Uskonto (evankelis-luterilainen uskonto)

Uskonto (evankelis-luterilainen uskonto)

Kurssien suoritusjärjestys on vapaa, mutta UE1 suositellaan opiskelemaan ensimmäisenä. Uskonnon opetuksessa arviointi kohdistuu kykyyn yhdistellä, eritellä ja arvioida uskontoja, uskonnon ja kulttuurin sekä uskonnon ja yhteiskunnan vuorovaikutusta. Kurssit arvioidaan numeroarvosanoin, ellei toisin mainita. Kurssia UE7 ei voi opiskella itsenäisesti.

 

Pakolliset kurssit

 

1. Uskonnon luonne ja merkitys (UE1)

Kurssilla tutustutaan uskontojen monimuotoiseen maailmaan. Perehdytään uskontojen yleismaailmalliseen luonteeseen, uskonnolliseen kysymyksenasetteluun sekä uskonnon, kulttuurin ja yhteiskunnan välisiin suhteisiin. Uskonnon vaikutuksia tarkastellaan yksilöllisellä ja yhteisöllisellä tasolla. Lisäksi kurssilla käsitellään perustiedot Raamatusta.

 

2. Kirkko, kulttuuri ja yhteiskunta (UE2)

Kurssin pääsisältöinä ovat kristillisen kirkon muotoutuminen, levinneisyys ja vaikutus eri aikakausina.  Kurssilla perehdytään kirkkojen vuorovaikutukseen eurooppalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan, kristillisen opin rakentumiseen sekä kirkon poliittiseen ja sosiaaliseen merkitykseen historian eri vaiheissa.

 

3. Ihmisen elämä ja etiikka (UE3)

Kurssilla opiskellaan kristillistä dogmatiikkaa ja etiikkaa sekä muita eettisiä järjestelmiä, jotka toimivat moraalisen päätöksenteon pohjana. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat myös mm. kysymykset elämän tarkoituksesta, kärsimyksestä ja kuolemasta. Erilaisten ajankohtaisten yksilö- ja yhteiskuntaeettisten kysymyksien avulla harjoitellaan keskustelemista sekä omien näkemysten perustelemista. Eettisten kysymysten käsittely toteutetaan pareittain tehtyinä esityksinä.

 

Syventävät kurssit

 

4. Uskontojen maailmat (UE4)

Kurssilla perehdytään lähinnä suurimpiin maailmanuskontoihin. Opiskelija tutustuu maailmanuskontojen ominaispiirteisiin. Uskontoihin liittyvän sisäisen monimuotoisuuden sekä niiden vaikutuksen ajatteluun, kulttuuriin ja yhteiskuntaan ymmärtäminen on keskeinen kurssin sisältö. Olennaista on ymmärtää eri uskonnoissa ilmenevien ihmiselämän peruskysymysten samankaltaisuudet ja oppia arvostamaan muiden kulttuurien uskonnollista ja eettistä perinnettä.

 

5. Mihin suomalainen uskoo? (UE5)

Kurssi käsittelee Suomessa esiintyviä uskontoja ja uskonnollisuutta. Tavoitteena on oppia tuntemaan uskonnon ilmenemismuodot Suomessa aina muinaissuomalaisesta kulttuurista, nykypäivän  uskonnollisuuteen asti. Kurssilla tehdään vierailuja paikkakunnalla oleviin uskonnollisiin yhteisöihin.

 

6. Luomisesta ilmestykseen (UE6)

Kurssilla perehdytään tarkemmin Raamatun sisältöön sekä prosessiin, jonka tuloksena Raamattu on muotoutunut. Olennaista on huomata, millä eri tavoin Raamatun kertomusten sisällöt ovat vaikuttaneet niin länsimaisen ihmisen tapaan ajatella asioista, kuin kulttuuriin laajemminkin. Raamattua tarkastellaan kirjana, joka on syntynyt historiallisten tapahtumien seurauksena sekä niiden tulkiksi.

  

Soveltava kurssi

 

7. Uskonnon kertauskurssi (UE7)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelijalle vahvistuu hyvä kokonaiskuva uskontoilmiöstä sekä sen keskeisistä kysymyksenasetteluista. Kurssilla käsitellään ja syvennytään koko lukion uskonnon oppimäärään perustuviin yo-tehtäviin. Kurssi on erilaisin opiskelijakeskeisin työtavoin toimiva kurssi. Kurssille osallistuvalla on oltava suoritettuna vähintään pakolliset sekä valtakunnalliset syventävät uskonnon kurssit. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.