Äidinkieli ja kirjallisuus

Äidinkieli ja kirjallisuus

Äidinkieli ja kirjallisuus on lukio-opetuksen keskeinen taito-, tieto-, kulttuuri- ja taideaine, joka saa sisältöä kieli-, kirjallisuus- ja viestintätieteistä sekä kulttuurin tutkimuksesta. Kursseilla tietojen ja taitojen opiskelu on jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kaikilla kursseilla syvennetään kirjoitetun kielen hallintaa ja kehitetään lukemisen, kirjoittamisen ja puheviestinnän taitoja.

Äidinkielen ja kirjallisuuden pakolliset kurssit suositellaan suoritettaviksi numerojärjestyksessä. Syventäviä ja soveltavia kursseja kukin voi valita tarkoituksenmukaisesti omien kiinnostustensa ja tarpeidensa mukaan. Kurssiarvosanaan vaikuttavat kirjalliset ja suulliset kurssityöt, kurssikoe sekä aktiivinen osallistuminen. Pakolliset kurssit ja valtakunnalliset syventävät kurssit arvostellaan numeroin. Itsenäisesti ei voi opiskella kursseja 7-14.

 

Pakolliset kurssit

 

1. Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (ÄI1)

Kurssilla opitaan tekstianalyysin peruskäsitteet ja harjoitellaan tekstitaitojen alkeita. Vahvistetaan opiskelussa tarvittavia vuorovaikutustaitoja ja totuttaudutaan julkiseen kielenkäyttöön sekä puhuen että kirjoittaen. Varmennetaan kirjakielen normien hallintaa ja opastetaan opiskelijoita jatkuvaan, omaehtoiseen tekstinhuoltoon. Kirjoittamisen taidoista korostuvat tiivistämisen, referoinnin ja kommentoinnin taidot. Luetaan temaattisesti kurssin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

 

2. Tekstien rakenteita ja merkityksiä (ÄI2)

Kurssilla perehdytään painettujen ja sähköisten asiatekstien rakenteisiin ja opitaan erittelemään niitä tekstianalyysissä tarvittavia käsitteitä käyttäen.

Laaditaan omia sekä puhuttuja että kirjoitettuja tekstejä prosessikirjoittamisen menetelmiä hyödyntäen. Totutaan antamaan ja saamaan omista tuotoksista palautetta. Harjoitellaan puhumista ja kirjoittamista sekä tiedonhallinnan strategioita.

Kirjallisuutta tarkastellaan rakenteen näkökulmasta.

 

3. Kaunokirjallisuuden keinoja ja tulkintaa (ÄI3)

Kurssilla keskitytään kaunokirjallisuuteen ja perehdytään kirjallisuuden käyttämiin kielen keinoihin. Tutustutaan kirjallisuuden eri lajeihin (genre) ja harjoitellaan kirjallisuuden erittelyä ja tulkintaa tarvittavia kirjallisuudentutkimuksen käsitteitä käyttäen. Harjoitellaan kirjallisuudesta kirjoittamista ja kirjallisuuskeskustelua. Kurssilla luetaan esimerkkejä kirjallisuuden eri lajeista.

 

4. Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI4)

Kurssilla tutustutaan vaikuttamaan pyrkivien tekstien lajeihin ja ilmaisukeinoihin sekä syvennetään medialukutaitoa. Harjoitellaan argumentoivaa kielenkäyttöä ja argumentaation periaatteita sekä puhuen että kirjoittaen. Avataan näkökulma viestijän vastuuseen.

Kurssilla perehdytään kirjallisuuteen vaikuttamisen välineenä.

 

5. Teksti, tyyli ja konteksti (ÄI5)

Kurssilla luetaan ja tutkitaan tekstejä yhä syvällisemmin: tarkastellaan tekstiä suhteessa tekijään, lukijaan, ilmestymisaikaan ja -paikkaan (konteksti) sekä toisiin teksteihin (intertekstuaalisuus). Tutustutaan esseistisen tyylin ominaispiirteisiin ja tuotetaan omaa tekstiä ja hiotaan sen tyyliä. Kurssityönä tehdään laajahko itsenäinen essee.

  

6. Kieli, kirjallisuus ja identiteetti (ÄI6)

Kurssilla tutustutaan suomen kielen ja kirjallisuuden vaiheisiin osana yhteistä eurooppalaisuutta. Luetaan ja tutkitaan suomalaista kirjallisuutta kansallisen identiteetin näkökulmasta. Vertaillaan nykyviestinnän tekstejä kansanrunouden suulliseen traditioon. Laaditaan kirjoitelmia ja suullisia esityksiä kurssin teemoihin liittyvistä aiheista.

 

Syventävät kurssit

 

7. Puheviestinnän taitojen syventäminen (ÄI7)

Opiskelija syventää puheviestinnän tietojaan ja taitojaan ja ymmärtää niiden merkityksen ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä. Kurssilla harjoitellaan yksilöesiintymistä, neuvottelemista, kokouspuheenvuoroja ja erilaisia ryhmäkeskusteluja. Kehitetään osallistujien puhumisrohkeutta ja ilmaisuvarmuutta. Syvennetään tietoja vuorovaikutuksesta ja puhekulttuurista.

Kurssia suositellaan 2. ja 3. vuoden opiskelijoille ja erityisesti niille, jotka haluavat suorittaa puhediplomin.

 

8. Tekstitaitojen syventäminen (ÄI8)

Kurssilla harjoitellaan äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilastutkinnossa vaadittavia tekstitaitoja: syvennetään ja täsmennetään tekstianalyysitaitoja, vahvistetaan kirjoittamisen taitoja ja kerrataan keskeiset tekstinhuollon periaatteet.

 

9. Kirjoittaminen ja nykykulttuuri (Ä19)

Kurssilla harjoitellaan äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilastutkinnon esseekokeessa vaadittavia taitoja. Kirjallista ilmaisua ja ajattelutaitoa harjaannutetaan ajankohtaisten tekstien lukemisen ja arvioimisen avulla. Keskustellaan ja kirjoitetaan ajankohtaisista kielen, kirjallisuuden ja viestinnän teemoista.

 

10. Tekstinhuoltokurssi (ÄI10)  

Kurssilla parannetaan yksilöllisiä kirjoittamistaitoja ja hiotaan kirjakielistä ilmaisua. Kirjoitetun asiasuomen rakenteellisten, tyylillisten ja kielellisten piirteiden lisäksi kurssilla tarkastellaan kiinnostavia ajankohtaisia kielellisiä ilmiöitä.

Suositellaan ensisijaisesti 2. vuoden opiskelijoille, mutta se soveltuu myös muille. Toteutetaan puolikaskurssina. Arvostelu suoritusmerkinnällä (S) tai pyydettäessä arvosanalla.

 

Soveltavat kurssit

 

12. Median mahti (ÄI12)

Kurssilla tutustutaan nykyaikaiseen mediamaailmaan ja luodaan yleiskäsitys median mahdista sekä tiedon että viihteen tuottajana. Harjoitellaan medialukutaitoa erittelemällä ja tekemällä itse erilaisia mediatekstejä. Integraatio muiden oppiaineiden kanssa on mahdollista. Kurssi soveltuu kaikille kiinnostuneille. Arvostelu suoritusmerkinnällä (S) tai pyydettäessä arvosanalla.

 

14. Luovan kirjoittamisen kurssi (ÄI14)

Kurssilla harjoitellaan kaunokirjallisten tekstien kirjoittamisen perusasioita, mm. henkilökuvusta, näkökulmatekniikkaa, dialogia ja kuvallisuutta. Etsitään aiheita, tehdään muoto- ja tyylikokeiluja, hyödynnetään omaa elämää ja materiaalina ja leikitellään kielellä. Kirjoitetaan lyhyitä tekstejä, sekä proosaa ja runoutta sekä saadaan näin tietoa kirjoittamisen  prosessista. Totuttaudutaan antamaan ja saamaan palautetta. Kurssi sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.