Mitä työikäiset ajattelevat jatkuvasta oppimisesta?

Työikäisten ajatuksista jatkuvasta oppimisesta

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus julkaisi tammikuussa laajan kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin työikäisten kokemuksia koulutukseen osallistumisesta, työssä oppimisesta ja omaan oppimiseen liittyvistä ajatuksista. Kyselytutkimukseen vastasi yli 2000 työikäistä ihmistä. 

Kyselyn mukaan valtaosa työikäisistä nauttii uuden oppimisesta ja lähes 70 prosenttia vastaajista myös luottaa kykyynsä oppia uutta. Reilu puolet vastaajista kertoi olevansa tyytyväisiä uraansa ja tasan puolet koki uransa kiinnostavana. Tyytyväisimpiä olivat yli 60–69-vuotiaat, korkeassa työmarkkina-asemassa olevat tai yrittäjänä työskentelevät henkilöt.

Kyselyssä 11 prosenttia vastaajista kertoi, että heillä on jokin todettu oppimisvaikeus. Lisäksi 11 prosenttia heistä, joilla ei ole todettua oppimisvaikeutta, kertoi kuitenkin kokevansa oppimisvaikeuksien kaltaisia oppimisen esteitä. Sekä todetut että ei-todetut, mutta koetut oppimisvaikeudet näkyivät vastauksissa monin paikoin.

Vajaa 60 prosenttia työikäisistä on tyytyväisiä tämänhetkisiin koulutusmahdollisuuksiinsa. Mahdollisuuksiinsa oppia työssä on tyytyväisiä vain alle puolet työssä käyvistä. Lisäksi jopa 44 prosenttia kertoo, että olisi halunnut kouluttautua pidemmälle tai osallistua koulutukseen enemmän. Näin vastasivat erityisesti ne henkilöt, joilla on todettu tai koettu oppimisvaikeus. Työmarkkina-asemaa tarkasteltaessa työttömät kertoivat muita useammin, että olisivat halunneet kouluttautua pidemmälle tai osallistua koulutukseen enemmän.

Lisäkouluttautumisen esteiksi nousivat vaikeus sovittaa opiskelu ja muu elämä yhteen, rahan ja ajan puute sekä se, että sopivia koulutuksia ja kursseja ei ole ollut saatavilla. Samaan aikaan vain alle 40 prosenttia kaikista vastaajista koki, että itsellä oli riittävästi tietoa kiinnostavista koulutusvaihtoehdoista. Työttömät, perusasteen varassa olevat henkilöt ja ihmiset, joilla on koettu oppimisvaikeus, kertoivat muita harvemmin tietävänsä tarpeeksi kiinnostavista koulutusvaihtoehdoista, mistä saisi ammattiin ja uraan liittyvää ohjausta tai miten oman osaamisen kehittäminen käytännössä onnistuisi.

Yksi kyselyn kiinnostavimmista tuloksista on, miten moneen asiaan kokemus omista oppimisvaikeuksista on yhteydessä. Koettu, mutta ei todettu oppimisvaikeus on yhteydessä muun muassa työssä oppimiseen sekä siihen, koetaanko oma osaaminen riittävänä tai luotetaanko mahdollisuuksiin kehittää omaa osaamista siten, että pärjää työelämässä myös tulevaisuudessa. Ihmiset, jotka kokevat itsellään olevan oppimisvaikeuksien kaltaisia oppimisen esteitä, kokevat myös koulutukset muita harvemmin hyödyllisiksi.

Hyvä kysymys onkin, millaisin keinoin työelämässä ja opinnoissa läpi elämän voitaisiin tunnistaa nykyistä paremmin oppimisvaikeuksia ja muita oppimisen esteitä sekä huomioida ihmisten erilaiset tarpeet.  

Lisätietoja tutkimuksesta

  • Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 20–69-vuotiaat suomalaiset.
  • Tutkimukseen vastasi 2010 vastaajaa marraskuussa 2022.
  • Tiedonkeruu sisälsi kaikki koulutustasot, mutta matalammin koulutettujen osuutta nostettiin erillistarkastelujen luotettavuuden vuoksi.
  • Kyselytutkimusta tukemaan tehtiin myös haastattelututkimus (pdf).
  • Tutkimuksen toteutti Kantar Public.

Kirjoittaja:
Milma Arola, projektipäällikkö, Jatkuvan oppimisen osaamiskeskus
milma.arola@jotpa.fi

Lisätietoja:


Edellinen | Seuraava | Palaa pääsivulle

Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 26, toukokuu 2023
https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus/nro26