Tukea tarvitsevan oppilaan ohjaus
Ohjauksen tarpeen arviointi ohjaa suunnittelua
Yleistä, tehostettua tai erityistä tukea saavan oppilaan ohjaustarve arvioidaan osana pedagogista arviota tai pedagogista selvitystä. Oppimissuunnitelmaan tai HOJKSiin kirjataan oppilaan ohjaukseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet. Ohjauksellista tukea suunniteltaessa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa sekä hyödynnetään myös oppilashuollon ja oppilasta mahdollisesti avustavan henkilöstön asiantuntemusta.
Opinto-ohjaaja osallistuu tarvittaessa yläkouluikäisen oppilaan oppimissuunnitelma- tai HOJKS-palavereihin. Näin voidaan riittävän varhain aloittaa ohjaus perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen. Suunnittelussa otetaan huomioon oppilaan yksilölliset taipumukset, oppimisen ja opiskelun tuen tarve sekä koulutuksen mahdollistamat työllistymisnäkymät. Mikäli arvioidaan, että oppilas hyötyy tehostetusta henkilökohtaisesta oppilaanohjauksesta, laaditaan oppilaalle lisäksi henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma.
Ohjaus tuen aikana
Kaikkien tukea tarvitsevaa oppilasta opettavien tehtävänä on ohjata oppilasta koulunkäynnissä ja eri oppiaineiden opiskelussa. Ohjaus liittyy opetustilanteisiin, oppiaineisiin ja oppilaalle annettavaan arviointipalautteeseen. Ohjauksen tavoitteena on, että tukea tarvitsevan oppilaan itseluottamus, itsearviointi- ja oppimaan oppimisen taidot sekä kyky suunnitella tulevaisuutta vahvistuvat.
Huomiota kiinnitetään oppilaan arjenhallinnassa, opintojen suunnittelu- ja opiskelutaidoissa tai yhteistyötilanteissa mahdollisesti ilmeneviin tuen tarpeisiin. Näitä taitoja vahvistetaan tarkoituksenmukaisilla ohjauksellisilla toimintatavoilla. Ohjauksella pyritään siihen, että oppilas oppii asettamaan tavoitteita omalle oppimiselleen ja ottamaan vastuuta opiskelustaan. (ePerusteet: Ohjaus tuen aikana.)
Yhteistyö korostuu nivelvaiheiden ohjauksessa
Yläkoulun aikana aloitetaan oppilaan jatko-opintojen suunnittelu. Jatko-opintokeskusteluihin voidaan oppilaan, huoltajien, opettajan, opinto-ohjaajan ja muiden oppilaan kanssa työskentelevien lisäksi ottaa mukaan esim. kotikunnan vammais- ja/tai sosiaalipalvelujen asiantuntija, sairaalan kuntoutusohjaaja tai oppilaan terapeutteja.
Oppilaalle tehdään tarvittaessa henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma tai kuntoutussuunnitelma, johon kirjataan oppilaan vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet sekä oppilaalle soveltuvat perusopetuksen jälkeisten koulutusten vaihtoehdot. Lisäksi kirjataan oppilaan tarvitsema oppimisen ja arjen tuki jatko-opinnoissa. Suunnitelma tukee kahdeksannen ja yhdeksännen vuosiluokan aikana tehtävää hakusuunnittelua sekä oppilaan osallistumista yhteishakuun perusopetuksen päättyessä.
Ohjauksen koordinointivastuu opinto-ohjaajalla
Tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarpeen arvioi ensisijaisesti opinto-ohjaaja oppilaanohjauksen sisältöjen ja tavoitteiden näkökulmasta. Opinto-ohjaaja koordinoi tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen suunnittelua ja toteutusta sekä varmistaa tiedonsiirron perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen. Jyväskylässä on käytössä sähköinen tiedonsiirtolomake. Lue lisää: https://peda.net/id/5dafd744956
Jatko-opintoihin liittyvä ohjaus aloitetaan riittävän varhain. Opinto-ohjaaja toimii yhteistyössä oppilaan huoltajien, erityisopettajien ja muiden oppilaan kanssa työskentelevien sekä tarvittaessa koulun ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Opinto-ohjaaja vastaa siitä, että oppilas saa opetussuunnitelman mukaisen oppilaanohjauksen lisäksi tarvitsemaansa henkilökohtaista ja muuta ohjausta, ja että oppilaalle laaditaan henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma, joka huomioi myös koulutuksen mahdollistamat työllistymisnäkymät.
Työvälineenä toimii Oppilaanohjauksen Wilma-lomake, johon myös erityisopettajalla sekä huoltajalla on kirjaamismahdollisuus.
Henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma
Jyväskylän perusopetuksessa on käytössä oppilaanohjauksen Wilma-lomake, joka sisältää tehostetussa oppilaanohjauksessa oppilaalle laadittavan henkilökohtaisen jatko-opintosuunnitelman. Lomaketta on mahdollista käyttää kaikkien oppilaiden ohjauksessa.
Opinto-ohjaaja vastaa oppilaskohtaisten tietojen kirjaamisesta. Lisäksi erityisopettajalla/erityisluokanopettajalla on halutessaan mahdollisuus kirjata oppilaanohjauksen lomakkeelle, mitä oppilaan jatko-opintoja koskien on keskusteltu esim. yhdessä huoltajien ja moniammatillisen ryhmän kanssa. Huoltajalla on myös mahdollisuus osallistua ja kommentoida lomakkeella oppilaan jatko-opintosuunnitelmaa.