Kunnan OPS-sisältö

Oppiaineen tehtävä

Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä hyvää elämää. Opetuksessa painotetaan ihmisten kykyä vaikuttaa aktiivisesti omaan ajatteluunsa ja toimintaansa.

Elämänkatsomustiedon opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden valmiuksia kasvaa itsenäiseksi, suvaitsevaiseksi, vastuulliseksi ja arvostelukykyiseksi yhteisönsä jäseneksi. Tavoitteena on täysivaltainen demokraattinen kansalaisuus globalisoituvassa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Vuosiluokilla 3-6 elämänkatsomustiedon opetuksen erityisenä tehtävänä on rohkaista ja tukea oppilaiden pyrkimystä rakentaa identiteettiään ja elämänkatsomustaan. Opetuksessa keskeistä on tukea oppilaiden eettisen ajattelun taitojen ja kulttuurisen osaamisen kehittymistä sekä kykyä ilmaista omia näkemyksiään ja niiden perusteita.

Tarkemmin oppiaineen tehtävä on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 3-6:

Sisältöjen toteuttamisessa pyritään hyödyntämään paikallisia mahdollisuuksia. Myös oppilaiden kokemusmaailma, ideat ja ajatukset huomioidaan sisältöjen valinnassa ja niiden tarkemmassa käsittelyssä.

Katso myös
Elämänkatsomustieto vuosiluokilla 1-2 ja Elämänkatsomustieto vuosiluokilla 7-9


Elämänkatsomustiedon oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3-6

Elämänkatsomustiedon opiskeluun kuuluvat monipuoliset ja toiminnalliset työtavat. Näihin kuuluvat muun muassa keskustelut, väittelyt, sadut, kertomukset, leikit, pelit, musiikki, kuvataide ja draama. Toiminnassa otetaan myös huomioon lasten elinympäristön digitalisoituminen.

Tarkemmin oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki Elämänkatsomustiedossa vuosiluokilla 3-6


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin