Luonnonvarakeskuksen geenivarakohteet

Rovaniemen Apukan arboretum

Arboretum Apukka

Apukan luontopolulla_Jouni Hyvärinen_Luke.jpgArboretum Apukka sijaitsee Rovaniemellä noin seitsemän kilometriä napapiiriltä pohjoiseen Olkka- ja Apukkajärvien välissä osana Olkkajärven virkistysaluetta.

Arboretum Apukan tehtävänä on esitellä Pohjois-Suomessa menestyviä luonnonkasveja, viljelyssä olevia koristekasvilajeja ja -lajikkeita sekä niiden alkuperiä. Lisäksi alue opastaa, miten kasveja voi hyödyntää koristekasvi-istutuksissa, elintarvikkeina, tarvekaluina ja rohdoksina. Arboretum Apukkaan on istutettu lähes 200 puuvartista koristekasvilajia tai -lajiketta ja lukuisa määrä perennoja, niittykasveja ja villiyrttejä. Lajit esitellään alkuperätietoineen istutuskarttataulukossa. Lisäksi alueella sijaitseva Olkkajärven esteetön luontopolku sopii loistavasti lyhyeen päiväretkeilyyn lapsiperheille ja liikuntaesteisille. Luontopolku esittelee metsien monikäyttöä. Esteetön luontopolku johtaa Olkkajärven pienvenesatamaan ja laavulle.

Olkkajärven virkistysalue täydentää hyvin Napapiirin retkeilyaluetta ja Joulupukin metsää, jotka sijaitsevat lähempänä lentokenttää. Olkkajärven virkistysaluetta on hyödynnetty koulujen ympäristökasvatuksessa, luonnonvara-alan oppilaitosten puutarha- ja luonnontuotealan opetuksessa ja Green care -palvelujen tuottamisessa.

Teksti: Marja Uusitalo / Luke

Arboretum Apukka_Geenivarat puutarhamatkailussa I_ Mirja Stålnacke_Kuva 062.jpg