Oppivelvollisen ohjaus- ja valvontavastuut

Hakeutumisvelvollisuuden ohjaus- ja valvontavastuu

Oppivelvollisuuslain (1214/2020 11 §) mukaan perusopetuksen järjestäjän tehtävänä on ohjata ja valvoa, että oppivelvollinen täyttää hakeutumisvelvoitteensa ennen perusopetuksen päättymistä. Perusopetuksen järjestäjän ohjaus- ja valvontavastuu päättyy perusopetuksen jälkeisen koulutuksen järjestäjän ohjaus- ja valvontavastuun alkaessa (kun oppivelvollinen aloittaa koulutuksessa) tai viimeistään OKM:n vuosittain päättämänä ajankohtana elokuun loppupuolella.

Jyväskylässä oppivelvollisen oppilaan hakeutumisvelvollisuuteen liittyvä ohjaus- ja valvontavastuu on perusopetuksen opinto-ohjaajalla. Opinto-ohjaaja varmistaa, että oppilas saa tarvitsemansa ohjauksen ja hakee 9. luokan keväällä (tai ennen perusopetuksen päättymistä, jos muuna ajankohtana) oppivelvollisuuden suorittamiseen soveltuvaan koulutukseen yhteishaussa tai muulla tavoin. 

Opinto-ohjaajan tehtävänä on lisäksi selvittää ohjaus- ja valvontavastuuseen perustuen oppivelvollisen hakeutumista jatko-opintoihin sekä opintojen aloittamista valtakunnallisten opinto- ja tutkintorekisterien avulla (Opintopolku.fi, Valpas) tai muulla tavoin. Mikäli oppilas jää yhteishaussa ilman jatko-opintopaikkaa, oppilaan ja hänen huoltajiensa tulee saada ohjausta jatkuvan haun tekemiseksi. Opinto-ohjaaja ja erityisopettaja/erityisluokanopettaja sopivat ohjauksen työnjaosta (kirjataan koulukohtaiseen ohjaussuunnitelmaan).

Oppilas voi myös yhteishaun tulosten julkaisemisen jälkeen jäädä odottamaan koulutuspaikkaa varasijamenettelyn kautta. Opinto-ohjaajan tehtävänä on tiedottaa erityisopettajia, oppilaita ja huoltajia kesän aikana saatavana olevasta ohjauksesta sekä varmistaa tiedonsiirto tarvittaessa asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuussa olevalle Ohjaamon koordinoivalle opinto-ohjaajalle ja/tai etsivään nuorisotyöhön.

Asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuu

Mikäli oppivelvollinen ei aloita koulutuksessa, lopettaa tai päättää koulutuksen (katsotaan eronneeksi), ohjaus- ja valvontavastuu siirtyy oppivelvollisen asuinkunnalle. Jyväskylässä asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuu on Ohjaamon koordinoivalla opinto-ohjaajalla.

Asuinkunnan tehtävänä on selvittää oppivelvollisen tilanne ja tuen tarve yhdessä oppivelvollisen ja tämän huoltajan tai muun edustajan kanssa. Asuinkunnan tulee ohjata oppivelvollista hakeutumaan hänelle soveltuvaan koulutukseen ja tarvittaessa muiden palvelujen piiriin.

Opiskelupaikan osoittaminen

Asuinkunnan tehtävänä on kahden kuukauden kuluttua ohjaus- ja valvontavastuunsa alkamisesta osoittaa oppivelvolliselle opiskelupaikka tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksessa (TUVA) tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa (TELMA), jos oppivelvollinen ei ole aloittanut oppivelvollisuuden suorittamiseen soveltuvassa koulutuksessa. Koulutuksen järjestäjän, jolle on myönnetty TUVA-/TELMA-koulutuksen järjestämislupa, tulee ottaa opiskelijaksi sille osoitettu oppivelvollinen.

Jos oppivelvollisella arvioidaan olevan tarve saada vaativaa erityistä tukea, hänelle tulee osoittaa paikka sellaisen koulutuksen järjestäjän koulutuksessa, jolla on vaativan erityisen tuen koulutustehtävä. Vaativaan erityiseen tukeen oikeutetulle järjestettävässä koulutuksessa oppivelvolliselle voidaan oppivelvollisen tai hänen huoltajansa suostumuksella osoittaa opiskelupaikka jo ennen kahden kuukauden määräajan päättymistä.

Oppivelvollisen on aloitettava opinnot hänelle osoitetussa opiskelupaikassa viipymättä.

Oppivelvollisuuden keskeyttäminen oppilaan sairauden tai vamman perusteella

Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttäminen sairauden tai vamman perusteella on mahdollista vain silloin, jos oppivelvollisen sairaus tai vamma on sellainen, että opintojen suorittamista ei arvioida mahdolliseksi laissa säädettyjen tukitoimien ja erityisjärjestelyjen avullakaan.

Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämistä hakee huoltaja siltä opetuksen tai koulutuksen järjestäjältä, jonka oppilaana tai opiskelijana oppivelvollinen hakemuksen jättämishetkellä on.

Päätöksentekijän tulee ennen päätöksen tekemistä selvittää, onko oppivelvollisuuden suorittaminen mahdollista yksilöllisten valintojen, yksilöllistämisen, välttämättömien tukitoimien tai kohtuullisten mukautusten avulla. Asian arvioinnissa käytetään esimerkiksi lääkärin lausuntoa sekä tarvittaessa moniammatillista asiantuntemusta.

Tutustu myös:
Oppivelvollisuuden keskeyttäminen
OKM, Kysymyksiä ja vastauksia oppivelvollisuudesta