5.6 Koulupsykologin palvelut

Koulupsykologi

Koulupsykologit antavat konsultaatiotukea opettajille ja huoltajille lasten ja nuorten koulunkäyntiin, kasvuun ja kehityksen liittyvissä asioissa. Koulupsykologiin voi olla yhteydessä puhelimitse, Wilman tai sähköpostin välityksellä (koulupsykologien yhteystiedot:  Opiskeluhuollon koulupsykologipalvelu - Oma Häme (omahame.fi). Koulupsykologi osallistuu tarvittaessa kodin ja koulun yhteistyöpalavereihin oppilaan tarvitseman tuen suunnittelemiseksi.


Oppilailla on mahdollisuus tavata koulupsykologi oma-aloitteisesti tai huoltajan/opettajan välityksellä. Ajanvarauksen voi tehdä ottamalla suoraan yhteyttä oman alueen koulupsykologiin joko puhelimitse, sähköpostitse tai Wilman välityksellä. Tapaamiset ovat luottamuksellisia ja tapahtuvat sovitusti joko oppilaan koululla tai koulupsykologien työtiloissa Forssan sairaalan yhteydessä.

Arvion konsultaation ja tapaamisten kiireellisyydestä tekee koulupsykologi lain antamien määräaikojen puitteissa (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki).





Kuva 1. Koulupsykologin työskentelyprosessi.

Koulupsykologin tutkimukset

Koulupsykologin tutkimuksen tarkoituksena on tuoda uutta tarpeellista tietoa lapsen oppimisesta tai kehityksestä. Tutkimustietoa voidaan tarvita lapsen tai nuoren tukitoimien suunnittelua sekä toteutusta varten.

Tutkimusten tekeminen on suositeltavaa:
• kun koulun säännöllisestä ja pitkäkestoisista tukitoimista / tehostetusta tuesta huolimatta edistymistä ei tapahdu ja huoltajat, oppilas tai opettaja on jatkuvasti huolissaan oppilaan hyvinvoinnista ja tilanteesta
• kun on epäselvää, johtuuko heikko koulumenestys oppimisvaikeuksista, tunne-elämän vaikeuksista, sosiaalisista vaikeuksista tai koulumotivaatiosta
• kun aiemmasta tutkimuksesta on kulunut useita vuosia ja oppilaan tilanteessa on tapahtunut tuesta huolimatta selvää muutosta heikompaan
• tuen järjestämiseksi tai kun mietitään erityisen tuen päätöstä

Tutkimuksia ei tavallisesti tarvita:
• kapea-alaisten oppimisvaikeuksien kohdalla – esimerkiksi lukivaikeuden peruskartoituksen tekevät koulujen erityisopettajat (arviointi ja tukitoimet)
• kun oppilaan oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvät haasteet ovat jo tiedossa ja tukitoimien suunnittelu on ensisijaista
• kun oppilas pärjää koulussa yleisopetuksen tavoitteiden mukaisesti ja huolta oppilaan hyvinvoinnista ei ole
• erityisen tuen päätöstä varten, mikäli oppilaasta on jo olemassa kattavat aiemmat tutkimustiedot

Tutkimuksiin ohjautuminen
Arvion ja päätöksen koulupsykologin tutkimuksen tarpeellisuudesta ja laajuudesta tekee aina koulupsykologi. Mikäli koulun ulkopuolinen taho (esim. koululääkäri, perheneuvola tai sairaala) toivoo koulupsykologin tutkimusta, olisi hyvä myös näiden tahojen konsultoida ensin koulupsykologia tutkimuksen tarpeellisuudesta.

Opettajan vastuulla on ottaa huoli oppimisesta tai koulunkäynnistä esille oppilaan ja huoltajien kanssa ja suositella koulupsykologin konsultaatiota tutkimusten pohtimiseksi. Mikäli tutkimuksiin päädytään, koulupsykologien vastuulla on kertoa tarkemmin oppilaalle, huoltajille ja opettajille tutkimuksesta, niiden sisällöstä ja tavoitteista sekä pyytää huoltajilta tutkimuksiin liittyvät luvat.

Tutkimusten sisältö ja palaute
Koulupsykologin tutkimukset sisältävät esimerkiksi oppilaan havainnointia luokassa, keskusteluja oppilaan kanssa, tietojen keräämistä opettajilta ja vanhemmilta (kyselyt ja haastattelut) ja/tai psykologisten testien ja tehtävien tekemistä oppilaan kanssa. Tutkimusten päätyttyä koulupsykologi antaa tutkimuspalautteen koululla pidettävässä neuvottelussa perheen toiveet huomioiden. Neuvottelun ja siihen osallistuvat tahot kutsuu koolle tutkimuksen tehnyt koulupsykologi. Neuvottelussa suunnitellaan koulun tukitoimia, jotka kirjataan oppilaan pedagogisiin asiakirjoihin. Koululla järjestettävässä tutkimuspalautteessa ovat tavallisesti läsnä oppilas itse, huoltajat, koulun erityisopettaja ja luokanopettaja / luokanvalvoja. Tarpeen tullen siihen voi osallistua myös muita lapsen asiassa mukana olevia tahoja, esimerkiksi kouluterveydenhoitaja, kuraattori tai sosiaalityöntekijä. Neuvottelussa sovitaan myös seurannasta, sekä siitä missä laajuudessa koulupsykologi osallistuu siihen jatkossa (oppilaan jatkotapaamiset, tukisuunnitelman päivittäminen). Tutkimuspalaute annetaan kirjallisesti kotiin, kouluun ja kouluterveydenhoitajalle arkistoitavaksi terveystietoihin.

Tutkimustietoa, joka on saatu oppilaan koulunkäynnin ja oppimisen tukitoimia varten, tulee hyödyntää opetuksen järjestämisessä ja pedagogisten asiakirjojen laadinnassa, mutta varsinaisia tutkimustuloksia ei kirjata pedagogisiin asiakirjoihin. Tutkimusyhteenveto voidaan liittää pedagogisten asiakirjojen liitteeksi. Pedagogisiin asiakirjoihin ei kirjoiteta diagnoositietoa eikä yksityiskohtaisia terveyteen liittyviä tietoja. Tutkimuspalautteessa suunnitellaan koulun tukitoimia, jotka kirjataan pedagogisiin asiakirjoihin.