Venäjä (B3-kieli)

Venäjä (B3-kieli)

Venäjän kielen opetuksessa pyritään laajentamaan opiskelijoiden maailmankuvaa venäläisen kulttuurin suuntaan. Opiskelussa hankitaan taitoja monipuoliseen viestintään. Työtavat ovat sekä yksilöllisiä että pari- tai ryhmätyöskentelyä ja opiskelijoita ohjataan käyttämään heille sopivia oppimistasoja ja – menetelmiä.

Venäjän kielen kurssit ovat valtakunnallisia syventäviä kursseja. (VEB9 on koulukohtainen syventävä- ja VEB10 soveltava kurssi. Nämä kurssit arvostellaan numeroin, ellei kurssiselosteessa toisin mainita.

Kurssi VEB10 (aakkoskurssi) on suoritettava ennen muita venäjän kielen opintoja, jos ei jo hallitse kyrillistä kirjaimistoa ja ääntämistä.

 

Syventävät kurssit

 

1. Hyvää päivää, hauska tutustua (VEB1)

Kurssilla opiskellaan perusvuorovaikutukseen liittyvää kieltä, kuten tervehtimistä, hyvästelyä ja esittelemistä. Harjoitellaan kertomaan perusasioita itsestä ja kysymään vastaavia asioita keskustelukumppanilta. Aihepiirit kattavat myös perheen ja lähimmät ihmissuhteet. Käsitellään venäläistä tapakulttuuria. Kurssilla painotetaan puheviestintää.

 

2. Näin asiat hoituvat (VEB2)

Kurssin aihepiirejä ovat suku, ystävät sekä jokapäiväiset kielenkäyttötilanteet, kuten esim. ostosten tekeminen, posti-, lääkäri-, liikenne-, majoitus- ja ateriointipalveluiden käyttäminen. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista.

 

3. Vapaa-aika ja harrastukset (VEB3)

Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen kohteisiin vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin ja niiden yhteydessä käytettäviin palveluihin. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista. Laajennetaan kielen perusrakenteiden tuntemusta.

 

4. Meillä ja muualla (VEB4)

Kurssin aihepiireinä ovat oman maan ja kohdekielisten maiden ihmiset, maantiede, historia, nähtävyydet ja lomanviettopaikat.  Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja tuottamista sekä vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa.  Kirjoittamistaitoa harjoitellaan yksinkertaisten viestinnällisten tehtävien avulla.

 

5. Ennen ja nyt (VEB5)

Kurssilla tarkastellaan elämää ennen ja nyt sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Aiheina ovat esimerkiksi terveys ja hyvinvointi. Kurssilla painotetaan puheviestintää ja vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa. Kirjoittamista harjoitellaan viestinnällisten tehtävien avulla.

 

6. Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (VEB6)

Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Kurssilla harjoitellaan kyseisiin aihepiireihin liittyvää suullista ja kirjallista viestintää, kuten omien toiveiden ja suunnitelmien kuvailua.

 

7. Kulttuuri (VEB7)

Kurssin aihepiireinä ovat kohdemaan kuvataide, kirjallisuus, musiikki, teatteri ja urheilu. Kurssilla harjoitellaan kielitaidon kaikkia osa-alueita.

  

8. Yhteinen maapallomme (VEB8)

Kurssin lähtökohtana ovat yleistajuiset tekstit, jotka käsittelevät oman ja kohdemaan yhteiskuntien toimintaa sekä maapallon nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Kurssilla painotetaan tekstin ymmärtämistä ja kuvausten ja yksinkertaisten selostusten laatimista suullisesti ja kirjallisesti.

 

9. Abikurssi (VEB9)

Kurssi on luonteeltaan kertaava.  Harjoitellaan kaikkia ylioppilastutkintoon liittyviä kielitaidon osa-alueita. Kurssi voidaan arvioida numeroarvioinnin sijasta suoritusmerkinnällä.

 

Soveltava kurssi

 

10. Aakkoskurssi (VEB10)

Kurssilla opetetaan kyrilliset paino- ja kirjoituskirjaimet. Suomen ja muiden tuttujen kielten avulla ymmärtää jo satoja venäjän kielen sanoja. Kurssilla tutustutaan venäjän kielen ääntämiseen ja intonaatioon ja opetellaan joitakin jokapäiväisessä kanssakäymisessä tarvittavia ilmaisuja. Kurssin lopussa on kirjallinen koe. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.