Ohjaus eri luokka-asteilla

Ohjaus vuosiluokilla 1 - 6

Vuosiluokilla 1 - 6 oppilaanohjaus toteutuu kiinteänä osana eri oppiaineiden opetusta ja koulun muuta toimintaa. Oppilaanohjauksesta vastaa luokanopettaja yhdessä muiden opettajien kanssa. Jyväskylän perusopetuksen opetussuunnitelmaan on kirjattu oppilaanohjauksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 1–2 sekä 3-6.

Alakoulussa ohjauksella edistetään oppilaan opiskeluvalmiuksien ja -taitojen kehittymistä sekä tuetaan vähitellen kasvavaa vastuunottoa koulutyöstä sekä omista tehtävistä ja tavaroista. Oppilas saa osaamiskeskustelujen lisäksi ohjausta henkilökohtaisten tavoitteiden asettamisessa sekä kannustavaa ja ohjaavaa palautetta siten, että oppimaan oppimisen taidot vahvistuvat.

Oppilasta ohjataan vuorovaikutustaitojen harjoittelemiseen ja ryhmässä toimimiseen. Häntä kannustetaan myös osallisuuteen omassa lähiympäristössään. Oppilaanohjauksen tavoitteiden saavuttamiseksi valitaan työtapoja ja palautteen antamisen tapoja, jotka mahdollistavat oppilaan myönteisen käsityksen muodostumisen itsestään oppijana ja ryhmän jäsenenä.

Perusopetuksen alkuvaiheessa luodaan myös pohja kodin ja koulun ohjausyhteistyölle. Oppilasta ja huoltajia tuetaan tekemään ensimmäisiä koulutukseen liittyviä valintoja (A2-kielen valinta, valinnaisainevalinnat 5. ja 6. luokilla) ja näkemään valintojen merkitys tulevien opintojen kannalta. Ammatteihin ja työelämään tutustuminen aloitetaan luokan tai koulun sisäisistä tehtävistä sekä oppilaan lähipiirin ammateista esim. kutsumalla vierailijoita koululle tai tekemällä vierailuja työpaikoille jokaisella luokka-asteella.

Ohjaus vuosiluokilla 7 - 9

Vuosiluokilla 7–9 oppilaanohjaus muodostuu opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti luokkamuotoisesta ohjauksesta, henkilökohtaisesta ohjauksesta, pienryhmäohjauksesta ja työelämään tutustumisesta (TET). Ohjaus sisältää vierailuja yrityksiin, oppilaitoksiin ja erilaisiin tapahtumiin sekä asiantuntijavierailuja koululla.

Ohjauksen merkitys korostuu erityisesti koulutuksen nivelvaiheissa ja siirtymissä. Ohjaus tukee nuorten ammatillisen identiteetin kehittymistä, auttaa ura- ja elämänsuunnittelutaitojen muotoutumisessa sekä antaa valmiuksia jatko-opintoihin ja työelämään siirtymiselle.



Päävastuu ohjauksen toteuttamisesta ja koordinoinnista on koulun opinto-ohjaajalla. Aineenopettajat osallistuvat ohjaustyöhön ensisijaisesti oman oppiaineensa sisältöjen kautta. Luokanohjaajan vastuulla on oman luokkansa oppilaiden tuntemus ja arjen yhteistyö huoltajien kanssa. Lisäksi ohjaukseen voi osallistua oppilashuoltotyön, koulunuorisotyön tai muun ammattialan asiantuntijoita. Ohjaukseen osallistuvien työn- ja vastuunjaosta sovitaan tarkemmin koulukohtaisesti.

Oppilaanohjauksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 7–9 on määritelty Jyväskylän kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmassa. Luokkamuotoisen oppilaanohjauksen tuntijako on Jyväskylässä 7. luokalla ½ kurssia, 8. luokalla ½ kurssia ja 9. luokalla 1 kurssi. Tavoitteena on, että kullakin opinto-ohjaajalla on ohjauksessaan noin 200 oppilasta. 

Henkilökohtaisessa ohjauksessa keskustellaan luottamuksellisesti oppilaan opintoihin tai elämäntilanteeseen liittyvistä asioista. Oppilas voi käydä ohjauskeskusteluja oman opinto-ohjaajan lisäksi myös luokan- tai aineenopettajan, luokanohjaajan tai muun koulun ohjaus- ja oppilashuoltotyöhön osallistuvan aikuisen kanssa. Aiheena voi olla esimerkiksi opintojen edistyminen, koulunkäyntiin vaikuttavat asiat, urasuunnittelu tai jatko-opinnot. Pienryhmäohjausta voidaan toteuttaa esimerkiksi silloin, kun oppilailla on samanlaisia ohjaustarpeita esim. jatko-opintoihin tai työelämään liittyvissä kysymyksissä.

Oppilaalla, joka tarvitsee perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää tukea, on oikeus saada oppilaanohjauksen lisäksi tarpeidensa mukaista
tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta vuosiluokilla 8 ja 9 (Perusopetuslaki 1998/628, 11 a § ).