Ekokoulu: Liiteri

Yleiskuvaus

Tähän tulee yleiskuvaus toteutettavasta hankkeesta...

Tuotokset, oppituntikuvaukset ja muun materiaalin voi tehdä erillisinä sivuina tämän oman oppimisprojektisivun alle.

Muutoin oppimisprojektin sivut voi muokata projektiin sopivaksi.

Projektisuunnitelma

SAVIO

TAVOITTEET JA OPS2016

1. Savion, Tarvaalan ja Vuonteen koulujen yhteisöllisyyden kehittäminen tulevaa ekokoulua varten. 2. Yhteisen sähköisen oppimisympäristön kehittäminen.
3. Mobiilisovellusten hyödyntäminen oppimisessa, tutustumisessa ja yhteyden luomisessa tulevien ekokoululaisten välillä.

OPS2016 (L5) Oppilaita opastetaan tuntemaan tvt:n erilaisia sovelluksia ja käyttötarkoituksia sekä huomaamaan niiden merkitys arjessa, ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja vaikuttamisen keinona. Yhdessä pohditaan, miksi tieto- ja viestintäteknologiaa tarvitaan opiskelussa, työssä ja yhteiskunnassa ja miten näistä taidoista on tullut osa yleisiä työelämätaitoja. Tieto- ja viestintäteknologian vaikutusta opitaan arvioimaan kestävän kehityksen näkökulmasta ja toimimaan vastuullisina kuluttajina.

(L1) Oppilaita ohjataan käyttämään tietoa itsenäisesti ja vuorovaikutuksessa toisten kanssa ongelmanratkaisuun, argumentointiin, päättelyyn ja johtopäätösten tekemiseen sekä uuden keksimiseen. Oppilailla tulee olla mahdollisuus analysoida käsillä olevaa asiaa kriittisesti eri näkökulmista. Innovatiivisten ratkaisujen löytäminen edellyttää, että oppilaat oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti ja voivat käyttää kuvittelukykyään olemassa olevien rajojen ylittämiseen. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat sekä taiteen eri muodot edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun ja oivaltamiseen.

(L7) He oppivat työskentelemään yhdessä ja saavat tilaisuuksia harjoitella neuvottelemista, sovittelemista ja ristiriitojen ratkaisemista sekä asioiden kriittistä tarkastelua.

SUUNNITELMA

Tutustutaan tuleviin koulukavereihin turvallisesti yhteisessä sähköisessä oppimisympäristössä. Tiimiopettajuuteen valmistautumista yhteisen hankkeen myötä. Alkukokoontuminen ja sähköisen ympäristön mahdollisuuksiin perehtyminen. Pedagogiset iltapäivät ja innostuksen jakaminen. Ilmiökeskeisen pedagogiikan vahvistaminen ja yhteistyön virittäminen eri oppiaineissa. Harjoitellaan ohjelmointia ja tutustutaan robotiikkaan sekä QR-koodien generoimiseen. Luodaan hankkeelle youtube-tili ja Pedanet -sivu Ekokoulun tarpeita silmällä pitäen. Koulut käyttävät hankerahoituksella hankittuja välineitä periodeittain.

TARVAALA

TAVOITTEET JA OPS2016

projektin päätavoitteet:

- luonnon yksityiskohtien tarkka tutkiminen mobiilimikroskoopin avulla
- tutkimustulosten julkaisu ekokouluun tulevien koulujen oppilaiden kesken yhteiseen sähköiseen oppimisympäristöön (qr-koodia apuna käyttäen)
- tvt-laitteiden tarkoituksenmukainen käyttö tutkimuksen teon välineenä
- tuleviin koulukavereihin tutustuminen ja yhteistyö oppilaiden kesken
- yhteistyö tulevan ekokoulun opettajien kesken

Tulevan opetussuunnitelman tavoitteet ja sisällöt toteutuvat monin tavoin. Alla muutama poiminta opsista.

ops 2016
Tutkimisen ja toimimisen taidot:

T5 ohjata oppilasta suunnittelemaan ja toteuttamaan pieniä tutkimuksia, tekemään havaintoja ja mittauksia monipuolisissa oppimisympäristöissä eri aisteja ja tutkimus- ja mittausvälineitä käyttäen T9 ohjata oppilasta tutkimaan ja toimimaan sekä liikkumaan ja retkeilemään luonnossa ja rakennetussa ympäristössä

T11 ohjata oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedon hankinnassa, käsittelyssä ja esittämisessä sekä vuorovaikutuksen välineenä vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti

Ympäristöopin oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3-6

Työtapojen ja oppimisympäristöjen valinnan lähtökohtana ovat oppilaiden omat kokemukset ihmiseen, ympäristöön, ihmisen toimintaan ja arkeen liittyvistä asioista, ilmiöistä ja tapahtumista. Oppimisympäristöjä ja työtapoja valitessa otetaan huomioon toiminnallisuus, kokemuksellisuus, elämyksellisyys, draaman ja tarinoiden käyttö sekä ympäristöopin monitieteinen perusta. Ympäristöopin eri tiedonalojen ilmiöitä pyritään tutkimaan luonnollisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Oppimisympäristöinä käytetään koulun tilojen ja opetusryhmän lisäksi monipuolisesti lähiluontoa ja rakennettua ympäristöä, erilaisia yhteisöjä ja vuorovaikutustilanteita, tieto- ja viestintäteknologisia ympäristöjä sekä paikallisia mahdollisuuksia kuten yhteistyötä luontokoulujen, museoiden, yritysten, kansalaisjärjestöjen, luonto- ja tiedekeskusten kanssa. Tavoitteiden kannalta keskeistä on oppilaiden osallisuus ja vuorovaikutus yksinkertaisten tutkimusten suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä erilaisten näkökulmien ja ratkaisujen pohtimisessa. Oppilaiden aktiivinen työskentely opiskeltavan ilmiön, teeman tai ajankohtaisen ongelman parissa tukee ympäristöopin tavoitteiden mukaista oppimista.

Tieto- ja viestintäteknologiaa (tvt) hyödynnetään monipuolisesti eri oppiaineissa ja muussa koulutyössä ja vahvistetaan yhteisöllistä oppimista. Samalla oppilaille luodaan mahdollisuuksia etsiä, kokeilla ja käyttää omaan oppimiseen ja työskentelyyn parhaiten sopivia työtapoja ja - välineitä. Koulussa tutkitaan tieto- ja viestintäteknologian vaikutusta arkeen ja otetaan selvää sen kestävistä käyttötavoista.

Käytännön taidot ja oma tuottaminen:
Oppilaat oppivat käyttämään erilaisia laitteita, ohjelmistoja ja palveluita sekä ymmärtämään niiden käyttö- ja toimintalogiikkaa.He harjaantuvat sujuvaan tekstin tuottamiseen ja käsittelyyn eri välineillä ja oppivat myös kuvan, äänen, videon ja animaation tekemistä. Oppilaita kannustetaan toteuttamaan tvt:n avulla ideoitaan yksin ja yhdessä toisten kanssa.

SUUNNITELMA

"Keep Loop mobiilimikroskooppi on tulitikkuaskin kokoinen optinen laite, jota voidaan käyttää minkä tahansa kameralla varustetun mobiililaitteen kanssa. Mobiililaitteen Kameratoiminnon avulla voi katsella mikroskooppista kuvaa reaaliaikaisena sekä ottaa kuvia. Mikroskooppisia kuvia voi siis tallettaa digitaalisessa muodossa myöhempää käyttöä varten. Laitteella on siis monia käyttömahdollisuuksia."

Laitteet hankitaan ja projektia toteutetaan katse tulevaisuudessa. Vaikka tällä hetkellä laitteet hankitaan Tarvaalan kouluun, projektin tarkoituksena on, että sitä toteutetaan myös Savion ja Vuonteen kouluilla ja tulevaisuudessa ekokoulussa.
Oppimisprojektina voidaan toteuttaa esim. opsin sisällöistä poimittu elämää metsässä ja soilla. Oppilasryhmän tutkimusaiheena voi olla esim. sammal, vesi, pieneliöt

Mobiilimikroskooppi mahdollistaa aiheen tarkemman tutkimisen ja tutkimustulosten dokumentoimisen ja muille esittämisen.
Tutkimustulokset kootaan tulevien ekokoululaisten (Savio, Tarvaala, Vuontee) yhteiseen sähköiseen oppimisympäristöön (esim. Pedanetin kautta), josta muut oppilaat pystyvät tutustumaan niihin ja kommentoimaan niitä. Tähän pyrimme yhdistämään QR-koodin käytön.

VUONTEE

TAVOITTEET JA OPS2016

Laajennetaan Ekokouluun tulevien koulukavereiden tutustumisesta koulualueen ja oppimisympäristön tutkimiseen. Tavoitteena on ilmiökeskeinen pedagogiikka sekä koulun tulevia oppilaita yhdistävä projekti. Pyritään innostamaan lapsia tutkimaan omaa kotiseutuaan. Projektin kautta luodaan historiaa uudelle koululle vanhojen koulujen jatkumona.

Ekokoulu halutaan nähdä kyliä yhdistävänä monitoimitalona, eikä vain Vuonteen alueen kouluna. Projektin kautta tutustutaan lähialueen oppimisympäristöihin, historiaan sekä luontoon. Niitä tutkimalla ja dokumentoimalla vahvistetaan oppilaiden yhteisöllisyyttä sekä kylien välistä yhteistyötä. Projekti kannustaa lapsia liikkumaan luonnossa, arvostamaan omaa kulttuuriaan ja ymmärtämään kotiseutuaan ja sen mahdollisuuksia.

Opetussuunnitelman 2016 suuntaviivojen mukaan panostetaan ilmiöpohjaiseen oppilaslähtöiseen oppimiseen, kaikkia oppiaineita läpäisevään laajojen aihekokonaisuuksien yhdistämiseen. Lisäksi harjoitellaan tvt-laitteiden käyttöä ja niiden kautta tutkivaan oppimiseen. Opetussuunnitelma painottaa sitä, että oppimisen tulisi lähteä lasten omasta jokapäiväisestä ympäristöstä, mikä toteutuu tässä projektissa erinomaisesti.

SUUNNITELMA

Savion koulun hankeidean myötä tutustutaan toisiin Ekokoulun oppilaisiin sähköisessä oppimisympäristössä. Projektiin liitetään tiimiopettajuuteen valmistautumista. Järjestetään pedagogisia iltapäiviä ja jaetaan innostusta. Iltapäivien aikana opettajat tarvitsevat koulutusta laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön. Hankkeelle luodaan youtube-tili sekä mahdollisesti koulun oppilaiden yhteinen blogi (tai käytetään Ekokoulu-blogia). Koulut käyttävät hankittuja laitteita perioideittain.

Esimerkkejä tutkimuskohteista (nämä valitaan lasten kiinnostusten kohteista):

  • - Luontokohteiden tutkiminen

  • - Kulttuurihistorialliset tarinat

  • - Kyliin liittyvät legendat

  • - Tarinat vanhoista kouluista

  • - Vanhojen kyläläisten haastattelu

    Vuontee: Vankilan alue (Pernasaaren kartano), lintutorni, Tertan alue, Ruusula, Vuonteen silta Tarvaala: Tarvaalan koski, Hartikan kirkkomaa, Kirkkoniemi, Kalliomaalaukset

    Savio: Savion lava, Hyyppään vuori, Savion vanha koulu Simunan koulu