Perusopetuksen päättyessä
Jatko-opintomahdollisuuksiin tutustuminen
Koulutuskokeilusta varmuutta valintoihin
Oppilaan on mahdollista hakeutua Kelan kautta koulutuskokeiluun, jonka tavoitteena on selvittää, sopiiko suunniteltu koulutus ja ammattiala oppilaalle. Koulutuskokeilu auttaa täsmentämään oppilaan henkilökohtaista jatko-opintosuunnitelmaa.Koulutuskokeiluun hakeudutaan ottamalla ensin yhteyttä oppilaitokseen ja sopimalla käytännön järjestelyistä oppilaitoksen edustajan, yleensä oppilasta kiinnostavan koulutusalan opinto-ohjaajan kanssa. Tämän jälkeen oppilas ja hänen huoltajansa hakevat koulutuskokeilua nuoren ammatillisena kuntoutuksena Kelasta.
Koulutuskokeilu on oppilaalle maksuton, sillä Kela maksaa koulutuskokeilun kustannukset oppilaitokselle. Koulutuskokeilu kestää enintään 10 päivää.
Lue lisää: Koulutuskokeilu - kela.fi
Tavoitteena oppimisen ja opiskelun tuen jatkuminen
Tiedonsiirto perusopetuksesta uuteen oppilaitokseen
Oppilaan siirtyessä perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen, siirtyy oppivelvollisen ohjaus- ja valvontavastuu uudelle koulutuksen järjestäjälle. Ohjaus- ja valvontavastuussa olevalla koulutuksen järjestäjällä on oikeus saada salassapitosäännösten estämättä tehtäviensä toteuttamiseksi välttämättömät tiedot sekä oppivelvollisen koulutuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot (Oppivelvollisuuslaki 1214/2020, 12 §, 23 §) edelliseltä koulutuksen järjestäjältä .
Jyväskylässä otetaan käyttöön sähköinen tiedonsiirtolomake, kun oppivelvollinen siirtyy perusopetuksesta Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian järjestämään koulutukseen (ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, TUVA). Lomakkeen tulostettavaa versiota on mahdollista käyttää tiedonsiirrossa, kun oppivelvollinen siirtyy muiden koulutuksen järjestäjien koulutukseen.
Tiedonsiirtolomakkeen tietojen täyttämisestä vastaa erityisopettaja/erityisluokanopettaja yhteistyössä opinto-ohjaajan kanssa. Opinto-ohjaajan tehtävänä on varmistaa tiedonsiirto vastaanottavaan oppilaitokseen. Tarvittaessa opinto-ohjaaja ja erityisopettaja täydentävät oppilaskohtaista tiedonsiirtoa olemalla yhteydessä vastaanottavan oppilaitoksen opinto-ohjaajaan tai erityisopettajaan opintojen alkuvaiheessa (ns. tiedonsiirtopalaverit).
Katso myös: Nivelvaiheen tiedonsiirto