Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet

Tukioppilastoiminta valinnaisaineena nojaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) tukioppilastoiminnan ohjeistukseen. Oppimateriaalien lisäksi opettaja (tukioppilasohjaaja) tekee yhteistyötä MLL:n kouluttajien kanssa.

Oppiaine poikkeaa useimmista muista oppiaineista siten, että sen tavoitteena on vaikuttaa alusta lähtien koko kouluyhteisön toimintaan. Oppiaineen sisältöalueista 1.-3. ovat sellaisia, jotka rakentavat koko kouluyhteisöä. Näiden toteutus on sosiaalista toimintaa, vuorovaikutusta muiden oppilaiden ja oppilasryhmien ja aikuisten kanssa. 4. sisältö edesauttaa muiden sisältöjen onnistumista.

S1 Oppimisympäristö. Tukioppilastoiminta tukee sitä, että oppimisympäristöstä tehdään turvallinen ja viihtyisä. Se kannustaa oppilaiden väliseen tasavertaisuuteen ja reiluuteen sekä me-hengen luomiseen.

S2 Arkiset toimintatavat. Tukioppilastoiminnassa korostuvat oppilaiden vaikutusmahdollisuudet, ryhmässä toimimisen taidot sekä oppilaiden ja aikuisten välinen yhteistyö. Osaltaan näiden kautta välittyy käsitys demokraattisen yhteiskunnan toimintatavoista. Tukioppilaat laativat oman toimintansa säännöt ja suunnittelevat vuoden toiminnat. Tukioppilaat tiedottavat toiminnastaan ja tapahtumista erilaisia viestimiä käyttäen. Tukioppilaat ryhmäyttävät kummiluokkansa oppilaita alakoulusta siirryttäessä ja edelleen esimerkiksi KIVA-koulutuntien yhteydessä.

S3 Vertaistuki. Tukioppilaat kehittyvät koulun arjen ”tuntosarvina”, joiden avulla välittyy viestejä tilanteista, joihin aikuisten pitää puuttua. Näin muodostuu muillekin käsitys siitä, millaiset asiat vaativat aikuisten kanssa keskustelua. Tärkeimmät asiat ovat kiusaamiseen puuttuminen ja yksinäisyyden torjuminen. Tukioppilaat osallistuvat myös päihdekasvatukseen.

S4 Henkilökohtaiset tunne- ja vuorovaikutustaidot. Tukioppilaat harjaantuvat henkilökohtaisissa taidoissa: sosiaaliset taidot (empatiakyky, vastuullisuus, organisointitaidot), oma-aloitteisuus ja aktiivinen asenne. Tämä välittyy koko kouluyhteisöön esimerkillisenä käyttäytymisenä.