2.4 Tahti
Kertaus
Edellisessä luvussa opit, että neljäsosanuotin eli TAA rytmitavun kesto on yksi isku. Kahden neljäsosanuotin kesto saadaan selville laskemalla yhteen yksi plus yksi. Se on tietenkin kaksi neljäsosaa.
Tärkeää
-
Tahtiosoitus kertoo tahtilajin.
-
Ylempi numero kertoo nuottien lukumäärän.
-
Alempi numero kertoo millaisista nuoteista on kyse.
-
Tahdit erotetaan toisistaan tahtiviivoilla.
TAA TI-TI
Yksi kahdeksasosanuotti eli TI kestää puolen iskun verran. Tästä osaat jo päätellä, miten monta kahdeksasosanuottia mahtuu yhteen ja kahteen iskuun. Osaat varmasti myös lukea ne tititoiden ääneen!
TAA = TI-TI TAA
TAA = TI-TI TI-TI
Tahti
Jotta nuottikirjoituksen lukeminen olisi helpompaa, se jaetaan tahteihin. Tahdit ovat tasakokoisia nuottikirjoituksen pätkiä, jotka erotetaan nuottiviivastolla toisistaan pystyviivoin.
Aina tahteja ei ole nuottikirjoituksessa ollut, vaan musiikkia on laulettu varsin vapaasti rytmiä tulkiten. Nuotissa saattoi kyllä olla merkkejä, jotka kertoivat onko nuotin tarkoitus olla pitkä vai lyhyt, mutta perussykettä rytmittävät tahdit puuttuivat. Guido Arezzolaisen ja muiden aikojen saatossa musiikin kirjoittamista pohtineiden ihmisten ansiosta nuotit voidaan nykyään kirjoittaa helposti ja rytmikin selkeästi.
Tästä on se hyöty, että musiikin esittäjä voi paremmin tietää, millainen teos musiikin kirjoittajalla on ollut mielessään, kun hän on sitä säveltänyt.
Vaikka jokaisella esittäjällä on toki oikeus tulkita musiikkia kuten haluaa, on mukavaa tietää millaiseksi teos on alun perin ajateltu. Se on myös säveltäjää kohtaan reilua.
Tahtisoitus ja tahtilaji
Kautta historian monet kuuluisat matemaatikot ovat olleet kiinnostuneita musiikista. Osittain varmasti siksi, että musiikki on kaunista ja tuottaa iloa kuulijoilleen. Osittain kuitenkin myös siksi, että musiikinteoria on kuin onkin hyvin lähellä matematiikkaa. Kun tutustut tahtiosoitukseen, tiedät entistä paremmin, miten matematiikka liittyy musiikkiin.
Nuottiviivaston edessä on aina merkintä, jossa on kaksi numeroa päällekkäin. Tämän merkinnän nimi on tahtiosoitus. Tahtiosoitus kertoo tahtilajin. Se osoittaa miten paljon ja millaisia nuotteja yhteen tahtiin mahtuu.
Sama tahti voidaan kuitenkin täyttää myös toisin: siihen voi sovitella ihan miten tahtoo kahden neljäsosanuotin verran kestoltaan erilaisia nuotteja tai taukoja. Tämän tehdäksesi tarvitset musiikin matematiikkaa!
Voit siis laittaa tahtiin vaikka juuri ne kaksi tahtiosoituksen mukaista neljäsosanuottia:
tai esimerkiksi neljäsosanuotin ja kaksi kahdeksasosanuottia
tai vaikka pelkkiä kahdeksasosanuotteja
Saat tietenkin laittaa nuotit tahtiin juuri siinä järjestyksessä kuin itse haluat. Vaihtoehtoja on paljon: sitä enemmän mitä enemmän erilaisia nuotteja ja taukoja tunnet.
Tahtiosoitus voi olla myös muu kuin kaksi neljäsosaa tahdissa. Esimerkiksi neljä neljäsosaa:
Tällaisessa tahdissa yhteen tahtiin mahtuu neljän neljäsosanuotin verran nuotteja ja taukoja.
Osaatko laskea, kuinka monta iskua on neljän neljäsosanuotin mittaisessa tahdissa? Voit täyttää tahdin monella eri tavalla.