Kuvataide

Kuvataide

Kuvataiteessa ja musiikissa on yhteensä kolme pakollista kurssia: KU1 ja MU1 sekä vaihtoehtoisesti kurssi KU2 tai MU2. Pakollinen kurssi ja syventävät kurssit arvioidaan numerolla, soveltavat kurssit S-merkinnällä tai pyydettäessä numerolla. Vain kurssin KU2 voi opiskella itsenäisesti.

  

Pakolliset kurssit

 

1. Minä, kuva ja kulttuuri (KU1)

Kurssin tavoite on, että opiskelija oppii ilmaisemaan itseään kuvataiteen keinoin ja tekemään omakohtaisia ratkaisuja. Hän oppii arvioimaan omia, muiden opiskelijoiden sekä taiteen ja median kuvia ja käyttämään taiteen käsitteistöä. Hän kykenee kriittisyyteen visuaalisen kulttuurin tulkitsemisessa sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta ja ymmärtää kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkityksen omassa elämässään ja yhteiskunnassamme.

Keskeiset sisällöt ovat: Mitä taide on yksilön ja yhteiskunnan kannalta? Kuvan valta ja vallan kuva kulttuurissa. Taide kulttuurin tulkkina Euroopassa ja Euroopan ulkopuolisissa kulttuureissa. Oma kuvallinen ilmaisu eri välinein ja kuvan rakentamisen keinoin. Kuvan tulkinta ja analysointi sekä kuvallisin että sanallisin keinoin.

Numeroarvostelu kurssin aikana valmistuvan työkansion perusteella.

 

2. Ympäristö, paikka ja tila (KU2)

Kurssin tavoite on, että opiskelija oppii muotoilun ja arkkitehtuurin perusteita, ilmaisutapoja, materiaalin tuntemusta ja suunnitteluprojekteja. Hän oppii tarkastelemaan ympäristöä luonnonvaraisena, rakennettuna, sosiaalisena ja psyykkisenä ilmiönä sekä kulttuurisena viestinä. Opiskelija oppii ympäristön suunnittelussa ja muotoilussa tekemään havaintoja eri näkökulmista ja ymmärtää ympäristö- ja yhteisötaiteen merkityksen.

Keskeiset sisällöt ovat: Tila käsitteenä sekä arkkitehtuurin ja muotoilun peruskäsitteet. Maisema, rakennus, esine ja taideteos oman aikansa kulttuurihistoriallisena viestinä. Arkkitehtuuri ja muotoilu kestävän kehityksen ja talouselämän näkökulmasta. Havainnekuvat, pienoismallit ja materiaalikokeilut.

Numeroarvostelu kurssin aikana valmistuvan työkansion ja kolmiulotteisten töiden perusteella.

 

Syventävät kurssit

 

3.  Media ja kuvien viestit (KU3)

Kurssin tavoite on, että opiskelija oppii erittelemään ja tulkitsemaan median kuvaaman maailman suhdetta kulttuuriin ja todellisuuteen. Hän ymmärtää kuvailmaisun vaikutuskeinoja ja oppii käyttämään erilaisia kuvia ja tekniikoita eri viestintäympäristöissä oman ilmaisunsa välineinä.

Keskeiset sisällöt ovat: Kuva mediassa: kuvajournalismi, mainonta, viihdekuva ja sarjakuva. Mediakuvien tarkastelu eri aikoina, paikoissa ja osakulttuureissa. Visuaalisuus ja tuotemerkkien luominen. Valokuva, elokuva ja video. Numeroarvostelu kurssin aikana valmistuvan työkansion perusteella.

 

4.  Taiteen kuvista omiin kuviin (KU4)

Kurssin tavoite on, että opiskelija hahmottaa kuvataiteen historian pääpiirteittäin sekä ymmärtää kuvataiteen sisältöjä ja ilmaisutapoja eri aikoina ja eri kulttuureissa. Hän oppii työskentelemään itsenäisesti ja käyttää omassa ilmaisussaan hyväksi taiteen tuntemustaan.

Keskeiset sisällöt ovat: Taidekuvan tulkinta ja analyysi kuvin ja sanoin. Eri aikakausien kulttuuristen merkitysten ja käsitysten ilmeneminen kuvataiteessa. Sommittelu, väri, valo, varjo, kolmiulotteisuus, pinnan rakenne ja materiaalikokeiluja ja harjoituksia. Aiheen käsittely ja luonnostelu osana taiteellista luomisprosessia. Numeroarvostelu kurssin aikana valmistuvan työkansion perusteella.

 

5.  Nykytaiteen työpaja (KU5)

Kurssin tavoite on, että opiskelija oppii seuraamaan ja arvioimaan nykytaiteen ajankohtaisia ilmiöitä. Hän oppii ymmärtämään ja käyttämään nykytaiteen keinoja työskennellessään erilaisten ilmiöiden parissa ja harjaantuu tavoitteelliseen prosessinomaiseen työskentelyyn.

Keskeiset sisällöt ovat: Mitä nykytaide on ja mitkä ovat sen taustalla vaikuttavat ilmiöt ja taidekäsitykset. Nykytaiteen ja kulttuurien välinen vuorovaikutus, sekä visuaaliset alakulttuurit.

Taiteiden väliset projektit koulussa tai koulun ulkopuolella. Oman projektin toteuttaminen. Visuaaliset ammatit yhteiskunnassa ja taidealan organisaatiossa. Numeroarvostelu kurssin aikana toteuttavan projektin työpäiväkirjan pohjalta.

 

Soveltavat kurssit

 

6.  Keramiikan peruskurssi (KU6)

Kurssin tavoite on, että opiskelija oppii plastisen muotoilun perusasiat ja kykenee hyödyntämään taitojaan omassa ilmaisussaan. Hän oppii suunnittelemaan ja toteuttamaan käyttö- ja koriste-esineitä valkosavesta ja muista keraamisista massoista. Opiskelija tutustuu loppukäsittelytekniikoihin ja hallitsee niistä tavallisimmat.

Keskeisimmät sisällöt ovat: Saven muotoamisen, levytekniikan, makkaratekniikan ja dreijauksen harjoittelu. Saven poltto ja lasitus sekä engobekoristelu. Pienoisveistokset, käyttöesineet, reliefit ja materiaalikokeilut. Ryhmäkokomaksimi 25.

 

7. Keramiikan jatkokurssi (KU7)

Kurssin tavoite on, että opiskelija jatkaa perehtymistään keramiikkaan ja syventää taitojaan. Kurssiin osallistuvilla on oltava suoritettuna KU 6 (keramiikan peruskurssi) tai vastaavat taidot kuvataidekoulusta.

Keskeiset sisällöt ovat: Käyttö- ja koriste-esineiden suunnittelu, toteutus, poltto ja lasitus. Ryhmäkokomaksimi 25. Kurssi järjestetään joka toinen lukuvuosi, seuraavan kerran lv 2013-2014.

 

8. Maalaustyöpaja (KU8)

Kurssin tavoite on, että opiskelija tutustuu maalauksen tekniikoihin, oppii käyttämään öljy- tai akryylivärejä. Opiskelija oppii pohjustamaan taulupohjan, tekemään luonnoksia, oppii värien sekoitusta ja erilaisia työskentelytapoja.

Keskeiset sisällöt ovat: sivellintekniikka, palettitekniikka, värin sekoittaminen ja oikean värisävyn etsiminen, sumraaminen, kuultoväritekniikka, väripinnan korjaaminen ja loppukäsittely. Ryhmäkokomaksimi 25. Kurssi järjestetään joka toinen lukuvuosi, seuraavan kerran lv 2014–2015.

 

9.  Muotokuvakurssi (KU9)

Kurssin tavoite on, että opiskelija hallitsee muotokuvan piirtämisen perusteet ja harjaantuu käyttämään erilaisia piirustusvälineitä: lyijykynää, grafiittikynää, hiiltä ja kiinalaista tussia ja sivellintä. Hän oppii monipuolista havainnointia ja uusia ilmaisutapoja ihmisen kuvaamisessa. Hän saa myös käsityksen siitä miten muotokuvan tekeminen vaihtelee eri aikakausina ja eri kulttuureissa.

Keskeiset sisällöt ovat: Kasvojen ja vartalon kuvaamisen peruskaavat. Muotokuvan näköisyys ja ilmeikkyys. Karikatyyri, tyylittely, abstrahointi. Oman projektin suunnittelu, luonnostelu ja toteutus itse valitulla tekniikalla.

 

10. Värikurssi (KU10)

Kurssilla opetellaan havainnoimaan värin käyttäytymistä kuvataiteessa. Saatua värin tuntemusta voi hyödyntää kaikkialla, pukeutumisessa, sisustuksessa ja valokuvauksessa. Kurssilla työskennellään harjoitusten avulla, jotka pohjautuvat Josef Albersin värioppiin. Kurssin harjoitustyöt jakautuvat suoranaisiin väriharjoituksiin sekä niiden pohjalta tehtyihin kuvataiteen teoksiin, joissa hyödynnetään väristä saatua oppia. Keskeiset sisällöt: värioppi, värin fysiikka, värin käyttäytyminen.

 

11. Kuvataiteen lukiodiplomi (KU11)

Kurssin tavoite on suorittaa omatoimisesti lukiodiplomi, jonka suoritusohjeet annetaan valtakunnallisesti vuosittain. Tehtävävaihtoehdot ja arvostelukriteerit ovat yhtenevät kaikissa lukioissa. Arvosteluasteikko on 1-5, jonka lisäksi tulee sanallinen arviointi. Lukiodiplomista on hyötyä pyrittäessä useimmille kuvataiteeseen liittyville aloille. Lukudiplomi koostuu projektityöstä, portfoliosta ja neljän tunnin kirjallisesta osuudesta. Opiskelijalla on oikeus suorittaa diplomi vasta, kun hänellä on neljä kuvataidekurssia suoritettuna.

 

12. (KU12)

Kurssia ei järjestetä toistaiseksi.

 

13. Kankaanpainanta ja taidegrafiikka (KU13)

Kurssilla tutustutaan monipuolisesti painantaan, taidegrafiikka ja kankaanpainanta jakavat kurssin kahteen saumattomasti liittyvään osaan. Kankaanpainannassa opiskelija voi toteuttaa t-paita painatuksen, kankaalle kuvan suunnittelun, seulan valottamisen ja painannan prosessin. Grafiikassa kuvaa painetaan  PVC-muovilevyn tai kartongin, sekä alumiinilevyn avulla paperille. Tutuiksi tulevat painoseulan valottaminen ja luovat taidegrafiikan menetelmät. Yhteinen nimittäjä molemmille tekniikoille on painantaan liittyvät kuvalliset prosessit. Kurssilla tehdään tutustumiskäynti paikkakunnalla toimivaan kankaanpainanta yritykseen.