Oppivelvollisen ohjaus- ja valvontavastuut
Perusopetuksen järjestäjän ohjaus- ja valvontavastuu
Perusopetuksen järjestäjän tehtävänä on ohjata ja valvoa, että oppilas täyttää hakeutumisvelvollisuutensa ennen perusopetuksen päättymistä. Käytännössä ohjaus- ja valvontavastuu on oppilaan ohjauksesta vastaavalla opinto-ohjaajalla, jonka tehtävänä on varmistaa, että oppilas hakee yhteishaussa.
Yhteishaun tulosten julkaisemisen jälkeen opinto-ohjaaja tarkistaa, onko oppilas saanut opiskelupaikan. Jos oppilas jää ilman opiskelupaikkaa, opinto-ohjaaja ottaa yhteyttä nuoreen ja hänen huoltajaansa ja tarjoaa ohjausta, jotta nuori voi hakea opiskelupaikkaa jatkuvassa haussa tai hakeutua muulla tavoin oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen.
On myös mahdollista, että nuori jää odottamaan opiskelupaikan varmistumista varasijamenettelyn kautta. Opinto-ohjaaja tiedottaa oppilasta ja hänen huoltajiaan kesän aikana saatavilla olevasta ohjauksesta. Ohjausta toteutetaan Jyväskylässä yhteistyössä Ohjaamon ja etsivän nuorisotyön kanssa. Lisäksi oppilaitosten omat opiskelija-/hakupalvelut tarjoavat ohjausta myös kesäaikana.
Perusopetuksen järjestäjän ohjaus- ja valvontavastuu päättyy seuraavan koulutuksen järjestäjän valvontavastuun alkaessa tai viimeistään ministeriön vuosittain päättämänä ajankohtana elokuun loppupuolella. Mikäli perusopetus päättyy muuna ajankohtana kuin kevätlukukauden päättyessä, perusopetuksen järjestäjän ohjaus- ja valvontavastuu päättyy viimeistään kuukauden kuluessa opintojen päättymisestä.
Asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuu
Mikäli oppivelvollinen ei aloita koulutuksessa, lopettaa tai päättää koulutuksen (katsotaan eronneeksi), ohjaus- ja valvontavastuu siirtyy oppivelvollisen asuinkunnalle. Jyväskylässä asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuu on Ohjaamon koordinoivalla opinto-ohjaajalla.
Asuinkunnan tehtävänä on selvittää oppivelvollisen tilanne ja tuen tarve yhdessä oppivelvollisen ja tämän huoltajan tai muun edustajan kanssa. Asuinkunnan tulee ohjata oppivelvollista hakeutumaan hänelle soveltuvaan koulutukseen ja tarvittaessa muiden palvelujen piiriin.
Opiskelupaikan osoittaminen
Asuinkunnan tehtävänä on kahden kuukauden kuluttua ohjaus- ja valvontavastuunsa alkamisesta osoittaa oppivelvolliselle opiskelupaikka tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksessa (TUVA) tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa (TELMA), jos oppivelvollinen ei ole aloittanut oppivelvollisuuden suorittamiseen soveltuvassa koulutuksessa. Koulutuksen järjestäjän, jolle on myönnetty TUVA-/TELMA-koulutuksen järjestämislupa, tulee ottaa opiskelijaksi sille osoitettu oppivelvollinen.
Jos oppivelvollisella arvioidaan olevan tarve saada vaativaa erityistä tukea, hänelle tulee osoittaa paikka sellaisen koulutuksen järjestäjän koulutuksessa, jolla on vaativan erityisen tuen koulutustehtävä.
Oppivelvollisen on aloitettava opinnot hänelle osoitetussa opiskelupaikassa viipymättä.
Oppivelvollisuuden keskeyttäminen
Oppivelvollisella on myös oikeus keskeyttää oppivelvollisuuden suorittaminen määräajaksi tai toistaiseksi tietyin edellytyksin. Päätös oppivelvollisuuden keskeyttämisestä tehdään aina oppivelvollisen ja huoltajan yhteisestä hakemuksesta. Päätöksen tekee koulutuksen järjestäjä tai oppivelvollisen asuinkunta sen mukaan, kenen ohjaus- ja valvontavastuulle oppivelvollinen tilanteessa kuuluu. Mikäli nuori hakee keskeytystä ennen perusopetuksen jälkeisen koulutuksen aloittamista tai ennen elokuun loppua, hakemuksen käsittelee käytännössä asuinkunnan koordinoiva opinto-ohjaaja.