Luonnonvarakeskuksen geenivarakohteet

Luonnonvarakeskuksen geenivarapuutarhat Jokioisissa

Wendlan puutarha

Wendlan puutarha on saanut nimensä Jokioisten kartanon harmaana rouvanakin tunnetun Wendla Gustava von Willebrandin mukaan. Puutarha sijaitsee Jokioisissa Jokioisten kartanon mailla Lounais-Hämeessä. Se perustettiin vuonna 2008.

Puutarhassa kasvaa Jokioisten kartanon vanhoja kasvikantoja, niin koriste- kuin hyötykasveja. Siellä myös voi nähdä mm. japaninruusukvittenin ja ilmasipulien geenivarakokoelmat. Puutarha on aina avoinna ja maksuton. Se on parhaimmillaan kesäkuussa, jolloin monet perennat kukkivat.

Pitäjänpäivät_Merja esittää 2011 061_Maarit.jpg

Ferrarian rinne

Puisto sijaitsee parin kilometrin päässä Jokioisten keskustassa, Loimijoen varressa ja on osa Jokioisten geenivarapuistokokonaisuutta. Puisto on noin kahden hehtaarin kokoinen, ja puiston pohjoispäästä on yhteys Jokioisten keskustaan Metsäpolkua pitkin.

Puistossa on omena-, luumu-, kirsikka- ja päärynäpuita, herukoita ja karviaisia, japaninruusukvitteneitä ja pensasmustikoita sekä makeapihlajia. Marjoja ja hedelmiä kävijä saa maistella vapaasti. Kasvit on nimetty alkuperätietoineen. Puiston portilla on saatavilla opasvihko, jossa on tietoa lajikkeiden jalostajasta, polveutumisesta, viljelyominaisuuksista, käytöstä ja mausta. Polun varren 13 kyltistä kävijät löytävät tietoa puistoon istutettujen suomalaisten hedelmä- ja marjakasvilajien viljelyhistoriasta ja jalostustyöstä.

Lue lisää Ferrarian rinteen esitteestä.
Avajaiset008_Eila Salo_Luke.jpg

Jokioisten kartanopuisto

Jokioisten kartanon päärakennus toimi pitkään Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen hallintorakennuksena. Päärakennusta ympäröi kolmen ja puolen hehtaarin puistoalue. Puutarhan vanhin osa, hedelmätarha, on perustettu 1780-luvulla ja maisemapuutarha 1790-luvulla. Kartanon rakennukset ja puutarha ovat valtioneuvoston päätöksellä suojeltuja.

Kartanopuistossa voi tutustua historiallisen puutarhan kasvillisuuteen ja erityispiirteisiin. Puistopolun varrelle on nimetty noin sata polun varrella kasvavaa kasvilajia tai -lajiketta. Kylteissä kerrotaan suomalaisesta kartanopuutarhojen kulttuurista ja Jokioisten kartanopuiston erityispiirteistä. Ääniopas on lainattavissa koulujen kesäaikoina kartanoalueen Tapulimakasiinista. Ääniopas kertoo kartanon historiasta, omistajista ja puiston vaiheista, kasvigeenivaratutkimuksesta ja puutarhan vanhoista kasvikannoista. Alueella ovat käytettävissä myös kuuntelupisteiden QR-koodit.

Lue lisää Jokioisten puistoesitteestä.

Kartanopuiston vanhoja puita_Merja Hartikainen_Luke.jpg