Luonnonvarakeskuksen geenivarakohteet

Luonnonvarakeskuksen geenivarapuutarhat Kaarinan Piikkiössä

Arboretum Yltöinen

Arboretum Yltöinen sijaitsee lounaisimmassa Suomessa Kaarinan Piikkiössä, jossa puutarhatutkimus alkoi vuonna 1927. Yltöisten puisto ja Arboretum Yltöinen alkoivat muotoutua samoihin aikoihin tutkimuskeskuksen yhteyteen. Arboretum Yltöinen perustettiin koti- ja ulkomaisten puiden ja pensaiden koealueeksi ja geenipankiksi. Arboretumissa kasvaa yli 200 puuvartiskasvilajia, -lajiketta tai- muotoa, jotka on istutettu pieniksi metsiköiksi. Erikoisuutena on kesäkuussa komeasti kukkivat Suomessa jalostetut alppiruusut. Arboretum Yltöinen on nimetty kasvigeenivaraohjelman kansalliseksi kokoelmaksi metsäympäristössä säilytettäville lajeille.

Puistoon on mahdollista saada opastus ja nauhoitetun opasteen kuuntelua varten voi lainata mp3-soittimen Luonnonvarakeskuksen toimistosta.

Kuva2_Geenivarat puutarhamatkailussa Arboretum Yltöinen, Piikkiö 180604 M.Raivonen 2.jpg

Yltöisten puisto

Arboretumin lähituntumassa, Yltöisten puistossa, on esillä FinE®- koristepensaita ja tutkittujen perennojen näytealue, jossa voi tutustua 130 erilaiseen perennaan. Näistä suuri osa on suomalaisten taimistojen pitkään viljelemiä kantoja, jotka ovat suositeltavia myös julkisten alueiden istutuksiin. Kasveilla on nimikyltit. Puistossa kasvaa joitakin ainutlaatuisia puuyksilöitä, jotka ovat arvokkaita geenivarakasveja, vaikkei niillä varsinaisesti ole säilytysstatusta. Tällaisia ovat erityisesti hapsuharmaaleppä, japaninhemlokki ja kiinanpoppeli.

Tekstit: Sirkka Juhanoja / Luke

Yltöisten puistoa ja perennanäytemaata Piikkiö 26.6.2013 SJ1 (4).jpg