Mumrikarna

Textens rika värld: oktobermånad är läsmånad

I Mumrikarnas tamburhittar ni en svartvit bokhylla. Mumrikarna färglägger en bok tillsammans varje gång en saga är läst. Följ gärna med hur böckernas färg ökar.

Genom högläsning får barnet b.la bättre självförtroende, är en bättre kamrat, barnet får lättare att benämna sina känslotillstånd, barnet har bättre förutsättningar att klara sig bra i skolan och bättre utgångsläge att även fortsätta läsa i vuxen ålder. Forskare uppskattar att barn som fått höra sagor vid högläsning redan vid tre års ålder har hört 20 miljoner fler ord än andra barn. Här nedan hittar ni länkar till två väldigt ögonöppnande broschyrer som öppnar upp betydelsen av högläsning ännu mera. Ta gärna en titt. Blanketterna hittar ni på svenska, finska och engelska.

https://luelapselle.fi/wp-content/uploads/2023/12/Lue-lapselle-vanhemman-opas-A4-pa-svenska.pdf

https://luelapselle.fi/wp-content/uploads/2023/12/Lue-lapselle-vanhemman-opas-A4-suomeksi.pdf

https://luelapselle.fi/wp-content/uploads/2023/09/Lue_lapselle_vanhemman-opas-A4-englanti.pdf

Färgglädje tillsammans med Färgmonstret

Projektarbetet framskrider och Mumrikarna har utforskat primärfärgerna med hjälp av bildstöd; rött, gult och blått. Genom att blanda primärfärger med varandra så får vi fram sekundärfärger. Vi blandade tillsammans färgerna och förvånat såg barnen hur nya färger uppstod då vi blandade rött, gult och blått i olika kombinationer. Barnen lade märke till hur färger relaterar till och påverkar varandra.

Genom att experimentera med färgblandning lär sig barnen färglära på ett engagerande och praktiskt sätt. Att utforska färgernas värld är lärorikt och roligt!

Höstsånger

Hösten har kommit så i torsdagens sångstund sjunger Mumrikarna höstsångerna:
- Har du sett herr Kantarell
- Daggmasken Pelle Jöns
- Fem små lingon
- Rockspindeln
- Hej sa Petronella
- Herr Gurka (barnens önskemål)

Kännetecken för grundkänslan ledsen

De Blåa Mumrikarna har reflekterat över känslan ledsen; Vad gör mig ledsen? Hur ser jag på kompisen att hen är ledsen? Hur vill jag bli tröstad?
Efter en stund av reflektion sammanfattade vi de olika kännetecknen för ledsamhet. Barnen fick sedan rita ett ledset ansikte. Ansikten med tårar, sorgsna ögon och en ledsen mun hittar ni nu på vår projektvägg i tamburen.

Att enbart prata med barn om känslor räcker inte, barnen behöver utrymme att utforska dem med alla sinnen, många gånger om. Genom projektarbete utforskar därför Mumrikarna tillsammans de olika känslorna på många sätt genom b.la. diskussion, små övningar, skapande verksamhet samt genom leken.

Färgmonstret: sortering av färger och känslor

Färgmonstret har blandat ihop alla känslor och då fungerar de inte bra. Alla känslor har varsin färg och Färgmonstret konstaterar att de fungerar mycket bättre när de är skilda åt. De Röda Mumrikarna har också sorterat sina olika känslor med hjälp av små gummifordon i olika färger. Vi hade även färgen lila och orange som inte Färgmonstret i boken hade. Barnen fick själva hitta på vilken känsla de två färgerna symboliserade och de valde att lila är känslan vild/energisk och den orange symboliserar känslan skojig.

Sortering är nyckeln till att utveckla ett logiskt tänkande till matematik. Barnen övar att uppfatta likheter och skillnader, vad som hör ihop och vad som inte hör ihop.

Känslan glädje: glada modellera ansikten

Idag har de Blåa Mumrikarna skapat glada ansikten med hjälp av modellera. Med hjälp av modellera ges barnen möjlighet att utveckla och stärka sin finmotorik samt sitt sinne för konstruktion och kreativitet.

Jag och Vi: känslan glädje

De Blåa Mumrikarna fick idag påbörja projektet "Jag och vi". Under augusti och september så har de Blåa Mumrikbarnen fått höra böckerna ”Barnen i Kramdalen” och gillade bokserien väldigt mycket. Spontana diskussioner om känslor i olika situationer har således uppkommit. I lekarna har vi även funderat på hur vi kan vara goda vänner.

De Blåa Mumrikarna inledde projektet med att undersöka närmare känslan glädje. När känner du dig glad? Vad får dig att känna dig glad? Hur ser man på någon att den är glad? Efter en diskussion om glädje fick barnen välj att rita ner just det som ofta får dem att känna sig glada i kroppen eller hur deras ansikte ser ut när de är glada.

Färgmonstret: färgerna

Projektet "Världen är färggrann och full av känslor" har dragit igång för de Röda Mumrikarna. Månades bok är Färgmonstret och den samt barnens intressen, tankar och ideér kommer lägga grunden för hur projektet framskrider. Idag har vi bekantat oss med själv färgmonstret och hens gråa, färglösa vän.

Genom bildstöd benämnde vi de olika färgerna färgmonstret presenterade i boken. Färg är något lekfullt för barn och det ska vara roligt att lära sig och att använda sig av dem. Med färg kan man skapa, uttrycka sig, förmedla känslor och humör. Det är just det färgmonstret gör, det använder sig av färg för att förmedla olika känslor som det känner. Vi har färger som vi säger är kalla, varma, glada och ledsna.

Vi utforskar reflexets betydelse

Reflexets betydelse har vi utforskat i ett riktigt mörkt rum. Barnen fick med ficklampa söka i rummet efter olika former som är utklippta i reflextyg. Barnen fick med ficklampa söka i rummet efter olika former som är utklippta i reflextyg. Barnen fick i tur och ordning gå in i det lilla rummet och leta efter trianglar, cirklar, kvadrater, stjärnor och hjärtan. När de sedan hittat alla former så gick vi igenom alla de olika formernas namn. För att konkret få vetskap över hur viktigt det är att vi använder reflex när det är mörkt så gjorde vi också en rolig liten övning. Ett barn satte på en reflexväst och det andra andra barnet satte på ett vanligt litet hängande reflex. Några av barnen lös på dessa kompisar som stod i andra sidan rummet med reflex på. Ett av barnen var också fullständigt utan reflex och det konstaterades snabbt vem som syntes och vem som man verkligen inte såg pga att de var utan reflex.

Trafiksäkerhetsveckans bok och sångkort

Veckans bok är Pelle Svanslös, Kattastrof”. Denna vecka läser vi om hur Pelle Svanslös är ute och cyklar och tävlar med Maja Gräddnos i trafiken. Gunsan visar hur viktigt det är med hjälm med hjälp av två ägg och två apelsinhalvor som hjälmar till Pelleägget och Majaägget. Majaägget var alltså utan hjälm och gick sönder när Gunsan släppte ägget i marken. Nyttigt med Pelles trafikskola och Maja som lärde oss några av de viktigaste trafikmärkena.

I veckans sångsamling sjöng vi trafikrelaterade sånger b.la. Kottar i karburatorn, Gröna och röda gubben och Trafiklåten.

Trafiksäkerhet är viktigt för oss!

Detta år infaller den nationella trafiksäkerhetsveckan vecka 37. Veckan inleder vi med att fundera vad trafiksäkerhet egentligen innebär för oss. Trafikljusets tre färger: röd, gul och grön är tre viktiga färger att lägga på minnet. Dessa tre färger använde vi när vi sedan färglade bilder på trafikljus.

Om det mot förmodan skulle ske någonting i trafiken kan det vara bra att veta vad man skall göra. I och med att det är trafiksäkerhetsveckan tittade vi på nödnumret 112. En bra ”kom-ihåg-regel” för att minnas numret är 1 mun, 1 näsa och 2 ögon = 112. Vi övade med en leksakstelefon och pratade om vilka frågor som kan ställas om man skulle ringa detta nummer.

Vi har också övat siffror genom leken den här veckan. Vi körde med småbilar på vägar som var ritade som siffror. Efter att barnen kört sin bil på en siffra fick de i tur och ordning berätta vilken siffra de tror att de kört (skrivit med bilen).

Skogsutfärd

En mysig förmiddag i skogen med lek, korvgrilling och diskussion kring matlagning utomhus samt vildmarksliv.

"En tumme upp och guldstjärna i pannan" - styrkestjärnor

Den här veckan har vi funderat på vad styrkor är och vilka styrkor vi själva har. Mumrikbarnen får ofta ”en tumme upp och guldstjärna i pannan” när vi vuxna uppmärksammar en styrka hos dem i vardagen, t.ex. är uthållighet och koncentration vid en pågående uppgift, är hjälpsam när någon ber om hjälp, är undersökande under utevistelsen, är vänlig i leken eller dylikt. Otroligt många styrkor hittar man på Mumrikavdelningen!

Barnen delades ut egna styrkestjärnor och under dagens styrkesamling funderade vi alla tillsammans på vilka olika saker vi är bra på med hjälp av bildstöd. Vi försökte föreställa oss vilka egenskaper och färdigheter vi har. Ni föräldrar kommer under föräldramötet få fylla på era barns egna styrkestjärnor.

Med detta vill vi öka barnens positiva självkännedom och medvetenhet om vilka fina styrkor barnen har.

Skogsutflykt

Vi avslutade förra veckan med att gå på en utflykt till skogen. Barnen sökte olika föremål i skogen som vi hade bilder på. Vi hittade också mycket blåbär i skogen som barnen plockade och åt med iver. Vi avslutade utflykten med att barnen fick utforska skogen. En riktigt lyckad utflykt.

Ballonger, ballonger, stora och små

Vi bestämde också oss för att göra färdigt födelsedagskort till våra kompisar som fyller under året. Vi funderade hurudana kort vi vill göra och bestämde oss för ballonger. Barnen fick öva saxhantering genom att klippa delar till sin ballong. Vi limmade fast ett snöre samt pyntade dem med paljetter, glitter och silkespapper. Fina färgglada ballonger blev det och ingen är den andra lik i formen. Nu väntar vi bara på våra födelsedagar som infaller under årets gång. När det väl är dags för att uppmärksamma en födelsedag så är detta denna ramsa som avgör vilken ballong födelsedagsbarnet får.
”Ballonger, ballonger, stora och små. Vilken ballong skall _________ få?”

Ulrika Uggla

Ulrika Uggla är vår nya kompis som kommer vara en aktiv deltagare i såväl leken som verksamheten. Vi vill därför presentera henne kort för er föräldrar också. Ulrika är alltså Mumrikarnas nya ”kompis-maskot” som bor på ett skåp på avdelningen. Hon är en väldigt aktiv uggla som gillar att röra på sig, är väldigt kreativ av sig, gillar att diskutera olika ämnen med barnen och använder sig av stödbilder och stödtecken. Hon mår som bäst när barnen stojar och leker runt henne.

I vår grupp uppskattar vi

Den här veckan har vi lagt vårt fokus på att fundera hur vi vill att gruppens gemensamma regler skall se ut och vad vi Mumrikar uppskattar i gruppen. För att vi skall få en så harmonisk miljö som möjligt där alla barn känner sig glada, trygga och mår bra så har vi tillsammans bestämt tre viktiga regler som vi skall göra vårt bästa för att försöka komma ihåg under våra dagisdagar tillsammans. Barnen fick även i tur och ordning berätta vad de uppskattar hos en vän och vad som definierar en god kamrat. Reglerna finns som stödbilder uppsatta på väggen. Reglerna som utgått från barnens idéer om vad som är viktigt, upprepas ofta så att de inte faller i glömska.

Vi stämplade handen som ”underskrift” och i med detta så skriver vi under att vi gör vårt bästa för att försöka följa reglerna och det vi lagt upp. Vi vet dock att saker faller i glömska då vi är människor och såväl vuxna som barn mår bra av upprepning. Därför kommer vi med jämna mellanrum gå igenom dem på nytt och ha en sk. ”kompissamling” där vänskapsrelaterade ämnen diskuteras och vikten av att vara en god kompis betonas.

Boken ”Vi blir sams” som berörde veckans tema fick barnen lyssna på. De kom med fina svar på frågan ”Vad gör vi om det uppstår en konflikt/bråk med kompisen”. Vi avslutade veckan med samarbetsövningen ”Att spegla kompisarna” där syftet var att man skulle titta på vad sin kompis gör och sedan spegla detta med att göra detsamma.

Främjande av läsning samt ett besök till bokbussen

Idag har de Mumrikbarn som velat fått möjlighet att besöka bokbussen. På Cygnaeus daghem och förskola har vi den turen att bokbussen regelbundet besöker oss. Här ser ni några av de böcker som barnen fattade tycke för och som vi sedan lånade. Nu ser vi fram emot att få påbörja sagoläsningen av våra nylånade böcker!

På Mumrikarna läser vi väldigt mycket varje dag; efter maten, i eftermiddagens sagosamling, tillsammans i större grupp men även med ett fåtal barn, på det enskilda barnets önskemål när barnet kommer med en intressant bok hen hittat och för att inte glömma, när barnen själv sitter och bläddrar i böckerna som finns på avdelningen. I daghemmet har vi även en bibliotekshörna i salen som vi kallar "Muminpappans bibliotek". Dit går vi tillsammans med barnen kan gå och låna böcker att läsa. Vi har även böcker tillgängligt i verksamhetsutrymmet som bjuder in till läsning. Ingen aktivitet är viktigare än läsning som vi vuxna genomför tillsammans med barnen. Högläsning är den aktivitet som har den största kraften och potentialen för att främja barns jämlika villkor i vårt utbildningssystem.

Lektavlan

Nu när Mumrikbarnen kommer tillbaks från sitt sommarlov samt vi välkomnar några nya Mumrikbarn så kommer vi introducera lektavlan för dem. Lektavlans syfte är att organisera upp lekarna då vi är många barn som leker. Innan barnen börjar leka så väljer barnen med sin namnlapp vilken lek de vill leka och lägger namnlappen vid bilden som symboliserar den lek de valt. Lektavlan ger trygghet till barnen, då de vet vilken lek de hör till samt för stunden har valt att leka. Vid bilden finns det också så många prickar som det finns platser i just den leken. Vi övar på att tillsammas diskutera oss fram med kompisen vad vi vill leka samt kompromissa om så behövs.

Lärområdesträdet

”Lärområdesträdet” hittar man i tamburen. Det finns till för att synliggöra för er föräldrar vad de olika lärområden inom planen för småbarnpedagogiken innebär. Lärområdena beskriver den pedagogiska verksamhetens innehåll samt även målen som läggs upp för de olika delarna. Den pedagogiska verksamheten som vi planerar i Mumrikarna läggs upp av såväl vuxna men även barnen. Barnen är med och planerar och genomför det vi gör och deras intresseområden, frågor, idéer men också kompetens ligger grund för vad vi gör inom de olika lärområden. Därför är verksamheten och programmet för dagen levande. Dessa fem lärområden genomförs inte som separata helheter utan för det mesta är flyter de ihop under verksamhetens, projektet eller temats gång.
Barnen har rätt att få mångsidiga upplevelser inom de olika lärområdena.
Lärområdena är indelade i fem helheter i enlighet med grunderna för småbarnspedagogiken:
1. Språkens rika värld
2. Mina många uttrycksformer
3. Jag och vår gemenskap
4. Jag utforskar min omgivning
5. Jag växer, rör på mig och utvecklas