Espanja (B2- ja B3-kielen oppimäärät)
Espanja (B2- ja B3-kielen oppimäärät)
Espanjan kurssien taustana on espanjankielisen kielialueen kulttuuri. Lukiossa alkavan B3-kielen kurssit EAB1 ja EAB2 on suunnattu niille, jotka eivät aikaisemmin ole opiskelleet espanjaa sekä niille, jotka haluavat vahvistaa jo hankkimaansa espanjan kielen taitoa. Kurssit ovat syventäviä ja ne arvioidaan numeroin, ellei kurssiselosteessa mainita toisin. Arviointi perustuu opiskelijan suullisiin ja kirjallisiin tuotoksiin, jatkuvaan näyttöön sekä kurssikokeeseen. Kurssit kannattaa suorittaa numerojärjestyksessä.
Ensimmäisillä kursseilla painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Myös kuuntelemista harjoitellaan. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullista viestintää harjoitellaan edelleen kaikilla kursseilla. Keskeistä on kehittää jokapäiväisen viestinnän perusvalmiuksia. Rakenteita opetellaan, harjoitellaan ja kerrataan joustavasti sopivien aihepiirien yhteydessä. Hyvien ääntämistottumusten vakiinnuttamiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.
Syventävät kurssit
1.Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (EAB1)
Kurssilla harjoitellaan ääntämistä, intonaatiota ja kielen perusrakenteita sekä yksinkertaisia viestintätilanteita. Opiskelija oppii kertomaan hieman itsestään ja perheestään. Samalla jo vähän tutustutaan espanjankieliseen maailmaan, sen tapoihin ja sen kulttuuriin.
2. Matkalla maailmassa (EAB2)
Kurssilla harjoitellaan selviytymään erilaisissa matkustamiseen liittyvissä kielenkäyttötilanteissa. Opitaan mm. tiedustelemaan aikatauluja, tekemään ostoksia, kysymään tietä sekä varaamaan hotellihuone.
3. Elämän tärkeitä asioita (EAB3)
Aihepiirit liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään ja vapaa-ajan viettoon. Kurssilla harjoitellaan mm. ostostilanteita sekä opitaan keskustelemaan harrastuksista, mieltymyksistä ja asumisesta. Kurssilla painotetaan edelleen suullista viestintää.
4. Monenlaista elämää (EAB4)
Kurssin aihepiirit liittyvät viestintään kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja espanjankielisissä maissa. Opiskelija oppii toimimaan monessa erilaisessa matkustamiseen liittyvässä viestintätilanteessa. Puheen ymmärtämistä ja puhumista korostetaan, mutta myös pienimuotoista kirjallista viestintää harjoitellaan.
5. Hyvinvointi ja huolenpito (EAB5)
Kurssin aihepiirit käsittelevät hyvinvointia, ihmissuhteita sekä ihmisen eri elämänvaiheita. Puheviestintä on edelleen keskeisessä osassa, mutta samalla vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa sekä kehitetään kirjoitustaitoa.
6. Kulttuuri ja mediat (EAB6)
Kurssi tutustuttaa opiskelijan monipuolisesti espanjankieliseen kulttuuriin. Mahdollisia teemoja ovat esim. kuvataide, kirjallisuus, musiikki, elokuva, urheilu ja mediat. Kurssilla kehitetään kaikkia kielen osa-alueita.
7. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (EAB7)
Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuuden-suunnitelmiin ja kurssilla harjoitellaan niihin liittyviä suullisia ja kirjallisia viestintätilanteita kuten omista toiveista ja suunnitelmista kertomista.
8. Yhteinen maapallomme (EAB8)
Kurssin aihepiirit liittyvät Suomen ja espanjankielisen maailman yhteiskunnallisiin asioihin, erilaisiin asuinympäristöihin, luontoon ja kestävään elämäntapaan. Kurssilla kehitetään kaikkia kielen osa-alueita opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
9. Kansainvälinen toiminta (EAB9)
Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä. Työtapana voi olla esim. kansainvälinen yhteistyö espanjankielisen oppilaitoksen kanssa uusia sähköisiä menetelmiä hyödyntäen. Kielelliset tavoitteet määrittyvät toiminnan perusteella. Opiskelijat raportoivat toiminnastaan yhdessä sovittavalla tavalla ja kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.
10. Viesti puhuen ja kirjoittaen (EAB10)
Kurssilla vankennetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tarvittavia puheen ja tekstin tuottamistaitoja. Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä ja täydennetään niitä opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
Soveltava kurssi
11. Abikurssi (EAB11)
Kurssilla harjoitellaan kielitaidon eri osioita ylioppilastutkintoon valmistautuen: tekstin- ja kuullunymmärtämistä, rakenteita sekä kirjallista viestintää. Kurssi voidaan arvioida numeroarvioinnin sijasta suoritusmerkinnällä.