Psykologia

Psykologia

Pakollinen kurssi tulisi suorittaa ennen syventäviä kursseja. Syventävät kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä. Poikkeuksena sosiaalipsykologian kurssi (PS6), joka soveltuu opiskeltavaksi myös ennen muita syventäviä kursseja. Psykologian opetuksen arvioinnissa painotetaan tiedon muokkaamista ja kokonaisuuksien hallintaa yksittäisten tietojen osaamisen sijasta. Kursseista annetaan numeroarvosana, ellei toisin mainita. Kurssia PS7 ei voi opiskella itsenäisesti.

 

Pakollinen kurssi

 

1. Psyykkinen toiminta, oppiminen ja vuorovaikutus (PS1)

Kurssilla perehdytään psykologiaan tieteenä ja psykologian sovelluksiin yhteiskunnan eri alueilla sekä selvitetään erilaisia tapoja tutkia ja selittää ihmisen toimintaa. Kurssin keskeisiä aihepiirejä ovat mm. psyyke, psykologian suuntaukset, oppiminen ja psykologian asema tieteenä.

 

Syventävät kurssit

 

2. Ihmisen psyykkinen kehitys (PS2)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää yksilön psyykkisen kehityksen perustana olevia psykologisia, biologisia ja sosiaalisia tekijöitä ja näiden keskinäistä riippuvuutta. Kurssin sisältönä ovat psyykkisen kehityksen osa-alueet kehityspsykologisten teorioiden valossa. Kurssilla käsitellään psyykkisen kehityksen yhteyksiä biologisiin, sosiaalisiin ja kulttuurisiin tekijöihin.

 

3. Ihmisen tiedonkäsittelyn perusteet (PS3)

Kurssin tutustutaan ihmisen tiedollisen toiminnan perusprosesseihin. Kurssisisältöjä ovat mm. tarkkaavaisuus, havaitseminen ja muisti sekä hermoston yhteys psyykkisiin toimintoihin.

 

4. Motivaatio, tunteet ja älykäs toiminta (PS4)

Kurssilla käsitellään motivaation ja emootioiden perusteorioita ja tutkimusta sekä kognitiivisia toimintoja, kuten ajattelua, ongelmanratkaisua ja päätöksentekoa. Muina tavoitteina on taitavan ajattelun, älykkyyden, asiantuntijuuden ja luovuuden käsittely yksilön ja yhteisön näkökulmasta.

 

5. Persoonallisuus ja mielenterveys (PS5)

Kurssilla opiskellaan erilaisia persoonallisuusteorioita ja persoonallisuuden tutkimiseen liittyviä menetelmiä. Lisäksi kurssisisältönä ovat psyykkinen hyvinvointi, mielenterveyden häiriöt ja niiden hoito.

 

6. Sosiaalipsykologia (PS6)

Kurssin tavoitteena on soveltaa sosiaalipsykologian tietoa sosiaalisen vuorovaikutuksen tarkasteluun ja oppia ymmärtämään yksilöä ryhmän jäsenenä. Kurssilla tutkitaan ihmisen suhdetta toisiin ihmisiin, ryhmiin ja laajempaa suhdetta yhteisöihin, yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Kurssilla perehdytään siihen, mitä on sosiaalinen vaikuttaminen ja hankitaan perustiedot ihmissuhteisiin liittyvistä tekijöistä kuten kiintymyksestä, asenteista ja ryhmien välisistä suhteista.

 

Soveltava kurssi

 

7. Psykologian kertauskurssi (PS7)

Kurssin tavoitteena on eri psykologian kurssien tietojen kokoaminen ja soveltaminen ylioppilaskirjoitusten vaatimukset huomioiden. Kurssilla käsitellään ja syvennytään koko lukion oppimäärään perustuviin tehtäviin ja siten muodostetaan kokonaiskuva psykologiasta. Kurssi on erilaisin opiskelijakeskeisin työtavoin toimiva harjoituskurssi. Kurssille osallistuvalla on oltava suoritettuna psykologian pakollinen kurssi sekä suurin osa valtakunnallisista syventävistä kursseista. Kurssi arvioidaan S-merkinnällä.