Oppilashuolto
Oppilashuolto
10. 1. KOULUKURAATTORI
Siikalatvalla toimii kaksi koulukuraattoria. Gananderin koululla kuraattori Katariina Yrttiaho on tavattavissa maanantaisin ja perjantaisin klo 9-15, lisäksi tarvittaessa sovitusti. Kuraattorin tavoitat Wilma-viestitse tai numerosta 040 3185 265 puhelimitse, viestitse tai WhatsAppilla.
Koulukuraattori tukee ja auttaa oppilasta selviytymään mahdollisimman hyvin elämän eri tilanteissa sekä tukee huoltajia ja opettajia heidän kasvatustehtävässään. Oppilas voi tulla keskustelemaan kuraattorin kanssa koulunkäyntiin liittyvän tai jonkun muun pulman vuoksi. Aloite keskusteluun voi tulla myös vanhemmilta, opettajalta tai muulta oppilaan lähipiiriin kuuluvalta henkilöltä. Keskustelut kuraattorin kanssa ovat luottamuksellisia. Koulukuraattori osallistuu myös oppilashuoltoryhmän toimintaan.
10. 2. KOULUTERVEYDENHUOLTO
Kouluterveydenhoitajan vastaanotto on Gananderin koululla perjantaisin, Suopeikon tiloissa. Lisäksi kouluterveydenhoitaja on tavattavissa välillä myös maanantaina ja tiistaina. Terveystarkastusajat ilmoitetaan myöhemmin. Terveydenhoitajan saat parhaiten kiinni Wilmaviestillä.
Kouluterveydenhuolto on osa kuntien perusterveydenhuollon palvelua ja ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Kouluterveydenhuollon tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun tukeminen yhteistyössä oppilaiden, vanhempien ja koulun henkilöstön kanssa. Oppilaiden hyvinvoinnin ja terveyden seurantaa toteutetaan terveystarkastuksilla, terveystapaamisilla ja seulontatutkimuksilla, joissa arvioidaan monipuolisesti oppilaan terveydentilaa ja pyritään löytämään terveyttä ja hyvinvointia uhkaavat tekijät.
Kouluterveydenhuollossa tehtävät tarkastukset noudattelevat STM:N ja STAKES:n suosituksia.
Uudessa kouluterveydenhuollon runkosuunnitelmassa terveystarkastuksia on lisätty siten, että terveydenhoitaja tapaa oppilaan pääsääntöisesti jokaisella vuosiluokalla. Lääkärintarkastuksia on kaksi ala-asteella ja yksi yläasteella oppilaan täytettyä 15 vuotta. Tarkastusten sisältö vaihtelee vuosittain ja voi sisältää myös tarvittaessa katsottavia asioita esim. hemoglobiini. Tarkastukset tapahtuvat pääasiassa koulupäivän aikana. Tarkastuksia voidaan tehdä myös koulun loma-ajalla. Tarvittaessa kouluterveydenhoitaja ottaa yhteyttä kotiin tarkastuksessa ilmenevistä asioista. Jos vanhempia mietityttää jokin asia lapsen tai nuoren kehityksessä tai terveydentilassa, voivat he ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan asian selvittämiseksi. Oppilaan tarkastusta voidaan silloin aikaistaa tai tehdä ylimääräinen tarkastus.
Kouluterveydenhoitajan yhteistyökumppaneita vanhempien ja koulun lisäksi ovat koulupsykologi, koulukuraattori, kouluterveydenhuollosta vastaava lääkäri, fysioterapeutti, mielenterveysneuvolan hoitajat ja sosiaalitoimi.
Koulutapaturmissa oppilas ohjataan terveyskeskuksen päivystykseen. Päivystykseen soitetaan tiedot tapahtuneesta ja sieltä saadaan tarvittavat ohjeet. On tärkeää, että oppilas heti vahingon sattuessa ilmoittaa siitä opettajalle. Sairastuneen lapsen ja nuoren hoidon arviointi ja hoito tapahtuu ensisijaisesti terveyskeskuksien päivystävien sairaanhoitajien ja lääkärien vastaanotoilla.
Lisätiedot:
Kouluterveydenhoitajana toimivat Marjo Ojanaho ja Minna Karvonen, jotka tavoittaa Wilmaviestin kautta tai puhelimitse. Perhekeskuksen numero on 040 3551 361.
Oppilaiden hammashuolto hoidetaan Rantsilan terveyskeskuksen hammashoitolassa.
Mikäli oppilaalla on ruoka-aineallergioita tai muita koulunkäyntiin jollain tavalla vaikuttavia seikkoja, tulee niistä ilmoittaa luokanvalvojalle, opinto-ohjaajalle tai rehtorille. Ruoka-aineallergiatodistuksen perusteella oppilaalle järjestetään hänelle sopiva ateria. Mahdollisista muutoksista tulee ilmoittaa välittömästi. Muutoin koulun ruokalista noudattaa tässä tiedotteessa olevaa ruokalistaa.
Koululla toimii oppilashuoltotyöryhmä. Oppilashuollon tavoitteena on pyrkiä ehkäisemään ja tunnistamaan oppimisen esteitä, oppimisvaikeuksia ja muita ongelmia riittävän ajoissa. On tärkeää, että tukea tarvitseva oppilas pääsee tuen piiriin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tavoitteena on, että oppilaat saavat tarvitsemaansa tukea tasapainoiseen kasvuunsa ja kehitykseensä sekä koulunkäyntiinsä. Opettajat saavat tukea oppilashuoltohenkilöstöltä opetus- ja kasvatustyöhönsä, jolloin edistetään koko työyhteisön hyvinvointia ja välittämisen sekä myönteisen vuorovaikutuksen kulttuuria kouluyhteisössä. Vanhemmat saavat tukea lasten kasvatukseen ja koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä. Oppilashuoltotyöryhmään kuuluvat rehtori, virka-apulaisrehtori, opinto-ohjaaja, erityisopettajat, koulupsykologi, koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja, tarvittaessa psykiatrian sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Oppilashuoltoryhmä käsittelee asioita koulun tasolla. Yksittäisen oppilaan asiassa tilanteen käsittelyyn osallistuvat yhdessä etukäteen sovitut henkilöt.
Koulu toimii aloitteellisesti muiden viranomaisten kanssa, kun havaitaan, että koulun omat tukitoimet lapsen auttamiseksi ja oppimisen edistämiseksi eivät riitä ja koordinoi yhteistyön ulkopuolisten asiantuntijatahojen kanssa oppilashuoltoasioissa. Ratkaisumalleja etsitään kodin ja eri asiantuntijoiden yhteistyön sekä paikallisten että muiden tukiverkkojen palvelujen kanssa.
10. 3. KRIISITYÖ
Kriisisuunnitelma
Kouluissa voidaan kohdata vuosien mittaan erilaisia, kouluyhteisöä järkyttäviä tapahtumia. Kriisitilanteissa kouluyhteisön toiminta voi järkkyä, oppilaiden ja työntekijöiden voi olla vaikea keskittyä koulutyöhön ja luokkien työskentely saattaa vaikeutua.
Jos kriisejä ei käsitellä, saattaa levitä vääriä huhuja, saatetaan alkaa etsiä syyllisiä, eikä keskitytä kriisistä selviämiseen ja pahimmillaan menetetään kokonaan tilanteen hallinta.
Kriisitoimintamalli auttaa toimimaan äärimmäisen stressaavissa tilanteissa, lieventää kriisin haittavaikutuksia ja tukee niin oppilaiden kuin työntekijöidenkin toipumista.
Kriisivalmius merkitsee työyhteisössä myönteisten ratkaisumallien ja selviytymiskeinojen pohtimista elämän vaikeissa tilanteissa.
Kriisiryhmä
Kriisiryhmän kokoonpano
Kukin kuuluu ryhmään toistaiseksi –periaatteella. Toisiin tehtäviin lähtevien tilalle valitaan välittömästi uusi henkilö.
Kriisiryhmiin kuuluvat:
rehtori Riikka Leinonen 044 5118 644
virka-apulaisrehtori Juha Arbelius 044 5118 255
opinto-ohjaaja Sari Belov 044 5118 379
erityisopettaja Ulla Mäkelä 044 5118 639
koulukuraattori Katariina Yrttiaho 040 3185 265
kouluterveydenhoitaja Marjo 040 1676 423
Kriisiryhmään osallistuu tarvittaessa sosiaalitoimen edustaja.
Kriisiryhmän tehtävät
Kriisiryhmä päivittää kriisitoimintamallin tarvittaessa sekä organisoi toimintaa kriisitilanteessa.
Koulun kriisiryhmä auttaa oppilaita ja tukee vanhempia.
Koulun yhteistyötahot kriisitilanteissa
Tärkeitä puhelinnumeroita:
YLEINEN HÄTÄNUMERO 112
TERVEYSKESKUS 040 7133 661
OULUN SEUDUN YHTEISPÄIVYSTYS 08-315 2655
OYS 08-315 2011/vaihde
* lastenpsykiatrian klinikka 08-315 5221
KOULULAISKULJETTAJAT
Sudhom 040 7030 229
Paakinaho 050 350 3039
Oulaisten liikenne Oy 08 470 263
MYRKYTYSKESKUS 09 – 471 977 (suora)
09 - 4711 (vaihde)
OYS Psykiatrian klinikan päivystys 08-315 6707 (8.00 - 18.00)
08-315 6740 (muina aikoina)
SEURAKUNTA, toimisto 0207 109 730
diakonissa Eeva-Liisa Kekkonen 0207 109 733
RIKOSUHRIPÄIVYSTYS
auttava puhelin 0203 16116
SUOMEN MIELENTERVEYSSEURAN kriisipuhelin 01019 5202
Toiminta erilaisissa kriiseissä
- varmistetaan, että tieto on oikea
- tapahtuneesta tiedotetaan ensimmäiseksi rehtorille/ apulaisrehtorille/ koulunjohtajalle
- rehtori/koulunjohtaja käynnistää kriisityön ja johtaa toimintaa sekä vastaa tiedottamisesta
- opettajat huolehtivat oppilasryhmistä
- kriisiryhmä
- auttaa oppilaita ja luokkia
- antaa psykologista ensiapua ja tukea
- antaa neuvoja vanhemmille
- organisoi kriisin jälkeisen seurannan