Englanti (A1-kieli)

Englanti (A1-kieli)

Englannin kielen opetuksessa pyritään laajentamaan opiskelijoiden maailmankuvaa sekä vahvistamaan hänen kulttuuri-identiteettiään oman ja englanninkielisten alueiden kulttuurin avulla.  Jokaisen kurssin taustana on englanninkielisen kielialueen kulttuuri: elämäntapa, arvot, asenteet ja tavat. Opetuksen lähtökohtana on opiskelijoiden aktiivisen viestintätaidon kehittäminen.  Kielen eri osa-alueiden opiskelussa (kuunteleminen, puhuminen, lukeminen, kirjoittaminen, kielen rakenteet ja sanasto) hankitaan vuorovaikutustaitoja, luontevaa suullista ja kirjallista kielitaitoa.

Työtavoissa opiskelijoiden erilaisuus ja yksilöllisyys otetaan huomioon ja heitä ohjataan soveltamaan erilaisia, heille sopivia oppimistapoja ja -menettelyitä.  Kurssien aihepiirien ja tilanteen mukaan käytetään pari-, ryhmä-, portfolio- ja projektityöskentelyä.  Opiskelijoita ohjataan myös pienimuotoisten englanninkielisten tutkielmien tekoon.  Pakollisten kurssien suoritusjärjestys on yleensä numerojärjestys.  Opiskelijoita totutetaan työskentelemään itsenäisesti ja ottamaan vastuuta opiskelustaan.

Arviointi perustuu opiskelijoiden aktiiviseen opiskeluun, suullisiin ja kirjallisiin tuotoksiin ja erillisiin testeihin.  Opiskelijoita harjaannutetaan oman työnsä arviointiin lukion alusta lähtien.  Kurssit arvostellaan numeroarvosanoin, jollei kyseisen kurssin yhteydessä mainita toisin. Suullisen kielitaidon kokeesta annetaan erillinen todistus päättötodistuksen liitteenä. Kursseja 8-13 ei voi opiskella itsenäisesti.

 

Pakolliset kurssit

 

1. Nuori ja hänen maailmansa (ENA1)

Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston ja perusrakenteiden hallintaa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät jokapäiväiseen elämään ja henkilökohtaiseen kanssakäymisen ja ihmissuhteisiin, ja kieli on tuttavallista ja epämuodollista. Aihekokonaisuus ”hyvinvointi ja turvallisuus” tarjoaa näkökulmia kurssin aiheiden käsittelyyn. Kurssilla painotetaan keskustelua, mielipiteen ilmaisua ja keskeisiä puheviestinnän strategioita.

 

2. Viestintä ja vapaa-aika (ENA2)

Kurssilla harjoitetaan puheviestintää monipuolisesti ja vahvistetaan ja laajennetaan rakenteiden hallintaa. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät vapaa-aikaan ja harrastuksiin ja niiden yhteydessä käytettäviin palveluihin. Aihekokonaisuudet ”hyvinvointi ja turvallisuus” ja sekä ”viestintä- ja mediaosaaminen” korostuvat kurssin aiheiden käsittelyssä. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan viestinnällisten tehtävien avulla. Puheviestinnän strategioiden hallintaa vankennetaan ja kiinnitetään huomiota ilmaisuvarmuuteen.

 

3. Opiskelu ja työ (ENA3)

Kurssin aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun ja työelämään, ja kurssilla harjoitellaan niille tyypillistä suullista ja kirjallista viestintää käytännön työnhakutilanteita varten. Harjoitellaan myös muodollisten tilanteiden vaatiman kielen ymmärtämistä ja käyttämistä sekä vahvistetaan keskeisten opiskelustrategioiden hallintaa. Aihekokonaisuus ”aktiivinen kansalaisuus ja yrittäjyys” tarjoaa näkökulmia kurssin aiheiden käsittelyyn.

 

4. Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (ENA4)

Kurssilla painotetaan puhumista ja tekstin ymmärtämistä vaativahkolla tasolla. Lähtökohtana ovat oman maan ja kohdemaiden yhteiskuntiin liittyvät tekstit. Aihekokonaisuus ”aktiivinen kansalaisuus ja yrittäjyys” tarjoaa näkökulmia käsitellä kurssin aiheita. Kurssilla harjoitellaan erilaisia ymmärtävän lukemisen strategioita. Kirjallista ilmaisua harjoitellaan kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä.

 

5. Kulttuuri (ENA5)

Kurssilla käsitellään kulttuuria laaja-alaisesti. Aihekokonaisuudet ”kulttuuri-identiteetti ja kulttuurien tuntemus” ja ”viestintä- ja mediaosaaminen” tarjoavat näkökulmia kurssin aiheiden käsittelyyn. Opiskelijoita ohjataan englanninkielisen kirjallisuuden lukemiseen. Kurssin aikana opiskelijat valmistavat valitsemastaan aiheesta laajahkon tuotoksen ja esittelevät sen.

 

6. Tiede, talous ja tekniikka (ENA6)

Kurssilla painotetaan vaativan kieliaineksen ymmärtämistä. Aiheina ovat eri tieteenalat, tekniikan saavutukset, viestinnän eri muodot ja talouselämä. Aihekokonaisuus ”teknologia ja yhteiskunta” kurssin aiheiden käsittelyssä. Jatketaan lukemisstrategioiden harjoittelua ja hiotaan kirjallista ilmaisua kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä.

 

Syventävät kurssit

 

7. Luonto ja kestävä kehitys (ENA7)

Kurssi antaa opiskelijalle valmiuksia ymmärtää ja käyttää luontoon, luonnontieteisiin ja kestävän kehityksen aihepiiriin liittyvää kieltä. Kurssilla keskitytään opiskelijan kielitaidon monipuoliseen kehittämiseen.

 

8. Puhu ja ymmärrä paremmin (ENA8)

Kurssilla vahvistetaan opiskelijan taitoa ääntää selkeää ja luontevaa englantia ja pitää keskustelua yllä syntyperäisen puhujan kanssa hieman vaativammistakin aiheista. Kurssilla kerrataan ja syvennetään sellaisten aihepiirien hallintaa kuin koulutus, työelämä, yhteiskunta, kulttuuri, tiede ja talous. Kurssilla tutustutaan myös luontoa ja kestävää kehitystä sekä maailmanlaajuisia ongelmia käsitteleviin ajankohtaisiin aiheisiin. Puhumista harjoitellaan kyseisiin aiheisiin liittyvien vaativien tekstien ja puheen ymmärtämistä harjoittavien materiaalien avulla. Vaikka kurssin pääpaino on suullisen kielitaidon vahvistamisessa, kurssilla harjoitellaan myös kurssin aihepiirien hallintaa kirjallisesti.

Kurssi arvioidaan Opetushallituksen suullisen loppukokeen ja kurssin aikana annetun näytön perusteella numeroin 4-10 ja siitä tulee erillinen päättötodistukseen liitettävä todistus.

 

9. Your Survival Kit (ENA9a)

Kurssi on luonteeltaan kertaava ja lukion päättötutkintoon valmistava. Opiskelustrategiat kerrataan ja opiskelijoiden tekstin - ja kuullunymmärtämistaitoja vahvistetaan sekä perusrakenteiden hallintaa varmistetaan ja syvennetään. Kurssilla hiotaan myös englanninkielisen kirjoitelman laatimista.

 

Tai vaihtoehtoisesti

 

9. Your Survival Kit (ENA9b)

Kurssi on luonteeltaan kokoava ja ylioppilastutkinnon kokeeseen valmistava. Opiskelijoiden analyyttisiä tekstin- ja kuullunymmärtämistaitoja hiotaan ja sovelletaan erilaisia tekstin- ja kuullunymmärtämismenetelmiä sekä syvennetään perusrakenteiden hallintaa ja opiskellaan vaativimpia rakenteita opiskelijoiden ilmaisuvaraston kartuttamiseksi. Kurssilla työstetään sisällöllisesti ja tyylillisesti monipuolisia englanninkielisiä kirjoitelmia.

 

11. Your Autumn Survival Kit in Listening and Reading Comprehension (ENA11)

Englannin kertauskurssi syksyllä kirjoittaville, kun ENA9a-kurssia ei järjestetä. Kurssilla keskitytään tekstin – ja kuullunymmärtämistaitojen vahvistamiseen ja niitä tukevien perusrakenteiden kertaamiseen. Kurssi on laajuudeltaan 0,5 kurssia.

 

12. Your Autumn Survival Kit on Writing a Composition (ENA12)

Englannin kertauskurssi syksyllä kirjoittaville, kun ENA9a-kurssia ei järjestetä. Kurssilla keskitytään englanninkielisen kirjoitelman laatimiseen ja sitä tukevien rakenneasioiden kertaamiseen sekä suullisesti että kirjallisesti. Kurssi on laajuudeltaan 0,5 kurssia.

  

Soveltavat kurssit

 

10. Yli kynnyksen (ENA10)

Kurssin tavoitteena on antaa valmiudet tehokkaaseen englannin lukio-opiskeluun kehittämällä opiskelijan kielenopiskelutaitoja. Peruskoulussa opittua sanastoa ja rakenteita kerrataan ja syvennetään ryhmän toiveiden mukaan. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä ja se on laajuudeltaan 0,5 kurssia.

 

13. Debating & Current Issues (ENA13)

Kurssilla harjoitellaan luetun- ja kuullunymmärtämistaitoja, vahvistetaan suullista esitystä ja opetellaan englanninkielisen debatoinnin rakenne. Kurssi tutustuttaa opiskelijan ajankohtaisiin uutisaiheisiin eri joukkotiedotusvälineiden kautta. Opiskelija laatii edellisien pohjalta oman englanninkielisen suullisen esityksen, joka toimii lähtökohtana ryhmän yhteiselle väittelyharjoitukselle. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä: hyväksytty/hylätty ja sen laajuus on 0,5 kurssia.