Forssan yhteislyseon opetussuunnitelma 2021 - TÄNNE TEHDÄÄN

Kieli- ja kulttuuriryhmien opetus

Forssan yhteislyseon opetuskieli on suomi.

Kaikkien opiskelijoiden opetuksessa noudatetaan yhteisiä, lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisia tavoitteita ja periaatteita. Opiskelijoiden kielelliset valmiudet sekä kulttuuritausta otetaan lukio-opetuksessa huomioon. Jokaisen opiskelijan kieli- ja kulttuuri-identiteettiä tuetaan monipuolisesti. Opiskelijoita ohjataan ymmärtämään ja kunnioittamaan perustuslain mukaista oikeutta jokaisen omaan kieleen ja kulttuuriin. Opiskelijoita ohjataan tiedostamaan omat kielelliset ja kulttuuriset oikeutensa eri tilanteissa.

Tavoitteena on ohjata opiskelijoita arvostamaan eri kieliä ja kulttuureja sekä edistää kaksi- ja monikielisyyttä ja siten vahvistaa opiskelijoiden kielellistä tietoisuutta ja metakielellisiä taitoja. Lukio-opiskeluun voi sisältyä monikielisiä opetustilanteita.

Saamenkielisten, romaniopiskelijoiden ja viittomakielisten opetuksesta on määrätty valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa.

Vieraskieliset opiskelijat

Vieraskielisten opiskelijoiden opetuksessa ja opiskelussa noudatetaan yhteisiä, lukion opetussuunnitelman perusteiden ja lukion opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita ja periaatteita huomioiden opiskelijoiden taustat ja lähtökohdat, kuten suomen kielen taito, äidinkieli, suomalaisen lukiokoulutuksen ja opiskelukulttuurin tuntemus sekä aikaisempi koulunkäynti. Opetus ja opiskelu lukiossa tukevat opiskelijan opetuskielen hallintaa, monikielistä identiteettiä, oman kieli- ja kulttuuritaustan arvostusta sekä kasvua kulttuurisesti monimuotoisen yhteiskunnan aktiiviseksi ja tasapainoiseksi jäseneksi.

Vieraskieliset opiskelijat opiskelivat äidinkielen (suomen) opintojaksot. He voivat valita suoritukseen suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaisen suorituksen. Heidän suomenkielen opintoja tuetaan tukiopetuksella ja erityisopetuksella. 

Opiskelijan omaa äidinkieltä voidaan opettaa lukiokoulutusta täydentävänä opetuksena. 

Jos opiskelija on suorittanut lukiokoulutuksen kursseja maahanmuuttajille ja vieraskielisille järjestettävässä lukiokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa, ne voidaan lukea hyväksi lukio-opintoihin.

Lyseon opetussuunnitelma

- opintojakso-opas 2021
- tietokanta Primukseen

https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ops/4208137/lukiokoulutus/tekstikappale/4281573 

Paikallinen opetussuunnitelma sisältää seuraavat osat:

OPS-tiimeihin jakautuminen
  • Yhteistyö (oppilaitokset, työelämä): Nana, Tony, Susanne
  • Kansainvälinen yhteistyö + kieliohjelma: Harri, Marjo S, Virpi
  • Ohjaussuunnitelma (RO): Arja, Taina, Piia , Tiina Y-J
  • Arviointi (itsenäiset suoritukset + uusinnat): Hannele, Jarkko, Timo, Nina
  • Toiminnan arviointi (oppilaskunta, lukiodiplomit, tasa-arvosuunnitelma, yhdenvertaisuussuunnitelma): Laura, Jani, Terhi, Antti, Marjo R


• lukion toiminta-ajatus ja arvopainotukset: VALMIS
• oppimiskäsitys, opiskeluympäristöt ja -menetelmät: VALMIS
• lukion toimintakulttuurin pääpiirteet: VALMIS
• koulutuksen järjestäjän hyväksymä lukion tuntijako: VALMIS mutta ei paikallaan
• lukion kieliohjelma: VALMIS
• itsenäisen opiskelun periaatteet: VALMIS
• laaja-alaisen osaamisen osa-alueet: TYÖRYHMÄ (OPS)????? https://peda.net/id/cfa3b604654 
• oppiaineen tehtävä, oppiaineen opetuksen yleiset tavoitteet ja arviointi: aineryhmät: VALMIS
• opintojaksojen tavoitteet ja keskeiset sisällöt sekä laaja-alaisen osaamisen
tavoitteiden toteutuminen ja arviointi opintojaksoittain (padlet-taulu:) VALMIS?
• kodin ja oppilaitoksen yhteistyön toteuttaminen: TAINA
• ohjaussuunnitelma: OPOT
• oppimisen ja opiskelun tukea tarvitsevien opiskelijoiden opetus: OHR?
• kieli- ja kulttuuriryhmien opetus: SIMO? YLLÄ 

Yhteistyö (oppilaitokset, työelämä)
• yhteistyö muiden lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten kanssa: VALMIS
• yhteistyö yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja muiden oppilaitosten sekä
muiden tahojen kanssa: VALMIS
• työelämäyhteistyö: VALMIS

• kansainvälinen yhteistyö: VALMIS

• opiskeluhuoltosuunnitelma (sisältää suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä): TAINA
• opiskelijan oppimisen ja osaamisen arviointi: VALMIS
• toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi: PITÄISKÖ KESKUSTELLA VIELÄ TÄSTÄ? SIMO ehdottaa että todetaan että on Laatukirjassa jota päivitetään sitten jossain työryhmässä..
- tasa-arvosuunnitelma VALMIS
- yhdenvertaisuussuunnitelma VALMIS
- oppilaskuntatoiminta VALMIS
- lukiodiplomit VALMIS
- kurinpito JANI

Tavoitteet ja arvoperusta

Forssan yhteislyseon tavoitteena on antaa opiskelijoille hyvät valmiudet menestyä yhteiskunnassa. Lukiosta valmistuvalla ylioppilaalla on laaja-alainen yleissivistys, kyky ja halu jatko-opintoihin. Hän on aktiivinen ja vastuullinen toimija yhteiskunnassa. Päättötodistus, ylioppilastutkintotodistus, lukiodiplomit ja muu näyttö ovat osoitus tavoitteiden saavuttamisesta.

Lukion sivistysihanteena on pyrkimys totuuteen, inhimillisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Sivistykseen kuuluu taito ja tahto käsitellä inhimillisten pyrkimysten ja vallitsevan todellisuuden välisiä ristiriitoja eettisesti, myötätuntoisesti ja ratkaisuja etsimällä. Sivistys ilmenee huolenpitona, avarakatseisuutena, laaja-alaisena todellisuuden hahmottamisena ja sitoutumisena toimintaan myönteisten muutosten puolesta.

Opetuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Opiskelija muodostaa lukioaikanaan käsityksen perus- ja ihmisoikeuksista, niiden taustalla olevista arvoista sekä näitä oikeuksia edistävistä toimintatavoista. Lyseo on sitoutunut Lapsiystävällinen Forssa -strategiaan omilla palvelulupauksillaan.

Opetus edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä hyvinvointia ja demokratiaa. Opetus on opiskelijoita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Opetus kannustaa pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan ja kansainvälisen kehityksen mahdollisuuksia, vaihtoehtoja ja epäkohtia.

Opetuksessa ymmärretään kestävän elämäntavan ja sitä edistävän sivistyksen välttämättömyys sekä rakennetaan osaamisperustaa ympäristön ja kansalaisten hyvinvoinnille. Opiskelija ymmärtää oman toimintansa ja globaalin vastuun merkityksen luonnonvarojen kestävässä käytössä, ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Lukio on yhteisö, jossa monista kieli-, katsomus- ja uskontotaustoista tulevilla ihmisillä on mahdollisuus tunnistaa yhteisiä hyvän elämän arvoja ja periaatteita sekä harjaantua yhteistyöhön. Lukiossa kannustetaan keskinäiseen välittämiseen ja huolenpitoon. Luovuutta, aloitteellisuutta, rehellisyyttä ja sinnikkyyttä arvostetaan. Inhimillinen ja kulttuurinen moninaisuus nähdään rikkautena ja luovuuden lähteenä. Kulttuuriperintöjä vahvistetaan välittämällä, arvioimalla ja uudistamalla niihin liittyvää tietoa ja osaamista.

Arvoperusta toteutuu lukion toimintakulttuurissa, työskentelyn organisoinnissa, kaikkien oppiaineiden opetuksessa ja tapahtumissa.

(kuva:

Toimintakulttuuri

Opiskelijan rooli on oppimisessa keskeinen; hänen toimintansa on aktiivista, tavoitteellista ja itseohjautuvaa. Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa opiskelijoiden, opettajien ja muiden asiantuntijoiden sekä yhteisöjen kanssa. Opiskelijoita ohjataan suunnittelemaan opiskeluaan, arvioimaan työskentelytapojaan ja ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan ja hyvinvoinnistaan. Oppimista tuetaan ohjauksen ja monipuolisen palautteen ja arvioinnin avulla.

Lukion opetus-, ohjaus- ja opiskelumenetelmät ovat monipuolisia, oppiainerajat ylittäviä ja yhteisöllisyyttä luovia. Ne sisältävät tutkimista, kokeilemista ja ongelmanratkaisua sekä rohkaisevat kriittiseen ja luovaan ajatteluun.

Opiskeluympäristöt ovat turvallisia ja terveitä sekä monipuolisia: rakennettuja tiloja, luontoa tai tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäviä ympäristöjä. Niiden monimuotoisuudella edistetään opiskelumotivaatiota. Opiskeluympäristö on joustava, se sallii oppimistapojen yksilöllisyyden. Osa opinnoista on mahdollista suorittaa itsenäisenä opiskeluna.

Toimintakulttuuri kehittyy yhdessä lukion koko henkilöstön, opiskelijoiden, huoltajien ja yhteistyökumppanien kanssa. Lyseo edistää opiskelijoiden osallisuutta ja demokraattista toimintaa ja luo heille monipuolisia mahdollisuuksia osallistua oppilaitoksen päätöksentekoon ja toimintatapojen kehittämiseen. Opiskelijakunnan jäseninä lyseolaisia kannustetaan aktiivisuuteen ja osallistumiseen.

Opiskelijoita rohkaistaan toimimaan oikeudenmukaisen ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Vastuullinen suhtautuminen ympäristöön heijastuu arjen valintoihin ja toimintatapoihin. Lisäksi heitä kannustetaan vastuullisuuteen omassa toiminnassaan (esim. liikenne, ruokailu, kierrätys ja hankinnat).

Lyseossa edistetään kestävää elämäntapaa ja hyvän tulevaisuuden edellytyksiä. Ohjaus ja opiskeluhuolto ovat koulun yhteinen tehtävä. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada ohjausta ja tukea ottaen huomioon heidän moninaisuutensa ja erityistarpeensa. Kiusaamista, häirintää, väkivaltaa, rasismia tai syrjintää ei hyväksytä, vaan niitä ennaltaehkäistään ja niihin puututaan. Opiskelijoita kannustetaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimista edistävään sekä liikunnalliseen elämäntapaan.

Lukiossa arvostetaan kulttuurista ja kielellistä moninaisuutta. Kehitetään opiskelijan monikielistä osaamista, joka koostuu vieraiden kielten lisäksi eri tieteenalojen kielten, äidinkielten, niiden murteiden ja rekistereiden hallinnasta. Opiskelijaa rohkaistaan ja ohjataan käyttämään vieraiden kielten osaamistaan ja oman äidinkielensä variaatioita tilanteeseen sopivalla tavalla. Jokainen opettaja on myös oppiaineensa kielen opettaja.

Lukion toiminnan kehittämistä ja arviointia ohjataan lukuvuosittain hyväksyttävässä laatukirjassa, joka on vuosisuunnitelman liite.

Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä

Forssan yhteislyseo noudattaa kielen ja kulttuurin liittyvissä erityiskysymyksissä valtakunnallista opetussuunnitelmaa.

Vieraskielisten opiskelijoiden opetuksessa ja opiskelussa noudatetaan yhteisiä, lukion opetussuunnitelman perusteiden ja lukion opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita ja periaatteita huomioiden opiskelijoiden taustat ja lähtökohdat, kuten suomen kielen taito, äidinkieli, suomalaisen lukiokoulutuksen ja opiskelukulttuurin tuntemus sekä aikaisempi koulunkäynti. Opetus ja opiskelu lukiossa tukevat opiskelijan opetuskielen hallintaa, monikielistä identiteettiä, oman kieli- ja kulttuuritaustan arvostusta sekä kasvua kulttuurisesti monimuotoisen yhteiskunnan aktiiviseksi ja tasapainoiseksi jäseneksi.

Vieraskieliselle opiskelijalle voidaan opettaa äidinkieltä ja kirjallisuutta suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaan. Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus ‑oppimäärä on opiskelijalle tarkoituksenmukainen, mikäli hänen suomen kielen peruskielitaidossaan on puutteita jollakin kielitaidon osa-alueella. Opiskelijan omaa äidinkieltä voidaan opettaa lukiokoulutusta täydentävänä opetuksena sekä äidinkieli ja kirjallisuus -oppimääränä lukiolain 8 §:n mukaan. Jos opiskelija on suorittanut lukiokoulutuksen opintoja maahanmuuttajille ja vieraskielisille järjestettävässä lukiokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa, ne voidaan lukea hyväksi lukio-opintoihin.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä