Uskonto

Uskonto

Uskonnonopetuksessa tutustutaan uskontoihin ja uskonnollisuuden ilmenemismuotoihin sekä uskonnottomuuteen. Uskontoja tarkastellaan osana kulttuuria, kulttuuriperintöä ja yhteiskuntaa sekä yksilön ja yhteisön elämää.

Kurssit UE1 - UE6 arvioidaan numeroarvosanalla, UE7 suoritusmerkinnällä.

Evankelis-luterilainen uskonto

Pakolliset kurssit

1. Uskonto ilmiönä – kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin jäljillä (UE1)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää uskonnollisten ja ei-uskonnollisten katsomusten luonnetta ja sisäistä monimuotoisuutta. Opiskelija tuntee juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin yhteisiä juuria, niiden keskeisiä piirteitä, kulttuuriperintöä ja vaikutusta yhteiskuntaan. Kurssilla käsitellään ajankohtaisia katsomusten kohtaamiseen liittyviä kysymyksiä.

2. Maailmanlaajuinen kristinusko (UE2)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää kristinuskon merkitystä, kulttuurin, yhteiskunnan ja yksilön näkökulmasta. Opiskelija tuntee kristinuskon keskeiset suuntaukset ja niiden syntytaustan.

Syventävät kurssit

3. Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä (UE3)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tuntee Intiassa, Kiinassa ja Japanissa syntyneitä uskontoja sekä luonnonkansojen uskonnot ja uudet uskonnolliset liikkeet osana yksilön ja yhteisön elämää sekä niiden vaikutuksia kulttuuriin ja yhteiskuntaan.

4. Uskonto suomalaisessa yhteiskunnassa (UE4)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu monipuolisesti uskonnon ja yhteiskunnan vuorovaikutukseen nykySuomessa. Tietoa uskonnoista tarvitaan yhteiskuntaelämän eri osa-alueilla ajankohtaisen yhteiskunnallisen keskustelun analysoimisessa. Osana kurssia voidaan toteuttaa vapaaehtoisprojekti tai perehtyä jonkin uskonnollisen yhteisön yhteiskunnalliseen toimintaan.

5. Uskonnot tieteessä, taiteessa ja populaarikulttuurissa (UE5)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tuntee uskonnon tutkimuksen näkökulmia ja menetelmiä eri tieteenaloilla sekä ajankohtaista tutkimusta. Opiskelija hahmottaa uskonnon ja taiteen suhdetta (uskonnollinen taide ja arkkitehtuuri, uskonnollinen symboliikka, uskonnolliset teemat populaarikulttuurissa).

6. Uskonnot ja media (UE6)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu uskontoon liittyviin ajankohtaisiin teemoihin mediassa. Opiskelija osaa analysoida ja arvioida uskonnon ja median välisiä suhteita sekä osaa arvioida kriittisesti uskontoon liittyvää informaatiota ja sen lähteitä. Kurssilla opiskelija osallistuu uskontoon liittyvän mediasisällön tuottamiseen tai laatii media-analyysin.

Soveltava kurssi

7. Uskonnon kertauskurssi (UE7)
Kurssilla käsitellään ja syvennytään koko lukion uskonnon oppimäärään perustuviin yo-tehtäviin. Kurssi on erilaisin opiskelijakeskeisin työtavoin toimiva kurssi. Kurssille osallistuvalla on oltava suoritettuna vähintään pakolliset sekä valtakunnalliset syventävät uskonnon kurssit. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.