Syyspäivien 15.-16.11. ohjelma

BMOL:n syyspäivillä kokoonnutaan ajankohtaisten asioiden pariin, päivitetään omaa osaamista ja tavataan kollegoita. Päivien aikana on mahdollista kuulla alan parhaiden asiantuntijoiden puheenvuoroja sekä tutustua uusimpaan oppimateriaaliin. Syyspäivät järjestetään Helsingissä 15.-16.11. Saksalaisella koululla osoitteessa Malminkatu 14.


SYYSPÄIVIEN OHJELMA

LAUANTAI 15.11.

9.00-10.00 Ilmoittautuminen, näyttelyihin tutustuminen

10.00-10.10 Syyspäivien avaus/ Sirpa Lappalainen, puheenjohtaja, BMOL

10.10-10.25 Opetushallituksen tervehdys, pääjohtaja Aulis Pitkälä

10.25-11.15 Ylioppilaskokeen tulevaisuus. Alustajana dosentti Jorma Paranko, kommenttoijana BMOL:n pisteytyssuositustyöryhmän jäsen Birthe Lindqvist.

11.15-11.50 Tietokirjailija Ari Turunen: Mitä kartat kertovat kulttuurista?

11.50-13.00 LOUNAS JA NÄYTTELYIHIN TUTUSTUMINEN

13.00-13.30 Musiikkiesitys, Saksalaisen koulun oppilaat.

Huomionosoitukset, puheenjohtaja Sirpa Lappalainen

13.30-14.10 Ekosysteemipalvelut haasteena ja mahdollisuutena. Kehittämispäällikkö Jukka-Pekka Jäppinen, SYKE

14.10-14.50 Ekososiaalinen hyvinvointiparadigma – uhrautumispuheesta onnellisuuteen. Dosentti Arto Salonen

14.50-15.30 KAHVIA JA NÄYTTELYIHIN TUTUSTUMINEN

15.30-16.10 Miten koulut ja oppilaat saadaan kiinnostumaan luontomme monimuotoisuudesta – Suomen luonnon päivä osaksi koulujen juhlakalenteria. Luontoviestijä Riku Lumiaro, SYKE

16.10-16.50 Mihin tieto ei riitä, mihin tunnetta tarvitaan? Luontodokumentaristi Petteri Saario.

17-18 Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL:n vuosikokous

Iltaohjelmaa 19.30 eteenpäin ravintola Helmessä. Liput illanviettoon voi ostaa syyspäiviltä, sen hinta on 15 euroa. Tarjolla on pientä ruokaa sekä lasillinen seurustelujuomaa. Helmen yläkerta on varattu alkuillaksi BMOL:n yksityiskäyttöön, ja tiloihin voi jäädä viihtymään vaikka aamuneljään asti. Illanvieton aikana meitä viihdyttää duo Stetsonit.



SUNNUNTAI 16.11.

10.00.-10.40 Opetusneuvos Lea Houtsonen: ajankohtaista opetussuunnitelmatyöstä

10.40-11.20 Näkökulmia biologian opetuksen työtapohin - onko meillä kehitettävää? Professori Anna Uitto, Helsingin yliopisto

11.20-11.30 BioPop –keskuksen tervehdys / Koordinaattori Justus Mutanen

11.30-12.15 LOUNAS JA NÄYTTELYIHIN TUTUSTUMINEN

12.15-13.00 TYÖPAJAT 1

Miten ribosomi muuttaa geenin emäsjärjestyksen proteiinin aminohapposekvenssiksi?

Luento seuraa kirjan Kokkonen, Nowak, Veistola, Vilkki: Lukion biologia, Solu ja perinnöllisyys (Otava) luvun 10 jäsennystä, mutta asia käydään läpi yliopiston ensimmäisen vuoden molekyylibiologian oppikirjan tasolla.

Työpajan pitää yliopistonlehtori Tuomas Haltia Helsingin yliopistosta..

Pihka-luonnonharrastusmerkki

Työpajassa tutustutaan Luonto-Liiton Pihka-luonnonharrastusmerkkiin ja mietitään, miten sitä voisi hyödyntää osana yläkoulujen opetusta.

Työpajan pitää Antti Salovaara Luonto-Liitosta.

Koulumetsäopas

Koulumetsäopas on käsikirja kasvattajille, opettajille ja kuntien viranomaisille. Havainnolliset esimerkit ja tehtävät opastavat koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen. Työpajassa tutustutaan siihen, miten koulun lähimetsän käyttöä voidaan lisätä ja kehittää pysyvästi.

Työpajan pitää Virpi Sahi Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

13.15-14.00 TYÖPAJAT 2

Sähköisiä menetelmiä lukion biologiassa

Työpajan pitävät Liisa Mäkelä Maunulan yhteiskoulusta ja Hannele Heino Lahden yhteiskoulusta.

Sähköiset menetelmät maantieteessä, peruskoulut (tila 517)

Tutustutaan käytännössä Googlen tarjoamiin palveluihin Drive ja Classroom maantiedon opetuksen näkökulmasta sekä suomalaisen paikkatiedon ehtymättömään lähteeseen Paikkatietoikkunaan. Ekstrana kiva linkkilista netin tarjoamista moninaisista mahdollisuuksista ja kokemuksia sähköisen oppikirjan käytöstä. Linkki materiaaliin. Classroom.google.com - tunnus: bg1eq6




Työpajan pitää Simo Tolvanen Kauhajoen lukiosta.

14.15-15.00 TYÖPAJAT 3

Sähköiset menetelmät maantieteessä, lukiot (tila 406)

Kokeillaan, miten Googlen Driven ja Classroomin tai Peda.netin avulla voi järjestää sähköisen osion lukion kurssikokeeseen. Myös Driven lomakkeen keräämien vastausten automaattinen tarkistus(Flubaroo) tulee tutuksi. Toiseksi tutustutaan pikaisesti paikkatiedon käsittelyyn maailmankartalla ArcGIS onlinen avulla. Ekstrana kiva linkkilista netin tarjoamista moninaisista mahdollisuuksista ja kokemuksia sähköisen oppikirjan käytöstä. Linkki materiaaliin. Classroom.google.com - tunnus: bg1eq6

Työpajan pitää Simo Tolvanen Kauhajoen lukiosta.

Ilmastodieetti

Työpajassa tutustutaan hiilijalanjälkeen ja Ilmastodieetti.fi hiilijalanjälkilaskuriin. Työpajassa käydään läpi 2-3 konkreettista tehtäväesimerkkiä liittyen kestävään kulutukseen ja hiilijalanjälkeen. Tehtävien tavoitteena on muodostaa käytännönläheinen yhteys oman arjen kulutusvalintojen sekä maailmanlaajuisen ympäristömuutoksen välillä. Lisäksi osallistujat saavat materiaalia ja laajemman koosteen esimerkkitehtäviä. Oma kannettava tietokone kannattaa ottaa mukaan työpajaan, mutta se ei ole välttämätöntä. Valitettavasti Ilmastodieetti-laskuri ei toistaiseksi toimi kaikilla tablettitietokoneilla.

Työpajan pitää Marja Salo Suomen ympäristökeskuksesta.

RETKET

13.15-

1) BioPOP –keskuksen Viikin laboratoriot, lähtö aulasta kello 13.15. Retki edellyttää Helsingin sisäisen bussilipun ostamista, jolla matkustetaan porukassa Viikkiin. Retkellä tehdään harjoitustyönä "Entsyymien avulla suoritettava maidon juoksutus”. Retken kesto on enintään kaksi tuntia. Retkelle mahtuu korkeintaan 20 henkilöä.

2) Geologinen kävelykierros Helsingin keskustassa. Retken opastaa FM, tohtorikoulutettava Jussi Heinonen.