueen Tapulimakasiinista. Ääniopas kertoo kartanon historiasta, omistajista ja puiston vaiheista, kasvigeenivaratutkimuksesta ja puutarhan vanhoista kasvikannoista. Alueella ovat käytettävissä myös kuuntelupisteiden QR-koodit.

Lue lisää Jokioisten puistoesitteestä.

Luonnonvarakeskuksen geenivarapuutarhat Kaarinan Piikkiössä

Arboretum Yltöinen

Arboretum Yltöinen sijaitsee lounaisimmassa Suomessa Kaarinan Piikkiössä, jossa puutarhatutkimus alkoi vuonna 1927. Yltöisten puisto ja Arboretum Yltöinen alkoivat muotoutua samoihin aikoihin tutkimuskeskuksen yhteyteen. Arboretum Yltöinen perustettiin koti- ja ulkomaisten puiden ja pensaiden koealueeksi ja geenipankiksi. Arboretumissa kasvaa yli 200 puuvartiskasvilajia, -lajiketta tai- muotoa, jotka on istutettu pieniksi metsiköiksi. Erikoisuutena on kesäkuussa komeasti kukkivat Suomessa jalostetut alppiruusut. Arboretum Yltöinen on nimetty kasvigeenivaraohjelman kansalliseksi kokoelmaksi metsäympäristössä säilytettäville lajeille.

Puistoon on mahdollista saada opastus ja nauhoitetun opasteen kuuntelua varten voi lainata mp3-soittimen Luonnonvarakeskuksen toimistosta.



Yltöisten puisto

Arboretumin lähituntumassa, Yltöisten puistossa, on esillä FinE®- koristepensaita ja tutkittujen perennojen näytealue, jossa voi tutustua 130 erilaiseen perennaan. Näistä suuri osa on suomalaisten taimistojen pitkään viljelemiä kantoja, jotka ovat suositeltavia myös julkisten alueiden istutuksiin. Kasveilla on nimikyltit. Puistossa kasvaa joitakin ainutlaatuisia puuyksilöitä, jotka ovat arvokkaita geenivarakasveja, vaikkei niillä varsinaisesti ole säilytysstatusta. Tällaisia ovat erityisesti hapsuharmaaleppä, japaninhemlokki ja kiinanpoppeli.

Tekstit: Sirkka Juhanoja / Luke

Rovaniemen Apukan arboretum

Arboretum Apukka

Arboretum Apukka sijaitsee Rovaniemellä noin seitsemän kilometriä napapiiriltä pohjoiseen Olkka- ja Apukkajärvien välissä osana Olkkajärven virkistysaluetta.

Arboretum Apukan tehtävänä on esitellä Pohjois-Suomessa menestyviä luonnonkasveja, viljelyssä olevia koristekasvilajeja ja -lajikkeita sekä niiden alkuperiä. Lisäksi alue opastaa, miten kasveja voi hyödyntää koristekasvi-istutuksissa, elintarvikkeina, tarvekaluina ja rohdoksina. Arboretum Apukkaan on istutettu lähes 200 puuvartista koristekasvilajia tai -lajiketta ja lukuisa määrä perennoja, niittykasveja ja villiyrttejä. Lajit esitellään alkuperätietoineen istutuskarttataulukossa. Lisäksi alueella sijaitseva Olkkajärven esteetön luontopolku sopii loistavasti lyhyeen päiväretkeilyyn lapsiperheille ja liikuntaesteisille. Luontopolku esittelee metsien monikäyttöä. Esteetön luontopolku johtaa Olkkajärven pienvenesatamaan ja laavulle.

Olkkajärven virkistysalue täydentää hyvin Napapiirin retkeilyaluetta ja Joulupukin metsää, jotka sijaitsevat lähempänä lentokenttää. Olkkajärven virkistysaluetta on hyödynnetty koulujen ympäristökasvatuksessa, luonnonvara-alan oppilaitosten puutarha- ja luonnontuotealan opetuksessa ja Green care -palvelujen tuottamisessa.

Teksti: Marja Uusitalo / Luke