Tuholaiset

Peruna-ankeroinen

Peruna-ankeroinen on pieni perunan juuristossa viihtyvä sukkulamato, joka heikentää juuriston toimintaa. Sukkulamadon vallanneen pellon erottaa keskikesällä kasvuston kellastuvista ja kitukasvuisista laikuista. Tilanne pahenee vuosi vuodelta samalla paikalla viljeltäessä. Sukkulamatojen tekemiä kystia, eli pieniä 1 mm halkaisijaltaan olevia kellertäviä palloja, voi nähdä heinä-elokuussa mullasta nostetun perunan juurien ympärillä. Kystat ovat täynnä pieniä sukkulamatoja. Kapselit voivat säilyä perunapellossa hengissä jopa kymmenen vuotta. Torjuntakeinona on ankeroisen kestävien lajikkeiden käyttö.

Eviran esite peruna-ankeroisista.

Kirvat

Kirvat itsessään ovat perunoille harmittomia, vaikka vähäisiä määriä imevätkin lehdistä nesteitä. Niiden haitallisuus johtuu siitä, että ne levittävät perunan virustauteja pitkienkin matkojen päästä. Viroottisella perunalla ruokaileva kirva voi saada viruspartikkeleita imukärsäänsä ja siirtää ruokaillessaan virustartunnan näin imukärsässään terveisiin kasveihin, joissa virukset aloittavat monistumisen ja leviävät koko kasviin mukuloita myöten.

Juurimadot

Juurimadoiksi kutsutaan seppäkuoriaisen toukkia. 2–4 cm pituiset keltaiset toukat kaivautuvat mukuloihin, varren tyveen ja juuriin ja tekevät niihin käytäviä. Seppäkuoriaisen toukat viihtyvät erityisesti nurmikkoalueilla, joten pitkään nurmena olleelle alueelle ei kannata perustaa perunapeltoa ainakaan ennen yhden vuoden kesannointia.

Koloradonkuoriainen

Kuoriaisia saapuu meille harvakseltaan tuulen tuomina Venäjältä tai Baltian maista. Aikuinen kuoriainen on noin 1 cm mittainen ja keltamustaraidallinen. Ongelmallisen kuoriaisista tekee sen, että niillä ei ole luonnollisia petoja Suomessa ja kuoriainen saa ahmia perunanlehtiä kaikessa rauhassa. Myös kuoriaisen toukka käyttää perunan lehteä ravintonaan ja usein lehti syödään kokonaan. Tästä seuraa perunalle heikentynyt yhteyttämisteho ja viljelijälle pienempi sato. Koloradonkuoriaishavainnoista tulee ilmoittaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kasvintarkastukseen tai paikallisen TE-keskuksen kasvintarkastajalle.