Kuvataiteen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6

Forssan seudun kuvataiteen OPS (3.-6. luokka)

Kuvakulttuureilla tarkoitetaan kaikkea meitä ympäröivää visuaalista todellisuutta, joka on muokkaamassa elettyä elämää, kulttuuria ja siitä tehtyjä kuvallisia esityksiä. Puhuessamme erilaisista kuvakulttuureista ja niiden kuvastoista tarkoitamme yhtä lailla mainoksia, veistoksia, uutiskuvia kuin esimerkiksi arkkitehtuuria, sarjakuvia tai elokuvia. (OPH, visuaalinen kulttuurikasvatus)

Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Oppilaita rohkaistaan tutustumaan toistensa kuvakulttuureihin. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä oppilaiden arjessa, lähiympäristössä ja vuorovaikutuksessa.

Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnonympäristöistä sekä mediasta. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetukessa keskitytään oppilaiden lähiympäristön ja sen medioiden käsittelyyn.

Oppilaat tutustuvat kuvataiteen maailmaan tarkastelemalla erilaisia teoksia, aihepiirejä ja ilmiöitä. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään taideteoksiin ja niiden kokemiseen liittyvää kulttuurista moninaisuutta.

Kaikki seuraavat sisältöalueet toteutetaan peruskoulun kaikilla luokka-asteilla. Luokilla 1-2 opetellaan kuvataiteen peruskäsitteitä ja tutustutaan työvälineisiin ja opetellaan niiden huoltamista. Luokilla 3-6 lisätään oppilaiden tuntemusta kuvataiteen käsitteistä ja syvennetään ja lisätään välineiden käyttöä. Yläkoulussa sovelletaan ja syvennetään edelleen alemmilla luokilla opetettuja asioita niin, että oppilas saa eväitä mahdollisiin perusopetuksen jälkeisiin opintoihin kuvataiteen saralla.


Piirtäminen

3.-4.lk
-tutustutaan monipuolisesti erilaisiin piirtämistekniikoihin esimerkiksi lyijykynällä, hiilellä, tussilla
-perspektiivin alkeet
-sommittelu

5.-6.lk
-harjoitellaan erilaisia piirtämistekniikoita syventäen aiemmin opittua
-perspektiivi ja varjostus


Maalaaminen

3.-4.lk
-tutustutaan monipuolisesti erilaisiin maalaustekniikoihin esimerkiksi vesiväreillä, peiteväreillä, maaleilla
-pää- ja välivärit

5.-6.lk
-harjoitellaan erilaisia maalaamisen tekniikoita syventäen aiemmin opittua
-värioppi


Arkkitehtuuri ja muotoilukasvatus

3.-4.lk
-tutkitaan lähiympäristön arkkitehtuuria ja arkipäiväisten, omien käyttötavaroiden muotokieltä
-omien töiden valmistaminen havaintojen pohjalta

5.-6.lk
-esimerkkejä suomalaisesta arkkitehtuurista ja muotoilusta
-toteutetaan jokin aiheeseen liittyvä työ vapaavalintaisella tekniikalla


Rakentelu

3.-4.lk
-käytetään tietoteknisiä mahdollisuuksia opeteltaessa hahmottamaan kolmiulotteisuutta

5.-6.lk
-toteutetaan kolmiulotteinen työ


Grafiikka
3.-4.lk
- kohopainanta erilaisin menetelmin

5.-6.lk
- syvennetään jo opittuja grafiikan menetelmiä
- harjoitellaan vedosmerkintää omiin töihin


Visuaalinen viestintäkasvatus
(T2,T5, T6, T7, T9, T10, L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7, S1, S2, S3)
Tarkastellaan ikätasoisesti erilaisia kuvamateriaaleja (kuva, video, elokuva) ja niiden käyttötarkoituksia (kuvitus, taide, opetus, viihde, mainonta, uutisointi, propaganda,…). Itse tuotettuja ja valmiita kuvakulttuureja muokkaamalla/manipuloimalla ohjataan oppilasta suhtautumaan kriittisesti ympäröivään kuvatulvaan (Kaikki ei ole sitä miltä se näyttää). Samalla kiinnitetään huomio tekijänoikeuksiin. Mahdollisuuksien mukaan työskentelyssä käytetään myös digikameroita, iPadeja ja muuta tietotekniikkaa. (iPad-ohjelmista mm. iMovie, Paper, Brushes Redux, Stop Motion ja Chatter Kid soveltuvat em. työskentelyyn).

3.-4.lk
- tehdään mainos/juliste/mainosvideo

5.-6.lk
- visuaalisen viestinnän historiaan tutustuminen. (esim. miten visuaalista materiaalia on käytetty vaikuttamiseen eri aikakausina Suomessa/maailmalla.)
- tehdään juliste/video, jolla pyritään vaikuttamaan


Kuvan tarkastelu
 
3.-4.lk
- edellisten lisäksi harjoitellaan kuvien tarkempaa analysointia; mikä on kuvan tehtävä, millainen tunnelma kuvassa on jne.

5.-6.lk
- edellisten lisäksi perehdytään tarkemmin kuvan keinoihin ja arvoihin, sommitteluun jne.


Taiteen tuntemus
3.-4.lk
- oppilas saa taidekokemuksia ja keskustelee niistä

5.-6.lk
- opitaan ymmärtämään taiteen tapoja käsitellä elämän erilaisia ilmiöitä
- edellisten lisäksi tutustutaan Suomen taiteen historian keskeisiin teoksiin ja taideaikakausiin


Tavoitteena on tarjota oppimisympäristöjä ja työtapoja, joilla mahdollistetaan monipuolinen materiaalien, teknologioiden ja ilmaisukeinojen käyttäminen sekä niiden luova soveltaminen. Opetustilanteissa luodaan aktiiviseen kokeilemiseen ja harjoitteluun rohkaiseva ilmapiiri. Pedagogisilla ratkaisuilla tuetaan moniaistista havainnointia, pitkäjänteistä työskentelyä sekä tutkivaa ja tavoitteellista taideoppimista. Opetuksessa otetaan huomioon yksilölliset kuvailmaisun tarpeet ja mahdollistetaan tarkoituksenmukainen työskentely yksin ja ryhmässä. Tavoitteena on luoda oppimiseen ja vuorovaikutukseen kannustava toimintakulttuuri sekä koulussa että koulun ulkopuolisissa ympäristöissä. Vuosiluokilla 3-6 tarkastellaan laajenevan elinpiirin ajankohtaisia taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin ilmiöitä. Opetuksessa ohjataan taiteidenväliseen ja temaattiseen lähestymistapaan. Oppilaita kannustetaan suhtautumaan kriittisesti eri tietolähteisiin. Opetustilanteissa teknologioita ja verkkoympäristöjä hyödynnetään monipuolisesti, vastuullisesti ja turvallisesti.